返回列表 發帖

[各大流行榜] 各大流行榜@2021/01/03

903 專業推介 @ 2021/01/02
RK  LW Songs         Singers
01  07  小夜燈        鄭欣宜
02  ne  明年         盧廣仲
03  03  奇妙事不斷有     艾粒
04  05  每道微小       RubberBand
05  12  是但求其愛      陳奕迅
06  13  東京人壽       容祖兒
07  16  低級趣味       衛蘭
08  ne  非洲的60秒       R.O.O.T
09  09  嗚哩雙刀       李靖筠
10  14  惡夢經        陳健安
11  06  時光倒流一句話    林家謙
12  04  我心中尚未崩壞的部分 黃妍
13  10  可再遇見       KOLOR
14  11  旁觀有罪       陳蕾
15  ne  開燈.熄燈(熄燈版)    Gin Lee
16  02  用呼吸栽種最艷美的花 Supper Moment
17  18  哪個明日       陳柏宇
18  ne  明年見        ONE PROMISE
19  ne  因為你 所以我      五月天
20  19  不日之約       per se

中文歌曲龍虎榜@2021/01/02
RK  LW Songs                Singers
01  05  Mean      鄧小巧
02  13  是但求其愛     陳奕迅
03  11  東京人壽      容祖兒
04  20  給防護罩一吻    Dear Jane feat. 王嘉儀
05  04  時間的初衷     周國賢、ToNick
06  01  不能放手      菊梓喬
07  08  可再遇見      Kolor
08  14  愛情簽證申請    姜濤 feat. 房振剛
09  15  嗚哩雙刀      李靖筠
10  NE  低級趣味      衛蘭
11  NE  愛情事       連詩雅
12  07  不日之約      per se
13  16  要做更壞的事    Serrini
14  17  神隊友       盧瀚霆
15  18  痛         許廷鏗
16  NE  黑犬默語      Michael C feat. CY Leo
17  19  開燈.熄燈     李幸倪
18  10  哪個明日      陳柏宇
19  NE  惡夢經       陳健安
20  NE  非洲的60秒    R.O.O.T

新城勁爆流行榜@2021/01/02
RK  LW Songs          Singers
01  07  One and All       MIRROR
02  03  愛情簽證申請      姜濤
03  04  背伴          陳卓賢
04  05  一刀切         胡鴻鈞
05  13  下雨天         露雲娜
06  08  誰能明白我       劉德華
07  11  時光倒流一句話     林家謙
08  09  繼續美麗        劉德華
09  06  東京人壽        容祖兒
10  16  嗚哩雙刀        李靖筠
11  14  惡夢經         陳健安
12  15  神隊友         盧瀚霆
13  19  陰陽道具        J.Arie (Ft. MastaMic)
14  18  愛情事         連詩雅
15  17  潛伏與蒙蔽       蘇慧恩
16  20  注定喜歡你       羅凱鈴
17  ne  偉人          梁釗峰
18  ne  非理想愛人       Pandora
19  ne  Oneday(Festival ver.)  RegenC.
20  ne  情人傳心術       唐浩嘉

Chill Club 推介榜@2021/01/03
RK  LW Songs                        Singers
01  02  二人份          葉巧琳
02  08  每道微小         RubberBand
03  09  我心中尚未崩壞的部分   黃妍
04  03  Mean         鄧小巧
05  05  東京人壽         容祖兒
06  10  角落生物         盧瀚霆
07  NE  Pretty Liar         章尾而
08  07  用呼吸栽種最艷美的花   Supper Moment
09  NE  時間的初衷        周國賢、ToNick
10  NE  奇妙事不斷有       I Love You Boyz

MOOV本地熱播TOP100@2020/12/30
RK LW  Songs         Singers
01 01 是但求其愛       陳奕迅
02 02 隔離(合)       林家謙 / 陳凱詠
03 03 My Only One       鄭中基
04 04 東京人壽        容祖兒
05 05 時光倒流一句話     林家謙
06 06 致明日的舞       陳奕迅
07 09 未開始已經結束     Dear Jane
08 07 開燈 . 熄燈       李幸倪
09 15 愛情事         連詩雅
10 12 神隊友         盧瀚霆

