返回列表 發帖

加拿大至HIT中文歌曲總選獎項揭曉 Gin Lee首奪女歌手獎

國、粵語「至 HIT 推崇男歌手」、「至 HIT 推崇女歌手」、「至 HIT 推崇組合」、「至 HIT 推崇新歌手或組合」、「至 HIT 推崇作曲人」、「至 HIT 推崇作詞人」和「至 HIT 推崇唱作人」是 100% 由網民投選出來的;而加拿大中文電台三地電台的 DJ 亦選出 2020 年度「加拿大至 HIT 中文歌曲排行榜」的 「專業推崇 10 大粵語歌曲」 和「專業推崇 10 大國語歌曲」,得獎名單如下:

「加拿大至 HIT 中文歌曲排行榜」2020 年度專業推崇歌曲
  專業推崇 10 大粵語歌曲
《幸福門》Gin Lee
《恨》許廷鏗
《IGNITED》MIRROR
《凡人不懂愛》胡鴻鈞
《All We Have Is Now》方皓玟
《合唱歌》麥浚龍 / 謝安琪
《致明日的舞》陳奕迅
《呼吸有害》莫文蔚
《銀河修理員》Dear Jane
《My Only One》鄭中基

完整得獎名單Source:
http://www.am1470.com/hot_topics_detail.php?i=5272&year=2021&month=1

恭喜鏡鏡,柳柳,煎煎,謙謙
Alfred同Gin好似第一次拎呢一個男女歌手獎
Harvard都不可教導

恭喜AK
理性與任性之間 落淚又大笑之間
結局最後縱使終於輸給時間

Gin紅到去加拿大嗎 好勁

幸福門終於有奬
Gin Lee AGA come back
肥婆馬上收皮

新城勁爆馬拉女歌手Gin Lee
叱咤CM女歌手金獎Gin Lee
港台女優金獎Gin Lee
TVB冇上過女歌手金獎Gin Lee

Gin Lee好勁
❤️  明白  我再流連也是總不配  是兩種命  是兩種人  ❤️

佢等到新人金啦 28 年啦

My only one
再將我相信的如煙火般綻放

恭喜生生

牙畢終於金到

終於有新人金

呢個賽果都幾正路

除左陳詠謙
【This is MC】澳門見

無女金迦,0 fun
Ooh~Tell me how you feel it
Ooh~ Gonna let you know  Imma let you go
I won't say sorry
Oh feeling so high

無男銀謙,0 fun

AK終於有金, 開心未
FIGHT for 陳柏宇

AK終於有金, 開心未
~蛋撻~ 發表於 2021-1-21 11:45

走音AK唔洗再黑面眼紅隊友啦

新人100%由網民投票產生?
希望主辦會公佈下票數
鏡仔CM打手,最愛❤️應駿安濤son❤️

希望主辦會公佈下票數 ...
gocrazy 發表於 2021-1-21 11:50

我睇番個榜
Ak同Al接近每首歌都有上過榜,但阿jer好似冇上過榜
我記得好似係100%網民投票產生,但係應該好少人知道有得投,好似曾經有會員post過條link出尼
所以投票人數咁少,有機會Ak拎金

不過我覺得其實係加拿大DJ鍾意AK姐,哈哈!

恭喜ak

實至名歸

希望主辦會公佈下票數 ...
gocrazy 發表於 2021-1-21 11:50

見好就收啦,獎項呢d嘢……
我估錯這個世界得到教訓

見好就收啦,獎項呢d嘢……
mrshadowll 發表於 2021-1-21 12:09

Mirror粉好明顯仲係對獎項/評語睇得好重
唔知呢度其實已經當啲獎睇過就算
DM多仔多到覆唔哂

唔知呢度其實已經當啲獎睇過就算 ...
mosesming 發表於 2021-1-21 12:11

心中永恆組金 zpecial

Mirror攞左叱咤獎有關注度其實已經贏晒
我估錯這個世界得到教訓

我淨係關注香港三大頒獎禮
其他啲唔知咩榜單嘅no care~

Ak等左28年終於金

我睇番個榜
Ak同Al接近每首歌都有上過榜,但阿jer好似冇上過榜
我記得好似係100%網民投票產生 ...
michael344 發表於 2021-1-21 12:02

作為鏡粉我都無留意過呢個台嘅嘢…

恭喜 Gin Lee
好叻女
呢個台嘅賽果其實一向都幾正路㗎
二〇二三年度全女班投票
投選你最喜愛的歌曲歌手演唱會

本應今年是gin 之年,可惜903打壓,可恥!
2024年最幸運,最幸福嘅,幸定就是李~!

GIN!
世界第一!

rthk 勁爆男金周柏豪呢

我覺得賽果正路同公平

rthk 勁爆男金周柏豪呢
一個小子 發表於 2021-1-21 13:44

劫後同讓愛都好普通 不過讓愛好似嚮啲串流平台成績好好

2020 真正金曲幸福門終於破蛋

AK 終於有個金獎喺手打J 喇
一刀要兩斷傢俬都要棄掉然後獨處難耐怎麼思念你
想到往日所寫一切篇篇都關於你最後為何離別你

加拿大至HIT中文歌曲排行榜全國推崇女歌手(粵語)
2000年代       
2002 楊千嬅 · 2003 容祖兒 · 2004 楊千嬅 · 2005 容祖兒 · 2006 容祖兒 · 2007 何韻詩 · 2008 謝安琪 · 2009 容祖兒
2010年代       
2010 容祖兒 · 2011 容祖兒 · 2012 鄧紫棋 · 2013 薛凱琪 · 2014 謝安琪 · 2015 楊千嬅 · 2016 鄭欣宜 · 2017 衛蘭 · 2018 謝安琪 · 2019 謝安琪

