返回列表 發帖

曾志偉:一台獨大是危險的

希望曾志偉唔好得個講字...............

--------------------------------------------------------------------------------------------------------
【無綫變天】星夢娛樂歸無綫 何哲圖希望傾番些歌手 - 本地 封面故事 (影片) - 明周娛樂
https://www.mpweekly.com/entertainment/focus/local/bookcover/20210219-234210

星夢總經理何哲圖於月底離任,老婆余詠珊透露老公何哲圖考慮離巢已兩、三個月,打算外闖自組公司,也否認與曾志偉強勢回歸有關,更說老公在無綫期間做了四百首歌,「他做音樂行政的工作也很攰,也有些關於音樂的想法想實行。」至於星夢娛樂何去何從?余詠珊也表示可代答,她表示整個星夢娛樂會歸無綫,問到旗下歌手會否受影響?「現在要慢慢傾,他都希望有一些歌手,但到時再看看怎樣?暫時未決定,但星夢會跟返無綫。歌手暫時未傾,要跟無綫傾好交接位。」而星夢一姐菊梓喬的合約,一半屬無綫一半屬創富文化,就要看看無綫怎處理,而鄭俊弘透過經理人回應說:「剛剛喺新聞睇到呢個消息。好多謝Herman 呢幾年對我喺音樂上嘅栽培。衷心希望佢嚟緊會有更好嘅發展。上年尾我同唱片呢邊嘅合約都完咗,所以都係睇新聞先知呢件事。嚟緊新一年我都有新開始,新嘅嘗試,繼續努力做好自己。祝大家新年快樂身體健康。」

記者聯絡上曾志偉,被問到何哲圖離任發展個人音樂事業,無綫的音樂製作及節目由他接任,曾志偉表示剛收到公司的通知,也希望何哲圖在外面會有自己更佳的發展,而今次走馬上任,已正積極物色適合人才打造更多元化的音樂節目,並希望以音樂打破以往的界限和框架,還原香港音樂。至於余詠珊調職,曾志偉同樣希望她於新崗位上能夠勝任,工作愉快!

據知,曾志偉已找了何麗全回歸,而何麗全近日也和四大唱片公司會面,情況樂觀,屬Sony旗下的陳柏宇會率先在三月亮相無綫。

音樂節目可跟唱片公司破冰,綜藝節目方面,曾志偉也找王祖藍做創意總監,在志偉掌權下的無綫,會是怎樣的無綫?曾志偉曾在接受本刊訪問時,談到無綫及電視的發展,內容中,他一早在心中已規劃了自己的電視台,當時談到無綫,他說:「無綫的責任很大,作為香港最大電視台,應該肩負帶給香港人娛樂,帶給行業未來,栽培所有的人,因為這個電視台大,所以要做到這兩點。」他更說電視台要有競爭才會進步,一台獨大是危險的,除非整個電視台的行政方針有使命感,「舉例說音樂節目,是要大家一起做好,不能夠要求電視台負全責,行業同人要一齊做,唱片公司要有胸襟,電視台要有胸襟,歌手要有胸襟,有些已上了岸的歌手,要回來帶新人,很簡單,樂壇頒獎典禮沒有什麼人出席,電影金像獎可以做到星光熠熠,香港電影有得救,唱片如是,歌手要返來,新人才覺得有希望。」說到無綫跟四大唱片冰封多時的問題,他說:「唱片公司咬住一點,我們讓你使用歌曲,但不是永久的使用權,但電視台要重播,三年後沒使用權怎重播?怎會敢用那位歌手?電視台封殺唱片公司,那麼大家都死,兩者皆輸,所以我說要有胸襟,版權可否跟總部談?可否放寬,電視台又不要那麼小器啦!」

由於經濟不景,無綫收緊財政,志偉說節流不是辦法,「只懂節流,對電視台來說,質素方面很大問題,無論幕前還是幕後都人才流失,一線小生花旦都走,怎樣才能做得好些?要電視再次蓬勃,首先我始終希望開源,節流不是辦法,怎樣開源?先不談國內合作那麼遠,至少跟廣東合作?將廣東話的市場擴大,廣東歌能夠復甦呢?要和廣東市場結合,將範圍拉開,亦是拉近,將廣東話地區包入市場,是能夠生存,我們的生存空間可以大增,栽培人才的機會又會增多。如果只看短期數字,一定無得做,要看長遠。」志偉說,一個成功電視台在香港立足,一定要對症下藥,「現在我們香港需要什麼?我自己製作節目,好明白第一是能夠帶什麼給觀眾,第二是能夠帶什麼給行業,只要對香港有真誠、有幫助,是為香港人做,香港市民會支持。」

回復 46# 樂遊

理論上係
    但Viu想係音樂呢環贏大台嘅大計就打唔響啦

你覺得李生有無心投資viutv?
sexykaren 發表於 2021-2-21 13:19

唔同,viu都係自己生意嚟。亞視當年靠唔同人入股。六叔ham咗之後,大台都一早唔再係邵氏揸旗。

ViuTV 有mirror error 造星系列仲有四大支持
怕咩?

