返回列表 發帖

E先生連環不幸事件 - 呂爵安

單選投票, 共有 191 人參與投票
62.30% (119)
7.85% (15)
13.09% (25)
3.66% (7)
13.09% (25)
您所在的用戶組沒有投票權限
歌曲宣傳人員: ~love1314~

派台日期: 27/01/2021

曲: 呂爵安/ Cousin Fung /溫翰文
詞: 黃偉文
編: Cousin Fung@emp / 溫翰文@emp / Anson Chan@emp
監: Edward Chan / Cousin Fung@emp / 溫翰文@emp

連環錯愛
有誰夠我不幸
被留在地雷陣覓熱吻

然而對你我無法太安份
但求是沒遺憾盡人事做做
怕餘生良心~會斥責我從未陪襯

只想找一個伴
但崩壞的命盤
樣樣亦太一般
無一欄可自滿
全心厚待你仍然功倍但事半
就是耐性最好的亦嫌我~悶

一起都給背叛
夢想越想越悲觀
誰曾如獲至寶千金也不換
明明並不圓滿然而弱小塵蟎怎麼敢談判

頑強性格帶來更重災禍
熱情未被承認但仍舊自命有團火
如果~老天有眼派你來扶起我

只想找一個伴
但崩壞的命盤
樣樣亦太一般
無一欄可自滿
全心厚待你仍然功倍但事半
就是耐性最好的亦嫌我~悶

一起都給背叛
夢想越想越悲觀
誰曾如獲至寶千金也不換
明明並不圓滿然而弱小塵蟎怎麼敢談判

求別讓我遺憾大滿貫也許最後時興這款~
漂亮過燦爛過你或會喜歡我悶
八十歲到病榻相伴我也算是笑著蓋棺

即使找一個伴
越找越不樂觀
但現在已不管
情願調整自我觀
茶杯未滿仍然裝著大半
盡力做我這手牌若無法~換

一生都給背叛
别誇大這份悲觀
連環無盡錯戀教我學會心寬
今年錯了大半明年或者圓滿終生都圓滿
安心等誰接管

幾好聽
係唱怪咗啲
如出走 身處死角 逃不走 走遍低處 無出口 只有這傷口

Y文道歉話填錯歌詞
吃吃喝喝最好 我有我設計城堡 我信我永遠會過得最好!

平平穩穩

佢好靚仔不過唱功一般。
I talk a lot of BS.

歌三分。。。見安兒有份作曲加兩分
常在懷疑著 以後是重重逆境
所以這樣拼

點都好 5分喇
係穩陣咗d 但幾好loop嘅
咬字都改咗好多

希望下首有驚喜喇

個intro好似五月天首轉眼
感謝永遠有歌把心境道破

其實唱腔唔算唔特別
好少把聲/vowel placement開到咁bright,盡量唔咬廣東話啲n尾
melody行先係問題,但既然佢都已經決定咗做呢啲style,呢份決斷/主見都好

點都好 5分喇
係穩陣咗d 但幾好loop嘅
咬字都改咗好多

希望下首有驚喜喇 ...
jasonng 發表於 2021-1-27 23:35

完全同意
Mv有加乘同埋聽完佢講份詞更有feel
//會斥責我 從未陪襯//
一開始花姐搵安入mirror嘅時候講到明佢係做陪襯
呢到寫埋落去first plug係幾有feel

唔喺電台聽成件事同觀感好左好多
MV 同佢彈琴有加成 支持佢

唔喺電台聽成件事同觀感好左好多
MV 同佢彈琴有加成 支持佢
chachacharlie 發表於 27/1/2021 23:49
證明HKTOOLBAR OUTPUT 幾有問題.
Music Awards 詳細得獎名單,多謝支持
Music Picks Week 9 (27/2/2021)

1. 我在流浮山滴眼水.jpg - Serrini    2. 都市 ~Lonely Night~ - Delta T / 楊雅餘   3. CityPop - AGA   4. 集合吧!地球保衛隊 - C AllStar   5. EGO - 盧瀚霆

E先生MV同 在錯誤的宇宙尋找愛 & 時光倒流一句話 好似同一set咁 導演同演員都做得好好, Locker同Edan幾個妒忌眼神好鬼正, Locker第一shot叉腰個look hehe到爆, 不過Edan真係唱得麻麻. 阿Jer應該會適合唱同kill it! First plug平凡d, 如果有下plug, 希望係輕快/調皮嘅歌, maybe 大叔電視劇歌?

