返回列表 發帖

觀眾在民間電視大獎2020 ViuTV《男排女將》成大贏家

由關注香港電視業發展的網上專頁 方以文 睇電視喇喂 舉辦的 觀眾在民間電視大獎,由2016年舉辦至今已踏入第5屆。2020年度的15項獎項,經過5日全民提名期以及10日全民投票期,百份百由網民提名及投票,展現民意所向。
共計逾34萬票 ViuTV成大贏家
今屆共計票數有340,755票,由22,717名觀眾於網上投選其支持的電視作品及演員。ViuTV於15項獎項當中囊括12項。香港電台以《鏗鏘集》力保民選最佳時事資訊節目一獎。無綫電視、香港開電視所製作之節目及旗下演員,未能晉身各獎項5強名單。
票王《男排女將》成績斐然
熱血青春劇《男排女將》成為本屆票王,以11,694票(51.5%)奪得民選最佳劇集。《男排女將》同時成為本屆大贏家,共奪得8項獎項,包括民選最佳劇集、民選最佳劇本、民選最佳攝影、民選最佳女主角(鄧麗欣)、民選最佳男配角(盧瀚霆)、民選最佳女配角(余潔滢)、民選最佳戲劇拍檔(力圖排球隊)、民選最佳戲劇橋段(力圖隊員於天橋與家瑜互喊口號,互相砥礪)。
民選視帝鄭中基 民選視后鄧麗欣
以《男排女將》重返電視劇界的鄧麗欣,憑蔣家瑜一角,以11,662票(51.3%)成績,成為民選視后。民選視帝由ViuTV另一套劇集《暖男爸爸》男主角鄭中基,以過三成逾7,000票奪得。大部分獎項5強皆可見到《暖男爸爸》入圍,主題曲《My Only One》成功奪得民選最佳電視歌曲。《二月廿九》、《歎息橋》、《地產仔》、《打天下》亦於多項獎項中躋身5強,得到眾多參與投票的觀眾支持。
民選男飛躍顧定軒 民選女飛躍林二汶
2020年於無綫、ViuTV皆有作品的顧定軒,以逾24%得票率當選為民選飛躍進步男藝員。顧定軒同時憑《男排女將》張競康一角得到民選男主角季軍。民選飛躍進步女藝員由擔任《全民造星III》導師之一的「A組爸爸」林二汶奪得。
《造星III》大熱當選 強尼奪過半票數大熱膺民選最佳主持
引起全城熱話,令無綫變陣迎戰的《全民造星III》,以逾9,000票超過40%得票率,奪得民選最佳綜藝節目。由初賽開始擔任《全民造星III》主持直至總決賽的強尼,以逾37%得票率奪得民選最佳主持。另外,強尼於民選最佳男配角以17票(0.1%)之差屈居亞軍。
港台佔時事資訊節目4強 《鏗鏘集》奪冠
香港電台製作的電視節目,於時事資訊節目5強當中佔4名位置。《鏗鏘集》以超過25%得票率,成為民選最佳時事資訊節目。該獎項第3名為《頭條新聞》,第4名為《視點31》,第5名為《五夜講場 – 哲學有偈傾》。

感想:恭喜男排女將!
民選視帝視后實至名歸

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
再將我相信的如煙火般綻放

又冇AK
❤️  明白  我再流連也是總不配  是兩種命  是兩種人  ❤️

又冇AK
風見志郎 發表於 2021-1-27 14:52

Harvard都不可教導

AK民選男主角第五位wor(得票率1.9%),而且打天下同男排女將亦因為AK精湛的演技打入多項五強
Ooh~Tell me how you feel it
Ooh~ Gonna let you know  Imma let you go
I won't say sorry
Oh feeling so high

