返回列表 發帖

栢芝走音丟架 容祖兒天后淪透明人 評審再踩腳抽水

https://hk.appledaily.com/entertainment/20210124/W57R2UW6ZRDBPNQOXHD5EGIDVM/

容祖兒及張栢芝貴為香港天后及影后,近年不約而同「紆尊降貴」密密北上賺人仔。前晚兩人出戰是非多多的真人騷《乘風破浪的姐姐2》,先有祖兒被冷待,還被評審「抽水」宣傳自家藝人,指祖兒似中韓組合宇宙少女前成員吳宣儀,栢芝則唱歌走音出醜,同樣失威兼丟架。

內地真人騷《乘風破浪的姐姐2》前晚首播,容祖兒、張栢芝、那英、周筆暢、陳妍希、董潔及張馨予等30位中港台女星參加,相當熱鬧。祖兒雖然貴為香港天后,也參加過內地歌唱節目《我是歌手》,但似乎在內地知名度麻麻,人氣欠奉。當祖兒進入會場後,其他參賽者雖然有跟祖兒打招呼,但打完招呼就隨即四散,獨剩她一人儍笑,場面尷尬,幸好後來得那英出手相助,祖兒成功融入「姐姐」群中。相反那英、栢芝等參賽者到場時,眾人即爭相上前與她們聊天,受歡迎程度似乎有天淵之別。

霍汶希即黑面

雖然祖兒由天后變「平民」,但無損她的戰鬥力,她在唱、跳環節比賽中都能發揮水準,結果最後得到115分排在第二名,力壓內地天后那英、周筆暢。評審給祖兒意見時,評審之一、當地樂華娛樂創辦人杜華突然指祖兒外表親切,因為似她旗下藝人吳宣儀,所以在組合潛力25分滿分中給予24分,擺明乘機「抽水」借祖兒宣傳自家藝人,同樣擔任評審的祖兒經理人霍汶希(Mani)聞言臉色一沉,略顯尷尬的祖兒仍大方反問:「都是實力派嗎?」杜華竟繼續謂:「我家公司都很有實力。」就連在備戰區中觀戰的陳妍希也忍不住說:「這也是給分的理由?」不少網友也批評杜華借祖兒宣傳有失身份。

個人意見:原來祖祖內地知名度麻麻,無乜人氣,建議佢返大陸賺人仔儲多d人氣....
討論重點:Mani黑面 祖祖被受冷待 佢邊忽似中韓組合宇宙少女前成員吳宣儀

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
如出走 身處死角 逃不走 走遍低處 無出口 只有這傷口

明明祖祖表演一般 評審打比嘅分係全塲第二位 仲高過那英 周筆暢
洗衣王國130 發表於 2021-1-25 04:30

那英 周筆暢跳舞跳得真係好好哦

原來如此!咁佢都幾好彩喎無端端多隻登台歌,仲係夕爺作品  

回樓上,美祖應該係sell天真/傻大姐個性, ...
Serendipity 發表於 2021-1-29 15:41

美祖 成日 扮 天真 一啲都唔true

咪多得抖陰咯,有人將八九十年代港星撈埋一碟做D咩港風cut嘅片,用呢首歌做BGM紅咗,之後系咁比人cover, ...
pv163 發表於 2021-1-29 15:24

原來如此!咁佢都幾好彩喎無端端多隻登台歌,仲係夕爺作品  

回樓上,美祖應該係sell天真/傻大姐個性,可惜真實年齡已4張,唔太適合了

但佢而家hit嗰首竟然係處處吻,唔係電影歌,真係好難理解點解會無端端hit咗
我都同意佢哋有拍電影係幫助 ...
Serendipity 發表於 2021-1-26 15:00

咪多得抖陰咯,有人將八九十年代港星撈埋一碟做D咩港風cut嘅片,用呢首歌做BGM紅咗,之後系咁比人cover,以前佢上大陸登台大騷都系唱《花好月圓夜》個咋

但佢而家hit嗰首竟然係處處吻,唔係電影歌,真係好難理解點解會無端端hit咗
我都同意佢哋有拍電影係幫助 ...
Serendipity 發表於 2021-1-26 15:00

