返回列表 發帖
之粉表示美之應要同美江一齊平王菲紀錄

Timing啊,
美之05-11年、13-15、17 年共11年
應該冇一年少過3首作 ...
Eddie8848 發表於 2021-1-7 01:50

It is timing.. 05-11 13-15 is still Joey dominating so no way Ivana can get both gold awards. 2017 Warner all in Janice and Phil was favored for song writing so she won’t get two gold.

Gin lee was up against Joey, Janice and Kay for 2016-2018 so no way she can get gold. And now she passed the golden time. Fiona as well getting silver all the time 2012-213 because there’s Joey.

In 2020, all veterans gone so AGA has perfect timing (Gin lee lost the hype already. Besides gin, AGA can easily KO mag, JW, Joyce, panther)

從頭開始 全碟最好 #TeamTerence

輕時光都唔錯 都係徐繼宗D 大路嘢

都係嗰句 好聽過派咗嗰啲
不過英皇用 ...
kwanie 發表於 2021-1-7 00:21

多多一次xxx來重演
樂壇已死

成日都睇到CM討論(互相追擊)Gin同AGA
想問下大家佢哋同一間公司,感情好唔好?

利申,完 ...
gocrazy 發表於 2021-1-7 00:54

唔攻擊邊有人識
樂壇已死

Sweet Escape係咪唱被Kenny聽?
angelicdestiny 發表於 2021-1-7 01:38

樂壇已死

姐係 2020年男女金由 2010年代出道既歌手攞完之後
2021年就即刻變翻 2000年代

...
616.1314 發表於 2021-1-7 01:30

你祖兒都攞左咁多年萬年女金啦,好意思話人
樂壇已死

懷舊情人 真係好好聽,最近好中意呢類型嘅歌,仲要係軒式R&B,好正
俏郎君 暫時冇乜特別感覺
Sweet EScape 恭喜斌女,我覺得係度聽緊一個新嘅軒仔,好正,軒軒都有死人轉音歌架

Omg The Album Of The Year
樂壇已死

懷舊情人 真係好好聽,最近好中意呢類型嘅歌,仲要係軒式R&B,好正
俏郎君 暫時冇乜特別感覺
Sweet EScape  ...
mrshadowll 發表於 2021-1-7 06:52

咳! 通常年頭唔係重量plug
睇定啲先
秉承cm精神 推廣好音樂

你祖兒都攞左咁多年萬年女金啦,好意思話人
mrshadowll 發表於 2021-1-7 06:45

咪係! 真係厚顏!

[1月7日之廣東歌]

1986年1月7日 - 梅艷芳推出專輯《壞女孩》,內容充滿爭議,甚至一度被禁播,但專輯銷售一星期即達八白金,三個月即突破72萬張,成為香港本地銷量最高的唱片之一
1988年1月7日 - 黑鳥樂隊於高山劇場舉行《黑鳥「活此一生」音樂會》
1993年1月7日 - 周慧敏推出個人音樂專輯《冬日浪漫》
2005年1月7日 - 關心妍推出第五張大碟《The 5th Element》
2017年1月7日 - 溫拿樂隊與太極樂隊在亞博館舉行《溫拿與太極純音樂LIVE》
2019年1月7日 - 林家謙推出首支包辦作曲,編曲,監製,主唱單曲《下一位前度》

下?關咩事?
就係有時睇見大家講到佢哋好似宮心計咁先問
完全唔熟佢哋啲嘢,只會聽下歌
又唔係 ...
gocrazy 發表於 2021-1-7 01:58

你咁講我好想覆下
反OT: I love Gin
肥婆保了壽命 誰說一定 最後會有獎拎

唔攻擊邊有人識
mrshadowll 發表於 2021-1-7 06:43

你又啱如果唔係嚟CM,都無留意佢兩個咁紅
有fans吵下都叫有熱度,總好過無noise
鏡仔CM打手,最愛❤️應駿安濤son❤️

你又啱如果唔係嚟CM,都無留意佢兩個咁紅
有fans吵下都叫有熱度,總好過無noise ...
gocrazy 發表於 2021-1-7 07:43

但係我唔熟佢地兩個,我一般都無視佢地嘈交
樂壇已死

[1月7日之廣東歌]

