返回列表 發帖

無綫同三大唱片公司破冰 周三開記者會

無綫大變天,綜藝科掌舵人余詠珊調離綜藝科,星夢娛樂行政總裁何哲圖本月亦離任,曾志偉升呢高層後,正式接手綜藝及星夢等工作。據知,志偉將與回巢的何麗全,與三大唱片公司在周三舉行記者會,正式破冰!另外,有傳重召音樂人鄧智偉回巢,重掌音樂總監職位。環球表示有合作機會,又指問題不大,希望無綫會開放大門。

2009年時,環球、華納、SONY和EMI組成的香港音像聯盟(HKRIA),因歌曲版權收費問題,四大唱片與無綫關係破裂。2011年時,環球唱片收購EMI,HKRIA變成環球、華納和SONY三間公司。

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/ente ... 0221_00862_001.html

Alfred 同 Gin Lee Aga
係咪可以角逐下屆最受歡迎男女歌星了?

靜觀其變

個人覺得viu嘅崛起加快左無線同四大和解嘅步伐踢走肥佬絕對係最佳選擇

新城和解唔到

個人覺得viu嘅崛起加快左無線同四大和解嘅步伐踢走肥佬絕對係最佳選擇 ...
小伙子. 發表於 2021-2-21 15:25

四月viu頒獎禮全港唱片公司都參加
Tvb再唔做野 會俾人寸爆
生存以上 生活以下 總找到開懷的原因

新城和解唔到
edwardngwy 發表於 2021-2-21 15:31

新城無錢

希望到時譚伯同堅堅出現同合照
仍信愛過的好人能活得到更好

tvb破冰正好向viutv報復

tvb破冰正好向viutv報復
sexykaren 發表於 2021-2-21 15:49

報復?而家咩年代啊
樂壇已死

無講邊三間
其實不嬲都有上黎唱下歌 只係無上榜
BTW 希望D籌款show唔洗再全部都係星夢做表演嘉賓啦

希望到時譚伯同堅堅出現同合照
on07111 發表於 2021-2-21 15:37

到時美迦又要迴避了
免得黑氣纏身

無講邊三間
其實不嬲都有上黎唱下歌 只係無上榜
BTW 希望D籌款show唔洗再全部都係星夢做表演嘉賓啦 ...
星夢情真 發表於 2021-2-21 15:58

環球全間唱片公司歌手
同埋華納Alfred冇得上

到時美迦又要迴避了
免得黑氣纏身
森姆@結論 發表於 2021-2-21 15:58

咁堅堅又要搭佢膊頭過D俾佢

破完又破?

咁堅堅又要搭佢膊頭過D俾佢
星夢情真 發表於 2021-2-21 16:02

堅堅唔會咁衰

環球香港董事總經理黃劍濤表示:「等志偉忙完再傾番合作,其實同志偉咁多年朋友,所以合作機會係有,問題唔大,同埋希望TVB會開放大門。」環球唱片擁有天王天后級歌手,包括志偉的老死譚詠麟、張學友、陳奕迅、陳慧琳、陳慧嫻、盧冠廷、梁詠琪、 Gin Lee、AGA等

Gin Lee個名前過AGA
SSN Chart (19 Feb)  ||  鏡榜冠軍: EGO - 盧瀚霆
1. EGO (1 Week No.1) - 盧 瀚 霆
2. Lady Killa - Fatboy
3. 遲 了 悔 改 - Yan Ting

仲有幾多篇呢D新聞出緊黎

未完成 發表於 2021-2-21 16:05

咁大單新聞又咁爆
相信日日都有
見到好多報紙網媒都有採訪就知

未完成 發表於 2021-2-21 16:05

tvb咁多新聞咁多關注,花姐要諗諗計

等睇刀削大方恭喜0鏗攞最受歡迎男歌星
乾一罐冰汽水

又有野update

無綫大變天,綜藝科掌舵人余詠珊調離綜藝科,星夢娛樂行政總裁何哲圖本月亦離任,曾志偉升呢高層後,正式接手綜藝及星夢等工作。據知,志偉將與回巢的何麗全,與三大唱片公司在周三舉行記者會,正式破冰!另外,有傳重召音樂人鄧智偉回巢,重掌音樂總監職位。

據知當日 除有三大唱片公司高層及旗下歌手現身,其他有份參與「音樂永續2020計劃」的各唱片公司及歌手亦受邀,即記者會是近乎全港的唱片業界人士。不過因星夢沒有參與「音樂永續2020計劃」,所以菊梓喬、周柏豪、連詩雅等不會到場。

