返回列表 發帖

叱咤金Jer柳應廷開網上音樂會 三首治愈系《物語》齊放送

Jer柳應廷由被指「唔知乜水」到勇奪叱咤新力軍金獎,在愁雲籠罩的2020年,打造了觸動人心的《水刑物語》、《迴光物語》、《風靈物語》三部曲,一把獨特又具感染力的聲線,為不少陷於負面情緒的樂迷打氣,同時也贏得讚賞與掌聲。在疫情之下,公開演出的機會大減,Jer除了在個人的YouTube頻道開live,以治愈系靚聲作心靈慰藉,他將於周日(10日)晚上8時舉行「九巴 x Jer柳應廷—初心物語音樂會」,一次過呈獻3首《物語》系列,並會精心挑選其他歌手的作品送給樂迷。

Jer在宣傳影片透露,在未出道經常乘搭巴士從慈雲山往尖沙咀碼頭busking,最深刻難忘的「盛況」是只有一位伯伯在聽,他唯有硬著頭皮繼續唱。熬過兩年busking的低收入日子,他曾轉職做娛記,及後透過《全民造星》加入MIRROR正式出。對他來說,巴士載著的是回憶和奔向未知的勇氣,故此這次crossover 音樂會別具意義,他將會細訴尋回初心的經歷,據知,並邀得唱作女歌手Serrini擔任嘉賓。屆時可留意九巴Facebook專頁及YouTube 頻道。

Link

柳第1個full band個人concert, 今晚等睇:
在這畢生不滅 無極的狀態

今晚係後母look
losyes 發表於 2021-1-10 14:22

我冇跟到尼張好好笑後母look

Jer柳應廷嚴寒下獻暖心歌聲獲激讚   連原唱歌手都話正

今年獲叱咤樂壇新力軍金獎的Jer柳應廷,日前舉行網上直播的「九巴 x Jer柳應廷 初心物語音樂會」,在寒風刺骨的晚上於戶外呈獻13首歌曲,除了去年推出的《物語》系列三部曲,還請來唱作女歌手Serinni(樹妮妮)擔任嘉賓,兩人又唱又跳「柳樹舞」,同時也精心挑選多首《小伙子》、《Yellow Fever》、《手望》、《夕陽無限好》等暖心好歌,不但獲網民讚高水準,更獲多位原唱者點名讚賞!

這個音樂會早於上年12月已籌備,事緣九巴董事總經理聽過Jer與其他歌手crossover的live,點名要跟Jer這位新生代歌手合作,為今年支持本地音樂的企劃打頭炮,Jer亦不負所望,在嚴寒下以高質演出為樂迷送暖。翌日,Jer在社交平台發文,多謝台前幕後所有工作人員,他寫著:「今次嘅show,真係好凍好凍,第一次咁凍戶外唱歌,狀態雖然未係最好,但我會繼續努力,希望可以在更大的舞台見到大家。」

整個音樂會分為3部分,首部分是找回初心的歌曲如、Supper Moment的《小伙子》、Dear Jane的《Yellow Fever》、吳林峰的《你是萊特》和《水刑物語》等;第二部則與嘉賓Serrini合唱《網絡網絡安全隱患》和王菀之的《手望》,其間更人大跳「柳樹舞」,氣氛高升,而Serrini亦獨唱了《要做更壞的事 》。第三部分的選曲主要是勉勵漆黑中堅持,他先後唱出《迴光物語》、《風靈物語》系列和陳奕迅的《夕陽無限好 》等,並且很有心思地結合方皓文《假使世界原來不像你預期》和《你是你本身的傳奇》兩首歌,成為《假使世界原來是你本身的傳奇》,在參加《全民造星》和加入男團MIRROR出道前,曾經夾Band的Jer高唱《小伙子》和《Yellow Fever》,事後獲Dear Jane和偶像Supper Moment主音Sunny在IG限時動態轉發Jer的演出並讚好。

儘管音樂會在開場時音響出現小故障,但整體贏得網民留言讚賞,並感激Jer、和音、樂隊和幕後工作人員,抵著冷風為樂迷製作高質音樂會,「簡直係溫緩人心的歌聲。」、「疫情下仍可在家欣賞咁好高嘅音樂會。」、「在咁凍的既環境之下都可以做個咁正咁有氣氛咁高質既Show,真係好難得。」、「選曲同music arrangement 都好有心思。」、「Setlist有驚喜(eg Yellow Fever, 同Serrini合唱),full band 豐富咗成個音樂會。」錯過了當晚音樂會的樂迷,可到九巴YouTube頻道欣賞。

個晚睇直播都凍完全唔擔心Mami但怕柳柳冷親

果日我都在場啊!!! 唱得超好聽!!
yoyo33342 發表於 2021-1-12 19:38

Roger Sir你好。
可否唔好再減正線資源去開青沙掠水線,又慢又貴又無人搭但攪到正線要cut車
一想李髮膚 枯得更快 想得心血澎湃

yoyo33342 發表於 2021-1-12 19:38

你就係roger?

