返回列表 發帖

謝安琪家傭偷$6000判囚六星期 Flow插報警太絕:不如直接打死

在謝安琪(Kay)家中工作了四年的印傭,上星期偷走了6000元後逃逸,Kay在發現偷竊事件後即時報警,警方隨後在重慶大廈一個單位內找到涉案印傭,起回失款後立即進行拘捕。被告昨日於粉嶺裁判法院承認在1月11日偷竊,因其一時貪念偷取謝安琪銀包內的現金港幣6000元,最終被判囚六星期。

落選港男梁裕恆(Flow)今天再在社交平台對今次事件發表偉論,寸Kay沒人情味:「一件法律上正確不過的事反映好多嘢。一個貧窮國家嘅女人,上有高堂,下有兒女,離鄉別井嚟香港同你打工,收你4000幾蚊個月,幾乎做足30日,根本就係現代奴隸制度,長期剝削。6000蚊使唔使報警拉人坐監,炒佢魷魚。唔使補錢,一世無得再嚟香港做工人,這懲罰夠啦。做人要懂得施予和感恩,要對低下階層好。拍戲都有,有個阿婆偷麵包,你使唔使拉佢坐監?人哋喺印尼過咩生活,呢啲人做咩慈善都係假,謝姨姨法律上絕對是正確的。」

Flow為涉案印傭抱不平,但有網民都不同意其說法, 留言:「工人姐姐偷嘢好普遍,做乜衰嘢,飛一轉又返嚟,無record點保障香港僱主嘅家人?包食住行、保險,淨袋$5000,其實係拍得住fresh grad...」呢位網民又指Flow話姐姐偷錢為養家只係一廂情願浪漫嘅幻想,慨嘆香港人搵錢都唔係容易。

Flow最後多開一個Post發表意見:「不如學大陸,偷嘢直接當場打死,免得佢又害下一個。甚麼是法律?法律包括法、理、情。包括情,係因為我哋係人。情,係香港最無嗰樣!」

Flow早前都曾經抽水「安心偷食」事件,黃心穎同許志安都先後公開道歉,許志安得到其妻子鄭秀文嘅原諒,黃心穎被全城鬧爆,演藝事業基本上「永不超生」。而Flow風頭火勢下「力排眾議」開post表示支持黃心穎,並指黃心穎只是想要追求愛情而已,立即惹來大批網民表示不滿,怒斥Flow想博上位,並叫他不要再刷存在感。

Source: https://skypost.ulifestyle.com.h ... A不如直接打死

是但啦 乜水啊又
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 12
1. 自我反省 2. Little Love 3. Control Freak

又貼多次

可唔可以貼下謙B
Ooh~Tell me how you feel it
Ooh~ Gonna let you know  Imma let you go
I won't say sorry
Oh feeling so high

timc524 謝安琪家傭偷00判囚六星期 Flow插報警太絕:不如直
47. Bring Him Home
week13
1 . Beanies        今晚抹掉你

抱那麼緊 不怕你老婆呷醋啊

周太
再將我相信的如煙火般綻放

係咪近排生意差要出來刷存在感

真·乜水

又係呢條肌肉男 男人老狗似個八婆

睇完呢張相再發覺CM竟然唔識佢而感到驚訝

kenny1102 發表於 2021-1-21 22:04

你真係當CM人係焚化爐乜都啃得落
呢條友係垃圾級數, 近乎林作
FIGHT for 陳柏宇

Flow Leung

詳談一下「家傭」工作

家傭是一份非常特別,是世上唯一一份會24小時住係你家中既工作,是家中的一份子,好的話貢獻非常之大,令你屋企風調雨順,不好的話可以令你雞犬不寧。

我身邊朋友對家傭都好好,大部分工作超過15-20年,處相得好可以像家人一樣,幫你帶大個仔,個仔亦懂得待她如親人,我嫲嫲都唔識如何處理一個工人,大部份野唔需要工人做,甚至食完飯會叫我去幫手執枱收椅,我認為咁係唔適當,但佢同工人相處得好好,有講有笑,佢開心就ok,唔扯太遠。

世上係無另一份工作會將個僱員帶番屋企一齊住,一個好既家傭貢獻之大隨時多過你老婆。

首先,我地要明白家傭出生一般在教育水平和道德水平低既國家,不等於心地不善良,只是欠適當教導,但如何選擇家傭再到如何管理她不是一件容易的事,你有錢可以請本地家傭,一切水平相對性或有會好一點。

然後如何管理一個員工/人,本來就係一樣非常之難而且充滿技巧的事,以為幾千蚊就請到一個廉價奴隸,隨時捉蟲入屎忽。

一去到你屋企你先要搞好佢心態,十個家傭十個都會心理不平衡,她知道自己有多低下,收你雞碎咁多人工去做一個奴隸,大家級數差幾十班,食飯你食先,食既野唔一樣,點去平衡她的心態好重要,否則煲湯有屎屎尿尿幾乎係預左

「再講佢地處境,出生係一個人均收入不到$2000既國家,普遍性結咗婚生左仔為左養家離鄉別井扔低自己既仔女去照顧你既仔女,扔低自己既父母去照顧你既父母,然後個老公99%搵左第二個女人,講到呢到我自己都想喊,這幾乎是她們每個既命運。。。。。。你唔落井下石基本上已經夠慘」

而普遍既香港人係唔識感恩用到一個咁低既價錢去請到一個人幫自己屋企手,而只是請到個工人就覺得自己皇帝高高在上,其實睇個仔點對工人已盡顯其家教,現在越來越多小朋友對工人呼喝,甚至乎在街上打工人的屁孩亦屢見不少。

服務左4年,應該唔差先會續約。4年6000蚊 即係每月多$125,想一想她身世,背景,其實炒佢魷魚已經好足夠,佢输左中介費,無得再來港工作,這懲罰不少。當然要一個藍屍有同理心是一件很難的事!