KKBOX本地單曲週榜@2021/01/01
01 02 哭牆          谷婭溦
02 05 未開始已經結束     Dear Jane
03 01 是但求其愛       陳奕迅
04 04 隔離(合)       陳凱詠 / 林家謙
05 06 時光倒流一句話     林家謙
06 07 銀河修理員       Dear Jane
07 03 東京人壽        容祖兒
08 09 一人之境        林家謙
09 10 愛情事         連詩雅
10 16 逆流直上        謝東閔 / 戴祖儀

JOOX本地熱播榜@2021/01/02
01 01 是但求其愛       陳奕迅
02 02 東京人壽        容祖兒
03 06 哭牆          谷婭溦
04 04 未開始已經結束     Dear Jane
05 03 神隊友         盧瀚霆
06 10 逆流直上        謝東閔 / 戴祖儀
07 07 窮小子         洪嘉豪
08 05 時間的初衷       周國賢 / ToNick
09 ne 愛情事         連詩雅
10 40 暫定          關智斌 feat. 顏卓靈

勁歌金榜@2021/01/02
RK  LW Songs        Singers
01  03  愛情事        連詩雅
02  02  無人問我       林峯
03  04  哭牆         谷婭溦
04  05  低谷天堂       林峯 / 菊梓喬HANA
05  06  不知道妳的好     伍富橋
06  07  暫定         關智斌
07  08  為食熊貓       李克勤
08  09  逆流直上       謝東閔 / 戴祖儀
09  10  東京人壽       容祖兒
10  NE  Christmas With You 譚嘉儀

愛情簽證申請    姜濤 feat. 房振剛
47. Bring Him Home
2021Week03
1每道微小2獸之路3Mean

CM共和榜 2020年度我最喜愛的歌曲第四季季選進行中,11/1截止:
http://www.cmusichart.com/discuz/viewthread.php?tid=18238

歡迎各位會員投票

2019冠軍歌:Tonight、Two at a Time
2020冠軍歌:Mad、See You Next Time、So Called Love Song
香港新生代天后用行動證明只要係愛將兼有大公司support,根本唔存在無quota呢個問題
皇上新碟plug三首已經可以拎翻男金(佢想嘅話)

張敬軒隻碟上架了
仲復活埋飛圖唱片

Gin Lee好似真係完約。
I talk a lot of BS.

張敬軒年度主打《俏郎君》
曲:徐浩
詞:黃偉文
編:MAC CHEW
監:張敬軒/廖志華
https://www.youtube.com/watch?v= ... %E8%BB%92HinsCheung

俏郎君唔錯wor!

唔睇CREDIT 聽第一段就知係MAC CHEW
Senses Inherited 用剩?
Music Awards 詳細得獎名單,多謝支持
Music Picks Week 3 (16/01/2021)

1. 冰原 - 應智越    2. 所有遺失的東西 - 泳兒   3. 旁觀有罪 - 陳蕾   4. Lay On My Shoulder - 勞嘉怡 / The Hertz   5. 我不如 - 曾比特

Gin Lee好似真係完約。
angelicdestiny 發表於 2021-1-7 00:11

可唔可以講多啲

...
721AXA 發表於 2021-1-7 00:11

1月已經年度主打

光頭佬今期d歌名一樣咁噴
我在乎~~~~我在乎~~~~~

從頭開始 全碟最好 #TeamTerence

輕時光都唔錯 都係徐繼宗D 大路嘢

都係嗰句 好聽過派咗嗰啲
不過英皇用開呢招都慣架啦
Music Picks Week 3 (16/01/2021)

1. 冰原 - 應智越    2. 所有遺失的東西 - 泳兒   3. 旁觀有罪 - 陳蕾   4. Lay On My Shoulder - 勞嘉怡 / The Hertz   5. 我不如 - 曾比特

...

好普通喎
[點我]新地投票站

SUNDAY MUSIC CHART WEEK 03
1. 東京人壽 2. 越壞越強 3. 要做更壞的事

...

