返回列表 發帖

李幸倪新年返馬拉 做足安全措施 閃婚有可能!

近日推出第8張個人大碟《Dear Secret》,以家為主題,激罕讓Fans窺探Gin的內心世界︰「覺得音樂旅程同人生係同步,喺唔同階段就想做唔同嘅嘢,之後會唔會再激啲就唔知,值得去做都會分享。」她重視家庭的觀念是從小被父母灌輸,家人感情深厚,故疫情讓他們分隔兩地一年,就特別的難受︰「成日都會諗一開關就返馬來西亞,依家諗緊農曆新年係我過去隔離,抑或接佢哋嚟。」

新碟其中3部曲《幸福門》、《美男子與香煙》及《開燈。熄燈》的MV分別由影壇新貴陳漢娜、舞台劇演員韋羅莎及她擔正演出,將3個MV拼湊起來便是微電影《失格遊人》。負責策劃故事的Gin粉墨登場既興奮又大壓力,深怕演技未夠Quali會給比下去︰「頭兩部曲嘅女主角都係演技派,如果到我最後一個MV演得唔好,成件事就跌咗落去,不過到演嗰陣都冇諗得咁多,有一個鏡頭好複雜,要一Take過喺5分鐘入面轉換6個情緒,豁出去演得最崩潰,一Cut機喊到抽離唔到!」

Gin笑言演出MV後再次激活演藝細胞,自爆之前曾上過一段時間的戲劇堂來裝備自己,不過當時原意是想透過演技提升唱歌情感,豈料愈演愈Enjoy︰「發現到另一個我,唔會喺現實中做殺人犯、癲婆,但喺戲入面可以盡情試。(之後想演咩角色?)訓練入面做過殺人犯都幾癲㗎!我唔怕演醜角,唔怕素顏,未做過嘅乜都想試吓,又有啲想試搞笑喜劇,喜劇演員啲節奏好勁,可以帶歡樂畀大家。」

另一首新歌《成家》則大談愛情觀,唱出一位活得自在、我行我素的女生心聲,不為愛情而活,不理世俗眼光,愛情抑或麵包,只在乎自己選擇,對此,Gin亦很認同:「都市人要成家唔易,好多時愛情都牽涉好多利益,我嘅態度就係覺得一段感情、婚姻,應該建立喺愛上面,而唔係一結婚就諗係咪要一齊供樓,其實單身都可以活出精彩,唔係一定要着名牌、住大屋先係精彩嘅人生。」

Gin直言對另一半沒甚麼要求,相處才是最重要:「最緊要係搵到個Best Friend一齊過人生,錢唔錢、樓唔樓,自己都有能力去做到呢樣嘢,或者係視為一個目標,同另一半一齊打拚。」現任男友是否對的人?一向怕醜的Gin繼續「封口」,不過冧樣盡現:「唔知㗎,哈哈!未到最後一刻都唔知發生咩事,期待啦!(幾時會公開男友身份?)想幸福門外有個小空間,可能係一個好靚嘅花園,自己想Keep一個好美好嘅地方,加上人愈大愈要活在當下,好多時有好多嘢都唔輪到你去Plan,所以隨緣,見步行步。尤其係經歷過失去,就更加會覺得不停諗未來係點之際,呢一刻就已經流失咗好多嘢,盡力做好依家嘅事。」追問會否閃婚?她大賣關子笑說「乜都有可能」︰「我都算係穩陣嘅人,就算即興都會喺番安全範圍之內,會諗過度過,唔係衝動嘅人。」

Sources:OnCC 18/1
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/entertainment/20210118/bkn-20210118193040960-0118_00862_001.html

討論重點:Gin 係咪903食白果太傷心,所以返馬拉?

