返回列表 發帖

十大中文金曲 Anson Lo奪金 江X生再與獎座擦身而過

港台「第43屆十大中文金曲」今晚以跨媒體特備節目形式公布獎項結果。新人獎的金、銀、銅獎全由ViuTV歌手包辦,盧瀚霆 Anson Lo(25)奪金獎,柳應廷 Jer(28)就獲得銅獎。不過,今年同樣有份爭新人獎的MIRROR成員江X生 Anson Kong (28) 就再次空手而回。

盧瀚霆發表得獎感受時說︰「今年我推出了3首歌,這3首歌好似一隻抗生素。無論你有什麼情緒,大家聽完後可以減低不開心,防止負面情緒再發生。今年我想在短短一年內,展示不同一面的盧瀚霆給大家看。音樂似我們的好朋友,開心不開心也想找好朋友去分享,想有好朋友陪住自己,所以音樂和我們的人生緊緊連繫住。」

恭喜得獎歌手,大家期待柳今年嘗試咩新曲風?

By the way, 原來銀獎得主喺節目播出前並唔知道自己得獎,可能其他無錄感言嘅都一律無收到通知
在這畢生不滅 無極的狀態

真心,我係有興趣去認識 AL嘅舞 同 Jer 嘅歌的
2020 我最鍾意嘅歌係 水刑物語 (同 是但求其愛)
睇 大show舞 又係我嘅本命之一

但粉絲們成日攪咁多風眼出嚟圍住佢地
攪到我根本唔想入去
靜靜地,等我地呢啲路人 feel welcome
唔駛撥開哂啲風眼,先可以去認識佢地啦
沒有盛世要賒 沒浮華暫借 沒時代 沒有記憶 來拉扯 燦爛地凋謝

真心,我係有興趣去認識 AL嘅舞 同 Jer 嘅歌的
2020 我最鍾意嘅歌係 水刑物語 (同 是但求其愛)
睇 大show舞 ...
Bluejays 發表於 2021-1-17 04:27

我自己聽歌/睇live都係through 串流平台或者Youtube

網絡上面fans講咩是非其實歌手控制唔到亦都同音樂無關
食吓花生就好

抗生素
WZA111 發表於 2021-1-17 05:34

AL應該唔知咩係antibiotic abuse
在這畢生不滅 無極的狀態

2019年底,Jer AL係新城電台玩塔羅牌,兩個人同樣都抽中地心吸力牌,張牌的意思係2020年事業會有收穫,依家睇翻都幾不可思議
ak冇獎係唔係因為冇一齊上電台玩
我就是我!

既生霆,何生生
Ooh~Tell me how you feel it
Ooh~ Gonna let you know  Imma let you go
I won't say sorry
Oh feeling so high

新人獎Viu TV win
再將我相信的如煙火般綻放

咁一定架啦
唔通洩漏賽果咩
佢地要錄片就話啫

明明已經係上年 而且係4首

可能提早錄影所以講今年
Ooh~ Gonna let you know  Imma let you go

可能提早錄影所以講今年
on07111 發表於 2021-1-17 10:27

應該係 佢無為意播出時間

抗生素
WZA111 發表於 2021-1-17 05:34

哇。。犀利,咁都俾你看穿。。我都好奇覺得抗生素形容有D怪,原來有含義

咁 ak 上年嘅歌係好聽嘅
不過港台成績差到冇眼睇

如果仲有優異奬
應該唔使白果

恭喜金Lo同金Jer橫掃三大頒獎禮新人獎
明年繼續加油,好人好歌有好報
鏡仔CM打手,最愛❤️應駿安濤son❤️

不過港台成績差到冇眼睇

如果仲有優異奬
應該唔使白果 ...
jasonng 發表於 2021-1-17 11:55
好慘
2021要支持多啲佢既綜藝
C.Y. Music Awards 2021 [完, 多謝支持 !]
Cyrus Top 20 2022 [WEEK #17]
01 醫生我無病 / 藍奕邦 (Ft. Matt Force) [2 Weeks No. 1] 02 兩種語言 / 鄧小巧 03 半意識 / Edward.C

不過港台成績差到冇眼睇

如果仲有優異奬
應該唔使白果 ...
jasonng 發表於 2021-1-17 11:55

寧願比其他人,都唔比佢
走音AK應該諗下點解自己咁黑人憎
實力唔夠成日痴關係,又搞分化踩隊友

好在天有眼
做音樂永遠唔會同做人完全脫離

寧願比其他人,都唔比佢
走音AK應該諗下點解自己咁黑人憎
實力唔夠成日痴關係,又搞分化踩隊友

...
gocrazy 發表於 2021-1-17 12:17

支持AK 拍片愛國
下年就有rthk 男金

佢上年首蝸牛好好聽

雖然迴光同神隊友仲好聽

支持AK 拍片愛國
下年就有rthk 男金
一個小子 發表於 2021-1-17 12:19

要唱埋 再出發 先得架

四個有份唱的 紅君 大灣豪 美馬 美冰 一人一首金曲

佢上年首蝸牛好好聽

雖然迴光同神隊友仲好聽
on07111 發表於 2021-1-17 12:20

水刑同一所都正啊
最緊要唔會走音

水刑同一所都正啊
最緊要唔會走音
gocrazy 發表於 2021-1-17 12:23

零分-走音
kenny -走音
女金.......
組合金........................................

