返回列表 發帖

哥本哈根的另一個我 - 薛凱琪

單選投票, 共有 142 人參與投票
50.00% (71)
9.15% (13)
14.08% (20)
7.04% (10)
19.72% (28)
您所在的用戶組沒有投票權限
歌曲宣傳人員: ~love1314~

派台日期: 05/01/2021

作詞:黃偉文    作曲:AGA江海迦
編曲:Yusuke Hatano
監製:舒文@Zoo Music

一晃眼在 另一海港
人魚半裸 遙望對岸
獨在異國敵嚴寒 你那羽絨偏有汗
拼命過活太倦了 還是太忙

而我這裡仍然 像蜘蛛的網
在旺角塞車遙望對岸 連夢也冷藏
早知該 跟你乘夢破浪
但最終 沒遠飛的兇悍

如從前學你哥本哈根 這刻已雪紛飛
然而在老地方不走 也是種勇氣
何妨代我 對那個大結局說 對不起
北歐雖則美 跟家裡對比 仍差十萬里

說說你這眼前童話國度好嗎
人魚變公主 還是每日愁著醬醋茶
這真假穿插兩生的花
在這邊 在那邊 相牽掛

如從前學你哥本哈根 這刻已雪紛飛
然而在老地方不走 也是種勇氣
何妨代我 對那個大結局 說對不起
當天不揀你 今天再說起 仍想做做你

落力活必有傳奇
如不選丹麥 別惦記 去哪裡也不死

命運路線兜兜轉轉 該登上哪班機
平行在宇宙間 應該有萬千個你
如何做到每個決定 也自覺了不起
安心選好了 不必再對比 幸福沒定理

Chill Club

女金
b01091018 發表於 2021-3-12 22:17

唔知點解覺得呢個版本好嘈
又好混亂

Fiona揀啱歌 因為首歌真係唔啱ada唱…
魂冇影啲歌真係好難聽

女金
47. Bring Him Home
week17
1 . Pandora        緊急應變逃生法

隻歌其實幾上腦, 但佢唱得真係好難聽

澳洲的另一個我
[已結束] Jayant Replay Awards 2023
2024 Week 16 冠軍歌:謝雅兒 - 填詞魂 (2 Weeks No.1)

好聽

係咪政府叫WYMAN 呼籲市民裝完安心出行就唔好諗填紙仔有幾好?
kwanie 發表於 2021-2-27 12:00

Antigua And Barbuda(安提瓜和巴布達)
Bahamas(巴哈馬)
Belize(伯利茲)
Bermuda(百慕達)
British Virgin Islands(英屬維珍群島)
Cape Verde(佛得角)
Cayman Islands(開曼群島)
China(中國)
Fiji(斐濟)
Guinea-bissau(幾內亞比紹)
Hong Kong(香港)
Iceland(冰島)
Macao(澳門)
Micronesia(密克羅尼西亞)
Niger(尼日爾)
Papua New Guinea(巴布亞新幾內亞)
Solomon Islands(所羅門群島)
Turks and Caicos(特克斯和凱科斯群島)
https://www.thestandnews.com/society/%E5%AE%89%E5%BF%83%E7%AF%A4%E6%95%B8-%E5%86%8D-fact-check/

不選丹麥 又然
week17

安心選好了 不必再對比 幸福沒定理
係咪政府叫WYMAN 呼籲市民裝完安心出行就唔好諗填紙仔有幾好?

年頭聽過一次就無再聽,近呢個禮拜聽返又幾順耳

呢首算係慢熱歌 撈銀都開始熱播喇

預祝薛凱琪時隔四年再奪叱咋冠軍歌!
哥本哈根的另一個我 81+3

安心選好了 Wyman又反瘦
Jason's Playlist 2024
Week 17 填詞魂 - 謝雅兒

如不選丹麥
可以選瑞士 樂家 嘉頓
week17

哥本哈根每次都記錯成哈根達斯...
哥本哈根的另一個我 81+3

哥本哈根王子
南昌街的另一個我
b01091018 發表於 2021-1-25 22:44

流浮山的另一個我
鬥命長    多出街
怪物來    不必見怪
無論鐵路會崩壞    方向未會被活埋

哥本哈根王子
南昌街的另一個我
b01091018 發表於 2021-1-25 22:44

南昌人壽
東京街的另一個我
在這畢生不滅 無極的狀態

哥本哈根王子
南昌街的另一個我
week17

呢首唔錯呀 可以loop下
南昌街仲悶喇
jasonng 發表於 2021-1-8 18:43

南昌街好聽好多
我估錯這個世界得到教訓

凱琪好黃
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 15
1. 無答案 2. 念 3. 現任榮譽顧問

