返回列表 發帖

[勁歌金曲頒獎典禮2020] 實況直擊

本主題集中討論2020年勁歌金曲頒獎典禮前相關新聞資訊。
其他有關四台流行榜非本版討論重點。

本版版規適用於本主題,請各會員先自己瀏覽本版版規再使用本版,亦請各會員自重及尊重他人及本論壇。
請不要將貼自己的預測得獎名單,除非有詳細見解包含在內,亦不接受任何發表純粹支持式言論而無任何事實理據論點。
如有任何罵戰/OT/回到過去,一律扣分或作更嚴厲處分,不作警告。
多謝合作!

另外,所有頒獎禮討論帖均需由版主開設,煩請合作。

禾醉艾妮 yeah! 又可以聽到live
袁偉豪攞新人獎?
如出走 身處死角 逃不走 走遍低處 無出口 只有這傷口

禾醉艾妮 yeah! 又可以聽到live
袁偉豪攞新人獎?
kaman921 發表於 2021-1-14 22:55

禾屎顏俚。佢係米在乎先?
今年如無意外5大獎同斑人馬,真係 無什麼亮點。

香港全年加加埋埋幾百個頒獎禮
無奶油一個獎都攞唔到嘅
恭喜你楊千嬅
明年保了壽命  誰說一定  有伴侶與東京

應該叫星夢娛樂頒獎禮先啱

香港全年加加埋埋幾百個頒獎禮
無奶油一個獎都攞唔到嘅
恭喜你楊千嬅
風見志郎 發表於 2021-1-14 23:39

唔會啦 千千無玩好耐~
之但係...今年既話我覺得家燕姐拎最女仲好睇過其他人拎(如果真係要格硬簡一個),
至於邊個拎其實真係唔重要, 因為勁歌獎一早就失去左佢應有既價值
兒童有著兒童畏懼
成人都有成人唏噓
年年適應年年老去
而智慧是沈著面對

唔知Hubert有無機會攞最男?

是但啦
[點我]新地投票站

SUNDAY MUSIC CHART WEEK 03
1. 東京人壽 2. 越壞越強 3. 要做更壞的事

自從男金去左華納就無Follow 了

今年仲要唔比好中意上TVB的家謙候選男歌手,更加no interest
~越戒越愛越愛越戒 彷彿終生討債*
~違逆我的宗旨送抱投懷 不免病態*
~無論你多烏煙瘴氣難捱 眉目似禁色無涯*

唔好啦
Music Awards 詳細得獎名單,多謝支持
Music Picks Week 3 (16/01/2021)

1. 冰原 - 應智越    2. 所有遺失的東西 - 泳兒   3. 旁觀有罪 - 陳蕾   4. Lay On My Shoulder - 勞嘉怡 / The Hertz   5. 我不如 - 曾比特

自從男金去左華納就無Follow 了

今年仲要唔比好中意上TVB的家謙候選男歌手,更加no interest ...
on07111 發表於 2021-1-15 00:14

上年都係1個膠獎
秉承cm精神 推廣好音樂

由佢地自high啦
[點我]新地投票站

SUNDAY MUSIC CHART WEEK 03
1. 東京人壽 2. 越壞越強 3. 要做更壞的事

金曲金獎:胡鴻鈞vs莫文蔚

今年直播定好似上年咁晏畫頒夜晚播?
唔知有幾多個歌手出席呢?

今年直播定好似上年咁晏畫頒夜晚播?
唔知有幾多個歌手出席呢?
michael344 發表於 2021-1-15 07:51

模式年年都一樣,唯一好奇莫文蔚最後會唔會從後台出嚟拎金曲金獎

模式年年都一樣,唯一好奇莫文蔚最後會唔會從後台出嚟拎金曲金獎
阿mark 發表於 2021-1-15 08:15

佢肯黎就肯定塞個最女俾佢,覺得佢今年關愛座攞曬四台所有大獎都幾肉酸。

回復 15# 阿mark

我諗緊,始終Karen首歌係cctvb既劇歌,
如果佢出席,
金曲金好大機會係佢,
不過最女會唔會都係佢姐!同埋我想問個陣優秀選第一回佢有無黎攞獎呀?

最男:愛國豪
最女:坑南vs karen
演繹男:紅軍
演繹女:jw
金曲金:karen vs 紅軍
應該都係咁..