個人意見:如果Gin閃婚,相信CM有好多會員會好傷心

唔駛傷心啦 港台都頒左女金比Gin

Gin粉會支持Gin幸福成家

Gin粉會支持Gin幸福成家
WZA111 發表於 2021-1-19 17:53

點會沒信心成家
我估錯這個世界得到教訓

支持美煎簽「環球馬拉」
離開「環球香港」都得既

今天不再一人回家

和美gin講再見

支持美煎拍戲 可能有得拎影后

吓 自己返去 #隔離 十日
屋企人過嚟要21日

仲要諗? 條女好自私
Jason's Playlist 2024
Week 15 拯救我自己 - 陳慧敏

成家係咪新主打?個人覺得係未派嗰幾隻當中最正嗰首!
加油Gin Gin

吓 自己返去 #隔離 十日
屋企人過嚟要21日

仲要諗? 條女好自私
JasOh103 發表於 2021-1-19 18:48

Gin冇咁多假可以請,你見同公司Aga都要全年工作冇停過,接屋企人嚟應該可以留2-3個月嘛

果然幸福系都係球記天后嘅Finale

回復 11# Serendipity

Aga舊年請假去左澳洲好耐 所以出得三首歌,gin lee全年無休出九首!
舞來舞去 不日內開始錄音。

幸兒終於要熄燈了All the best

期待妳最後一隻 敢 [新曲加精選]

希望你係大馬和美男子幸福精彩愉快

最後送你一隻歌
為何離開 可一不可再(我怕愛情如同比賽)
你眼裡那點愛 為何掩蓋
茫茫人海 終於可找到(你說愛人如同被愛)
我要有你寵愛 先敢愛 先敢愛

想問埋環球一姐關注專員點睇港台女金同商台女金
on07111 發表於 2021-1-17 10:36

樓主
一想李髮膚 枯得更快 想得心血澎湃

可唔可錄好同派埋新歌先離開香港,
如果到時因為疫情搞到好耐番唔到香港,上半年會真空期
Harvard都不可教導

支持gin嫁人 唔洗一家之主得我一個 蝦~

成家係咪新主打?個人覺得係未派嗰幾隻當中最正嗰首!
加油Gin Gin
Serendipity 發表於 2021-1-19 18:56

有機會
好似最近幾篇新聞都有提 成家
不過 開燈 熄燈 成績麻麻
對 成家 唔樂觀
二〇二三年度全女班投票
投選你最喜愛的歌曲歌手演唱會

Gin冇咁多假可以請,你見同公司Aga都要全年工作冇停過,接屋企人嚟應該可以留2-3個月嘛 ...
Serendipity 發表於 2021-1-19 18:58

通常係啲成日偷懶嘅人先會話自己全年無休好勤力
唔好鬼信個賓妹喇
堅姐用行動證明佢先係最勤力
9首歌+1張大碟+6場music suite+1場YouTube music night
而且 live 越唱越好 可見成日 keep 住練歌
二〇二三年度全女班投票

煎煎去結婚 咁霏可以返黎嗎?
再將我相信的如煙火般綻放

幸兒終於要熄燈了All the best

期待妳最後一隻 敢 [新曲加精選]

希望你係大馬和美男 ...
on07111 發表於 2021-1-19 19:35

幸兒離開會對香港樂壇造成無可挽救嘅龐大損失
希望佢三思而後行
二〇二三年度全女班投票

煎煎去結婚 咁霏可以返黎嗎?
kaman921 發表於 2021-1-19 20:21

霏姐表示洪立熙咁正
喺屋企啪啪啪好過
二〇二三年度全女班投票

繼續努力 贏903金獎 成gin lee目標!
2024年最幸運,最幸福嘅,幸定就是李~!

她早已照耀樂壇深怕有日被彈
星光不再燦爛衷心觀衆發難就似每晚過關就似永遠上班
跟他不再往還只因所有愛情可使一個偶像不養眼
想得到真愛更難只想觀衆永久不散

放心
我相信觀眾眼睛係雪亮
聽眾耳朵係清澈
唔好灰心
你攞金獎CM好多人撐你架

回復  Serendipity

Aga舊年請假去左澳洲好耐 所以出得三首歌,gin lee全年無休出九首! ...
黃家正 發表於 2021-1-19 19:26

Aga 自己話自己2020全年無休㗎!唔好玩踢爆啦

霏姐表示洪立熙咁正
喺屋企啪啪啪好過
616.1314 發表於 2021-1-19 20:21

霏姐今日出post話今年會密啲經營social media,可能就嚟出山啦!