零分-走音
kenny -走音
女金.......
組合金........................................ ...
一個小子 發表於 2021-1-17 12:29

淨係知鏡仔個晚表現得幾好
好過部分前輩

慘 少左個機會睇走音蝸牛黑面
利申:唔係鏡粉

想抱抱AK安慰下佢

AK是個感覺MK
或始終也不羈的人
樂壇容納不了MK歌手

想抱抱AK安慰下佢
weiquan 發表於 2021-1-17 13:14

排隊先,隊伍已經由彌敦道排到西洋菜街,生生好多fans

哎喲喲
不過鏡上年3個新人 ak定位模糊 淨係得mk 唱唔夠jer 跳唔夠al
怪港台今年冇優異獎囉

Thor 個銀獎慘被忽略

哎喲喲
不過鏡上年3個新人 ak定位模糊 淨係得mk 唱唔夠jer 跳唔夠al
怪港台今年冇優異獎囉{:4_100: ...
edwardngwy 發表於 2021-1-17 13:36

come on hater
走音AK:點解我開到口想要新人金,你哋都唔比我

Thor 個銀獎慘被忽略
timc524 發表於 2021-1-17 13:41

Root個咤吒新人銀獎又有無忽略?

AK咪攞左勁爆個新人獎囉
佢地上年出道算好彩,好多大公司都冇出新人,sony個新人又剩係唱國語歌,如果放係今年出道Jer同AL都未必攞到咁多獎

佢地上年出道算好彩,好多大公司都冇出新人,sony個新人又剩係唱國語歌,如果放係 ...
irenetso_star 發表於 2021-1-17 14:10

黑面AK睇唔起新城
MIRROR嘅成功,好多公司都蠢蠢欲動推新人
今年希望edan有新人獎
金Lo金Jer,加多個金登

佢地上年出道算好彩,好多大公司都冇出新人,sony個新人又剩係唱國語歌,如果放係 ...
irenetso_star 發表於 2021-1-17 14:10

正解 今年年頭已經有勁多人話出
星夢玩完個抄造星我估都一定出一大堆
畢竟成年時間

正解 今年年頭已經有勁多人話出
星夢玩完個抄造星我估都一定出一大堆
畢竟成年時間 ...
kenneth 發表於 2021-1-17 14:47

仲有成班老餅班屍回朝
睇怕今年年輕一代嘅歌手冇運行

係,上年出道算好彩,今年真係爭崩頭
我就是我!

仲有成班老餅班屍回朝
睇怕今年年輕一代嘅歌手冇運行
michael344 發表於 2021-1-17 14:51

Jase 黃妍 serrini kaho zpecial op等
都好好好好需要被鼓勵
老餅系列頂多畀juno+莫后新合唱歌算
其餘祖國呀 送禮呀 嗰啲都讓下同公司
靚泳 馬面 hins嗰啲中間輩先啦唉
樂壇真係要大翻新㗎啦!

come on hater
走音AK:點解我開到口想要新人金,你哋都唔比我
...
gocrazy 發表於 17/1/2021 13:47

應駿安濤神爭氣其實我都唔太喜歡契兄弟 不過2兄弟相比之下唔鍾意ian多啲啲

應駿安濤神爭氣其實我都唔太喜歡契兄弟 不過2兄弟相比之下唔鍾意ian多啲啲 ...
edwardngwy 發表於 2021-1-17 15:55

why not both契兄弟物以類聚

水刑同一所都正啊
最緊要唔會走音
gocrazy 發表於 2021-1-17 12:23

阿jer都唔算好穩定,反而ak蝸牛後唱得穩左,不過都仲係有d生硬

加油ak

阿jer都唔算好穩定,反而ak蝸牛後唱得穩左,不過都仲係有d生硬
joshua 發表於 2021-1-17 19:40

Jer 唱迴光

joshua 發表於 2021-1-17 19:40

攞Jer同走音AK比唱功…?

Jer 唱迴光
on07111 發表於 2021-1-17 22:07

想聽下走音AK唱廻光

想聽下走音AK唱廻光
gocrazy 發表於 2021-1-17 23:18

邊有可能。你試下去聽返AK開live唱衛蘭的歌個一次 我諗佢之後都係選返方力申/陳冠希/佘文樂d低難度歌唱

ps. AK is the best ><

邊有可能。你試下去聽返AK開live唱衛蘭的歌個一次 我諗佢之後都係選返方力申/陳冠希/佘文樂d低 ...
on07111 發表於 2021-1-17 23:28

因為樓上有人話Jer唱歌唔穩,又話走音AK穩咗嘛
咁走音AK唱廻光呢種難度高嘅歌肯定好勁啦

AK同Ian兩個都冇乜攞到新人獎,真係難兄難弟
I dig my fingers in expecting more than just the skin~

AK同Ian兩個都冇乜攞到新人獎,真係難兄難弟
SugarFree 發表於 2021-1-17 23:33

兩個都係新城同團體獎先有

因為樓上有人話Jer唱歌唔穩,又話走音AK穩咗嘛
咁走音AK唱廻光呢種難度高嘅歌肯定好勁啦 ...
gocrazy 發表於 2021-1-17 23:33

咁又唔使交換歌唱嘅,最緊要都係唱好自己嘅歌先
而且我估Jer唱生生啲歌都唔夠mk啦

而且我估Jer唱生生啲歌都唔夠mk啦 ...
on07111 發表於 2021-1-17 23:42

金星女孩同特登又的確ak先唱出味道
尤其句on and on真係好有味

而且我估Jer唱生生啲歌都唔夠mk啦 ...
on07111 發表於 2021-1-17 23:42

咁又真係得走音AK可以唱得咁難聽
第一次聽佢句on and on驚嚇到我差啲彈app

攞Jer同走音AK比唱功…?
gocrazy 發表於 2021-1-17 23:15

唔知你係咪阿jer hater,係咁幫阿jer招haters阿jer唱歌係有靈魂既聲音,ak當然無得比
阿jer近來d live真係有d失準,反而ak有進步