完全同意
Mv有加乘同埋聽完佢講份詞更有feel
//會斥責我 從未陪襯//
一開始花姐搵安入mirror嘅 ...
fish3333 發表於 2021-1-27 23:45

花老母成日打擊edan
又話第一首成績唔好就無得再出歌
鏡仔CM打手,最愛❤️應駿安濤son❤️

BTW 識飲1664 加64 分
Music Awards 詳細得獎名單,多謝支持
Music Picks Week 9 (27/2/2021)

1. 我在流浮山滴眼水.jpg - Serrini    2. 都市 ~Lonely Night~ - Delta T / 楊雅餘   3. CityPop - AGA   4. 集合吧!地球保衛隊 - C AllStar   5. EGO - 盧瀚霆

5分唔洗諗好鍾意鋼琴個段
MV不停loop,夜晚聽更有feel
期待edan仔下一首會有唔同風格

E先生MV同 在錯誤的宇宙尋找愛 & 時光倒流一句話 好似同一set咁  導演同演員都做得好好, Locker同 ...
boy4dudes 發表於 2021-1-27 23:52

希望登神整返首輕快啲嘅大叔主題曲

花老母成日打擊edan
又話第一首成績唔好就無得再出歌
gocrazy 發表於 2021-1-27 23:54

不過今次多謝花姐肯批budget嘅

好鍾意鋼琴Solo個段 支持Edan!

不過今次多謝花姐肯批budget嘅
fish3333 發表於 2021-1-28 00:50

睇今次一系列工作鋪排
都算花老母幾用心幫edan嘅
宣傳片同啲官方相都整得比上年solo三子靚
唔知係咪最近換咗新人跟鏡仔

Y文道歉話填錯歌詞
Garfield 發表於 2021-1-27 23:26

E先生真係連環不幸
讀多啲書
飲多啲水

我估我不如成績會好過呢首
秉承cm精神 推廣好音樂

聽完之後發覺
雖然 Edan 睇落好似幾全能
唱得跳得彈得綜藝都得
但其實佢把聲嘅辨識度都幾低
某程度上對一個歌手嚟講係致命傷
希望佢之後會搵到一把屬於自己嘅聲

P.S. MV同彈琴真係幫首歌加返唔少分

聲線handle不到咁heavy的編曲
比較普通 3分
當我望向這一扇門 背後還想等到什麼

聽完之後發覺
雖然 Edan 睇落好似幾全能
唱得跳得彈得綜藝都得
但其實佢把聲嘅辨識度都幾低
某程度上對一個 ...
樂遊 發表於 2021-1-28 01:49

但平時聽佢講嘢,明明把聲好特別,好搞笑…
唔知點解唱歌就變咗辨識度低

上年嘅solo加大量嘅新聞推高咗我嘅期望
曲 詞 唱都一般 又冇咩個人特色 四平八穩
同埋好似tune得好勁 第二段verse唔似佢把聲 之前聽佢唱銀河修理員把聲自然好多
不過段琴真係加咗好多分 呂爵安彈琴好吸引

上年嘅solo加大量嘅新聞推高咗我嘅期望
曲 詞 唱都一般 又冇咩個人特色 四平八穩
同埋好似tune得好勁 第二 ...
哈嘿呵 發表於 2021-1-28 02:27

聽多幾次,首歌其實都唔錯,幾好loop
唔係大路嘅口水K歌

聽多幾次,首歌其實都唔錯,幾好loop
唔係大路嘅口水K歌
gocrazy 發表於 2021-1-28 02:33

咁都唔大路... 建議你聽多啲其他歌先
暫時鏡仔solo吸引到我嘅都係得Jer
希望佢今年繼續有劇歌以外嘅solo作品啦
朋友已走 轉圈轉圈 哈姆共你
無愛可失 轉圈轉圈 舒發悶氣

5分第一plug算唔錯喇 聽得出佢喺咬字方面下咗好多苦功
仲有段鋼琴solo真係好正 希望可以快啲睇到佢自彈自唱!

