返回列表 發帖
肥佬自立品牌一定會省靚招牌
唔知點解第一個諗起謝安琪,第二個諗起許廷鏗
想廷續星煥傳奇 ...
dom 發表於 2021-2-18 23:08

仲星煥?星夢都已經成立左7年啦!
肥佬自立品牌
第一個梗係諗起連奪三屆最受歡迎女歌星既菊姐啦!
第二個一定係周柏豪

點會仲係Kay同Alfred?
特別係後者,仲未被封殺夠咩?

詳情係?
sexykaren 發表於 2021-2-19 11:17

曾志偉當年係李蕙敏經理人
李蕙敏係寶麗金改做環球時,事業走下坡
所以搵左曾志偉做佢經理人想幫手谷返起佢事業
點知最後都係幫唔到

Alfred 一定唔會咁蠢啦比人封殺都走,仲走回頭咩
pkl 發表於 2021-2-19 10:19

係華納好地地做一哥
自由度又大
公司又錫佢
俾我都唔想走啦

不過當年環球有心hea佢?佢仲簽左梅姐...可惜梅姐過左身

講返正題
曾志偉做點都好過個兩公婆
起碼佢係真 ...
pkl 發表於 2021-2-19 11:39

簽Mui Music
係02年佢同環球完咗約既事
因為梅姐想自立品牌,李蕙敏係第一位加盟嘅歌手
只係可惜之後嗰年梅姐走咗
李蕙敏嗰排就一直都冇歌出

星夢簽6至7年約alfred 11至16
jinny 09至14,15至20
fred 14至20

hana 16至21
pakho 17至22
shiga 19至24
...
sexykaren 發表於 2021-2-19 17:06

Alfred 係星煥 11-13,星夢14-17年中

Alfred再上tvb有冇機
aaaaaaaga 發表於 2021-2-19 17:27

其實華納同佢本人應該唔反對回歸tvb 嘅
始終都係多一個宣傳歌曲嘅渠道
只係華納玩唔玩返勁歌頒獎禮(華納歌手除咗Alfred而家都keep住只係上勁歌金曲唔上金榜唔玩優秀選總選)
就睇曾志偉同四大點傾了

sony,華納,寰亞最大機和好
環球就難啦
sexykaren 發表於 2021-2-19 19:35

你攪清楚啲關係先啦
Duncan同曾志偉原來好friend架
再加埋譚生做中間人
呢個世界冇嘢係冇可能

校長咁大影響力09年一早做左野
肯定大高層同tvb大反面
sexykaren 發表於 2021-2-19 23:08

其實係當時TVB大高層陳志雲涉貪出咗事
何麗全單人匹馬同四大傾版稅但都失敗,譚校長調停都冇用
陳總本身同四大都友好,可惜失勢
負責睇數既另一大高層李寶安又一個仙都唔肯讓步
又要向一向精明嘅當時TVB老闆六叔六嬸交代
所以唔肯俾版稅之餘仲要求四大俾返錢TVB
大家先至反晒面

12年過去啦
事移世易
而家唱片市道比09年仲差仲難捱
但李寶安依然係李寶安,做埋TVB CEO
老闆變咗許濤,大高層又變咗曾志偉
拆唔拆得掂版稅問題
除咗曾生(我相信佢搵何麗全返嚟,只係大家主力同四大打好關係,但無權最後拍板)
就要睇許生、李生同四大揸弗人既現今思維如何了
始終大家都係開門做生意

Agree
勁歌金曲要十大先至矜貴
但咁多年廿大金曲之中 2013 年度已經叫做最好睇果屆
起碼有排位感覺 ...
Our_Souvenir 發表於 2021-2-20 01:04

當年余大媽乜都話要「全民公投」
港姐全民公投,勁歌總選都要委托港大攪全民公投
仲開哂記招
所以全部由第一到二十,全部都有排位
仲記得當年公投第一係美祖首天窗

志偉哥囉
Qmen 發表於 2021-2-20 01:30

Mark哥竟然咁都出post問
冇睇清楚新聞?

第二年開始冇排位…
阿mark 發表於 2021-2-20 01:10

係呀,玩咗2013年一次咋
2014年又打回原形
仲開始衰到廿大冇排名

音樂文青變劇集歌之父 何哲圖由廟街唱片SALES變唱片公司CEO

自從TVB宣布由曾志偉出任副總經理,負責睇住綜藝節目,外界就傳本來主理呢一瓣嘅助理總經理余詠珊(Sandy),同埋佢老公、TVB旗下星夢娛樂嘅話事人何哲圖(Herman)都會失勢。果然尋日TVB公布,Herman已經辭職做埋今個月尾,余詠珊就轉為業務發展,而曾志偉就一次過「擸」晒兩瓣!

早喺志偉埋位嗰排,已經有消息會搵前TVB「橋王」何麗全同四大唱片公司破冰,務求扭轉過去幾年「星夢幫」壟斷TVB頒獎禮嘅局面。何哲圖創立嘅星夢娛樂,向來被人詬病淨係識做劇集歌或者翻唱歌,不過有份做呢堆「魚蛋歌」嘅Herman,原來曾經係個聽ROCK嘅文青!

Herman幾年前接受專訪,提到音樂同成長經歷。當年佢係名校男拔高材生,學校搵佢帶管弦樂團,但係十幾歲讀中六嘅Herman沉迷英倫音樂,為咗聽多啲歌,居然自己走去英國讀書。仲要係拎個飯煲幾件行李就飛,去到先搵學校,課餘去餐廳打工賺錢買唱片睇show,即使整親腳都要叫朋友抬自己上火車出倫敦睇show,好熱血。

本來文青Herman喺英國讀大學,但係家境有變要返回現實。返到香港Herman繼續沉醉音樂世界,去廟街唱片鋪做Sales,兼職寫樂評。後來入TVB做音樂節目資料搜集,又喺商台開咪主持音樂節目,介紹西洋另類音樂,亦會同本地音樂人交流,會同黃耀明黃家駒食飯傾音樂話題。

後來嘅Herman被外國唱片公司睇中,加入香港分公司幫手做中文歌,包括喺同TVB不和嘅華納及EMI做過總經理。1998年試過退休,但係有日行唱片鋪發現銷量榜冠軍竟然係麥兜,於是有衝動重操故業,並且做勻多間本地公司。2010年創立星夢前身嘅星煥國際,未成為TVB旗下之前,歌手陣容有「巨聲幫」嘅許廷鏗、胡鴻鈞,唱得嘅有關心妍同鄭欣宜,又有謝安琪同農夫呢類本身有人氣嘅單位,亦都試過以project形式同LMF出碟,其實幾多元化。

做過咁多市場主導嘅歌,但係私底下嘅Herman仍然聽非主流音樂,佢認為歌唔應該分係咪大路,最緊要好聽。佢又覺得曾經係星煥歌手嘅鍾嘉欣唱歌有感情,而且賣得好,證明能夠打動人。

https://hk.mobi.yahoo.com/celebrity/音樂文青變劇集歌之父-何哲圖由廟街唱片sales變唱片公司ceo-054523179.html