仲有個性 柏芝賣樣 人瑞賣喊 仲要全場跟住喊
祖國可以諗吓用咩做包裝好

其實上面紅得到既 好似大部分都係當年靠電影 搖滾老母啲國語歌邊到有人識 ...
mc) 發表於 2021-1-26 13:18

我都同意佢哋有拍電影係幫助好大,呢方面美祖又係輸蝕

有部份大陸人仲覺得佢係暗黃架 偽人

其實就咁睇柏芝狀態唔錯,肥返少少好睇咗

證明佢啲國語歌本身唔掂
楊千嬅都可以將啲舊廣東歌hit返大陸 ...
Serendipity 發表於 2021-1-25 12:07

其實上面紅得到既 好似大部分都係當年靠電影 搖滾老母啲國語歌邊到有人識

估唔到王鷗識得祖祖首《煙霞》

睇人嘅,你哋人哋鄧紫棋,爆咗,紅到而家,算啦,容祖兒係咁先,參加咩節目都係咁 ...
jun518 發表於 2021-1-26 00:43

其實上呢啲綜藝係要賣個性先會跑出,美祖本身都冇乜個性又有天后包袱,點吸引到人去睇佢⋯⋯

祖祖上完我是歌手都唔係好紅
irenetso_star 發表於 2021-1-24 21:47

睇人嘅,你哋人哋鄧紫棋,爆咗,紅到而家,算啦,容祖兒係咁先,參加咩節目都係咁

聽聞遲d楊丞琳都會上呢個節目 期待可以睇到港台兩位天后級人馬同場鬥舞

百度所有帖 都話柏芝 上乘2 重現女神風采
洗衣王國130 發表於 2021-1-25 01:46

其實就咁睇柏芝狀態唔錯,肥返少少好睇咗

選曲太保守,佢間公司成日要求佢上競技類節目唱自己歌,硬係想推佢唔單只有揮著翅膀呢個tag。 ...
風見志郎 發表於 2021-1-25 08:44

證明佢啲國語歌本身唔掂
楊千嬅都可以將啲舊廣東歌hit返大陸,容祖兒又唔仿效吓?亦都反映咗千嬅當年啲廣東歌好高質,隔咁耐都可以翻hit

網上話第二季暫時紅唔起,
雖然女星知名度提升,但包袱太重,無乜Drama

希望祖祖之後搶到話題 ...
Garfield 發表於 2021-1-25 10:38

似乎柏芝同那英係drama重點?
不過美祖肯定內定入到final

祖祖:無人理都可以上報 開心

好紅丫祖祖
賺咁多人仔仲點有會失眠夜丫
繼續奶多d 大家會扮睇唔到繼續支持你丫

其實Mani做評審,可能令其他女星覺得好唔公平。

btw, Mani Keep得好好,但佢個樣唔同咗,應該係整容?  ...
Garfield 發表於 2021-1-25 10:05

美祖同mani越來越似樣
係咪同一個整容醫生?

網上話第二季暫時紅唔起,
雖然女星知名度提升,但包袱太重,無乜Drama

希望祖祖之後搶到話題
Gin Lee Fans Club Group: https://t.me/myginlee
幸倪群組: https://t.me/ginleefans

咁勁 有深度分析
未完成 發表於 2021-1-25 10:03

@沙雕酱牛肉蜜汁拍黄瓜:还是容祖儿的性格讨喜啊虽然上综艺也会时不时说出很幼稚的话[笑cry]

究竟係讚佢 定 踩佢 ?