有消息指,無綫和三大唱片公司的歌曲版權收費問題早年已解決,只是因雙方就合作上的細則問題而保持「有限度」的合作,不過近幾年華納和Sony Music歌手亦有亮相無綫節目,只是「出鏡率」不高,其中屬華納歌手的衛蘭就參與過慈善騷,唯獨是環球歌手多年來一直「企硬」,不會參與無綫節目。

而環球和無綫已落實多個合作計劃,其中包括旗下歌手的歌曲可以再在無綫各平台播放,並已解決了之前種種問題,如不再限制歌手不能亮相其他電視台等。又據知恢復「邦交」並非純屬歌曲版權收費問題,而是雙方可互惠互利,且已着手合作搞音樂特輯,至於重量級歌手是誰會稍後公布。

環球香港董事總經理黃劍濤日前亦明言和無綫有合作機會,跟志偉是多年好友,所以問題不大,亦希望無綫會開放大門。而華納唱片公關表示:「冇特別嘢回應,詳情問番無綫。」而Sony Music公關表示:「等梗進一步消息。」

2009年時,環球、華納、SONY和EMI組成的香港音像聯盟(HKRIA),因歌曲版權收費問題,四大唱片與無綫關係破裂。2011年時,環球唱片收購EMI,HKRIA變成環球、華納和SONY三間公司。

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/ente ... 0221_00862_001.html

環球和無綫已落實多個合作計劃,其中包括旗下歌手的歌曲可以再在無綫各平台播放,並已解決了之前種種問題,如不再限制歌手不能亮相其他電視台等。又據知恢復「邦交」並非純屬歌曲版權收費問題,而是雙方可互惠互利,且已着手合作搞音樂特輯,至於重量級歌手是誰會稍後公布。
森姆@結論 發表於 2021-2-21 16:20

除非係天后Kary復出,否則唔睇

CM會員點睇
TVB係肥佬時代玩爛哂 支唔支持自己偶像返TBB唱歌?
我在乎~~~~我在乎~~~~~

CM會員點睇
henhenhen 發表於 2021-2-21 16:31

而家呢個咩時代啊,根本唔係話佢地想點就點
樂壇已死

又係 TVB
好煩

而家呢個咩時代啊,根本唔係話佢地想點就點
mrshadowll 發表於 2021-2-21 16:32

歌手9成9都返架喇 係睇班fans點睇
我在乎~~~~我在乎~~~~~

tvb咁多新聞咁多關注,花姐要諗諗計
sexykaren 發表於 2021-2-21 16:12

你覺得花姐會驚咩,你覺得鏡粉消費力好低咩
樂壇已死

歌手9成9都返架喇 係睇班fans點睇
henhenhen 發表於 2021-2-21 16:36

我都唔睇電視,所有嘢擺曬喺個網絡度,根本就係同緊全世界人比,tvb根本仲未知自己衰乜
樂壇已死

P13XL上唔上得TVB?
I would never tell you if you way over the top
Love and hate this kind of CityPop

如出走 身處死角 逃不走 走遍低處 無出口 只有這傷口

tvb開放左佢個myxvsuper再講啦
公開競爭啊
樂壇已死

tvb開放左佢個myxvsuper再講啦
mrshadowll 發表於 2021-2-21 17:00

點開放?

點開放?
speedman 發表於 2021-2-21 17:00

好似viutv咁全免費
樂壇已死

星夢出年冇大獎拎了

CM會員點睇
henhenhen 發表於 2021-2-21 16:31

林家謙 serrini照上tvb 咪一樣無事
網民睇人攻擊既啫

你在何方
47. Bring Him Home
2021Week09 曾比特  -  我不如
2020Summary

其實環球2014-2015有上過勁歌金榜,都唔算一直企硬,唔知點解2016又唔玩

林家謙 serrini照上tvb 咪一樣無事
網民睇人攻擊既啫
kayzzz 發表於 2021-2-21 17:24

又唔係好覺歌手會因為上tvb俾人攻擊
通常只係攻擊直接由tvb出嚟嗰啲
~Moses Idle in a Narrow Garden~
http://mosesming.blogspot.com/

