返回列表 發帖

AGA與Gin Lee包辦港台女歌手三甲 打破兩項維持30年樂壇紀錄

[color=rgba(0, 0, 0, 0.780392156862745)]

回顧今年各大樂壇頒獎禮,AGA(江海迦)不但在《十大中文金曲》贏得「十大中文金曲女歌手」銅獎,更在《叱咤樂壇流行榜頒獎典禮》同奪「叱咤樂壇女歌手」及「叱咤樂壇唱作人」金獎,追平1996年王菲的記錄,收穫相當豐富。與此同時,同樣來自環球唱片的Gin Lee(李幸倪)在《十大中文金曲》贏得「十大中文金曲女歌手」金獎,令她們達成兩項歷史里程碑。

AGA和Gin Lee在港台包辦女歌手其中兩席,繼2018年叱咤頒獎禮後,再次同時打入頒獎禮女歌手三甲的記錄,而參考本地樂壇歷史,來自同一家唱片公司的女歌手,能在同一個頒獎禮上包辦歌手獎三甲其中兩席,例子只有兩次。1990年,同屬華納唱片的林憶蓮和葉蒨文同時贏得「叱咤樂壇女歌手」金、銀獎,成為首對達成里程碑的女歌手。

AGA與Gin Lee瓜分港台商台女金

另外,AGA和Gin Lee分別奪得商台和港台女歌手金獎,繼30年前林憶蓮和葉蒨文後,再有兩位同公司歌手在同一年贏得兩個頒獎禮的女歌手大獎。林憶蓮和葉蒨文在1990年率先達成這個里程碑,當年前者贏得商台「叱咤樂壇女歌手」金獎,而後者則奪得無綫《十大勁歌金曲頒獎典禮》「最受歡迎女歌星」。

Sources:https://bit.ly/3c0f5OA  HK01 21/1

個人意見:HK01真勁,竟然可以咁都搵到料讚Gin

討論重點:AGA會唔會又嬲,一陣又喺方向報話只係普通同事關係?

恭喜AGA、Gin
I would never tell you if you way over the top
Love and hate this kind of CityPop

咁都計到

兩位都係樂壇天后
各有各拎 無野好嬲
LD Canto Chart 2021 (Week10)
1. Lady Killa - 梁 業
2. 虛擬人與我 - Jace陳凱詠
3. EGO - 盧瀚霆

林憶GA
47. Bring Him Home
2021Week10 Serrini  -  我在流浮山滴眼水.jpg
2020Summary

CM究竟Gin粉多定AGA粉多?
呢兩個真係點都痴住討論
鏡仔CM打手,最愛❤️應駿安濤son❤️

一加一幼稚
一加一結果

不智
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 10
1. 哥本哈根的另一個我 2. 我在流浮山滴眼藥水.jpg 3. 天光前

環球雙貴妃(kary先係一姐

呢個post係咪預言環球新王菲會拎到台灣金曲獎
常在懷疑著 以後是重重逆境
所以這樣拼

Gin有出ig動態賀aga生日喎

Gin有出ig動態賀aga生日喎
stephybest 發表於 2021-1-21 23:19

又諗起ada一俾堅堅搭膊頭變臉

又諗起ada一俾堅堅搭膊頭變臉
星夢情真 發表於 2021-1-21 23:22

好姊妹啊

回復 10# stephybest

兩個好好姊妹。仲post返三年前的相

不過點解Gin Lee唔恭喜Aga拎到銅獎嘅
所以這樣拼

回復  stephybest

兩個好好姊妹。仲post返三年前的相

不過點解Gin Lee唔恭喜Aga拎到銅獎嘅{:1 ...
on07111 發表於 2021-1-21 23:28

我騎住你仲講野hurt人咩
好似阿jer唔覺意講錯野咩

競猜再世sandy稱霸定再世sally稱霸
定係2-3年內有再世王菲出現食哂成個市場?
側田:嚐過勾結醜惡的世間 了解到何謂卑鄙

環球雙貴妃(kary先係一姐)
edwardngwy 發表於 2021-1-21 23:09

究竟Kary幾時先願意出山用唱功震懾后宮平天下啊

競猜再世sandy稱霸定再世sally稱霸
定係2-3年內有再世王菲出現食哂成個市場?
liebe 發表於 2021-1-21 23:51

AGA= Sandy mix Faye
所以這樣拼

8964 兩年之後,林憶蓮就出咗兩張天碟《夢了、瘋了、倦了》、《野花》,期待反送中兩年,AGA 會交出咩作品

兩個人點包辦三甲
識字唔識字= = ?
Music Awards 詳細得獎名單,多謝支持
Music Picks Week 9 (27/2/2021)