1986年1月7日 - 梅艷芳推出專輯《壞女孩》,內容充滿爭議,甚至一度被禁播,但專輯銷售 ...
lu12 發表於 2021-1-7 07:29

2021年1月7 張敬軒推出17首新歌大碟
樂壇已死

但係我唔熟佢地兩個,我一般都無視佢地嘈交
mrshadowll 發表於 2021-1-7 07:46

大家咁話啦次次講女歌手我都插唔到嘴嘅
嚟CM就係做下鏡仔打手

大家咁話啦次次講女歌手我都插唔到嘴嘅
嚟CM就係做下鏡仔打手 ...
gocrazy 發表於 2021-1-7 07:51

而家唔使做打手啦,冇人唔識鏡仔
樂壇已死

mrshadowll 發表於 2021-1-7 07:54

恭喜未夠癲會員自行引退
停止對cm嘅恐怖襲擊
~喪喪吧你若然~

mrshadowll 發表於 2021-1-7 07:54

都係鏡仔們自己夠爭氣
諗諗下以前比得太多noise走音AK
以後都係嘈金Jer同盧瀚銅好啲

張敬軒出歌,903放心了,男金多個選擇
^o^吃吃喝喝最好 我有我設計城堡 我信我永遠會過得最好~

講真一線如果休息好耐跟著1月頭就派歌,都幾肯定係要爭獎,軒同Fi,大家明!女金連AGA都可以攞到,Fi攞完全 ...
1d14 發表於 2021-1-7 01:19

FI、Mag出咗新歌
Aga快出新歌
Gin最好年頭出到新歌,太遲出既話又容易白果
^o^吃吃喝喝最好 我有我設計城堡 我信我永遠會過得最好~

Garfield 發表於 2021-1-7 08:54

唔好啦

Garfield 發表於 2021-1-7 08:54

不如攞作曲人啦
樂壇已死

其實我覺得張敬軒新碟
後半國語翻唱同佢自己d舊歌
好聽過前半part d廣東歌好多

回復 71# mrshadowll

今年作曲人可能換aga,舊年雖然掃三個大獎但係無呢個。反而林家謙無唱作人獎有作曲人獎。
獲得群體免疫了

大家年頭都好髮力
明年保了壽命  誰說一定  有伴侶與東京

回復  mrshadowll

今年作曲人可能換aga,舊年雖然掃三個大獎但係無呢個。反而林家謙無唱作人獎有作 ...
黃家正 發表於 2021-1-7 09:29

但AGA唔似多產到做到作曲人
除非好多公司都肯用佢嘅倉底貨

唔該903醒醒定定
速冠班老屎忽
21年都尼,仲容臣軒

大家年頭都好髮力
風見志郎 發表於 2021-1-7 09:37

之後見無成績又頹返晒

唔該903醒醒定定
速冠班老屎忽
21年都尼,仲容臣軒
michael344 發表於 2021-1-7 09:56

D大獎一樣關愛座

但AGA唔似多產到做到作曲人
除非好多公司都肯用佢嘅倉底貨
樂遊 發表於 2021-1-7 09:39

唔會, 各大公司唔會再上當, 以為佢寫畀人果D會好似佢自己果D咁好聽

D大獎一樣關愛座
風見志郎 發表於 2021-1-7 10:17

有過KT攞最男之後既反應, 903應該放膽D推新人卦~

MOOV本地熱播TOP100@2021/01/06
RK LW  Songs         Singers
01 01 是但求其愛       陳奕迅
02 03 My Only One       鄭中基
03 05 時光倒流一句話     林家謙
04 04 東京人壽        容祖兒
05 02 隔離(合)       林家謙 / 陳凱詠
06 06 致明日的舞       陳奕迅
07 09 愛情事         連詩雅
08 07 未開始已經結束     Dear Jane
09 10 神隊友         盧瀚霆
10 08 開燈 . 熄燈       李幸倪

評分人數

mrshadowll 發表於 7/1/2021 07:54
佢黑粉嚟

令到MIRROR 拎唔到最組佢任務已完成
騎呢得嚟唔好睇呢個緊要。
Music Awards 詳細得獎名單,多謝支持
Music Picks Week 4 (23/1/2021)

