返回列表 發帖

REPLY 致明日的舞 - Novel Friday

單選投票, 共有 39 人參與投票
12.82% (5)
5.13% (2)
2.56% (1)
10.26% (4)
69.23% (27)
您所在的用戶組沒有投票權限
歌曲宣傳人員: ~love1314~

派台日期: 18/02/2021

https://www.joox.com/hk/album/3l__X4ZBtXd5oS2Q4_2AOg==

作曲:Novel Friday
填詞:Novel Friday
編曲:J1M3 / MAEL
監製:Bert744 / KENI

人人說:「樂壇已死」!
那又何需再介懷「顛覆明日」?
明日再安靜下去,明年今日仍絕無翻身。
亡之所在,是我們固有的一直做得不夠好?
還是我們,從‧未‧敢‧為‧未‧來‧注‧入‧新‧型‧血?
那管輸入排斥,盡地為樂壇輸血!
就讓Young Blood打滴,就讓青春‧統戰青春!

歌詞

Im just dancing for today 有異議嗎?
I don’t need direction 反正一直在變化
Im just dancing for today 你又會跳嗎?
定還是要等到死 至後悔嗎?

太優雅 嘅節奏 我覺得係扮緊
怕醜化 維持現況當冇野發生

有啲怕 聽歌嘅vibe 太夾黃昏
更可怕 聽得出 入面只得黃金

每個都一色一樣 喂你實好聽架
但內心早在叫釀 係咪要等到腐化

玩緊爭櫈仔 舊劇本我唔想睇
想睇到萬人台下 跳出這氛圍

我廢事食你塊餅 太濟怕唔健康
咪笑我嫌錢腥 cuz u cant touch my rock

鍾意你咪去rap 反正冇人夠hiphop
個樂壇 唔奔放 (咪冇野玩)

Im just dancing for today 有異議嗎?
I don’t need direction 反正一直在變化
Im just dancing for today 你又會跳嗎?

(仲有咩未講啊 講晒佢囉)

Yeah I get it
個個聽覺太奢侈
But the fact is (FACT)
慣到已擰咩面
CantoPop?
Falling out but yall be clowning(be clowning)
There’s no god
吹捧果啲 冇乜反應
Yall Waiting for what ?
拍子數緊 123(23)
Black city Rain drops
我選擇跳著 撐着傘(著傘)
城市節奏太快
定你地跟得太慢
Ain’t talking about that money flow
講緊今天的舞步
每個仰望一個E生(有病)
但身體 浪費緊每一秒鐘
想你呢刻 step out of dat zone
踏出一步 感受世界大同
When we on it on it on
Yeah we on it on it on
別理會 腳步 錯得離譜
就為著今天起舞
When we on it on it on
別理會 腳步 錯得離譜
就為著今天起舞

比一分因為 Friday 太難串,有啲人會串錯做 Firday

好難聽,食軟雪糕d frd
乾一罐冰汽水

想知Oscar會唔會播
[已結束] Jayant Replay Awards 2023
2024 Week 14 冠軍歌:留香瓊 - 半空

Thank you for calling Eason Chan out

唱緊乜呀

評分人數

有膽唱歌串手機陳值得鼓勵, 但係首歌同歌名作得唔夠subtle, 唔怪得佢俾手機陳d fans狂diu
唱歌串人要subtle d! 下次應該用專業填詞人

有膽唱歌串手機陳值得鼓勵, 但係首歌同歌名作得唔夠subtle, 唔怪得佢俾手機陳d fans狂diu
唱歌串 ...
boy4dudes 發表於 2021-2-27 18:40

值得鼓勵+1
畀咗 5分!
二〇二三年度全女班投票
投選你最喜愛的歌曲歌手演唱會

https://www.hk01.com/%E7%9C%BE%E ... 7%E5%A5%BD%E6%82%B6

"Friday自認以前是陳奕迅的忠實粉絲,不過今日再聽,已經覺得作品越來越不吸引。" Good on him!

我本人非手機陳忠粉, 但係都買過佢十幾張廣東專輯 (最後有買係Stranger Under My Skin). 好唔欣賞佢近幾年唱現場d表現同態度, 又無學識張學友 黎明同古sir下台的美術宣布唔再參加頒獎禮, 903同港台又唔爭氣, 年年塞d獎俾佢希望佢可能會出席, 好嘔心 (四季個年最好例子). 張學友幾年無出過廣東歌, 好可惜. 手機陳真係希望佢以後唔好再出歌阻住個地球轉.

樓上都幾好笑
香港頒獎禮係咁塞獎比Eason好明顯係因為香港嘅頒獎禮係一個商業活動
Eason作為一零年代香港商業價值最高嘅男歌手
捧新人未必成功 喺唱片公司角度緊係繼續捧佢
如果香港頒獎禮真係質素行先 根本啲老屎忽攞獎都冇人異議
兩年前林憶蓮成為金曲獎入圍大贏家 攞埋歌后 我唔係好見啲人話林憶蓮霸住晒 阻住其他女歌手上位
仲有上年周華建同六年前張學友入圍金曲歌王 唔見有人會講佢哋兩個唔識下台的美麗嘅?