加拿大至HIT中文歌曲排行榜 全國推崇男歌手(粵語)
2000年代       
2002 陳奕迅 · 2003 李克勤 · 2004 古巨基 · 2005 古巨基 · 2006 陳奕迅 · 2007 張敬軒 · 2008 張敬軒 · 2009 陳奕迅

2010年代       
2010 陳奕迅 · 2011 陳奕迅 · 2012 陳奕迅 · 2013 陳奕迅 · 2014 周柏豪 · 2015 張敬軒 · 2016 張敬軒 · 2017 周柏豪 · 2018 張敬軒 · 2019 張敬軒
Ooh~ Gonna let you know  Imma let you go

2000年代       
2002 楊千嬅 · 2003 容祖兒 · 2004 楊千嬅  ...
on07111 發表於 2021-1-21 15:27

祖兒好勁

但算幾合理
e.g. 2004 楊千嬅 2008謝安琪

AK終於嬴
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 12
1. 自我反省 2. Little Love 3. Control Freak

完整得獎名單Source:
http://www.am1470.com/hot_topics_detail.php?i=5272&year=2021&month=1
Garfield 發表於 2021-1-21 10:29

15:50《合唱歌》Kay人已離開幻國, 無得多謝
其實合唱歌最高得第二, 再度兩週冠軍, 應該係被迫換十大, 因為Juno一定拒絕接受Kay個人獎
陽台冠, 再度兩週冠, 合唱歌第二, Epilogue第七, 其實Kay上榜成績係好過Gin, 不過Gin 2020年幾個online shows+Dear Secret大碟真係好正! 恭喜恭喜

恭喜走音ak

2000年代        
2002 楊千嬅 · 2003 容祖兒 · 2004 楊千嬅  ...

賽果好好 壟斷唔多

賽果好好 壟斷唔多
stephybest 發表於 2021-1-21 16:05

女歌手除左05,06,09,10,11同20,大致都幾好
男歌手無留意,no comment

2000年代        

男歌手獎好多同903一樣。

一直覺得CM共和女歌手金獎先最持平,特別2017年同2020年

AK攞非常合理 恭喜哂

加拿大至HIT中文歌曲排行榜 至 HIT 推崇新歌手
2018 譚杏藍 (金)
2017 顏卓靈 (金)
2016 鄭世豪 (男)
2015 吳業坤 (男)
2014 鄭俊弘 (男)
2013 沈震軒 (男)
在這畢生不滅 無極的狀態

女歌手除左05,06,09,10,11同20,大致都幾好
男歌手無留意,no comment
on07111 發表於 2021-1-21 16:12

Bully 祖兒
祖兒話曬都係 AGA 大師姐
二〇二三年度全女班投票
投選你最喜愛的歌曲歌手演唱會

AK攞非常合理  恭喜哂

加拿大至HIT中文歌曲排行榜 至 HIT 推崇新歌手
2016 鄭世豪 (金)
2015 吳業坤 (金)
2014 鄭俊弘 (金)
2013 沈震軒 (金)
losyes 發表於 2021-1-21 16:26

2013 - 2016 無分金銀銅
2016 係 鄭世豪 (男) 鄧小巧 (女)
2015 係 吳業坤 (男) 陳凱彤 (女)
2014 係 鄭俊弘 (男) 何雁詩 (女), 當年其他女新人好弱 (e.g. 丁悅 岑日珈 陳綺雯)
2013 係 沈震軒 (男) J.Arie (女), poor AGA

2013 - 2016 無分金銀銅
2016 係 鄭世豪 (男) 鄧小巧 (女)
2015 係 吳業坤 (男) 陳凱彤 (女)
2014 係 鄭俊 ...
boy4dudes 發表於 2021-1-21 16:57

好彩今年有金
如果唔係會好失望
在這畢生不滅 無極的狀態

AK終於 海外紅 LOL

我都係以事論事,得獎祖粉唔好意思

05,06點都撐Hocc
09心姐仲係好強勢
10楊錢嬅有big hit斗零踭同初見.11年楊芊嬋有Ready or not 女人三十  醒了(鬼叫版MV)
20年 AGA 有三部曲 Mad CUNextTime So CLS同年度作 Lovestory 2,反之Gin Gin得首 敢 (yt view :989,762)

[反OT]Gin Gin 無出post/story?

AK終於 海外紅 LOL
Thomas 發表於 2021-1-21 17:02

可能走音AK唔止加拿大
仲有孟加拉、牙買加、保加利亞都紅爆

可能AK唔止加拿大
仲有孟加拉、牙買加、保加利亞都紅爆
gocrazy 發表於 2021-1-21 17:13

sorry笑左
佢d ig follower咁多元?

sorry笑左
佢d ig follower咁多元?
on07111 發表於 2021-1-21 17:16

大家塊面都咁黑比較親切嘛
但呢幾個國家有無電台,搞100%全民投票新人獎就唔知啦

AK終於有個冇人知嘅金獎
❤️  明白  我再流連也是總不配  是兩種命  是兩種人  ❤️

隊內ace之一嘅AL冇新人三甲反而Mirror攞咗最組
I dig my fingers in expecting more than just the skin~