返回列表 發帖

認真點評之前,我想講我覺得有啲人係以人judge張生
無論佢做咩都好都會先入為主批評為悶、保守、冇「環球味」
Well maybe that’s what he likes, but he does it well
Originality is overrated
我唔需要一個歌手做咩特破,多數香港歌手做特破都係好7咁收場,外國歌手亦好少突然革新自己嘅曲風
對我而言,張敬軒只要繼續將自己最擅長嘅做好就足夠

6首歌可以當EP出啦
可能上年冇出, hold住左,
拖下拖下搞到咁多歌
其實可以分兩part出 ...
lorbat 發表於 2021-1-7 13:03

佢試下出一隻全國語翻唱ep
俾連登鬧到永不超生

啱啱聽埋6首國語翻唱
國語歌大陸味濃到... 飄洋過海唱腔嚇死人
fifty1205 發表於 2021-1-7 12:21

咁佢係大陸人 -_- 佢仲要係老派
佢扮台灣人應該會仲衰

Sweet Escape 幾好丫,歌同 vocal 都係
無城有愛 連到 flow 但個 vocal 就唔好,鋼線 feel 味
俏郎君 真係  ...
星勤 發表於 2021-1-7 15:26

k 到地裂笑咗
估唔到佢睇得起徐浩

俏郎君 chrous 頭兩句同相愛無門hook line一樣咁濟...

成隻碟又係好聽 但去到後尾又好模糊
鍾意頭兩首輕快 ...
johnny0113 發表於 2021-1-7 17:29

(not addressing you specifically)
我成日覺得,聽音樂唔係記憶力測試
聽一次唔記得唔代表音樂有問題,亦唔代表聽眾有問題,因為音樂大碟唔係一樣聽一次就一定要記得/好standout嘅嘢
模糊唔係一個弱點,模糊咪聽多幾次,分開聽,對作品更熟悉再評價唔係更公道咩

IG Live話Sweet Escape係下一首主打歌
派台個陣會有幾個demo同合唱版做宣傳
fifty1205 發表於 2021-1-7 22:11

佢ig live都自認無城有愛唱法仲摸索緊

其實啲假音都要有返咁上下唱功先唱得好聽
cymusic 發表於 2021-1-7 22:52

係呀 後面啲假音都好聽
但第一個verse真係太chok

係咪得我一個覺得已經plug 錯歌?
見或不見好聽好多下喎
已經狂loop 中
ricnature 發表於 2021-1-8 14:12

俏郎君又k又黃,ok喎
見或不見都可以一齊hit啦,電視晚晚播

最後個chorus係邊個和音
stephybest 發表於 2021-1-9 21:33

佢話好勁嗰個新人 Walter Kwan,who 我完全唔識欣賞
Walter Kwan 係走 Jacob Collier 嗰啲賣弄路線,但今次啲和音連嗰啲賣弄都發揮唔到
加上全碟和音 mixing 做得極差,唔知發生咩事

皇上同皇后ig live緊
成兩點有一萬人睇緊

大家分清楚mixing同mastering嘅分別
mixing係決定啲樂器幾大聲,啲層次點鋪排
mastering只係最後階段將啲歌嘅聲統一同埋變得punchy啲(唔識點講)
呢隻碟mastering我覺得做得好好,係mixing出事

我直頭覺得呢堆似佢當日會揀嚟唱嘅參賽歌
Serendipity 發表於 2021-1-12 03:45

當年參賽應該係 magical teeter totter 無啦啦翻唱嗰啲啦,我記得有等、頭髮亂了

其實有冇人知見或不見個詞係咩意思
treee 發表於 2021-1-12 21:13

冇乜特別,咪疫情之下(或者移咗民)大家見唔到面都仲喺個心入面嗰啲老土嘢
份詞得一個主題,完全冇推進,仲係咁重複「面」韻