Btw 其實今時今日Eason 都係香港串流平台串流量最多嘅歌手 你唔想聽唔代表其他人唔想聽
係咁多

"Friday自認以前是陳奕迅的忠實粉絲,不過今日再聽,已經覺得作品越來越不吸引。" Good on him!

我本人 ...
boy4dudes 發表於 2021-2-27 20:36

同你一樣對佢唔敬業嘅態度不敢恭維
不過我又覺得唔洗「以後唔好出歌」嘅
樂壇百花齊放嘅定義係新人有新人精彩、舊人有舊人精彩
純粹唔好繼續攞獎就可以了
The same applies to JY as well
二〇二三年度全女班投票

樂壇百花齊放嘅定義係 ...
616.1314 發表於 2021-2-27 21:30
好的, 咁我希望佢以後出歌 (廣東或國語), 都唔好在香港派台, 多人定少人聽由得d人自己聽飽佢, 跟本無需要上榜同得獎黎做認同.
如果公司/佢自己仍然想要獎, 可以用國語歌甚至廣東歌爭下d台灣或者大陸嘅歌手歌曲獎.
JY雖然我唔buy佢為人處事 (同埋我唔鐘意佢公司某d手段), 但係佢敬業嘅態度, 對唱歌跳舞表演嘅堅持同努力, 一個執着嘅完美主義者, 我欣賞. 希望上次concert快歌個 d drama唔會再發生.
反OT, Novel Friday原來得20歲, 無人知佢中文名同其他個人資料?

唔鍾意eason
但係聽完呢首歌
都唔覺得曲/編/唱揸住咁嘅質素有資格去講啲乜
講到自己好反叛好有態度
份歌詞其實都只係寸下娛樂圈、講吓活在當下
咪又係陳腔濫調

唔好聽就係唔好聽,用呢啲方法想人留意
不如真係做好啲自己嘅音樂

有獨立音樂人嘅光環一定有啲阿諛奉承嘅樂評人比好多支持
但係最後展示到比大眾嘅都只係loser的中二病

樂壇百花齊放嘅定義係 ...
616.1314 發表於 2021-2-27 21:30

咁Eason又唔算次次都唔敬業 上年自己既live都幾好呀
而且去到金曲獎舞台又冇失到場既 唔會令到香港丟架
反而另一位香港歌手有次都幾唔敬業
Jason's Playlist 2024
Week 15 拯救我自己 - 陳慧敏

唱歌串 ...
boy4dudes 發表於 2021-2-27 18:40

其實Serrini以前都俾人寫過歌diu
唔知大家有冇聽過呢
[已結束] Jayant Replay Awards 2023

唔知大家有冇聽過呢
JayantL 發表於 2021-2-28 02:46

邊首 :0
講講下又諗起粒糖有毒
二〇二三年度全女班投票

邊首 :0
講講下又諗起粒糖有毒
616.1314 發表於 2021-2-28 02:53

綠茶椰菜花 (Green Tea Broccoli)
好似係插GTB嘅成立係抄佢哋concept

唔鍾意eason
但係聽完呢首歌
都唔覺得曲/編/唱揸住咁嘅質素有資格去講啲乜
講到自己好反叛好有態度
份歌詞 ...
Racrac 發表於 2021-2-28 02:00

呢句認同
其實同唱住《樂壇已死》咁嘅質素嘅歌去串插樂壇已死嘅人一個道理

唔知大家有冇聽過呢
JayantL 發表於 2021-2-28 02:46

梗係有 麗琪呀嘛 嗰首歌幾過癮
利申 愛樹

呢首歌又真係一般
但至少冇好似陳生首歌咁
一派台 唔理好醜 自自然然會有n台冠
呢樣先最令人反感

見到歌名覺得幾有諗頭
睇完專訪覺得幾有勇氣
開黎聽咗幾秒......不了 好煩擾

回復 19# JayantL

多謝你講呢句
聽完嗰首歌,樂壇唔死都死返⋯⋯

原來是c allstar 經理人 其下的樂團
好噁心 借eason上位
2024年最幸運,最幸福嘅,幸定就是李~!

唔睇歌詞聽唔到唱什麼,而且首歌都好難聽

行得太前

47. Bring Him Home
week16
1 . 林芊瑩 Let Go

行得太前
b01091018 發表於 2021-3-25 23:42

真心respect
林家謙太誘人 林家謙太惱人
林家謙跟我 企在銅像前擁吻

真心respect
RVHOCPC 發表於 2021-3-26 00:03

可以翻案

開心
一早俾咗五分

準備ne 01