幫你post video
秉承cm精神 推廣好音樂

聽完一次你話至尊碟又真係多咗

不過 Limerence 都得我諗個門檻都好低架啦
當還比佢囉~ 攞去攞去

好普通喎
帥小寶` 發表於 2021-1-7 00:24

同埋唱到好喉嚨聲反而見或不見比演唱會版本好聽

當還比佢囉~ 攞去攞去 ...
kwanie 發表於 2021-1-7 00:32

最低係jannice 那隻,真心沒什亮點
當我望向這一扇門 背後還想等到什麼

ariana曲風+autotune唔啱佢
第二隻好好多

幫你post video
kenneth 發表於 2021-1-7 00:28

好似轉左個唱腔,撳住黎唱
原來係咁

Senses Inherited 好聽好多
如果真係要還俾呢隻
903 會唔會後悔調咗俾 the album part one

可唔可以講多啲
616.1314 發表於 2021-1-7 00:16

有人話佢IG好似換左IG個management email,以前佢同AGA都係緊Sian但係依家改左個人email,反而微博仲未改。

從頭開始 全碟最好 #TeamTerence

輕時光都唔錯 都係徐繼宗D 大路嘢

都係嗰句 好聽過派咗嗰啲
不過英皇用 ...
kwanie 發表於 2021-1-7 00:21

希望從頭開始會派台
Steven's Top 20 Collections Week 3
01  時光倒流一句話 - 林家謙
02  Lay On My Shoulder - The Hertz / Yukilovey
03  東京人壽 - 容祖兒

有人話佢IG好似換左IG個management email,以前佢同AGA都係緊Sian但係依家改左個人email,反而微博仲未改 ...
angelicdestiny 發表於 2021-1-7 00:44

唔係喇
我記得佢 IG 係 ginleemanagement 咗好耐
同埋佢今日同小花條片 UM Webzine 都有 Repost

好似轉左個唱腔,撳住黎唱
~蛋撻~ 發表於 2021-1-7 00:40

好奇怪,俏郎君last chorus好似唔識唱歌好辛苦咁

空手而來同感情寄生族當做sidetrack聽感覺又好似好好多
橫掂佢都好似想洗牌再嚟咁
不過佢冇rihanna棄單嘅勇氣

唔係喇
我記得佢 IG 係 ginleemanagement 咗好耐
同埋佢今日同小花條片 UM Webzine 都有 Repost ...
616.1314 發表於 2021-1-7 00:46

可能條友亂吹但係我覺得Gin Lee同Duncan現在嘅關係麻麻,阿Gin缺席頭個兩個頒獎典禮已經好白,話就話放假姐但係冇獎就唔去,好似落佢面,畢竟其他歌手冇獎攞都show up。

成日都睇到CM討論(互相追擊)Gin同AGA
想問下大家佢哋同一間公司,感情好唔好?

利申,完全無follow女歌手啲嘢,但佢兩個嘅歌我都會聽
鏡仔CM打手,最愛❤️應駿安濤son❤️

聽到好眼瞓
可以瞓得

可能條友亂吹但係我覺得Gin Lee同Duncan現在嘅關係麻麻,阿Gin缺席頭個兩個頒獎典禮已經好白,話就話放假 ...
angelicdestiny 發表於 2021-1-7 00:53

咁我都覺得佢同環球嘅關係應該係有啲事嘅
如果唔係無理由連新城都無獎
尤其當完全無 noise 嘅浮世繪都可以有 2個獎

1月7號就話至尊碟 近幾年嘅至尊碟都係12月先面世
雖然dj真係拉底左條底線 但係都唔使咁快講定 不過睇個樣今年都會力谷佢至尊碟㗎喇 當補償返俾佢
用SI淨低嘅歌黎爭多次至尊碟 interesting

