返回列表 發帖

LD Canto Chart 2021 (Week8)

沿用四台冠軍歌的班底
繼《隔離》後再一次探討
人與不同人之間的各種微妙關係
貼地的取材 加上貼題的編曲
令這首情歌 昇華至更高層次

首次tag歌同時
都祝你一聲 生日快樂

/被拒絕對話
仍能閱讀 從前備份的話

連線可再慢慢搜尋嗎

你為我閃過 一下/

第8週冠軍歌:
虛擬人與我 - Jace陳凱詠
作曲:林家謙/馮翰銘
填詞:鍾說
編曲:hirsk
監製:馮翰銘

冠軍歌列表:
Week1-13: 未夠癲 / 不日之約 / 今天世上所有地方 / 惡夢經 / 開燈﹒熄燈(熄燈版) / 低級趣味 / 陰陽道具 / 虛擬人與我 /

RKLWSongsSingersTrend
01 07 虛擬人與我 Jace陳凱詠 07>01
02 09 遲了悔改 周殷廷 05>09>02
03 06 開錯燈 Gin Lee 06>03
04 10 樂壇已死 吳林峰 樂壇已死大合唱團 10>04
05 NE 一知半解 衛 詩 05
06 NE 暗戀家 石山街 06
07 03 旁觀有罪 陳 蕾 09>05>08>03>07
08 NE EGO 盧瀚霆 08
09 NE 浸浴 葉巧琳 09
10 04 哥本哈根的另一個我 薛凱琪 07>05>10>07>04>10
Out:
XX 01 陰陽道具 J.Arie 09>06>04>07>04>01>XX
XX 02 Dancing In The Rain 馮允謙 09>02>XX
XX 05 我不如 曾比特 10>05>XX
XX 08 這世代 李 妍 08>XX

Wing wing
josey 發表於 2021-2-16 13:58

相比上一首隔離
今次呢首更加有共鳴

第六位好值得比更多人認識!
chachacharlie 發表於 2021-2-16 14:35

第一次聽已經好鍾意
暫時咁多新人最欣賞佢地

第一次落tag就呢首
steven 發表於 2021-2-16 20:19

本身出榜係無諗住落tag (都唔識點寫)
但就呢首歌會想試吓分享兩句

MC推介流行榜 2021年度第7週(14/02/2021 - 20/02/2021)

冠軍歌巡禮:
WK 1-13: 見或不見 / 陰陽道具 /  ...
CMH 發表於 2021-2-16 22:45

撞冠