1. 我在流浮山滴眼水.jpg - Serrini    2. 都市 ~Lonely Night~ - Delta T / 楊雅餘   3. CityPop - AGA   4. 集合吧!地球保衛隊 - C AllStar   5. EGO - 盧瀚霆

sunnyay1231 發表於 2021-1-21 23:53

Kary出山唱山歌好好聽
所以這樣拼

sunnyay1231 發表於 21/1/2021 23:53

Kay皇后被逐出環球宮後霏皇貴妃攝六宮事數年後抱恙休養至今

環球雙貴妃(kary先係一姐)
edwardngwy 發表於 2021-1-21 23:09

咁Jace係咩?

咁Jace係咩?
gocrazy 發表於 22/1/2021 00:11

初入宮冇耐 封住貴人先(我玩下架咋 致敬太平公主會員

環球雙貴妃(kary先係一姐
edwardngwy 發表於 2021-1-21 11:09 PM

唔好意思, 環球宜家只有兩位貴妃
海貴妃  倪貴妃

kary只係雨嬪

太平公主

兩個人點包辦三甲
識字唔識字= = ?
kwanie 發表於 2021-1-21 23:56

直頭數都唔識計

初入宮冇耐 封住貴人先(我玩下架咋 致敬太平公主會員)
edwardngwy 發表於 2021-1-22 00:14

啱啱入宮好似封答應 不過依家升做貴人都對路

發現港台零三年後先有”最女”,咁多年得容祖兒謝安琪同今年女金李幸兒而前者唔會比同公司女歌手上位,後者係幻國時代無其他女歌手。 Tvb 最女都壞左好耐。所以三十年紀錄唔算乜

以為Mriram同Kelly有,但千嬋新藝寶時期原來kelly已經上左神台
所以這樣拼

唔好意思, 環球宜家只有兩位貴妃
海貴妃  倪貴妃

kary只係雨嬪
jaytang 發表於 22/1/2021 00:28

太平公主吉祥 有冇最近完整版

Kay皇后被逐出環球宮後霏皇貴妃攝六宮事數年後抱恙休養至今
edwardngwy 發表於 2021-1-22 12:01 AM

點會?
環球宮自從謝妃出左宮之後, 就冇人可以承接...
太平公主

太平公主吉祥 有冇最近完整版
edwardngwy 發表於 2021-1-22 12:40 AM

之前響第二post出過啦

後宮佳麗圖:

太皇太后
: 汪太皇太后太后:鄭太后  楊太后
太妃: 琳太妃  梁太妃  韻太妃

皇后: 莫皇后(強勢復辟)
皇貴妃: 謝皇貴妃 (失勢,降一級)
貴妃
: 方貴妃(失勢,降一級)  汶貴妃(宮中紅人)  海貴妃(一時當紅)  倪貴妃(一時當紅)

: 容妃(復辟於東京)  蘭妃(失勢,降一級)  關妃  薛妃  泳妃(無對手下升一級)  宜妃  灝妃
: 融嬪  蕾嬪  巧嬪  彤嬪  淑嬪  雨嬪  若嬪

貴人: 靖貴人  菊貴人  譚貴人  筠貴人  桐貴人  華貴人  陳貴人
冷宮:/

太平公主

初入宮冇耐 封住貴人先(我玩下架咋 致敬太平公主會員)
edwardngwy 發表於 2021-1-22 12:14 AM

佢係陳貴人丫嘛
太平公主

側面襯托出樂壇毒瘤壟斷樂壇30年
  立什麼心腸 我對你極善良 如若你肯想想我這樣受傷   

2021後宮佳麗圖:
太皇太后: 汪太皇太后太后:鄭太后  楊太后
太妃: 琳太妃  ...
jaytang 發表於 2021-1-22 00:46

咩事啊
佢地買咗東宮人壽未
❤️ 到這裏想搜尋誰  無情煙花都不屑紀念無份的愛侶 ❤️

2021後宮佳麗圖:

太平公主成日都 bully 容太后

淑嬪係邊個?
二〇二〇年度全女班音樂流行榜頒獎典禮 賽果
歌曲 東京人壽 / 唱片 Dear Secret / 歌手 謝安琪

原來Gin預錄時唔知自己拎咩獎
可能Aga都唔知自己拎女銅?