只係TVB音樂節目做得太差
如果佢肯做返好
同ViuTV  ...
森姆@結論 發表於 2021-2-20 22:54

其實 viutv 同 tvb 班觀眾未必係 overlap
睇 tvb 嘅主要係師奶老一輩
睇 viutv 嘅就係後生 仲要有啲係無睇開電視
要班後生肯去睇 tvb 除非佢地唔食老本
去到陣老人除真係創新到之餘 仲要唔好太高調維穩
如果唔係我諗都好難吸走睇 viutv 嘅人
更何況 viutv 有自己嘅藝人 e.g. mirror error 強尼
如果佢地唔走 睇開佢地嘅人都應該會繼續睇 viutv

只恨當年林伯無心繼續投資亞視,亞視又從來唔認真搞音樂嘢....
hv8638 發表於 2021-2-21 13:18

你覺得李生有無心投資viutv?

只恨當年林伯無心繼續投資亞視,亞視又從來唔認真搞音樂嘢....

係驚北面啲人remote order要佢賣無得唔賣
之前好似都畀上面啲粉紅微塵話佢係暴徒電視台

我重想睇祖祖同 ...
Frankiekiekie 發表於 2021-2-21 10:50

重點係權力鬥爭,你估有錢就無敵唔會被收購,可能李生玩玩下唔想玩就賣俾tvb算數

呢句無限key嚟wo
可能許廷鏗做做下去返tvb呢

可能黃德斌做做下去返tvb呢
…… ...
路易 發表於 2021-2-21 09:10

得2間3間電視台,返去tvb做好出奇咩

Cctvb收緊皮喎 點獨大?

你真係痴線
搵王維基同李首富個仔比?
你當李生流架?

TVB得返半條人命
唔執笠都偷笑
仲話可以收購李首 ...
森姆@結論 發表於 2021-2-20 23:06

係驚北面啲人remote order要佢賣無得唔賣
之前好似都畀上面啲粉紅微塵話佢係暴徒電視台

我重想睇祖祖同八婆食宵夜

代表人物姐,花姐又係tvb出身,可能花姐做做下去返tvb呢
sexykaren 發表於 2021-2-20 23:31

呢句無限key嚟wo
可能許廷鏗做做下去返tvb呢

可能黃德斌做做下去返tvb呢
……
最愛林家謙❤️

嗰首富係咪你?
森姆@結論 發表於 2021-2-20 23:38

係就發,即刻捧阿姐

你不俾有首富收購tvb然後再收購viutv?請你返去讀書了解下市場先
sexykaren 發表於 2021-2-20 23:29

嗰首富係咪你?

亞視咁廢都死唔去,無線會死?真係好痴

即係噉
何哲圖係音樂監製
花姐係節目監製
兩者性質根本唔同
PenguinMusic 發表於 2021-2-20 23:23

代表人物姐,花姐又係tvb出身,可能花姐做做下去返tvb呢

同你呢個tvb老殘粉永遠包拗頸
你究竟明唔明
問題唔係李首富賣唔賣Viu 俾TVB
係「TVB仲有冇錢去收購李首 ...
森姆@結論 發表於 2021-2-20 23:21

你不俾有首富收購tvb然後再收購viutv?請你返去讀書了解下市場先

hktv夠大把錢一樣做不到電視台,講緊權力鬥爭,你唔俾tvb收購埋viutv?
何哲圖做監製做到有獎拎,花姐有咩 ...
sexykaren 發表於 2021-2-20 23:02
即係噉
何哲圖係音樂監製
花姐係節目監製
兩者性質根本唔同
小企鵝推介流行榜.2023Q1季度推介.敬請期待

你就痴
李首富鍾意賣俾tvb需要理由?一定有錢方收購少錢方?你咁天真?
sexykaren 發表於 2021-2-20 23:13

同你呢個tvb老殘粉永遠包拗頸
你究竟明唔明
問題唔係李首富賣唔賣Viu 俾TVB
係「TVB仲有冇錢去收購李首富既Viu」呀!

你真係痴線
你當李生流架?

TVB得返半條人命
唔執笠都偷笑
仲話可以收購李首 ...
森姆@結論 發表於 2021-2-20 23:06

你就痴
李首富鍾意賣俾tvb需要理由?一定有錢方收購少錢方?你咁天真?

hktv夠大把錢一樣做不到電視台,講緊權力鬥爭,你唔俾tvb收購埋viutv?
何哲圖做監製做到有獎拎,花姐有咩 ...
sexykaren 發表於 2021-2-20 23:02

你真係痴線
你當李生流架?

TVB得返半條人命
唔執笠都偷笑
仲話可以收購李首富個仔開既電視台?
笑大人個口咩

你又嚟,攪清楚ViuTV 幕後金主係邊個先啦
ViuTV仲大把水過TVB呀

仲話花姐冇得撈
人哋仲紅到拍借貸廣告 ...
森姆@結論 發表於 2021-2-20 23:00

何哲圖做監製做到有獎拎,花姐有咩獎拎過?

