返回列表 發帖
新一代跳唱天王

上年一所懸命已經覺得驚豔
EGO再昇華多一個層次
AL簡直進步神速
5fun!

CCTV=網絡安全隱患
眼=旁觀有罪
無五官=若有若無
教主有taste

唔明點解唔畀佢自己排自己solo嘅 ...
ka_sakura 發表於 2021-2-8 21:14

佢話自己唔係好叻排力量型ge舞所以交返畀專業人士
都好謙虛下....

幾catchy, 聽一兩次已經入腦

睇睇下MV忽然諗起, 對上一個跳唱男歌手係咪狄易達
真係好耐無出過同類型男歌 ...
masterdragon 發表於 2021-2-9 00:33

charm過狄易達好多呀嘛
佢真係有好多可能性

睇佢尋日唱LIVE都唱得幾好, 係唱EGO OK, 其他歌要再練下先
JarvisCocker 發表於 2021-2-9 10:16

慢歌要繼續努力
兩首中板台灣歌反而幾好
EGO live好驚喜
歌詞密到咁都咬字準確仲唱到個氣勢仲要彪高音同忍唔住跳埋舞
最忙係佢

插曲可以係AL同大叔(少女地)合唱嘅爭仔歌  
黃德斌合唱過年少無知, 有幾個樂壇獎嫁 (十大中文金曲, ...
boy4dudes 發表於 2021-2-9 23:34

如果出到首正o既劇歌應該都會戰績彪炳

認同AL好charm好多可能性不過相比佢跳BurnOut甚至之前教開jazz funk
我最鍾意都係一所懸命&EGO呢種力量型 ...
iwnlyg 發表於 2021-2-11 00:49

駕馭到powerful o既歌真係好有型
有d期待佢出首玩味重d o既跳唱歌

成日聽錯 Dont call me sandwich
seeseetv 發表於 2021-2-14 12:49

段rap好正

oscar嘅詞不嬲好靚,AL胸肌up up,vocal進步咗好多,但覺得mv冇一所&burn out咁好睇,個廠好似有啲簡單,舞 ...
Cinnabar 發表於 2021-2-13 14:03

個MV畀youtube食view食到傻
都算唔好彩,首歌明明好得

Dance version
fish3333 發表於 2021-2-17 20:16

dance version型到
live跳一定好正

高清版首唱
真係唱得好
lalaland 發表於 2021-2-16 11:43

《絕對發言》依類歌都好似幾o岩佢唱
曲風冧冧地但係又有beat同有得rap

何桂藍(立場姐姐)被正式起訴前寫AL... - https://www.facebook.com/734277826/posts/10157446951527827/?d=n
勁長但係寫得好好
講香港是否需要跳唱歌手o個段值得深思

回復 112# kenneth

希望佢可以慢慢擴大男fanbase,多d街客欣賞佢
成為新一代跳唱小天王

男性觀眾應該鍾意睇爆炸性啲嘅舞?!
身邊男仔fds都讚AL叱咤opening同EGO有型
睇一所懸命mv頂唔順對lace手襪 ...
iwnlyg 發表於 2021-3-5 20:17

都係
好彩AL剛柔都ok, 唔同舞風都handle到
以前成日覺得郭富城打後d跳唱歌手有浸7味
但係AL畀我感覺好前衛
e個都係鍾意睇佢o既原因

跳唱嘅佢唔只好睇 仲好 J
chachacharlie 發表於 2021-3-7 13:18

不能同意更多
跳舞要跳得好睇唔難,但係跳到畀人覺得好J就唔係個個得
AL跳唱就係有e種神奇魅力
個感覺仲係幾universal, 男女都會覺得吸引

我覺得可以跳一首兩首女仔舞搞下突破都好
但都係比較鍾意男仔跳有力量啲嘅舞
CM好似八九成都係男仔 ...
Pure. 發表於 2021-3-7 14:03

如果跳女仔舞,佢要拿掐下點樣好有型咁跳,唔好扭得太犀利(可能會趕走街客)
不過都對佢有信心,希望佢可以將跳唱帶返去mass market

神徒係女仔
sexykaren 發表於 2021-3-7 15:59

都應該有男神徒ge...

