返回列表 發帖
AGA x 波多野裕介 繼3am後又一佳作,成功止跌唔使falling啦

呢篇寫得幾好,值得參考。

//AGA 的〈CityPop〉卻在復古以外注入新的元素、個性化的旋律,但骨架其實還是相當 City Pop 的,一樣 fusion,一樣有那份都市氣息,歌詞也是 City Pop 常有的主題——都市寂寞心(像寺尾聰的〈ルビーの指環〉),AGA 唱起來不帶半點愁緒,彷彿告訴大家她很享受獨處的時光,大概這也是時代女性的一種展現吧。...

類型是一個框架,創作要是太有形式的想像和束縛,很難做出好的作品。即使一心要做某種類型的作品,更重要的,也該是你對它有甚麼想法,這樣才能做出屬於你的樣子。虛有其表的話,不見得有甚麼意思。

延伸下去,每個時代、每個城市,都可以有不同的 City Pop。說 City Pop 只能是某個樣子,才是真正的誤導。...

要拾回昔日的情懷,乾脆聽舊作不是更好嗎?//

Stupid Music
fifty1205 發表於 2021-2-24 11:53

我又真係唔知呢度有咩故仔,可唔可以分享一下?

Everyday好underrated 期望CityPop唔會啦
leroyjaime 發表於 2021-2-25 06:44

都係波多野裕介編曲,不過當時推出既時勢令人唔太留意首歌,曲風驚喜都冇今次 citypop 咁大

我上一次會loop佢既歌應該係小問題,收錄係 Luna 第二版好浪費,希望 citypop 唔會又做豬頭骨,正正經經做隻堅J-Pop專輯就好喇

Pitchfork 都因為AGA同香港某知名DJ而寫篇文講 City pop
bagfgfcde 發表於 2021-2-25 13:06

AGA 要衝出國際了,希望youtube演算法再施奇蹟

呢首歌引發到幾多有營養既討論,起碼真係圍繞首歌

向叱咤大滿貫進發
暫時1/5
sampras625 發表於 2021-2-26 10:09

唱作金唔係都計?  咁就 2/6

力臻幫 LADY AGA 提前兩個月做好個 remix
jasonng 發表於 2021-3-22 01:17

環球會唔會直接買左力臻呢個版本,AGA concert rundown 又多一首歌唱