柳應廷(Jer)在債務重組後申請信用卡2021年就先拔頭籌奪得「叱吒樂壇新力軍」金獎,昨晚接受九巴的邀請聯手舉辦「九巴 x J ...
losyes 發表於 2021-1-11 15:20

唔收咁多車就夠位泊架啦
KU5249 發表於 12/1/2021 09:07
再嘈收多兩架

蛇車  
我以為自己睇緊HKBF lol
我柳而家做咗Roger愛將 Roger話唔比泊就唔比泊架啦  
cymusic 發表於 2021-1-12 08:45
唔收咁多車就夠位泊架啦

蛇車  
我柳而家做咗Roger愛將 Roger話唔比泊就唔比泊架啦  ]見 ...
cymusic 發表於 2021-1-12 08:45

蛇車咩黎架 HKBF係咪交友網

回復  losyes

流浮山其實冇九巴,個條 K65 係黨鐵既
    睇背景估係荔廠天台,對出係海咁咪好凍
    ...
FY5856 發表於 2021-1-12 03:12
蛇車
我柳而家做咗Roger愛將 Roger話唔比泊就唔比泊架啦
見到好多柳炒都吹奏精神病院院長真係忍唔住笑

咁凍都唱得咁好 牙柳真係實力派歌手
不過迴光好似次次唱live都唔係好穩陣咁 真係要再努力
C.Y. Music Awards 2021 [完, 多謝支持 !]
Cyrus Top 20 2022 [WEEK #17]
01 醫生我無病 / 藍奕邦 (Ft. Matt Force) [2 Weeks No. 1] 02 兩種語言 / 鄧小巧 03 半意識 / Edward.C

回復 9# losyes

流浮山其實冇九巴,個條 K65 係黨鐵既
    睇背景估係荔廠天台,對出係海咁咪好凍
    荔廠天台搞音樂會應該真係第一次
    咁蛇車番廠咪唔可以泊天台

立場姐姐睇完叱咤都鐘意左anson lo
仲會聽一所懸命,水刑物語同孤獨病... ...
polarbearbear 發表於 2021-1-11 22:29

正呀
SSN Chart (26 Apr)  冠軍: 也許沒有未來神 - per se  |  亞軍: 撞到正 - 泳兒

polarbearbear 發表於 2021-1-11 22:29

姐姐有taste
鏡仔CM打手,最愛❤️應駿安濤son❤️

九巴Roger好有眼光

Song list:
小伙子
你是萊特

Yellow Fever
水刑物語
刻在我心底的名字
...
losyes 發表於 2021-1-10 21:59

呢個list正到呢
靠live續命先,再等多兩日又可以睇柳兒嘅歌手鬥

仲以為佢只會留意政治
kaman921 發表於 2021-1-11 22:40

抗爭都需要娛樂ge

仲以為佢只會留意政治
再將我相信的如煙火般綻放

立場姐姐都鍾意Jer
kaman921 發表於 2021-1-11 11:37

仲會聽一所懸命,水刑物語同孤獨病...

柳應廷(Jer)在2021年就先拔頭籌奪得「叱吒樂壇新力軍」金獎,昨晚接受九巴的邀請聯手舉辦「九巴 x Jer柳應廷 初心物語音樂會」,在只有10多度的天氣下,柳應廷(Jer)在戶外大唱近13首歌曲,有不少網友在網上收看後都大讚整個音樂會都超高質。

在短短一個多小時內,柳應廷(Jer)與樂隊抵受寒風為網友、樂迷獻上好歌,不少網友、樂迷看後均大讚整個音樂會超高質:「好正呀,咁凍天氣下仲要outdoor開show,辛苦晒」、「好高質嘅live」、「個live好正,可以loop好多次。」、「聽到好感動」、「雖然有少許甩騼,但唔緊要,整體很好聽,很有感情,且很有穿透力,有幾首歌,聽到毛管戙,正!」

立場姐姐都鍾意Jer
再將我相信的如煙火般綻放

好滿足 今晚狀態大勇有yellow fever!!!柳兒今年一定要出rock唔該
終於聽到真live full band ver水刑
柳樹手望有驚喜

金jer is so cute

九巴Roger好有眼光

Song list:
小伙子
你是萊特

Yellow Fever
水刑物語
刻在我心底的名字
網絡安全隱患 (with Serrini)
手望 (with Serrini)
要做更壞的事 (Serrini)
迴光物語
假使世界原來不像你預期 + 你是你本身的傳奇
夕陽無限好
風靈物語

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

好似發咗場夢咁
金Jer可唔可以每個星期都開一次live show

Live band 風靈真係超正
呢個live要重溫再重溫

Jer神

風靈 OK

風靈反而無乜事

頂住呀
C.Y. Music Awards 2021 [完, 多謝支持 !]
01 醫生我無病 / 藍奕邦 (Ft. Matt Force) [2 Weeks No. 1] 02 兩種語言 / 鄧小巧 03 半意識 / Edward.C

我受形柳

唱到最後把聲開始攰攰地

jer兒很黃
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 15
1. 無答案 2. 念 3. 現任榮譽顧問

個對話咁9唔搭8

唱迴光最尾都係炒炒哋
要加油
kwanie 發表於 2021-1-10 21:10
好驚陣間風靈會炒

唱迴光最尾都係炒炒哋
要加油

手望咁chur

Jerrini

Mami不如跳IGNITED啦

媽咪住港島唔易搭九巴喎

感覺很安全

梁總理!

梁總理!!

Mami!

近排每個音樂會都要唱刻我咁滯
不過首歌又真係幾好聽嘅

唱水刑

yellow fever

我想女經理出黎多d...

狀態超好,音響又正

金Jer今晚好靚仔啊

遲左十三分鐘開車

YouTube Facebook 都正常返!