返回列表 發帖

黑氣石Edan想《膠戰》做長啲 魯庭暉點名要第二季計劃書

ViuTV以往被人詬病,一個節目結束,下個節目交失棒,未能食住威勢留住觀眾。去年《全民造星III》成為話題作,總決賽最高收視更有7.5點(約49萬觀眾),實在不是小數目。之後接棒的《點擺》與《膠戰》曾經令人擔心會失手,不過《膠戰》相當生性,吸引觀眾繼續坐定定睇電視。

受惠於《全民造星III》,《全民造星》第一季最近再次登上ViuTV「最多人睇」欄目第一位,但《膠戰》越膠越勇,昨晚15集播完,成功搶上「最多人睇」頭位,主持之一兼MIRROR成員的Edan(呂爵安)帶領隊友打低姜濤。

遊戲節目多人睇亦有好口碑,連ViuTV董事總經理魯庭暉都忍唔住講兩句,他今日在IG形容無聊遊戲節目隨時比起其他節目難做,又口是心非,不肯承認會讚節目製作組,但就提出製作組的3點功勞,包括約6位節目主持有良好化學作用、後製細節位救到場、有勇氣為了拍攝節目,「禁錮」自己3個小時。魯庭暉亦笑製作組自作聰明,在昨晚最後一集結尾擅自預告有第二季,他解釋:「我剩係叫你哋諗第二季點做咋。」但又補飛:「 唔該星期一畀個production plan 嚟。」似乎第二季都走唔甩。

《膠戰》老鼠屎擔當、主力出賣隊友的Edan,今日以短訊回覆《蘋果》,好開心第二季有機會成真:「因為估唔到真係會開,一直都係諗住講吓、搏吓會開,點知真係成真,我哋6個都好開心!我哋都好期待,今季因為半個鐘嘅關係,其實真係cut咗超多嘢,好多我哋之間嘅相處,甚至基本上每個主題都有遊戲係拍完冇出,所以希望新一季會長啲。」

至於有不少網民指節目無聊,Edan表示:「其實我哋玩啲嘢都真係幾無聊㗎,所以覺得無聊都正常,哈哈!不過可能大家都感受到我哋6個之間嘅嗰種默契同埋火花,所以無無聊聊咁又幾好笑!有咗第一季嘅經驗,我相信主持同製作組都會汲取到經驗,會越做越好。」

https://hk.appledaily.com/entertainment/20210109/PZIIR56TFJGC7LE5SBRBA2K7LA/

期望第2季會更好睇~
在這畢生不滅 無極的狀態

呂安又有新聞 要紅了
C.Y. Music Awards 2021 [完, 多謝支持 !]
Cyrus Top 20 2022 [WEEK #17]
01 醫生我無病 / 藍奕邦 (Ft. Matt Force) [2 Weeks No. 1] 02 兩種語言 / 鄧小巧 03 半意識 / Edward.C

黑氣石edan仔
希望第二季剪輯得好啲,唔好成日cut走啲game
鏡仔CM打手,最愛❤️應駿安濤son❤️

edan x jeffrey 世界級

老鼠屎真係好好笑

宜家有D遊戲節目真係會令觀眾開心D 話之佢膠唔膠

主力出賣隊友
SSN Chart (22 Mar)  冠軍: 三生有幸 - Yan Ting  |  亞軍: 唔明你講乜 - 陳健安

edan x jeffrey 世界級
just11256 發表於 2021-1-10 13:29

兩個都好靚仔孖寶!
鏡仔CM打手,最愛❤️應駿安濤son❤️

揀中呢六個真係好好彩
某幾集真係好笑到痴線

阿正自己玩真心笑到我喊咗

阿正做綜藝好過電台做節目

希望呢類節目長做長有!
我估錯這個世界得到教訓

最中意睇正姐的瘋癲表現

膠戰幾好睇, 但係每個主題得半個鐘cut得好多, 飛得太快
如果可以一星期做一集一個鐘會好啲

其實真係可以好似running man咁樣keep住做

如果可以一星期做一集一個鐘會好啲 ...
Pure. 發表於 2021-1-10 21:38

agreed,成日飛,process 完個game點玩,就已經完左

阿正做綜藝好過電台做節目
edwardngwy 發表於 10/1/2021 16:38
其實係因為一位呀唔該無畫面

如果可以一星期做一集一個鐘會好啲 ...
Pure. 發表於 2021-1-10 21:38

同意一星期一集。
唔會咁快完,可以長玩長有。又可以有嘉賓延長節目壽命
Ooh~Tell me how you feel it
Ooh~ Gonna let you know  Imma let you go
I won't say sorry
Oh feeling so high

睇過第一次覺得麻麻地,初導遊好睇D

破產

期待膠戰第二季

除左第一集shirley沈果part唔好睇之外,成個節目都好正