雖然很不捨得Gin Lee離開香港樂壇
但係如果Gin既離開可以換黎Kary既回歸
咁希望Gin快啲買機票翻去吧!

咁希望Gin快啲買機票翻去吧! ...
bagfgfcde 發表於 2021-1-19 21:17

可唔可以用Aga換霏姐?
霏姐讓賽4-5年followers都仲比Gin+Aga多,佢哋都係無謂爭上位了

偶像派同實力派之間好難選擇...

想聽你們的幸倪
DM多仔多到覆唔哂

CM愛Gin力一齊夾錢買機票送走幸兒

我願意用祖兒既壽命換霏姐

人妻的藝術
❤️  明白  我再流連也是總不配  是兩種命  是兩種人  ❤️

單程機票?
你快樂過生活 我著襪浸溫泉

返馬拉 唔好啦
香港樂壇仲好需要Gin

大馬樂壇需要Gin Gin

支持美煎簽「環球馬拉」
離開「環球香港」都得既
stephybest 發表於 2021-1-19 18:18

大馬樂壇需要Gin Gin
on07111 發表於 2021-1-20 14:06

她在16歲的時候因被父親觀察到她的歌唱天份而接受唱歌訓練。李幸倪其後1年開始上臺表演。在17歲那年跟父親一起參與了一場大型的慈善演唱會,被某間大馬唱片公司老闆相中並邀約成為歌手。但當時就讀中五的她雖然覺得被唱片公司相中並邀約成為歌手固然是很好機會,但是不能放棄學業。於是她拒絕了唱片合約。直至21歲的時候,李幸倪參加由環球音樂所舉辦的【Icom-Universal Song Writing Showcase】比賽中,並得最佳作曲、最佳演繹和全場總冠軍的獎項。環球音樂馬來西亞區的負責人有意簽下成為歌手,她再次拒絕,繼續完成由2003年起在吉隆坡的音樂學院International College Of Music修讀的音樂學士

偶像派同實力派之間好難選擇...
kayzzz 發表於 2021-1-19 22:08

堅姐係 偶像派嘅外表 實力派嘅唱功
猩猩係 偶像派嘅唱功 實力派嘅外表
二〇二三年度全女班投票

可唔可以用Aga換霏姐?
霏姐讓賽4-5年followers都仲比Gin+Aga多,佢哋都係無謂爭上位了 ...
Serendipity 發表於 2021-1-19 22:06

支持一菲換一霏

我願意用祖兒既壽命換霏姐
henhenhen 發表於 2021-1-19 23:55

太好了
可以順便claim埋份人壽保險

上星期印尼既航空墜機,以前馬航又失蹤,擔心
祝Gin平安

她早已照耀樂壇深怕有日被彈
星光不再燦爛衷心觀衆發難就似每晚過關就似永遠上班
跟他不再往還只因所有愛情 ...
on07111 發表於 2021-1-19 20:29

沒有錢! 手裡沒餘錢

Btw作為fans,我都支持高智慧動物界KOL 回歸香港樂壇,得閒上下chill Club唱歌(方便修音)

sad...... 攞完個女金就離開樂壇
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 15
1. 無答案 2. 念 3. 現任榮譽顧問

上星期印尼既航空墜機,以前馬航又失蹤,擔心
祝Gin平安
Nathan 發表於 2021-1-20 18:53

黑心
2024年最幸運,最幸福嘅,幸定就是李~!

搭上了客機 竟然從未降落
高空裏 無辦法可以 回去了

誰人走了
47. Bring Him Home
week16
1 . 林芊瑩 Let Go

Gin依家係咪仲係香港