擺明刀削面最男 HANA最女 莫金曲金

最男:愛國豪
最女:坑南vs karen
演繹男:紅軍
演繹女:jw
金曲金:karen vs 紅軍
應該都係咁.. ...
RichieLau22 發表於 2021-1-15 09:10

kenny?
明明從那個夏天起跟你傳過了誹聞
為何隨那個夏天一終結便消失

傳統上TVB 最女含金量係高過金曲金,所以如果Karen得金曲金都出席即係輸得起比Hana

不過佢今年新城獎都拎,估佢會去TVB
~違逆我的宗旨送抱投懷 不免病態*
~無論你多烏煙瘴氣難捱 眉目似禁色無涯*

莫文蔚優秀選都有拍片支持wor,總選點會唔去啊!
希望Karen橫掃最女+金曲金,大唱歷年金曲金medley.
獲得群體免疫了

莫文蔚優秀選都有拍片支持wor,總選點會唔去啊!
希望Karen橫掃最女+金曲金,大唱歷年金曲金medley. ...
黃家正 發表於 2021-1-15 11:42

支持karen單手強搶hana最女嗰獎
明明從那個夏天起跟你傳過了誹聞
為何隨那個夏天一終結便消失

其實莫文蔚有冇了解過香港樂壇頒獎禮,神台級都唔玩唔爭獎,佢都仲玩曬四台,雖然話有體育精神,但斷層到咁,真喺好奇怪,90年代出道vs10年代出道

佢肯黎就肯定塞個最女俾佢,覺得佢今年關愛座攞曬四台所有大獎都幾肉酸。 ...
風見志郎 發表於 2021-1-15 09:05

仲肉酸過美聯果年,話晒佢都陪玩左3年,keep 住出碟同歌去拎。而吾係好似雞姐求奇出左首膠劇歌俾明星夢台去播爛之後,巧合hit 到去攞甘。
其他歌手ge 努力好似俾人無視甘, 出一首膠劇歌去拎,米好似 美鵬美定果首合唱甘。公道d,係應該分反開 最受歡迎劇集歌:(金銀銅)

傳統上TVB 最女含金量係高過金曲金,所以如果Karen得金曲金都出席即係輸得起比Hana

不過佢今年新城獎都拎 ...
on07111 發表於 2021-1-15 11:35

係,金曲金好多年都係攞唔到男女歌手嘅安慰獎。

其實莫文蔚有冇了解過香港樂壇頒獎禮,神台級都唔玩唔爭獎,佢都仲玩曬四台,雖然話有體育精神,但斷層到咁 ...
阿mark 發表於 2021-1-15 12:01

佢應該唔會坐埋一齊,星夢頒獎禮真係冇個識。點都似頒獎嘉賓,然後讀自己名,扮surprise

是但啦
JIM’S MUSIC SELECTION 2021
WK2 開燈熄燈 / 遠在眼前 / 窮小子 /

RE: [勁歌金曲頒獎典禮2020] 實況直擊

佢應該唔會坐埋一齊,星夢頒獎禮真係冇個識。點都似頒獎嘉賓,然後讀自己名,扮surprise ...
風見志郎 發表於 2021-1-15 14:13

可吾可以作個電視劇金獎俾佢算? 或者好似關菊英甘 傑出表現金

回復 29# hkbaby

台慶已經頒左 胡鴻鈞金獎 三甲有shiga&group mate
獲得群體免疫了

可吾可以作個電視劇金獎俾佢算? 或者好似關菊英甘 傑出表現金
hkbaby 發表於 2021-1-15 15:04

可以頒埋馬來西亞視后俾Gin Lee

一年一度恥笑老尷樣觀賞大會

回復  hkbaby

台慶已經頒左 胡鴻鈞金獎 三甲有shiga&group mate
黃家正 發表於 2021-1-15 15:08

有規律的,如果其他公司沒有hit歌,金曲金就是台慶劇集歌曲拎。14-15 越難越愛+眼淚的秘密,19 讓愛高飛,16-18 要俾李克勤+張敬軒

好奇莫文蔚會唔會再表演medley 或彈古箏?

不如估下今年唔去歌手有無奬攞
茫茫圍城的顛簸 層層燎原的星火
重燃原來消失的感覺

拎金曲金做表演嘉賓嘅話同1月1一樣咁濟

支持莫后全年得一隻歌
橫掃最女+金曲金

支持莫后全年得一隻歌
橫掃最女+金曲金
cakeiii2000 發表於 2021-1-15 17:31

點同? 美聯衰極,雙料之前果2年都有歌上榜同有獎。雞姐如果甘攞係更難睇更關愛座

金曲金獎:胡鴻鈞vs莫文蔚
阿mark 發表於 2021-1-15 07:39

搵到佢黎嘅話唔會唔俾金曲金佢嘛 同至尊歌一樣case
宣傳片都有特別tag佢 好大機會黎

有消息指莫文蔚已經答應出席

有消息指莫文蔚已經答應出席
阿mark 發表於 2021-1-15 21:31

Karen 金曲金/ 最女 or both

If hacken 出席,亦可能封王~~~~
Hubert 金曲金
梁詠琪《Preludio》榮登IFPI唱片銷量榜冠軍 • 全新Moving 加強版(CD+DVD)現已上市
2018梁詠琪好時辰世界巡迴演唱會http://www.cmusichart.com/discuz ... &extra=page%3D1