終於有個正常人識擔心viutv
咁大間tvb都可變天,viutv咁細要變天容咩易,4月頒獎禮放長雙眼睇係咪執左先 ...
sexykaren 發表於 2021-2-20 22:51

你又嚟,攪清楚ViuTV 幕後金主係邊個先啦
ViuTV仲大把水過TVB呀
慘得過人地蝕錢都蝕得起

你之前仲話花姐冇得撈
人哋仲紅到拍借貸廣告,仲籌備緊造星4
Herman余大媽有咁嘅本事嗎?

擔心viu
edwardngwy 發表於 2021-2-20 22:43

ViuTV 有mirror error 造星系列仲有四大支持
怕咩?

只係TVB音樂節目做得太差
如果佢肯做返好
同ViuTV 良性競爭
到時觀眾有得選擇
對觀眾來說都不失為一件好事啊

擔心viu
edwardngwy 發表於 2021-2-20 22:43

終於有個正常人識擔心viutv
咁大間tvb都可變天,viutv咁細要變天容咩易,4月頒獎禮放長雙眼睇係咪執左先

擔心viu

Exactly
時間會證明一切, 有冇心搞會睇得出
其實佢搞drama有一手, m club起碼屬於中上水平
不過呢part應 ...
cakeiii2000 發表於 2021-2-20 21:52

電影 做劇方面佢係做到野的
MCLUB 一念無名何堆都係唔錯
但個檯生產線其實好大
最重要係下面堆人可唔可以搵返堆正常人做

怕佢音樂方面好脫節
不過點講都好
有競爭係好事

不論佢個人係點
但工作上佢係有個心想做好

起碼返來一個月都無就攪死星夢
佢都講得啱、個個一線一紅左就走 ...
gordon0807 發表於 2021-2-20 16:42

Exactly
時間會證明一切, 有冇心搞會睇得出
其實佢搞drama有一手, m club起碼屬於中上水平
不過呢part應該留俾旦哥做

音樂方面, 叫得郁何麗全做野, 都叫好開始
亦好睇唱片公司願唔願意讓步
都係果句, 上左岸阿哥阿姐洗鬼tbb宣傳, 但對於唱左好耐又未上到位的歌手, 多個平台唔係壞事

題外話, 如果肥佬一早諗走人
咁莫文蔚上總選, 其實會唔會志偉哥背後發功?

陳生又唔係十年冇上大台
點率先亮相?
jasonng 發表於 2021-2-20 14:55

係囉
明明一直都有去TVB
都唔洗破冰啦
係咪要係3月補頒番過去幾年既獎比佢地

大家咁關心何哲圖不如擔心下viutv會否大地震仲好,下月花姐被炒chill club頒獎禮腰斬就好笑

一個苟延殘喘嘅電視台,
做壞咗個名就已經冇得再翻身

已經唔再care星夢搞d咩
我估錯這個世界得到教訓

原來好多人同星夢已經靜雞雞約滿
黃家正 發表於 2021-2-20 16:37

怪唔知何哲圖走人,不能放手=星夢最後一隻碟?

一黨獨大是危險的
b01091018 發表於 2021-2-20 15:20
曾志偉:除非整個___的行政方針有使命感
小企鵝推介流行榜.2023Q1季度推介.敬請期待

居安尚且要思危
而家成個台水深火熱
人話就係人都識講
係睇吓佢係咪真係有心去做
定係淪為另一場權鬥+第二個亞視
2001 Cantopop Journey Week 51
1.怪我只敢做好人 2.一了百了 3.正義病患者

紅字果大段野講係動聽 但實行上係咪可以咁順利呢

不論佢個人係點
但工作上佢係有個心想做好

起碼返來一個月都無就攪死星夢
佢都講得啱、個個一線一紅左就走
以前890年代的一線同神台歌手會定期帶新人的

電影個邊係好好多
華仔開戲 擔大旗之餘都會有唔同位比新人

原來好多人同星夢已經靜雞雞約滿
舞來舞去 不日內開始錄音。

你要加返感想
kenneth 發表於 2021-2-20 15:27

加咗, 謝謝指點

Stop making stupid people famous.

完。
在這畢生不滅 無極的狀態

【無綫變天】星夢娛樂歸無綫 何哲圖希望傾番些歌手 - 本地 封面故事 (影片) - 明周娛樂

星夢總經理何哲圖 ...
venus 發表於 2021-2-20 14:43

請看版規,要加感想

諗唔到標題點改, 紅字最後兩段先係重點
venus 發表於 2021-2-20 15:01

你要加返感想

最危險是讓強姦犯滿電視跑
I dig my fingers in expecting more than just the skin~

一黨獨大是危險的
47. Bring Him Home
week13
1 . Beanies        今晚抹掉你

開得太多呢啲post啦._. 講黎講去都係呢啲

TBB會唔會請MIRROR同ERROR?
鏡仔CM打手,最愛❤️應駿安濤son❤️

諗唔到標題點改, 紅字最後兩段先係重點

陳生又唔係十年冇上大台
點率先亮相?

其實Sony華納歌手一向有上勁歌金曲,陳柏宇林奕匡仲有歌上榜。
只係環球絕跡TVB姐