随着《乘风破浪的姐姐》第二季的开播,可以看到这期带来不少熟悉的脸孔,张柏芝,弦子,吉克隽逸,那英,容祖儿等等,可谓拼实力有实力,要颜值有颜值。

提到容祖儿(Joey),近年虽然已经将重转移到内地发展,不过姐姐们似乎对她不太认识。当她走入会场时其实有多位姐姐对她不太熟悉,当大家打完招呼 ​

其實Mani做評審,可能令其他女星覺得好唔公平。

btw, Mani Keep得好好,但佢個樣唔同咗,應該係整容? 
Gin Lee Fans Club Group: https://t.me/myginlee
幸倪群組: https://t.me/ginleefans

Copy from 微博
關於容祖國

乘风破浪的姐姐2# 本来以为看到的是像第一季一样憋了一股劲来悄悄 ...
洗衣王國130 發表於 2021-1-25 08:52

咁勁 有深度分析

選曲太保守,佢間公司成日要求佢上競技類節目唱自己歌,硬係想推佢唔單只有揮著翅膀呢個tag。 ...
風見志郎 發表於 2021-1-25 08:44

解釋祖祖點解唔紅 YouTube 片

Copy from 微博
關於容祖國

乘风破浪的姐姐2# 本来以为看到的是像第一季一样憋了一股劲来悄悄惊艳所有人的姐姐们,结果大半时间都受到了惊吓:跑调、忘动作,还有要求重来的……

当然其中有几位姐姐还是认真准备了舞台也带来了惊喜的,比如宋祖儿的手指舞、蒋璐霞的眼神杀,唱跳俱佳拿到初评第一名的陈梓童。

还有金巧巧和胡静的舞蹈。
一个是民族舞,一个融合了多个舞种的现代舞,巧的是,舞曲选的是同一首周深的《大鱼》,却将这首空灵辽阔的歌演绎出了两种截然不同的气质。

@超奶思O怡:容祖儿啦!大姐

@-关总-:现在的营销号太不专业了,名字都记不好

@美羊羊是懒羊羊:笑死了,宋祖儿[允悲]

(容祖兒真係路人成咁 比人叫宋祖兒)

《乘风破浪的姐姐2》四大尴尬场景:

一、黄晓明和李菲儿同框出现,眼神闪躲无交流。

二、那英遇到李菲儿和张馨予,直接问她俩是谁。

三、张柏芝表演完之后过来感谢大家,那英说不用谢我,我没投你。

四、董璇和张柏芝一起入场,所有人的目光都放在了张的身上,董璇变成了小透明。

如果说娱乐圈是个名利场,那么《浪姐2》就像一场宫斗戏的现场直播,上演了各种小心思和小心机。

当然,如果自己不觉得尴尬,尴尬的就是别人。

张柏芝参加浪姐2,身边好几个姐姐是王菲谢霆锋亲友团,那英霍汶希容祖儿,大家说张柏芝处境尴尬了。第一期那英和张柏芝已经小小battle两次,那英:张bo芝还是张bai芝,张柏芝:你高兴就好;那英:我没有投你的票,张柏芝:我也没有在感谢你。

那英是王菲闺蜜,容祖儿谢霆锋关系很好,霍汶希是谢霆锋经纪人。但是我觉得担心张柏芝被前夫亲友团怼是没必要的,首先大家都是人精了,表面上不会给张柏芝不痛快。除了那英这样性格的,可能会互相呛一下,但是从昨天看张柏芝也不是嘴笨不会反驳的。

再一个,看起来姐姐们对张柏芝也有影视滤镜,而且对大美人谁都会宽容一些。我听了张柏芝的《星与星愿》,确实唱的很难听了,但是姐姐们就是愿意给她投高票。

不过现在只是刚刚开始,也不好说后续张柏芝和这几个亲友团会发生什么,但对于观众来说,往往会同情弱势一方。#乘风破浪的姐姐2#

看完张柏芝的表演,我记得吉克隽逸说了句,她漂亮的好轻松。。。。。

就真的超级能体会到她这句话。。。。。感觉现在所谓好看的明星,甚至网红,都是靠妆容、氛围、穿搭或者角度、表情管理来加持自己的美貌。。。。而张柏芝真的就,一动一美,不用刻意。就像考试,学渣通过长期或者最后疯狂的努力刷题,才艰难的考出了好成绩..而文曲星下凡的学霸就轻轻松松的每次考出个高分,还不以为然

#容祖儿喊张柏芝名字好好笑#

容祖儿在乘风破浪破浪的姐姐2是气氛担当没错了,带头打call太可爱了!

