返回列表 發帖

開錯燈 - 李幸倪

單選投票, 共有 87 人參與投票
86.21% (75)
5.75% (5)
0.00% (0)
2.30% (2)
5.75% (5)
您所在的用戶組沒有投票權限
歌曲宣傳人員: ~love1314~

派台日期: 03/02/2021
收錄大碟: Dear Secret

作詞:何方
作曲:Gin Lee李幸倪
編曲:Ted Lo
監製:Alvin Leong

望著地氈足印
卻沒染沙塵
床褥像山丘將要下沉
難怪說過你不似人

剩下什麼囑咐
無需靠第五感
能夠解讀你心事猶豫福音
全寫於我心

我在寧靜裏追問
你在何地歡度來生
但你話誰放低便令誰解禁
應相信情感
不必鬥情深

你別勞心
竟擔心我傷心
求我先放下
為我好是遺訓
殘忍的悲憫
忘記了你要覺得慶幸
我問良心
當然知你苦心
對待個人情感不能太執著
偏想念你
誰能說我不敢

道別又似未曾
離開卻沒有走
床裏貓毛似絲像絃難清洗
植根得太深

要是人亦似寵物
那又何謂主僕情深
問我如何化身
愛人如主
相處要誠懇
相戀要平等

你別勞心
竟擔心我傷心
求我先放下
為我好是遺訓
殘忍的悲憫
忘記了你要覺得慶幸
我問良心
當然知你苦心
對待個人情感不能太執著
偏想念你
誰能說我不敢

恕我某次像習慣般
逐間房著燈
仿似當初小確幸
如常喊出你姓名
連我都驚震
都開錯燈
傻乎乎的不懂熄燈

你別勞心
怎麼敢太傷心
人太懂放下
定會遵守遺訓
何等的悲憫
忘記愛過要覺得慶幸
透視人心
真不需要開燈
對待個人情感不能太執著
偏想念你全憑我敢不敢
不想念你
懷疑我肯不肯

真係好好聽
SSN Chart (22 Mar)  冠軍: 三生有幸 - Yan Ting  |  亞軍: 唔明你講乜 - 陳健安

5台聯BAN金曲

一路聽一路喊 5分

恕我某次像習慣般
逐間房著燈
仿似當初小確幸
如常喊出你姓名
連我都驚震
都開錯燈
傻乎乎的不懂熄燈
Ooh~Tell me how you feel it
Ooh~ Gonna let you know  Imma let you go
I won't say sorry
Oh feeling so high

The talent jumped out! 5分!
Jason's Playlist 2024
Week 12 白髮齊眉 - 鄧小巧

有唔投5分嘅理由咩

環球終於 PLUG 啱歌

作曲人值5分!

支持Gin 2021唱作人大獎

即刻衝入嚟投五分
但係應該會俾人bam了

偏想念你
誰能說我不 敢

5分 一路睇MV一路眼濕濕

支持Gin Gin,MV好感人

支持Gin Gin,MV好感人
irenetso_star 發表於 2021-2-7 21:35

除咗感人,佢喺MV裡面都好靚
佢登台啲造型大多數都出事 著住背心牛仔褲反而吸引好多
Jason's Playlist 2024
Week 12 白髮齊眉 - 鄧小巧

The talent jumped out! 5分!
JasOh103 發表於 2021-2-7 20:25

Gin 亦罕有地參與幕後製作的部分
一口氣交出了兩首悅耳的旋律
充分表現其音樂才華
不讓同公司的菲律賓籍唱作人專美

二〇二三年度全女班投票
投選你最喜愛的歌曲歌手演唱會

My Dear Secret 入面所有歌都值 5分!
雖然其實有啲 surprised 環球會 plug 呢首
之前啲鱔稿一直都係 pub 緊成家 (which is a great song too!)
不過連第三主打開燈熄燈成績都咁差
相信呢首都會係五台聯 ban
希望 Gin 快啲準備好新碟新 plug
年頭發力到年尾拎金!
二〇二三年度全女班投票

記得早兩年FOA 完show 後,有人話香港唔配擁有Gin Lee
而家又有返呢種感覺
903 你搞乜L?
Dear Secret 真係值至尊碟

講返首歌
一定5 fun, MV 好感動
【This is MC】澳門見

隻碟隻隻歌都正!
但我想知點解明明幸福門同開錯燈都係何方寫,Gin Lee一隻唱「地毯」一隻唱「地氈」?

Gin: (環球) 為我好 視為糞
Gin Lee不紅 天理不容

My Dear Secret 入面所有歌都值 5分!
雖然其實有啲 surprised 環球會 plug 呢首
之前啲鱔稿一直都 ...
616.1314 發表於 2021-2-8 00:16

留言投票,成家都多人揀,但好似係開錯燈多過成家
Harvard都不可教導

鍾意何方呢2段詞:

剩下什麼囑咐
無需靠第五感
能夠解讀你心事猶豫福音
全寫於我心

我在寧靜裏追問
你在何地歡度來生
但你話誰放低便令誰解禁
應相信情感
不必鬥情深
Harvard都不可教導

Garfield 發表於 2021-2-8 15:21

其實一定要嘥?