新城和解唔到
edwardngwy 發表於 2021-2-21 15:31

有人理嗎
越戒越愛越愛越戒

搞成點都唔會睇CCTVB

估唔到仲有人要睇tvb

估唔到仲有人要睇tvb
schoe 發表於 2021-2-21 19:37

就好似之前個個頒獎禮咁,個個都話唔睇tvb,
個個都話唔睇都知道結果,
結果最後成個頒獎禮討論page都有成幾十頁到

利申:我無睇

無綫大變天,綜藝科掌舵人余詠珊調離綜藝科,星夢娛樂行政總裁何哲圖本月亦離任,曾志偉升呢高層後,正式接 ...
森姆@結論 發表於 2021-2-21 15:11

其實華納歌手一向有上tvb唱歌,衛蘭,Dear Jane都有上過tvb慈善,音樂show。 肥佬只係ban Alfred一人。

你覺得花姐會驚咩,你覺得鏡粉消費力好低咩
mrshadowll 發表於 2021-2-21 16:36

mirror出過幾多張碟?一張solo碟都無有咩消費力可言?

回復 37# 阿mark

因為霏姐首逆轉入唔到優秀選
獲得群體免疫了

其實ada 係受惠過第一次破冰而有四台冠架
Music Awards 詳細得獎名單,多謝支持
Music Picks Week 8 (20/2/2021)

1. 所有遺失的東西 (Nothing is Lost Mix) - 泳兒 / per se    2. 波板糖 - Supper Moment   3. 集合吧!地球保衛隊 - C AllStar   4. 搬 - Gin Lee   5. 遲了悔改 - 周殷廷

FF今年勁歌金曲頒獎典禮重拾盛世,第一行坐位咁樣(男、女各9位):

李克勤、陳奕迅、古巨基、張敬軒、周柏豪、陳柏宇、許廷鏗、側田、胡鴻鈞
容祖兒、楊千嬅、莫文蔚、王菀之、謝安琪、衛蘭、HANA菊梓喬、泳兒、Gin Lee 李幸倪

(第二行有RubberBand、Dear Jane、洪卓立、馮允謙、吳若希、鄭欣宜、鄭融、AGA 江海迦、JW王灝兒、連詩雅 等等)
.

FF今年勁歌金曲頒獎典禮重拾盛世,第一行坐位咁樣(男、女各9位):

李克勤、陳奕迅、古巨基、張敬軒、周柏豪、陳柏宇、許廷鏗、側田、胡鴻鈞
容祖兒、楊千嬅、莫文蔚、王菀之、謝安琪、衛蘭、HANA菊梓喬、泳兒、Gin Lee 李幸倪
Hanson 發表於 21/2/2021 22:45
聽返你舊時多優美
Music Awards 詳細得獎名單,多謝支持
Music Picks Week 8 (20/2/2021)

1. 所有遺失的東西 (Nothing is Lost Mix) - 泳兒 / per se    2. 波板糖 - Supper Moment   3. 集合吧!地球保衛隊 - C AllStar   4. 搬 - Gin Lee   5. 遲了悔改 - 周殷廷

其實環球2014-2015有上過勁歌金榜,都唔算一直企硬,唔知點解2016又唔玩
阿mark 發表於 2021-2-21 17:42

因爲16年又反面lor
無線與環球唱片公司因版權問題再鬧風波,有指無線要求加插條款可以永久在網絡平台使用環球歌手的歌曲,令環球大爲震怒並決定不再與無線續約,並要求無線在完約後將所有網上平台的環球歌手歌曲下架。無線此舉被指行爲霸道,但前晚代表無線與環球傾洽的星夢娛樂CEO何哲圖卻有另一版本,指出無線也要保護自制節目的版權,稱不論續約與否,環球都要求無線3年後要將所有環球歌手歌曲下架。

何哲圖前晚特別爲續約風波向傳媒解釋,稱關鍵並非是歌曲永久使用權,反指環球要求新條款,在3年後要將歌曲下架。何哲圖說:“主要不是他們所說的永久使用權,我不想事件被扭曲或令到其他歌手有誤會,他們提出3年約滿後不可再播放,但節目播放後仍會放在網上平台,如果3年後要下架,變成我們沒有自己節目的版權,無線都要保障自己節目的版權。”何哲圖稱只有3年網上使用權是不可接受,因爲不想自己的節目失去版權,出發點是保障無線節目。何哲圖強調與環球合作不來也沒法子,最重要是保障雙方的利益。就何哲圖的意見再詢問環球唱片公司總經理譚先生,他稱環球與無線一直沿用的舊有機制是沒有問題,只是無線要求加設網上永久使用權的條款才不續約,如果雙方能續約當然可以繼續播放,並非3年後一定要將歌曲下架,但在沒有合約下就要保障唱片公司的利益。

星夢班人無運行