1. 無名指的勇氣 - 林欣彤    2. 我不如 - 曾比特   3. 冰原 - 應智越   4. 樂壇已死 - 吳林峰   5. 明年見 - ONE PROMISE

唔會, 各大公司唔會再上當, 以為佢寫畀人果D會好似佢自己果D咁好聽
~蛋撻~ 發表於 2021-1-7 10:20

悶歌,不了
樂壇已死

唔該903醒醒定定
速冠班老屎忽
21年都尼,仲容臣軒

頒獎唔係睇歌手嗰一年嘅表現咩,而家嘅軒好差咩
樂壇已死

回復  mrshadowll

今年作曲人可能換aga,舊年雖然掃三個大獎但係無呢個。反而林家謙無唱作人獎有作 ...
黃家正 發表於 2021-1-7 09:29

aga就算數啦,攞完女金都冇人討論佢
樂壇已死

其實我覺得張敬軒新碟
後半國語翻唱同佢自己d舊歌
好聽過前半part d廣東歌好多 ...
choichris 發表於 2021-1-7 09:21

都係嘅
樂壇已死

大家年頭都好髮力
風見志郎 發表於 2021-1-7 09:37

樂壇百花齊放,仲有好多新人
樂壇已死

mrshadowll 發表於 2021-1-7 11:00
今年除咗其他鏡仔同被遺忘嘅造星2,應該造星3都好多人會趕住出道
SugarFree自選十大2020:一人之境 一瞬 小丑 天地分裂 幸福門 東京人壽 阿愁 美男子與香煙 風靈物語 靈魂有洞

唔該903醒醒定定
速冠班老屎忽
21年都尼,仲容臣軒
軒都未派歌
SugarFree自選十大2020:一人之境 一瞬 小丑 天地分裂 幸福門 東京人壽 阿愁 美男子與香煙 風靈物語 靈魂有洞

頒獎唔係睇歌手嗰一年嘅表現咩,而家嘅軒好差咩
mrshadowll 發表於 7/1/2021 10:59
我答你丫, 呢隻碟幾差
騎呢得嚟唔好睇呢個緊要。
Music Awards 詳細得獎名單,多謝支持
Music Picks Week 4 (23/1/2021)

1. 無名指的勇氣 - 林欣彤    2. 我不如 - 曾比特   3. 冰原 - 應智越   4. 樂壇已死 - 吳林峰   5. 明年見 - ONE PROMISE

我答你丫, 呢隻碟幾差
kwanie 發表於 2021-1-7 11:09

得haters 先話隻碟差

05  奇妙事不斷有 /
03  我心中尚未崩壞的部分 / 窮小子 /
Kaho 死位 OK

我答你丫, 呢隻碟幾差

當軒有一日放棄爭獎,就唔會有人話隻碟差,跟著有D人隻大碟明顯係派台歌大雜燴,都覺得無問題+好有誠意

得haters 先話隻碟差
timc524 發表於 2021-1-7 11:13

直情好突破,女金booked

Kaho 死位 OK
chachacharlie 發表於 2021-1-7 11:19

個勢都似係佢啦 派左一排到最近先上到榜通常都會咁

個勢都似係佢啦 派左一排到最近先上到榜通常都會咁
kevin2011 發表於 2021-1-7 11:31

今年唔該還返10大畀佢

mrshadowll 發表於 2021-1-7 11:00

造星1 2 3啲人好似都話今年會有計劃
主唱山下見嗰位仁兄上年話錄碟㗎喎
應該都會派歌啩?
唔知高人氣小妍可唔可以派下歌?
佢好似孔慶祥嘅香港女版咁!

今年除咗其他鏡仔同被遺忘嘅造星2,應該造星3都好多人會趕住出道
SugarFree 發表於 2021-1-7 11:07

皇座~只得一位
希望係edan

回復 98# gocrazy

希望顧定軒出道做新人王
獲得群體免疫了

我答你丫, 呢隻碟幾差

差極都好過冇歌出啊
樂壇已死