利申,完 ...
gocrazy 發表於 2021-1-7 00:54

好姊妹嚟
Baby, come back to me
明明隨著旋律奔馳
你卻要逼我換一種拍子 不可以

有the album and the top of it
仲想爭至尊碟?發夢啦

懷舊情人個咬字咩事

講真一線如果休息好耐跟著1月頭就派歌,都幾肯定係要爭獎,軒同Fi,大家明!女金連AGA都可以攞到,Fi攞完全無問題啦

嘩,張敬軒成隻碟都up左上youtube
原來係咁

嘩,張敬軒成隻碟都up左上youtube
~蛋撻~ 發表於 2021-1-7 01:26

乜啊 有youtube music 嘛…
當我望向這一扇門 背後還想等到什麼

利申,完 ...
gocrazy 發表於 2021-1-7 00:54

算唔算引發罵戰?
原來係咁

講真一線如果休息好耐跟著1月頭就派歌,都幾肯定係要爭獎,軒同Fi,大家明!女金連AGA都可以攞到,Fi攞完全 ...
1d14 發表於 2021-1-7 01:19

姐係 2020年男女金由 2010年代出道既歌手攞完之後
2021年就即刻變翻 2000年代

姐係 2020年男女金由 2010年代出道既歌手攞完之後
2021年就即刻變翻 2000年代

...
616.1314 發表於 7/1/2021 01:30
可以話係樂壇大倒退呀
年輕人突然又變咗無出路

hins cheung’s 飄洋過海來看你 > eve ai’s and fish leong’s

可以話係樂壇大倒退呀
年輕人突然又變咗無出路
kwanie 發表於 2021-1-7 01:32

唔知Jan 下年要諗乜嘢tag黎tag班老嘢上台 成班old sea...

Sweet Escape係咪唱被Kenny聽?

唔知Jan 下年要諗乜嘢tag黎tag班老嘢上台 成班old sea...
小伙子. 發表於 2021-1-7 01:34

都係容陳霸權之禍, 當年應該要攞獎既都惟有等佢地半收山之時攞返D安慰獎
原來係咁

其實張敬軒用得台灣音樂人嘅demo 點解唔順便請佢地編埋 嗰幾首d編曲好悶

Sweet Escape係咪唱被Kenny聽?
angelicdestiny 發表於 2021-1-7 01:38

全部解開D鈕都OK
BTW呢首已經最驚喜, 其他都幾無感, senses inherited好聽太多
原來係咁

之粉表示美之應要同美江一齊平王菲紀錄

Timing啊,
美之05-11年、13-15、17 年共11年
應該冇一年少過3首作品
求毒坤演唱會門票一張 $500
(你比我, 舉牌另議)

其實張敬軒用得台灣音樂人嘅demo 點解唔順便請佢地編埋 嗰幾首d編曲好悶 ...
小伙子. 發表於 2021-1-7 01:40

有幾首好似都係台灣人編

算唔算引發罵戰?
~蛋撻~ 發表於 2021-1-7 01:29

下?關咩事?
就係有時睇見大家講到佢哋好似宮心計咁先問
完全唔熟佢哋啲嘢,只會聽下歌
又唔係話好似MIRROR咁同一個組合
唔覺佢哋有太多交集
反而係fans應該諗下,點解會令到我呢個路人睇完CM有咁嘅疑惑

anyway,我都無興趣再講落去,你可以唔覆
鏡仔CM打手,最愛❤️應駿安濤son❤️

好鍾意軒仔搵林家謙,《從頭開始》好有氣質,同《Senses Inherited》果三首好統一,潛水小隊真係好正!
《sweet escape》好有驚喜,想佢唱多啲R&B,明明佢係唱軒式R&B起家但係後期好少唱,好鍾意佢啲ad-lib處理。

《空手而來》同《感情寄生族》當side track聽好聽好多。
反而《俏郎君》唔太打動我,個曲啲flow同啲歌詞都好predictable咁,不過都明呢首做第一主打比較穩陣。

《輕時光》個intro好Senses Inherited,呢首唔知係咪SI淨低既舊作呢?好好聲好舒服。

《飄洋過海來看你》副歌一出突然聽得好感動,有少少想喊,我以為佢唱國語慢歌駕輕就熟但唔夠touching,點知佢功力又深厚咗,有自己特色之餘又好有感染力。《誘惑的街》就佢一向都唱得好好,今次都唔例外。

《斷點》重唱加重新編曲,好感動啊,聽得出佢既成長,呢個版本成熟深情好多。
任何密友任何伴侶和諧互斗投緣互信尊敬退縮生疏掛心忽近又遠跟世態搖擺