Anyway, 恭喜兩位

恭喜兩位才女迦堅 兩位橫空降世係樂壇之福
Weekly Pick(s):
泳兒 - 所有遺失的東西

2021後宮佳麗圖:

47. Bring Him Home
2021Week10 Serrini  -  我在流浮山滴眼水.jpg
2020Summary

林憶蓮 VS 葉蒨文
鄭秀文 VS 陳慧琳
楊千嬅 VS 容祖兒
容祖兒 VS 謝安琪+薛凱琪+王菀之+衛蘭
AGA VS GIN LEE
AGA vs Gin 的時代來了

Anyway, 恭喜兩位 ...
Nathan 發表於 22/1/2021 08:39
咁個獎座係無刻名?
Music Awards 詳細得獎名單,多謝支持
Music Picks Week 9 (27/2/2021)

1. 我在流浮山滴眼水.jpg - Serrini    2. 都市 ~Lonely Night~ - Delta T / 楊雅餘   3. CityPop - AGA   4. 集合吧!地球保衛隊 - C AllStar   5. EGO - 盧瀚霆

林憶蓮 VS 葉蒨文
鄭秀文 VS 陳慧琳
楊千嬅 VS 容祖兒
AGA VS GIN LE ...
fifty1205 發表於 2021-1-22 10:54

祖兒單挑好勁
❤️ 到這裏想搜尋誰  無情煙花都不屑紀念無份的愛侶 ❤️

2021後宮佳麗圖:
太妃: 琳太妃  梁太妃  韻太妃

梁太妃是GlGl?
梁詠琪《Preludio》榮登IFPI唱片銷量榜冠軍 • 全新Moving 加強版(CD+DVD)現已上市
2018梁詠琪好時辰世界巡迴演唱會http://www.cmusichart.com/discuz ... &extra=page%3D1

林憶蓮 VS 葉蒨文
鄭秀文 VS 陳慧琳
楊千嬅 VS 容祖兒

吳家穎 Kary 同吳雨霏呢
所以這樣拼

咁個獎座係無刻名?
kwanie 發表於 2021-1-22 11:00

睇唔到有刻任何野 (@terencelam0903)

林憶蓮 VS 葉蒨文
鄭秀文 VS 陳慧琳
楊千嬅 VS 容祖兒

去番90年代自己人打自己人
原是我的使命
還是老天註定又如何

Anyway, 恭喜兩位 ...
Nathan 發表於 2021-1-22 08:39

睇AL訪問都話唔知自己攞咗咩獎
當晚同阿媽睇電視先知
港台好識玩叫人去拍片但又無講金銀銅

睇AL訪問都話唔知自己攞咗咩獎
當晚同阿媽睇電視先知
港台好識玩叫人去拍片但又無講金銀銅 ...
gocrazy 發表於 2021-1-22 15:03

應該得金獎有片,so銀銅應該完全唔知?
咁Jer同AK  知AL有片拍,咪以為自己乜都冇
所以這樣拼

發現港台零三年後先有”最女”,咁多年得容祖兒謝安琪同今年女金李幸兒而前者唔會比同公司女歌手上 ...
on07111 發表於 2021-1-22 00:36

2002 kelly 亞女
千嬅最女
8年前佢憑喜帖街win曬,前年上年佢仲巴閉,用一條村+一道門搞掂,今年又來料,佢係Kay 山林道!!

回復 1# samxdxd

咁都有得J

咩事啊
佢地買咗東宮人壽未
風見志郎 發表於 2021-1-22 08:09 AM

某妃買左大量啦, 如果唔係都冇得重返深宮
太平公主

梁太妃是GlGl?
l00540 發表於 2021-1-22 11:02 AM

正是
太平公主