Karen 金曲金/ 最女 or both

If hacken 出席,亦可能封王~~~~
Hubert 金曲金 ...
l00540 發表於 2021-1-15 23:28

2016年9月30日,英皇娛樂宣佈吳雨榮休,退任執行董事兼行政總裁

英皇都唔再玩,送禮都未必再出席

2016年9月30日,英皇娛樂宣佈吳雨榮休,退任執行董事兼行政總裁

英皇都唔再玩,送禮都未必再出席 ...
kaman921 發表於 2021-1-15 23:42

2017年仲有玩

2017年仲有玩
hello12324 發表於 2021-1-16 00:14

上年開始

得美泳,micnln,立立,許靖韻,deep有去

張敬軒容祖國唔去 所以咪變咗星夢玩晒
上年最男最女要比HANA同奶共豪囉

上面咁多位咪玩
勁歌垃圾同莫小姐首歌值唔值拎獎無關係架喎
請問候選名單入面仲有邊首歌hit 過佢首歌
點解平行時空癲到覺得首歌唔值獎甚至膠歌?

大膽估計:
最男:美刀(純粹直覺,估要用黎留人,當夠薑頒屎后俾達哥,美刀最男絕對唔過份)
最女:肯定係菊乜乜條粉腸架喇就算莫小姐出席都好,你地死左條心佢啦
演繹男:愛國豪(完美演繹愛國情懷,簡直係個獎最適合人選)
演繹女:是但啦Shiga / JW,再唔係馬面幫蛋記拎
金曲金:莫小姐首「膠歌」(私心想袁生拎得唔得?最鍾意睇佢紓尊降貴同網民罵戰)
乜鬼人氣王大獎:Signal Wong 啦日日有人討論佢簡直人氣爆燈
好心春袋會員唔好影響市容 講少啲on9弱智嘢啦

上年開始

得美泳,micnln,立立,許靖韻,deep有去

張敬軒容祖國唔去 所以咪變咗星夢玩晒
上年最男最女要 ...
kaman921 發表於 2021-1-16 00:29

美軒美容美聯 吾去,自然 眾紫霉 都吾會有大獎。
好彩ge,如果星夢台想留蛋公司,咪俾個 演女 美aiiii/美馬 lol, 甚至每人2個(20大+原創or合唱金)但多數一件豬肉了事。

上面咁多位咪玩
勁歌垃圾同莫小姐首歌值唔值拎獎無關係架喎
請問候選名單入面仲有邊首歌hit 過佢首歌
點解 ...
ricnature 發表於 2021-1-16 01:55

胡鴻鈞最受歡迎男歌星都唔係冇機
月巴亻老何見到許廷鏗今年叱咤男金
可能做個最男比胡鴻鈞都未定
本週冠軍歌: 時光邊緣的人 - 陳健安

2020 第四季冠軍歌
一千零一頁 格林童話 All We Have Is Now 地球來的人 同檯 乾爹
天空之門 妳幸福嗎? 次元壁 我們都想旅行 溝渠暢泳 萬惡不赦 小夜燈

平行時空
陳志雲仲係 TVB 的話會咁頒

最受歡迎男歌星: 關智斌
最受歡迎女歌星: 泳兒
最佳演繹男歌星: 吳浩康
最佳演繹女歌星: 許靖韻
人氣王 (男歌星): 洪卓立
人氣王 (女歌星): 李靖筠
最受歡迎網絡歌星: 曾樂彤
金曲金獎: 呼吸有害
本週冠軍歌: 時光邊緣的人 - 陳健安

2020 第四季冠軍歌
一千零一頁 格林童話 All We Have Is Now 地球來的人 同檯 乾爹
天空之門 妳幸福嗎? 次元壁 我們都想旅行 溝渠暢泳 萬惡不赦 小夜燈

其實莫文蔚有冇了解過香港樂壇頒獎禮,神台級都唔玩唔爭獎,佢都仲玩曬四台,雖然話有體育精神,但斷層到咁 ...
阿mark 發表於 2021-1-15 12:01

但莫文蔚未曾拎過TVB既獎

但莫文蔚未曾拎過TVB既獎
我等我在 發表於 2021-1-16 05:45

2003總選拎過國語金,2002-2003都有去過季選