返回列表 發帖

港版大叔的愛衝出香港丨朝日電視台派員採訪全國報道

ViuTV早前向日本朝日電視台購入日本BL神劇《大叔的愛》版權,開拍港版《大叔的愛》,邀請黃德斌擔正,夥拍MIRROR成員Edan呂爵安和Anson Lo盧瀚霆搞hehe戀。

由於ViuTV開拍的消息傳到日本,吸引網民關注,所以朝日電視台今日亦有派駐港記者到九龍灣,採訪德斌、Edan、Anson Lo、Stanley、簡慕華、陳子豐、練美娟等演員出席港版《大叔的愛》記者會,據知報道將於今晚在日本全國晚間新聞時段播出。農曆新年將至,三位男主角即場寫揮春,順便宣傳劇集,德斌卻畫了兩個心心,他指寓意心心相印。

今次翻拍,德斌表示沒想太多:「其實唔可以完全係原版演繹,好難做到佢哋嘅演繹,始終係文化唔同,壓力係知道日本嗰方面都好期待,啱啱知道日本電視台嘅人嚟咗,今晚喺全日本晚間新聞播放。」有人指他衝出香港,德斌笑說:「其實我衝咗好耐,我成日都拍旅遊特輯,我曾經收過日本女影迷情信,佢話好早已經開始留意我,睇過《妙手仁心》,細細個就睇我。」

在劇中飾演大叔「翟國強」的德斌與簡慕華合演夫婦,簡慕華指已是第三次演夫妻,德斌笑說:「其實次次都幾sweet嘅,今次慘少少。」今次扮演同性戀角色,德斌坦言有一定難度,「我咁雄赳赳,不過今次要做個有少女心,盡做啦!我唔知我少男嘅時候有冇少女心,其實少女心係點?我諗係細心啲、溫柔少少,性感就梗係有。」他表示未知劇中親熱戲的尺度,他續說:「其實個個演員細細個就睇我。」就連簡慕華亦大讚這班年輕一輩很有喜劇細胞,難怪她現居加拿大,都飛返香港接拍這部劇。

面對德斌這位前輩,Edan、Anson Lo及Stanley大讚對方好nice,Edan表示首次見面叫德斌英文名Kenny,Anson Lo即說:「我叫德斌前輩㗎!」Stanley亦說:「嘩!我叫德斌哥㗎!」問到可有在德斌身上發現他有少女心?Anson Lo續說:「佢嘅演法係可愛,好似有個細路仔喺入面,同日版唔同。」

提到Anson Lo與Edan早前拍了咀嘴戲,兩人笑言拍到「lam lam脷」,Edan笑指因為好乾,更踢爆Anson Lo拍到好興奮,Anson Lo解釋:「係角色興奮,我自己就冇。」Edan透露港版由原本7集加至15集,未知親熱鏡頭與日版是否一樣,亦不介意加親熱戲,但要合乎電視尺度。而Stanley在劇中亦艷福無邊,與練美娟及簡慕華有感情線。對於日本電視台派員採訪,Stanley笑說:「準備挑戰木村拓哉!」Edan表示:「啱啱聽到呢個消息係有少少嚇親,全國喎,好似好誇張,壓力係有,因為原著好好睇,我哋拍會有比較,所以盡力做。」Anson Lo亦謂只能將自己的版本做到最好。

日本時間黃昏,朝日電視台節目立即報道港版《大叔的愛》今日的記者會消息,提到日版近年在香港及台灣大受歡迎,並趁機會介紹港版主角Edan及黃德斌。

https://hk.appledaily.com/entertainment/20210208/TREARRHCEBAWJNOXPCTF4JL2FM/

- 本來都唔想又開多個post, 但係見到隔離個春茗post實在太礙眼
- 睇左press con, 黃德斌好似比想像中啱做大叔 (利申無睇過原版)
- 宜家推到觀眾咁高expectation, 希望最後出黎真係會好睇啦
在這畢生不滅 無極的狀態

三位都幾有火花
我就是我!

唔知KK(Kenny Kwan)到時會唔會睇
我估錯這個世界得到教訓

值得一講既係 VIUTV係買版權番黎拍,而唔係好似大台咁抄抄抄就叫自己自創劇!

N生撈有冇即場示範
47. Bring Him Home
week16
1 . 林芊瑩 Let Go

德斌好似怕怕醜醜咁好正, 仲有簡慕華

利申 冇睇過原版, 希望VIU唔好衰呀

嚟放登神sweet圖
鏡仔CM打手,最愛❤️應駿安濤son❤️

睇完記者會先知黃德斌咁搞笑好啱做大叔

黃德斌之前《珠光寶氣》《飛女正傳》都見到佢演出可以好多面向,反而《太平紋身店》浪費左佢,希望大叔做得好啦

最驚喜係見到有簡慕華
好戲 但已經好耐無見到佢

黃德斌之前《珠光寶氣》《飛女正傳》都見到佢演出可以好多面向,反而《太平紋身店》浪費左佢,希望大叔做得 ...
powerful 發表於 2021-2-9 11:34

如果大叔係王喜會好好多

ViuTV早前向日本朝日電視台購入日本BL神劇《大叔的愛》版權,開拍港版《大叔的愛》,邀請黃德斌擔正,夥拍M ...
losyes 發表於 2021-2-9 08:00

香港台灣中華圈

登神要紅了 希望好睇 VIU D劇成日出事

登神要紅了 希望好睇 VIU D劇成日出事
edwardngwy 發表於 2021-2-9 12:41

好感動登神尋晚live啲眼神甜到漏
兩個都好珍惜對方嘅感情

幾時播得 好期待

邱士縉!
SSN Chart (29 Mar)  冠軍: 回復原廠設定 - SADJAY  |  亞軍: Control Freak - 小塵埃

登神

期待

Anson Lo真係好樣衰...

值得一講既係 VIUTV係買版權番黎拍,而唔係好似大台咁抄抄抄就叫自己自創劇! ...
rfv123 發表於 2021-2-9 09:24

CCTVB已經垃圾到用翻自己嘅版權拍十月初五

以前好鐘意簡慕華
and you can hold me like he held her~and I will fxck you like nothing matters~

Lewis 發表於 2021-2-9 17:44

記者會化好多妝都遮唔到殘……可憐佢

又要拍劇又要出歌
又做訪問又要準備live
呢排chur得太勁啫

我覺得AL就算唔係話好靚仔
都絕對唔會係樣衰嘅男仔啦

播出街一定會睇

記者會化好多妝都遮唔到殘……可憐佢
just11256 發表於 2021-2-10 03:16

地方的霆兒需要呵護
SSN Chart (29 Mar)  冠軍: 回復原廠設定 - SADJAY  |  亞軍: Control Freak - 小塵埃

覺得AL愈睇愈靚仔
期待大叔的愛

值得一講既係 VIUTV係買版權番黎拍,而唔係好似大台咁抄抄抄就叫自己自創劇! ...
rfv123 發表於 2021-2-9 09:24

大台宜家唔係翻拍自己廿年前嘅劇咩

有口罩會好少少

LOL
好奇德斌會做邊個角色
原版吉田鋼太郎個role?

好期待港版<大叔的愛>