返回列表 發帖

習慣 - 谷婭溦

單選投票, 共有 45 人參與投票
35.56% (16)
0.00% (0)
2.22% (1)
2.22% (1)
60.00% (27)
您所在的用戶組沒有投票權限
歌曲宣傳人員: ~love1314~

派台日期: 08/02/2021

作曲:劉易昇
作詞:林詠姸 谷婭溦
編曲:Johnny Yim
監製:何哲圖 / 劉易昇

習慣了 一個人的生活 沒什麼 都習慣
每天行程塞滿 到很晚 朋友們的聚餐
不孤單 做什麼 自己喜歡 都習慣

快樂感動和浪漫 都漸漸的遺忘
當初的幸福 到現在卻只能 說散就散

*我知道再孤單 時間過了就會習慣
眼淚不停的流下來 才發現我 受了傷
暗自期待的浪漫 珍惜心裡還有這個小小的期盼
戒掉了最壞的 習慣

都習慣 我自己的一切 沒什麼 都習慣
每天工作排滿 下了班 朋友們的陪伴
不孤單 做什麼 自己喜歡 都習慣

沮喪不安和失望 都漸漸的平淡
所謂的幸福 到現在只剩下 有完沒完
Repeat*

翻開記憶中那個最頑強的自己
現在 起
找回失去勇氣 別再跟自己對不起

熟悉的孤單
現在的我已很難堪 誰告訴我還能怎麼辦
暗自期待的浪漫 珍惜心裡還有這個小小的期盼
不再勉強喜歡 習慣

癲 100% 5fun

癲 100% 5fun
未完成 發表於 2021-2-10 21:49

我比多左個1fun

香港樂壇大陸化的第一步
一個大陸樣/大陸feel的歌手, 來到香港唔係主打唱廣東歌咩?
就好似一個移左民黎香港的人, 但係唔融入香港生活的人咁......

在香港, 國語歌係香港歌手打入大陸市場的機會,
就算在香港plug國語歌, 都唔係主打攻香港市場...

同埋佢唱腔, 都係好
一貫典型大陸人歌唱節目入面D參賽者咁...
真係冇乜特色....冇記憶點..
太平公主

證明CM仲有人睇TVB既劇集既。

大陸溦幾時係CM咁馨香

香港樂壇大陸化的第一步
一個大陸樣/大陸feel的歌手, 來到香港唔係主打唱廣東歌咩?
就好似一個移左民黎香港 ...
jaytang 發表於 2021-2-11 20:03

太平公主:
北姑溦係屬於咩階級?
本週冠軍歌: 說好的未來 - Winka 陳泳伽

太平公主:
北姑溦係屬於咩階級?
Our_Souvenir 發表於 2021-2-17 10:40 PM

未入到宮...
未入流...

太平公主

因為陳三元扔哂個賤男的野個一幕,而聽到呢首歌
又幾感動

有的說散就散的方向

未入到宮...
未入流...
jaytang 發表於 2021-2-18 00:11

而家月巴亻老何仲要揸埋兜
北姑溦會唔會被貶為庶民?
本週冠軍歌: 說好的未來 - Winka 陳泳伽

其實佢唱歌係ok嘅,但鄉音太勁

而家月巴亻老何仲要揸埋兜
北姑溦會唔會被貶為庶民?
Our_Souvenir 發表於 2021-2-18 10:06 PM

都話佢宮都未入到....
雖然星夢宮早已在深宮之中, 不過佢真係未入流....~~~

宜家星夢宮都拆啦, 宮內果D譚貴人、菊貴人,
有能力過到檔去另一個宮先算啦~~~~
太平公主

其實佢唱歌係ok嘅,但鄉音太勁
雷妹 發表於 2021-2-19 02:43 AM

係, 要入到深宮, 首要條件係講清楚廣東話先~~

同埋如果佢隻歌/碟唔係主攻大陸、台灣市場,
唔該唱番廣東歌, LI度係香港黎

起碼都要朱晨麗果D廣東話的程度先叫做合格....
(雖然朱都唔係講得準...)

太平公主

繼續評一評谷小姐去向及發展:

本身諗住落黎香港, 入間紅到金的TBB星夢, 又可以曝光率提升..
自己又係大陸人新移民, 以為自己今次仲紅唔起?

點知真係事與願違...好多野真係變得快到你唔信。

岩岩上年定今年好似開始排到佢可以受捧的時候(連Shiga都竟然排得後過佢),
咁岩遇著果兩公婆失勢,
我諗曾志偉都應該好不滿勁歌變成「星夢年會」...

始終曾肥佬都係對勁歌肯定有情義結,, 佢主持左咁多年,
睇盡以往歷年的賽果都引人入勝...都係緊張...

谷小姐宜家連TBB LI個唯一靠山都冇埋....
真係好想睇其他唱片公司, 邊間咁冇眼光會收留佢
就算唔講大唔大陸人...佢都毫無特色/好鮮明的character/值得人留意的地方..
(唔好話佢啦, 另外果位所謂「三屆最女」都難D搵到公司轉...)

但係睇得出佢好有新移民一貫果D「野心」,
次次出黎唱歌都好似係「我是女王」、好似其他人欠左佢一個名份咁款...
但係唔係真心人人認同佢係女王果隻霸氣...
係新移民霸道果隻氣場(霸氣) , 簡單講 姐係得個樣...

好呀, 你話佢繼續轉去何肥佬之後會開的新公司,
應該都會... 但就算入左去...繼續做LI D張家誠式的歌...
始終冇左TBB劇集+勁歌的硬捧, 冇左「多曝光」LI個著數,
仲有人會聽佢D歌, 留意到佢咩??

太平公主

陀槍師姐2021 係講咩語言
47. Bring Him Home
week13
1 . Beanies        今晚抹掉你

繼續評一評谷小姐去向及發展:

本身諗住落黎香港, 入間紅到金的TBB星夢, 又可以曝光率提升..
自己又係大陸 ...
jaytang 發表於 2021-2-21 14:56

谷小姐3台上榜
你擔心下譚小姐仲好,首首一台上榜

谷小姐3台上榜
你擔心下譚小姐仲好,首首一台上榜
sexykaren 發表於 2021-2-22 12:44 PM

佢果幾個一擔擔嫁啦...
冇咩分別
太平公主

佢果幾個一擔擔嫁啦...
冇咩分別
jaytang 發表於 2021-2-22 22:18

谷小姐國語歌終上到勁歌金榜