希望EGO未洗落榜住
fish3333 發表於 2021-3-10 23:41

暫時好唔樂觀
D quota畀晒fatboy同edan...?
希望可以留榜la

電台聽到多 唔係好熟啲歌詞但就覺得幾襟聽,幾洗腦
kevin2011 發表於 2021-3-8 16:27

local快歌黎講好高質

要搵個跳舞好睇又好 J 嘅男仔真係唔易
chachacharlie 發表於 2021-3-8 18:18

除左跳舞正, 覺得佢把聲都幾襟聽同埋愈聽愈有辨識度

睇怕要落榜
睇佢玩EGO relay dance 緩衝下
https://www.instagram.com/tv/CMR1Y7sAKhq/?igshid=1t7qeqa6isv3q

之前嘅歌未能好好表現到佢自身嘅能力,但呢首做到,可惜 903 唔播得多
chachacharlie 發表於 2021-3-12 14:11

《一所懸命》其實幾好
派台成績都唔錯ga,冇記錯好似2台3甲
今次EGO比一所懸命更成熟但係播得仲少過一所...

E先生冠完之後理論上得番I promise係榜可唔可以Re番EGO...
fish3333 發表於 2021-3-12 11:58

我都想.....
今週連1次都播唔到真係好奇怪

無辦法ap 去哂Edan 那一邊,還有幾位造星都上緊榜。
hkwilliamsiu 發表於 2021-3-12 14:25

ego壯烈犧牲

回復  polarbearbear

ego 各方面都好
    可惜同E先生同期,有d唔抵
    兩個都鐘意,其實論歌覺得e ...
Minimario1121 發表於 2021-3-13 14:14

雖然唔同genre, 同意論歌ego唔比e先生差
今次真係輸noise, 同埋可能e先生有wyman依個因素加要爭新人
既然3月中都未派下一首鏡歌
點解急住2月頭推ego (同lady killa e先生只差10日)
可惜真係好可惜

我覺得之前展現唔到係當時佢都未有能力

而家唱功各方面都進步咗,再聽返一所懸命就覺得爭咁啲,EGO好太多
...
iwnlyg 發表於 2021-3-13 13:58

跳唱路真係唔易行
有好作品當然希望上到好的位置
希望AL唔會flop
繼續有得出跳唱(商業角度跳唱比慢歌貴好多)
各大單位畀多d支持la唉

正因為唱跳成本高,揼咗咁大舊錢但viutv又唔大力推,拎最大回報
除咗本身fans同廣東歌樂迷之間圍爐有口碑, ...
iwnlyg 發表於 2021-3-13 19:00

我都睇唔透
viu好似無咩strategy幫佢擴大fanbase
佢好似係上年chill club唯一一個鏡solo冇歌上冠軍
快歌本身傳唱度已經較為輸蝕
真係要靠公司同電台宣傳下
暫時見到AL d o野係慢慢build up,
由一所開始到男排, 到新人獎, 都係自己慢慢進步, 慢慢吸fans,
希望viu可以幫佢搵到一個”爆起位”, 畀多d人認識到佢

咁上年chill club榜開始之後 神隊友冇上 burn out同角落生物又確實麻麻
唔覺得公司冇俾資源AL 谷佢嘅時間 ...
哈嘿呵 發表於 2021-3-13 20:15

同意burn out同角落生物未到冠軍水準
神隊友連榜都無上過就有d奇怪..
(實情係睇埋其他歌我自己覺得有d未值冠軍ge都拎到冠軍, 所以覺得有d似公司操作, but that’s another topic)

絕對唔係想victimise AL
覺得佢有人氣, 有班好sticky ge fans, 有好ge心態, 有能力出到好ge跳唱作品
樂見viu肯捧跳唱歌手, 肯畀佢拍大叔的愛
其實已經好好

返返黎個重點都係有d戥Ego唔抵
原本以為可以幫佢音樂事業再推高一下
有點感觸而已

黎緊大叔算唔算係你講嘅爆起位
fish3333 發表於 2021-3-13 19:46

希望係la
好期待大叔的愛

咁又唔係喎
    佢跳唱定位好鮮明
    拍劇係增加左知名度
    但又唔覺蓋過左佢跳唱形象
    只係 ...
Minimario1121 發表於 2021-3-13 22:50

當然唔expect首首都爆
只係今首真係有水準希望畀多d街客知道

yes,無講過公司冇俾資源,唱跳歌更加係貴
但release完缺乏宣傳,變成事倍功半,對公司對AL都好嘥
嚟緊有兩套 ...
iwnlyg 發表於 2021-3-13 21:11