抗議唔plug成家

抗議唔plug開燈。熄燈(開燈版)
Ooh~ Gonna let you know  Imma let you go

呢張全碟聽落來真係好舒服好順~ 越聽越感動

曲係有啲韓味嘅
Gin可嘗試作多幾首

Garfield 發表於 2021-2-8 15:21

兩首都高汁
咪plug 晒佢唔好嘥囉
同公司某一姐成隻碟plug 晒先出碟都夠膽死話自己係出新album 唔係single collection 啦
點解唔可以出完碟繼續plug 歌繼續播先
除非某台明示自己係睇人黎播歌
一刀要兩斷傢俬都要棄掉然後獨處難耐怎麼思念你
想到往日所寫一切篇篇都關於你最後為何離別你

隻碟得翻別人的家值得plug
唯一一首有少少soul/gospel feel 感覺特別啲
搬都可以
呢首同成家就不了

開錯燈真係值得冠軍歌, 球記幫下GIN啦PLZ~

明明隻隻都咁正

搬都可以
呢首同成家就不了 ...
bagfgfcde 發表於 2021-2-8 19:54

不了都上到榜 好勁

搬>成家>>>>>>>開錯燈

煎煎嘅曲都幾好聽
同埋好鍾意啲歌詞
「但你話誰放低便令誰解禁
應相信情感
不必鬥情深」
「對待個人情感不能太執著」
你別以為有人拜就叫偶像
有人拜是對著你憑弔那樣

Gin 亦罕有地參與幕後製作的部分
一口氣交出了兩首悅耳的旋律
充分表現其音樂才華
不讓同公司的菲律賓籍唱 ...
616.1314 發表於 2021-2-8 00:07

但係好似無人以唱作人看待佢咁

記得早兩年FOA 完show 後,有人話香港唔配擁有Gin Lee
而家又有返呢種感覺
903 你搞乜L?
Dear Secret 真係 ...
lemontea1069 發表於 2021-2-8 05:08

Very true
上緊位仲活躍嘅女歌手入面唱功最好一定係佢
但 903 真係好唔 Buy 佢
寧願繼續谷啲走音甩嘴兼無氣嘅人
二〇二三年度全女班投票

Very true  
寧願 ...
616.1314 發表於 2021-2-10 22:55

佢應該算最活躍添啦 每隔兩三個月一plug 仲要keep住開live 碟仲可以出到咁多版

Very true  
寧願繼續谷啲走音甩嘴兼無氣嘅人
616.1314 發表於 2021-2-10 22:55

從前我滿分
一刀要兩斷傢俬都要棄掉然後獨處難耐怎麼思念你
想到往日所寫一切篇篇都關於你最後為何離別你

姐姐用一首開錯燈嚟控訴環球捧錯人

姐姐用一首開錯燈嚟控訴環球捧錯人
LLLC 發表於 2021-2-15 16:45

傻乎乎的不懂熄燈 <<< 意指何人?

GinLee 啲歌其實真係好聽,唔明點解佢冇聽眾緣
當一個幸福的 傻更更的你

GinLee 啲歌其實真係好聽,唔明點解佢冇聽眾緣
alex001112 發表於 2021-2-20 12:34

我反而覺得佢觀眾緣好過Aga不過公司唔捧佢咋喎,dear secret隻碟咁正又賣得如果他日佢離開係球記嘅損失

我反而覺得佢觀眾緣好過Aga不過公司唔捧佢咋喎,dear secret隻碟咁正又賣得如果他日佢離開係球記嘅損失 ...
178756 發表於 2021-2-20 16:08

AGA 係後生一輩明顯受歡迎過 Gin Lee 好多
佢喺Spotify既每月收聽人數大拋離Gin
甚至連Jace都就快超越Gin

恭喜你幸而榮獲五台聯ban歌曲
AGA 係後生一輩明顯受歡迎過 Gin Lee 好多
佢喺Spotify既每月收聽人數大拋離Gin
甚至連Jace都就快超越Gi ...
bagfgfcde 發表於 2021-2-20 16:32

難怪堅堅唱多兩年就返大馬希望到時凱詠有返d資源出歌

我反而覺得佢觀眾緣好過Aga不過公司唔捧佢咋喎,dear secret隻碟咁正又賣得如果他日佢離開係球記嘅損失 ...
178756 發表於 2021-2-20 16:08

2016-2018 捧到咁出力都唔叫捧?群星拱照gin lee咁滯

10年前捧hins kay但無咁出力捧 捧一兩年都已經上晒位lu~~

你不如養一隻狗
47. Bring Him Home
week13
1 . Beanies        今晚抹掉你

好好聽
SSN Chart (22 Mar)  冠軍: 三生有幸 - Yan Ting  |  亞軍: 唔明你講乜 - 陳健安

誰能說我不
47. Bring Him Home
week13
1 . Beanies        今晚抹掉你

其實呢首同開燈熄燈咁似,點解唔plug一首就算

搬都可以
呢首同成家就不了 ...
bagfgfcde 發表於 2021-2-8 19:54

我都覺得搬值得plug