返回列表 發帖
如果zpecial派多一隻歌分分鐘有銅
SugarFree 發表於 2021-2-7 22:53

咁 lay on my shoulder 同不日之約都可以早啲出,一樣保到三甲

煎真係臨尾喪谷過咗豹,但估唔到原來Sophy 都top 5而且分數算貼近三甲

Kay 第11 真天后confirmed

夢遊仙境仲高分過一人之境,真係估唔到

估唔到Kay有女銀 見冇乜上榜 以為白果
The album頭兩年都拎唔到女歌手
反而今年拎到 lol
Kay x Endy
88 Juno (aka 幻國)

神預測
on07111 發表於 2021-2-7 20:07

Gin Lee 臨尾共和係咁谷 + 陳蕾尾plug被ban 到21年頭先上 似足903以前年尾慣常做法

雖然應該唔係刻意,因為旁觀有罪遲遲冇上串流,就令華納食左一個大白果

Gin Lee 臨尾共和係咁谷 + 陳蕾尾plug被ban 到21年頭先上 似足903以前年尾慣常做法

雖然應該唔係 ...
powerful 發表於 2021-2-8 09:35

我諗大部分榜主都唔會去youtube loop個電台錄音版 或者 仲會長期聽實電台
只可以講係華納嘅商業決定導致
Gin就真係好彩最後一星期上到先反超前

同樣地on仔都係最後一星期先追過林家謙

雖然應該唔係 ...

我覺得全年嚟講 輪流榜sss谷Gin Lee勁過共和
Jason's Playlist 2024
Week 12 白髮齊眉 - 鄧小巧

雖然應該唔係 ...

本來以為GL會係903 用樂觀式追分,,,最後變左係CM會員共和榜度實現 Ada好慘
Ooh~Tell me how you feel it
Ooh~ Gonna let you know  Imma let you go
I won't say sorry
Oh feeling so high

我覺得全年嚟講 輪流榜sss谷Gin Lee勁過共和
JasOh103 發表於 2021-2-8 10:00

輪流太多愛Gin力

方皓玟 (686)
唔識規則,但2020一曲歌手都有咁多分
Harvard都不可教導

方皓玟 (686)
Garfield 發表於 2021-2-8 10:18

有人話跨年 + All We Have Is Now

我諗大部分榜主都唔會去youtube loop個電台錄音版 或者 仲會長期聽實電台
只可以講係華納嘅商業決定導致{: ...
ed8671ed 發表於 2021-2-8 09:48

兩個都咁痴線 年尾爬頭
But still congrats to Gin 比大部分人狂反狂bam拎仲有銅
女歌手2-6名邊個攞銀銅都係咁實至名歸

方皓玟 (686)
Garfield 發表於 2021-2-8 10:18

如果地球係女歌手出 直頭可以一曲女銅

再度好慘
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 12
1. 自我反省 2. Little Love 3. Control Freak

CM會員共和榜頒獎禮2020 - 賽後數據
#4 唱作人及唱片分數

唱作人
本年度經共和榜主投票更改規則,同時考慮曲詞創作比重

01. Serrini (4803)
02. 林家謙 (2494)
03. 馮允謙 (2405.5)
04. per se (2236)
05. 李拾壹 (2120)
06. 陳蕾 (1964)
07. 陳健安 (1958)
08. RubberBand (1865.33)
09. The Hertz (1636)
10. 王嘉儀 (1215.5)

唱片
入選資格為最少3首上榜歌

01. Awaken - 馮允謙 (2204)
02. i - RubberBand (1861)
03. Dear Secret - Gin Lee (1019)
04. One and All - MIRROR (958)
05. The Hertz - The Hertz (922)

雖然應該唔係 ...
powerful 發表於 8/2/2021 09:35
其實首歌擺咗上KKBOX 比我聽未真係一個幾重要嘅CRITERIA

幸兒碟銅

One and All 有差唔多成千分
好勁

好勁
WZA111 發表於 2021-2-9 05:40

我估over七成來自水刑+迴光
在這畢生不滅 無極的狀態

#4 唱作人及唱片分數

唱作人
本年度經共和榜主投票更改規則,同時考 ...
ed8671ed 發表於 2021-2-8 23:23

唱作人係咪淨包括作曲填詞
我估錯這個世界得到教訓

好勁
WZA111 發表於 2021-2-9 05:40

因為有AK與一眾神隊友強勢上榜先入到五強,生生and the rest of the mirror好勁
Ooh~ Gonna let you know  Imma let you go

如果zpecial派多一隻歌分分鐘有銅
SugarFree 發表於 2021-2-7 22:53

得兩首 已經好叻

Aga明明之前係至尊 今年得返歌手第7

#5 聯頒奬項統計

歌手獎

01. 馮允謙 (44)
02. Serrini (36)
03. 林家謙 (26)
04. RubberBand (24)
05. 陳健安 (19)
06. 陳蕾 (17)
07. The Hertz (16)
08. 柳應廷 (13)
09. iii (12)
09. per se (12)

歌曲獎

01. 地球來的人 - 馮允謙 (8)
02. 網絡安全隱患 - Serrini (7)
03. 在尋找什麼? - 李拾壹 (6)
04. 一人之境 - 林家謙 (5)
04. 呼吸有害 - 莫文蔚 (5)
04. 天生二品 - 陳凱詠 (5)
04. 阿茲與海默 - 黎曉陽 (5)

唱片獎

01. i - RubberBand (5)
02. Awaken - 馮允謙 (4)
03. The Hertz - The Hertz (2)
03. 冀西南林路行 - 萬能青年旅店 (2)

估唔到李11咁勁

幸兒碟銅
kel_kelvin 發表於 2021-2-9 00:09

Gin Lee is robbed
二〇二三年度全女班投票
投選你最喜愛的歌曲歌手演唱會

好奇聯頒嘅獎係點計 所有獎都計晒定係只係計三甲/金獎

好奇聯頒嘅獎係點計 所有獎都計晒定係只係計三甲/金獎
Yan 發表於 2021-2-10 01:35

幕後獎以外嘅所有獎

#6 幕後奬項統計

作曲人

01. 林家謙 (3436)
02. 陳健安 (1958)
03. 馮允謙 (1869)
04. Serrini (1601)
05. RubberBand (1473.5)

作詞人

01. Oscar (3796)
02. Serrini (3542)
03. 王樂儀 (2849.5)
04. 周耀輝 (2696)
05. 黃偉文 (2396)

編曲人

01. 林家謙 (2782)
02. Yeung Tung (2394)
03. 謝國維 (1734.33)
04. T-Ma (1692.5)
05. hirsk (1341)

製作人

01. 舒文 (3341)
02. 謝國維 (2794)
03. 王雙駿 (2076.5)
04. 周錫漢 (1924)
05. 林家謙 (1802)

完整得獎名單亦已於 #4 更新。

Yeung Tung is robbed
Quantity (Terence Lam) over quality

差1票
steven 發表於 2021-2-7 00:14

真系一票之差呀

林家謙勁

睇吓CM同903/Chill Club嘅吻合程度:

CM 女歌手五強
Serrini - chill club女銀、903最女五強
謝安琪 - 903女銅
Gin Lee - chill club女銅
陳蕾 - 903女銀
王嘉儀 - 白果

CM 男歌手四強
馮允謙 - 903男銀
陳健安 - 白果
黎曉陽 - 白果
李拾壹 - 白果

CM 組合五強
RubberBand - 903組銀、Chill Club組銀、903最組得主
per se - 白果
The Hertz - 白果
Zpecial - 白果
Robynn & Kendy - 白果

女歌手六強計少左林家ling