我諗跳唱要有noise都有好多野可以做...
一係各大流行榜攞到好成績, 播得多街客聽得多潛移默化, 一係同樂壇跳唱icon e.g. AK(aaron kwok)黎個crossover, 仲會好有承傳ge意味, 一係電視台自己播多d mv增加曝光率, 畀多d機會佢上chill club表演, 或者搞online跳唱音樂會retro, house, kpop主題咩都好, 亦都可以邀請其他做開快歌ge音樂單位e.g. jerald, ho shan, 王雙駿even serrini一齊玩

唔明點解佢出完歌開d live成日都要座定定唱慢歌, 明明AL最charm係跳住唱, 應該要搵個細台畀佢連dancers跳埋舞唱快歌(中間可以夾一兩首慢歌回氣)

跳唱最重要係睇畫面, show到表演者ge舞台魅力, 而家疫情少左好多表演機會, 就真係要靠電視電台播多d

想佢同多d跳唱音樂單位合作+1
郭富城好似太難
但近如sherman/sukie/就算係陳葦璇我都覺得okay

Music live ...
fish3333 發表於 2021-3-14 00:26

再近d同joyce, fatboy crossover都會好睇

同意

Btw EGO終於上CC榜
希望上到高位d
fish3333 發表於 2021-3-14 22:35

+1 希望CC今次對AL好d
佢需要舞台

EGO今個禮拜加拿大至 HIT 中文歌曲排行榜#2, 睇下下個禮拜會唔會#1.
boy4dudes 發表於 2021-3-16 15:55

希望港台新城CC都會有好成績la

我係睇流行榜個post show埋kkbox moov joox成績見到唔錯
iwnlyg 發表於 2021-3-16 18:17

其實跳舞快歌黎講覺得串流成績已經算幾好
證明都有d人係會聽快歌...
同意希望AL可以用跳唱歌手身分獲得更多認同
今年叱咤opening搵佢其實都算係個肯定
下一plug可以由melody入手再洗腦d就更好

全力支持Anson Lo贏 Emmy Grammy Oscar!
JasOh103 發表於 2021-3-20 17:34

可以有首本地冠軍歌已經心足
佢其中一個夢想係上mama台表演
希望佢可以安穩一步步咁行上去

恭喜新城今週有亞

自從環球華納Sony退出997之後
鏡仔嘅歌都有三甲
michael344 發表於 2021-3-21 10:37

好過無

希望上到冠軍,EGO值得更多嘅attention
hkaddoil 發表於 2021-3-21 10:50

CC係最有用因為可以表演埋

Al ig up左應該係chill club live
edwardngwy 發表於 2021-3-21 20:43

https://www.instagram.com/p/CMrkmNuJ9Ew/?igshid=1fzyk8r6doxwe
好好睇
唔知係冠軍定係純表演

應該係表演姐
冠就真係難啦
michael344 發表於 2021-3-22 00:22

冠都唔過分丫...
不過睇走勢今個星期落榜都唔surprise

好奇袋 Chill Club live
AL 唱歌真係進步咗好多
jasonng 發表於 2021-3-24 01:01

好奇袋too
佢ge進步係有目共睹

投EGO
lalaland 發表於 2021-3-23 18:04

已投 http://www.cmusichart.com/discuz/viewthread.php?tid=18688

首次唱跳EGO係維他live都幾好笑,有冇headmic提供都成問題
好期待將來有人邀請佢做真正music live同其他跳 ...
iwnlyg 發表於 2021-3-24 14:48

真係維他live第一次跳埋舞
今日好sharp,更加期待cc live!

會唔會仲衰過角落生物呀EGO至少上三甲啦
lalaland 發表於 2021-3-24 12:15

沒有期望沒有失望

跳埋舞真係無得輸
lalaland 發表於 2021-3-26 18:19

好charm

好奇佢本人有無聽過首歌嘅MMO,某啲位應該有伴唱幫佢
但係佢自己硬係唱埋咁辛苦 ...
lmml4 發表於 2021-3-30 02:12

例如邊d位?
覺得佢咁密歌詞都成首hold晒,仲要跳埋舞好堅

EGO今個禮拜加拿大至 HIT 中文歌曲排行榜#1. 恭喜
boy4dudes 發表於 2021-3-30 15:37

首冠

港台同CC都仲未落榜
fish3333 發表於 2021-4-4 22:26

唔知有無可能是但一邊冠到

希望chill club冠到 之前拍左
edwardngwy 發表於 2021-4-5 01:23

希望冠到