(估唔到容祖兒要靠張柏芝先比人談論)

乘风破浪的姐姐2[吃瓜]
现在已经三公了,目前都淘汰十位姐姐:

第一次公演淘汰:安又琪 董璇 李慧珍 汤晶媚 刘烨
第二次公演淘汰:阿兰 金巧巧 宣璐 程莉莎 左小青 ​​​​

目前还剩20个姐姐;那英、张柏芝、董洁、李菲儿、张馨予、杨钰莹、王鸥、周笔畅、胡静、吉克隽逸、容祖儿、陈妍希、袁姗姗、陈小纭、贾青、弦子、吕一、陈梓童、江映蓉、蒋璐霞

黄晓明走后换了齐思钧和秦昊(见证官)

《乘风破浪的姐姐》第二季,有三个地方明显跟第一季不同。

1.这一季专业歌手占比大。

像杨钰莹,那英,吉克隽逸,周笔畅,江映蓉等。

2.这一季的姐姐不像第一季那么大胆直白。

第一季里的宁静说要“超第一”,张雨绮直言自己一直都是C位。

这一季的姐姐们没有人坐C位。

虽然多个姐姐推荐那英坐C位,但她一再拒绝。

3.这一季的黄晓明瘦了很多。他说是节目效果需要。

你喜欢看现在暴瘦的黄晓明吗?

你对哪些姐姐的期待很高?

(專業歌手無數到祖國)

irenetso_star 發表於 2021-1-24 21:47

選曲太保守,佢間公司成日要求佢上競技類節目唱自己歌,硬係想推佢唔單只有揮著翅膀呢個tag。
❤️ 到這裏想搜尋誰  無情煙花都不屑紀念無份的愛侶 ❤️

講真,我最討厭女歌手係內地比祖祖知名度高
我等我在 發表於 2021-1-25 06:53

楊千嬅 比祖祖紅

但事實上佢知名度真係好低 睇佢係大陸開巡演一站起兩站止就知
wewa1001 發表於 2021-1-25 01:32

講真,我最討厭女歌手係內地比祖祖知名度高

洗衣王國130 發表於 2021-1-25 01:46

pr做得好
我估錯這個世界得到教訓

明明祖祖表演一般 評審打比嘅分係全塲第二位 仲高過那英 周筆暢
洗衣王國130 發表於 2021-1-25 04:30

蛋課足金
秉承cm精神 推廣好音樂

明明反應幾好,大把人讚啦,第一次公演唱林憶蓮嘅《歸零》,好期待~
還說下次做更好,誰料這刻是尾聲~

死仔吖
咁樣咒祖國 人地傷心過度
好似三米咁抑鬱幾年要停工點算 ...
kenneth 發表於 2021-1-25 04:12

祖兒可唔可以快D出局返香港
John 發表於 2021-1-24 18:52

死仔吖
咁樣咒祖國 人地傷心過度
好似三米咁抑鬱幾年要停工點算

唔怪得東京人壽要攞咁多冠軍啦,原來喺上便冇乜人識
mrshadowll 發表於 2021-1-24 18:12

嚮香港就因為死霸爛霸啲獎
單人匹馬搞死樂而聞名

回復  kaman921

祖兒而家索過柏芝好多....
黃家正 發表於 2021-1-24 23:35

蘋果真係有心,咁都特登俾個C1美祖,但明明佢就係唔想香港人知佢上大陸節目搵人仔
btw美祖知名度 ...
Serendipity 發表於 2021-1-24 18:12

但事實上佢知名度真係好低 睇佢係大陸開巡演一站起兩站止就知

希望下次聽到祖兒唱祖國兒女
on07111 發表於 2021-1-24 21:28

我反而好奇美祖啲服裝點解咁怪,佢唔係通常著名牌㗎咩?報道入面佢跳舞嗰套衫好花好娘,好唔啱佢年紀,邊個揀俾佢著?