波傾世一

男排女將

AK加油
Ooh~ Gonna let you know  Imma let you go

AK民選男主角第五位wor,而且打天下同男排女將亦因為AK精湛的演技打入多項五強 ...
on07111 發表於 2021-1-27 15:04

好牽強吓喎

好牽強吓喎
michael344 發表於 2021-1-27 15:09

其實如男排女將任何一個人得獎,都是男排女將所有演員一同分享喜悅的。

CM已經俾gxcrazy訓練到無論咩post都要討論AK
在這畢生不滅 無極的狀態

losyes 發表於 2021-1-27 15:11

係樓上某啲煩膠走音AK粉
鍾意周圍R job,成日騎劫其他鏡仔嘅post

柳開live show又話要請契兄弟
登神拍大叔的愛又話契兄弟
宜家男排攞獎都要扯埋黑面AK

其實知唔知咁樣做好黑人憎,係都要搵存在感
有啲嘢唔係你嘅就唔係你㗎啦!
鏡仔CM打手,最愛❤️應駿安濤son❤️

恭喜Bobby仔攞最佳男配角
唔知大叔的愛會唔會今年出到街
下年希望係登神攞最佳拍檔獎

又冇AK

男排女將 客串
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

又冇AK

無佢好正常,啲演技好唔掂

鄧麗欣
同蔡思達

一個天
一個地

美音無得輸

losyes 發表於 2021-1-27 15:11

我懷疑佢其實係AK粉
但扮hater幫AK攞多D人哋嘅關注

加油,我支持gxxxxxx繼續每句嘢,就算唔關事,都加走音Ak 分化ak 契ak

我懷疑佢其實係AK粉
但扮hater幫AK攞多D人哋嘅關注

加油,我支持gxxxxxx繼續每句嘢,就算唔關事,都加走 ...
michael344 發表於 2021-1-27 15:27

其實身為一個偶像
比人嘅印象都係得啲負面嘢
走音、分化、黑面、自負等等標籤
而唔係靠實力同作品比大家認識
唔覺得咁樣有咩好值得開心

歎息橋、二月廿九一個獎都無,慘
Mirror崛起真係有辣有唔辣
一方面令好多人留意返香港樂壇,但另一方面都令唔少有質素,真正值得嘉許嘅作品被埋沒
個人認為歎息橋至少值得有最佳電視歌曲,二月廿九至少值得有最佳攝影
朋友已走 轉圈轉圈 哈姆共你
無愛可失 轉圈轉圈 舒發悶氣

一方面令好多人留意返香港樂壇,但另一方面都令 ...
sampras625 發表於 2021-1-27 15:54

二月廿九都值最佳劇本

sampras625 發表於 2021-1-27 15:54

二月廿九咁高質
真係應該要有獎

不過最佳電視劇歌曲係鄭中基
my only one都好聽

睇返每個獎嘅票數都四五千,甚至過萬票
我諗未必淨係得鏡粉投
應該都有唔少觀眾幾鍾意MIRROR夠青春

二月廿九都值最佳劇本
kaman921 發表於 2021-1-27 16:04

所以我話起碼
只不過其他結果我都尚算接受到,唯獨最佳電視歌曲同最佳攝影真係...

二月廿九咁高質
真係應該要有獎
jasonng 發表於 2021-1-27 16:06

呢個我同意
229真心幾高質
唔應該一個獎都無
不過年頭播,年尾投票係會輸蝕小小

不過最佳電視劇歌曲係鄭中基
my only one都好聽

睇返每個獎嘅票數都四五千,甚至過萬票
我諗未必淨係得 ...
gocrazy 發表於 2021-1-27 16:08

My Only One好聽,著地、神隊友都唔差,不過係我心目中同困局比仲差得遠
我唔係針對Mirror同鏡粉,只不過覺得大部份香港觀眾鑑賞能力都仲有待提高
而家情況根本係反TVB浪潮+Mirror效應先令到ViuTV今年可以大獲全勝,但最多人吹捧嘅暖男同男排其實質素只係一般,反觀真係高質但觀賞門檻稍為高少少嘅229同歎息橋就少人理

My Only One好聽,著地、神隊友都唔差,不過係我心目中同困局比仲差得遠
我唔係針對Mirror同鏡粉,只不 ...
sampras625 發表於 2021-1-27 16:20

睇見鏡仔幾乎掃曬啲獎
我都覺得有啲誇張,鏡仔真係越嚟越紅
仲未得閒睇連連同FB嘅留言,希望無咩人鬧

影帝謙「最佳」要排喺ian同zeno之後 唔好啦
Jason's Playlist 2024
Week 12 白髮齊眉 - 鄧小巧

影帝謙「最佳」要排喺ian同zeno之後 唔好啦
JasOh103 發表於 2021-1-27 17:45

明明叫謙B的都好talent
如果理解做民選最喜愛會好d

有咩慘得過一個盲撐 TVB 嘅 page,搞個投票結果 ViuTV 贏哂
論盡音樂 #愛香港樂壇而存在
https://www.facebook.com/stupidmusichk
Follow 埋我 IG 啦
論盡樂迷,敢愛敢恨

唔駛諗 愛波傾

民選最佳女主角(鄧麗欣)

恭喜曬

Bobby最佳男配角!!!