AGA真係衰,明明首歌麻麻都可以咁洗腦。
I talk a lot of BS.

可以參考下佢點解讀個詞

到今日亦繼續Looping!!! 好正

其實幾好聽
好過南昌街

係CHORUS 嗰句尖咗少少啫做乜啫
利申盲粉

份詞好正Wor Wyman少有唔係交行貨
Gin Lee AGA come back
肥婆馬上收皮

話說FIFI做左乜, 點解突然咁憎佢,
明明當年女金被搶勁多CM人鄧佢唔抵...

呢首就算唔5分都無理由1分掛, 起碼曲詞編監唱都好有心...
而且詞咁都叫藍/離地!? 再黃少少FIFI隨時直接被大陸直接BAN...

聽左幾次覺得幾好loop 份詞都好掂
irenetso_star 發表於 2021-1-11 09:42

feel 到wyman落足心機填

見到丹麥,再見到近排葉劉要正苦引渡丹麥議員返嚟,就將呢首歌自動代入許智峯到⋯⋯
最愛林家謙❤️

BTW 有冇人留意到MV有兩個位阿FI唔對咀?

好神奇
呢首係愈loop愈好聽
十大Confirmed
Frankiekiekie 發表於 2021-1-11 10:10

我都係 好鍾意
MV勁好睇 DIM SUENNNNNNNNNN

好神奇
呢首係愈loop愈好聽
十大Confirmed

聽左幾次覺得幾好loop 份詞都好掂

MV靚
希望佢下plug派快歌
在這畢生不滅 無極的狀態

幾穩陣的歌

我輸不起
我未能忘掉你
我不是她
John 發表於 2021-1-9 01:38

我本人
我傻女
我願意
我話事
一想李髮膚 枯得更快 想得心血澎湃

覺得呢首其實幾好loop
個曲好聽過悶歌see you next time
你別以為有人拜就叫偶像
有人拜是對著你憑弔那樣

有好野實留返比自己
個曲聽落唔夠入腦
就算aga自己唱番呢首都唔會掂

又係"我" 系列

btw AGA係咁炒冷飯想點=.=
thomas199028 發表於 2021-1-7 01:21

我輸不起
我未能忘掉你
我不是她
SSN Chart (26 Apr)  冠軍: 也許沒有未來神 - per se  |  亞軍: 撞到正 - 泳兒

第一次聽覺得好悶
聽聽下又幾好loop

呢首唔錯呀 可以loop下
南昌街仲悶喇

幾鍾意個曲  詞都唔差 4分

其實雷克雅未克都係北歐,wyman 係咪想第日將 fi 同周爸條線拉返埋一齊,連埋目黑續寫個故仔?

呢首本身同切爾諾貝爾個主題都似姊妹作

真係淨係個 Vocal 出曬事
616.1314 發表於 2021-1-8 00:31

agger
❤️  明白  我再流連也是總不配  是兩種命  是兩種人  ❤️

有冇諗過唔係aga作曲既問題 首歌唔好聽/悶純粹係 唱果個既問題
kayzzz 發表於 2021-1-7 20:53

聽耐咗覺!
其實個曲慢熱但唔差
都幾好 Loop
YY 份詞又寫得好好
個 MV 又拍得好靚
真係淨係個 Vocal 出曬事
二〇二三年度全女班投票
投選你最喜愛的歌曲歌手演唱會

鍾意南昌街多d
同埋咬字係咪有d奇怪?

"而我這裡仍然 像蜘蛛的網",