回復  洗衣王國130

係咪個個都去同柏芝講:我看你的戲長大的...
    星願 河東獅 para para {:1_11 ...
黃家正 發表於 2021-1-24 23:37

第一句真。
反而祖祖得傳聞。
願我的黑令我清醒  而黑中有光 心很清 柔似水 守護 感性結晶
黑是百種色 混於這世間 越變幻 越感受這熱情 越看清

樂壇天后容祖兒,近年成為內地綜藝節目常客,在《乘風破浪的姐姐2》就見到她的蹤影,而且以大熱姿態領先其他姐姐。以祖兒人氣,當然不止錄製一個節目,近日另一個慢綜藝《念念桃花源》播出,祖兒跟霍汶希(Mani)一起到阮經天的桃花源小屋渡假,最讓人意想不到是Mani的港普竟然成為節目亮點,要由最強翻譯祖兒出口幫忙,值得給祖兒一個讚。

二人出發去桃花源小屋。(影片截圖)

容祖兒在內地發展不俗,先後在多個綜藝節目亮相,除了熱播中的《姐姐2》,同期還有《念念桃花源》,她跟Mani要一起入住阮經天的小屋,同場還有張天愛和周奇,而節目開始祖兒和Mani拉著行李問路,二人的港普鬧出不少笑話,不斷出現黑人問號,二人去了鄉郊地區,Mani說感到當地很「破樹」,要由祖兒糾正她,原來Mani想表示「樸素」,之後二人跟阮經天會合,大家閒話家常,Mani用港普說自己和祖兒很「隨和」,祖兒不禁問阮經天,Mani的普通話是否很難懂,最後阮經天說「好過劉偉強」,巧妙打圓場,祖兒和Mani充滿綜藝感,成為不少真人騷的寵兒。
願我的黑令我清醒  而黑中有光 心很清 柔似水 守護 感性結晶

陳冠希 派出 妹妹陳妍希 PK 張柏芝

回復 28# 洗衣王國130

係咪個個都去同柏芝講:我看你的戲長大的...
    星願 河東獅 para para
獲得群體免疫了

回復 24# kaman921

祖兒而家索過柏芝好多....
獲得群體免疫了

最好笑柏芝係內地人氣高祖祖好多
洗衣王國130 發表於 2021-1-24 21:11

關唔關希哥事
I would never tell you if you way over the top
Love and hate this kind of CityPop

柏芝做香港影后果時係內地已好紅,相反祖祖只係香港紅
sexykaren 發表於 2021-1-24 21:18

柏芝一出場 節目只拍柏芝 無視同佢一齊嘅董旋 跟住啲女個個走去同柏芝打招呼
        跟住 個個都唔敢坐嘅中心位 最後 柏芝坐 份量唔輕 有啲女仲叫佢柏芝姐 同場 只有那英比人叫姐

祖祖開始有話題性 見到有人喺weibo話佢20場PC嘅快歌都係咪嘴

希望下次聽到祖兒唱祖國兒女

99年女新人雙金
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

洗衣王國130 發表於 2021-1-24 21:11

柏芝做香港影后果時係內地已好紅,相反祖祖只係香港紅

個名唔係應該係中國人壽咩不過呢個節目係咪既大陸版...?
RichieLau22 發表於 2021-1-24 20:20

應該歌詞有習大大 14憶人民實會聽架姐

出首國語歌 北京人壽
kaman921 發表於 2021-1-24 19:08

個名唔係應該係中國人壽咩不過呢個節目係咪<<姐姐們的Slam Dunk>>既大陸版...?

搵mani 做評審點會唔高分,根本是做秀節目製造話題捧祖祖,她都係留低北京發展,同香港講再見。 ...
hkwilliamsiu 發表於 2021-1-24 19:51

你不知睇埋其他人嘅表演先
同埋最高分個堆要做隊長 然後拎第一個個即刻都講話想同祖兒一組 好可惜無呢個機會