5分第一plug算唔錯喇 聽得出佢喺咬字方面下咗好多苦功
仲有段鋼琴solo真係好正 希望可以 ...
winky.h 發表於 2021-1-28 03:51

佢好努力讀報紙欣賞佢知道自己邊方面差都努力去改
結果真係好左好多

估唔到都幾大歌feel
Music break彈琴同bridge都幾大野心
但把聲真係未太handle到

唱腔幾好feel,歌大路得嚟唱得有啲character. 等睇上Chill Club唱呢首同<主能夠>

做咩突然咁hyper critical, 平時好多更悶嘅歌都好多人讚到咩咁

俾4fun
其實幾好,不過唱歌真係要多多改善
而MV同鋼琴solo哥part係補救咗少少
CM某會員首席狙擊手

由男排到膠戰再到年頭正式solo,仲要搵埋人氣 locker 拍MV,氣勢正盛。

佢唱歌果種力度幾有趣,尤其係wyman最鍾意押尾韻既情況下好突出 (伴/半/叛),但要聽多幾首佢其他作品先知係特色定缺陷。

我覺得唔係咁差
只要捱得過第一段副歌的話

唱唔係好得
除左咬字外佢仲有D食唔住首歌
曲就同我不如一樣太穩陣
第一plug黎講記憶點爭D
同埋鏡仔無論solo同團歌都好唔好用edward喇

唱腔幾好feel,歌大路得嚟唱得有啲character. 等睇上Chill Club唱呢首同

做咩突然咁hyper critical, 平時 ...
30rock 發表於 2021-1-28 08:46

CM對鏡仔特別harsh…

Tag 美祖 樂觀/悲觀生物學 好高質

連住MV睇真係加好多分!感覺佢好忙,唔知會唔會抽到時間上chill. Club唱呢
常在懷疑著 以後是重重逆境
所以這樣拼

第一次聽係睇住MV 可能因為拍得好令我對首歌感觀唔算太差
旋律幾平淡 反而最有記憶點就係段piano solo

副歌粒「伴」字完全冇尾音突然斷咗咁有少少突兀
有個位仲玩扭音 即刻令我諗起魔音歌手林家謙

總括都不過不失既 會有想聽多次既衝動
which is上年某男新人我完全冇既感覺
Jason's Playlist 2021 Week 9
#1 約定的夢幻島 | 陳健安

唱功咬子感情都好一般, 感覺tune得幾勁

首歌本身都幾悶

但第一plug算係咁,  點都高分支持下, 希望下首好啲

CM對鏡仔特別harsh…
gocrazy 發表於 2021-1-28 09:28

但呢首比起Jer, Anson Lo 甚至姜濤嘅第一plug都差
同埋唱法有啲悶

希望佢下首有啲驚喜

睇見上邊有個走音AK粉
一粒字一粒音咁樣去捉edan
覺得有啲搞笑

唔知嘅仲以為佢聽歌水平有幾高
不過連柳都會比佢踩到一文不值
也就不奇怪了

首歌算普通,不過反應幾好
香港人,只聽廣東歌

功倍但事半 - YY承認填錯左
梁詠琪《Preludio》榮登IFPI唱片銷量榜冠軍 • 全新Moving 加強版(CD+DVD)現已上市
2018梁詠琪好時辰世界巡迴演唱會http://www.cmusichart.com/discuz ... &extra=page%3D1

本來未俾分 見到有個腦殘粉即刻投咗1分
Jason's Playlist 2021 Week 9
#1 約定的夢幻島 | 陳健安

功倍但事半 - YY承認填錯左
l00540 發表於 2021-1-28 10:59

其實監製都責無旁貸,咁多人都冇人發現錯?  定唔敢挑釁「大師」?

其實監製都責無旁貸,咁多人都冇人發現錯?  定唔敢挑釁「大師」?
powerful 發表於 2021-1-28 11:13

我估會重錄
梁詠琪《Preludio》榮登IFPI唱片銷量榜冠軍 • 全新Moving 加強版(CD+DVD)現已上市
2018梁詠琪好時辰世界巡迴演唱會http://www.cmusichart.com/discuz ... &extra=page%3D1

powerful 發表於 2021-1-28 11:13

諗起「十了大歲」
「大師」填咩都會被合理化   
讀多啲書
飲多啲水

本來未俾分 見到有個腦殘粉即刻投咗1分
JasOh103 發表於 2021-1-28 11:10

唔好扮嘢啦,本來你都無諗住比高分㗎啦
同你偶像一樣咁虛偽

你鬧柳綠茶嘅post到仲死口唔認自己鍾意走音AK
好心你換個icon,唔好影衰sammi啦