解答一下智者既留言:

1.因為咁既原因要佢走係唔需要賠一個月,機票錢就從來係唔係都要出,無錢就唔好請。

2.有人話佢會做本假護照再來港,咁大成本?比例會有幾多?講到咁極端就判監都會越獄,咁無計。

3.有人問我「咁我比人打劫會唔會報警?」性質相同咩?符合我以上所講情況?如果有個80幾歲既阿婆打劫我,我都會問佢原因,想辦法幫佢。

4.有人話4600蚊包住宿好過大學畢業既工作。我屌你老母!你唔去做!點解無一個香港人做?洗碗都有人去做但家傭無,因為真係好撚低人工同好撚辛苦。 咁撚筍工我叫你去印尼做家傭丫,果到生活指數仲低,儲得仲多錢 。

5.我抽水?對唔住!我喜歡評論反思社會一切既事,係一切。係你心目中佢係偶像,係我角度佢普通藍屍一個,而且佢係公眾人物,我透過報章只能知道公眾人物的事。

6.她是第二天失蹤才報警,如果只是報失蹤警方是不會拘捕盜竊罪,即係當時係報盜竊。

無錯我真的好鍾意發表評論,有fb第一天開始我已經係咁

螢幕夫妻事件

屌鳩示威者笑低層員工事件

印傭事件

明眼人一睇,三件事有個共通點,就係我永遠會企係弱勢既一方。強者不用我發聲吧!

你可以話我on9但唔可以話我抽水,唔好講到啲十九明星係我心目中好重要

「雞蛋高牆,我永遠企係雞蛋果邊!」

諷刺的是這句說話曾出在某人口中!

當然你仍然可以諗邊個叫佢唔識投胎出生印尼?佢天生就係咁低賤,邊個叫佢無書讀?

但亦不妨多點同理心,香港人不要窮到只剩下錢,難怪香港會咁多藍屍。

只能說四個字處理方法「不近(人)情」

講既係咁多,不作討論,討論我會同番身邊朋友討論。

而對於別人對我既評價,隨便你地,我一向無所謂!

我只認為我廢up完有多一個人醒覺,多一個人關心弱勢已經足夠!

完!
https://www.instagram.com/p/CKRVYbChjDZ/?igshid=limy1am1cwt4

今次應唔應該支持張繼安嚴正執法

呢個flow好似成日出黎評論啲artist
係咪查小欣啲friend

呀Flow哥又知唔唔知班印傭係度做野賺到既錢返去佢地自己國家係幾咁好洗?
唔通人地係印尼起豪宅又話比你知?

其實最大問題係個外傭本身走佬咁佢過程有咩事又要阿kay負責

又,佢份人其實都唔係咩大愛撚wo,又笑poki似唐氏,又笑軒仔扮直,一個咁嘅人忽然大愛,都好難解釋下
最愛林家謙❤️

又,佢份人其實都唔係咩大愛撚wo,又 ...
路易 發表於 2021-1-22 01:53

Kay 唔係因為唔見$6000 而報警 而係個印傭失蹤 Kay 先報警咋
       新聞有講過 係姐姐第二日失蹤先報  成個人唔見咗喎 點知係咪出咗事 ?
            呢隻港男 唔知頭唔知路 唔好衝出嚟x 啦 !

呢條友係咪同幻國勾結

今鋪唔撐Kay,不過呢排不斷俾人抹黑真係有啲痴線

又,佢份人其實都唔係咩大愛撚wo,又 ...
路易 發表於 2021-1-22 01:53

佢邊度笑軒仔扮直
我估錯這個世界得到教訓

佢邊度笑軒仔扮直
mrshadowll 發表於 2021-1-22 06:50

佢share軒仔個訪問,然後話「大家玩咁多狼人殺,可唔可以教我以佢既表情佢係咪講緊真話?」
最愛林家謙❤️

扯住旗影相係咩玩法

知佢邊個
但佢就係唔掂
DM多仔多到覆唔哂

扯住旗影相係咩玩法
Lewis 發表於 2021-1-22 08:37

咁就扯左?????? 呢個正常size乍wo
最愛林家謙❤️

呢條友每次都語出驚人,上次幫黃心穎講說話博出位...
好似轉行開studio做健身教練
舞來舞去 不日內開始錄音。

佢share軒仔個訪問,然後話「大家玩咁多狼人殺,可唔可以教我以佢既表情佢係咪講緊真話?」 ...
路易 發表於 2021-1-22 08:33

有冇圖同Link?
我估錯這個世界得到教訓

Kay 唔係因為唔見$6000 而報警 而係個印傭失蹤 Kay 先報警咋
       新聞有講過 係姐姐第二日失蹤 ...
洗衣王國130 發表於 2021-1-22 03:48

Facebook 條友仲post Kay 以前cool 牙相想點 =.=

睇返佢FB都無乜人理佢,琪粉好高質已經直接無視呢個人

建議佢下次要辣火頭找第二個對手
Ooh~Tell me how you feel it
Ooh~ Gonna let you know  Imma let you go
I won't say sorry
Oh feeling so high

網上抽下水就上到報

條友真係變態,講嘢難聽過粗口
我估錯這個世界得到教訓

嘍羅講埋晒d歪理
直接無視就得

嘍羅講埋晒d歪理
直接無視就得
kayzzz 發表於 2021-1-22 13:40

健吾條pk like

健吾條pk like