有咩慘得過一個盲撐 TVB 嘅 page,搞個投票結果 ViuTV 贏哂
星勤 發表於 2021-1-27 18:12

講得好 見到佢最近tvb viu劇集都冇評,唔知係咪深潛左

慘到連最後五強都冇個係tvb

仲要痴迷TVB個何妖 嘔心至極
根本就係垃圾page一個

男女主角係金牌盛世

對呢個方以文好反感,成日話唔畀人討論演員個樣,乜演員個樣唔係其中一個會影響角色效果嘅要素咩?成個玻璃心大媽咁
I dig my fingers in expecting more than just the skin~

男排女將 客串
kaman921 發表於 2021-1-27 15:21

係壓軸出場囉~

係壓軸出場囉~
kenny1102 發表於 2021-1-27 22:17

姜濤都無得壓軸出場,都起碼有對白
AK好似一句對白都無

對呢個方以文好反感,成日話唔畀人討論演員個樣,乜演員個樣唔係其中一個會影響角色效果嘅要素咩?成個玻璃心 ...
SugarFree 發表於 2021-1-27 21:30

真多規矩

多咗好多新朋友仔,又係時候講返本page規矩:

(1)嚴禁粗言穢語。
(2)嚴禁劇透。
(3)嚴禁人身攻擊。

旨在營造有營養同建設嘅討論環境。
純發洩嘅呢度唔啱你。

JasOh103 發表於 2021-1-27 19:15

TVB何妖
我就是我!

JasOh103 發表於 2021-1-27 19:15

Who is tvb 何妖?

TVB何妖
okadav6 發表於 2021-1-27 22:26

樣同把聲都咁妖

Who is tvb 何妖?
kaman921 發表於 2021-1-27 22:28

何廣沛

樣同把聲都咁妖
JasOh103 發表於 2021-1-27 22:28

他之前演公公,我覺得好合適
我就是我!

真多規矩

多咗好多新朋友仔,又係時候講返本page規矩:

(1)嚴禁粗言穢語。
(2)嚴禁劇透。
(3)嚴禁人身攻擊。

旨在營造有營養同建設嘅討論環境。
純發洩嘅呢度唔啱你。
kaman921 發表於 2021-1-27 22:24
未見過有fb page set版規,最多都係直接block人,以為去咗香討
I dig my fingers in expecting more than just the skin~

AK民選男主角第五位wor(得票率1.9%),而且打天下同男排女將亦因為AK精湛的演技打入多項五強 ...
on07111 發表於 2021-1-27 15:04

非常出色 相當受歡迎
繼續努力

雖然鍾意睇男排女將 但二月廿九都好好睇

非常出色 相當受歡迎
繼續努力
kenneth 發表於 2021-1-27 23:03

支持AK!!!!

確定佢係TVB粉?我見佢討論viu多

呢個我同意
229真心幾高質
唔應該一個獎都無
不過年頭播,年尾投票係會輸蝕小小 ...
gocrazy 發表於 2021-1-27 16:09

重點係演員陣容啫
試下調返轉係姜濤果咋人做二月廿九
睇下仲會唔會係男排掃晒啲獎?
一有任何電視節目投票,只要見鏡粉有份投,你就知道,這個投票結果必會變為業餘、不認真,和像馬戲團。

確定佢係TVB粉?我見佢討論viu多
jun518 發表於 2021-1-28 01:25

佢而家仲有無日日追愛回家丫

重點係演員陣容啫
試下調返轉係姜濤果咋人做二月廿九
睇下仲會唔會係男排掃晒啲獎?
一有任何電視節目投票 ...
kevin2011 發表於 2021-1-28 01:27

又唔可以講到咁絕對,否定曬鏡仔嘅努力
鏡仔人氣高,玩投票係有優勢
但都要本身佢哋有返咁上下本事先得

講真男排的確係幾好睇㗎
節奏快劇情又唔會老土
MIRROR青春得嚟演技又唔差,有驚喜
套戲幫鏡仔入屋咗好多

睇今次電視投票每個獎都一萬幾千票就知
唔淨係得鏡粉投,都有唔少路人觀眾喜歡佢哋

100%由投票斷定嘅結果好難做到「最佳」
雖然我好鍾意男排女將 但係最佳攝影真係攞唔起 二月廿九同歎息橋嘅鏡頭運用好好多
女配又係出晒事