返回列表 發帖
曾志偉主動搵三大唱片破困局 環球歌手唔同TVB簽約自由亮相電視台

不過,三大的Sony和華納卻仍未表態是否跟TVB破冰。

venus 發表於 2021-2-22 21:29

呢兩間破咗冰好耐la

呢兩間破咗冰好耐la
PangChiYeung 發表於 2021-2-23 05:56

其實如果keep住唔玩榜唔去頒獎典禮同本身無乜分別啫
秉承cm精神 推廣好音樂

其實如果keep住唔玩榜唔去頒獎典禮同本身無乜分別啫
kenneth 發表於 2021-2-23 06:25

華納 sony 環亞 明顯係因為總選冇大獎 所以唔玩 之前的太陽娛樂都係 所以全部參與 都係要合理分獎 而且星夢唔可以太多獎/大獎

其實JW 點解會入去一直都係世紀大謎團
kwanie 發表於 2021-2-22 23:32

周柏豪都可以入,JW入有咩咁奇

旗下歌手重返《勁歌》頒獎禮?華納:完全未傾到

已跟無綫在版稅問題達成協議的華納唱片及Sony Music,對於曾志偉及何麗全重返無綫掌權對他們旗下歌手之影響,華納發言人表示稱只是剛開始,一切還未知道,但相信不會有太大影響,因為公司旗下歌手一直有上無綫演出,就算環球唱片重新加入都不會影響,大家是公平競爭。
華納旗下歌手近年有上無綫節目但沒有參加勁歌金曲頒獎禮,今年會否有轉機?華納發言人稱要看未來怎樣發展,暫時完全未傾到。問到是否等何麗全主動洽談這問題?她說:「對呀!有待之後,我們很開放,抱着開放態度。」

Sony Music發言則稱暫時只收到無綫通知邀請歌手出席星期三的記者會,正與無綫負責有關的同事夾時間。問到會派哪些歌手出席?他表示暫時未收到有關資料,所以仍在研究中。至於是否會重新參加無綫勁歌金曲頒獎典禮?他謂相信老闆會跟無綫傾這件事。

https://std.stheadline.com/realtime/article/1504549/

始終如果勁歌要回復以前盛世,起碼要搵返最後一次齊腳頒獎禮2008年五大鎮台歌手(陳奕迅、李克勤、容祖兒、 ...
Hanson 發表於 2021-2-22 23:37

还要倒退??除了美祖其他連叱咤都唔去點會去tvb,應該美祖好似莫文蔚咁出席拎金曲金撐場,其他大獎等2010後新生代爭就夠了

胡鴻鈞自爆同何麗全見面:好緊張好大壓力!

藝人胡鴻鈞(Hubert)在流浮山為無綫新劇《十月初五的月光》拍攝外景。無綫人事大變陣,何哲圖離任星夢娛樂行政總裁,Hubert約滿星夢後,唱片合約回復自由身,他透露昨日與何麗全及無綫助理總經理樂易玲見面,他笑說:「第一次見何生,咁啱主席許濤路過,所以好緊張,好大壓力。我有祝主席新年快樂,佢就祝我身體健康。」

他指已約滿星夢,今次與何麗全見面只是互相了解,未有深入討論發展,但進度理想兼有共識,不過合約問題則交由經理人處理。他又謂不擔心星夢舊拍檔變成「孤兒仔」,相信公司會有安排。問到可有其他唱片公司招手?他說:「OK嘅,自己想搵一間有共同音樂理念嘅公司。(何哲圖話開新公司,有冇搵你?)有傾過可能性,但都係交畀經理人處理啦。」

講到新劇,他指沒有咀戲,而且經驗也不多,又笑言可能是女拍檔拒絕,不過並非怕緋聞女友蔡思貝扭耳仔!講到新年他到蔡思貝親友家拜年,Hubert否認是見家長,只是聚會,也沒有被催婚,大家多關心他的腳傷,媽媽也有幫他攝太歲。

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/ente ... 0223_00862_001.html

無綫與三大唱片破冰!林穎彤唔怕競爭大
02月23日(二) 15:55

藝人林穎彤在流浮山為無綫新劇《十月初五的月光》拍攝外景。無綫人事大變陣,何哲圖將離任星夢娛樂行政總裁,旗下歌手未來方向受到關注。身為星夢歌手的Bella表示昨日與何麗全及無綫助理總經理樂易玲見面,她說:「唱片公司老闆轉咗,但係對我哋冇乜影響,都會有唱歌機會,都有表達咗自己嘅意願,希望多方面發展,大家都傾得好開心。」她又指何哲圖公布離職前已經向歌手交代工作安排,稱對未來工作安排沒有影響,故到正式公布也沒有感到突然。

講到有傳星夢歌手將缺席無綫與三大唱片公司明天舉行的「破冰」記招,她則否認說:「星夢歌手會去,但我同胡鴻鈞聽日要開工拍劇就去唔到。」問到可擔心多了三大唱片歌手競爭大?她說:「唔會影響機會,多啲人競爭可以百花齊放,觀眾都想見到多啲歌手喺TVB亮相,所以係開心事。」

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/ente ... 0223_00862_001.html

無綫與三大唱片破冰!林穎彤唔怕競爭大
02月23日(二) 15:55

藝人林穎彤在流浮山為無綫新劇《十月初五的月 ...
venus 發表於 2021-2-23 16:21

因為競爭唔到所以唔駛怕要競爭

泳兒行暗黑系做自己 被孫燕姿一句話點醒

另外,講到無綫跟三大唱片公司正式破冰,她表示都有留意到,並謂最希望樂壇能百花齊放:「歌手可以有機會上唔同平台唱歌係件好事,就好似自己都會試唔同曲風嘅歌,近日推出嘅新歌《所有遺失的東西》仲有同組合per-se合作,雖然大家唔同風格、唔同公司,都好多謝公司畀呢個機會我哋,出嚟嘅效果好有化學反應。」

曾志偉入主無綫即與四大唱片公司破冰 全部高層雲集開記者會

周三(24/2)下午三時,將會舉行記者招代會,國際唱片業協會(香港會) 有限公司主席陳志光先生、司庫張國林先生、委員許佩斯女士、委員鄺敏慧女士、委員朱浩棠先生、委員陳桂堂先生、總裁馮添枝先生、香港音像聯盟有限公司行政總裁鄭文超先生、Sony Music 大中華區董事總經理陳國威先生、環球唱片大中華區(香港) 董事總經理黃劍濤先生、華納唱片董事總經理 Mr. Gordon Lee、電視廣播有限公司副總經理(綜藝、音樂製作及節目)曾志偉先生、何麗全先生、各大唱片公司、音樂品牌代表及歌手出席。

曾志偉入主無綫即與四大唱片公司破冰 全部高層雲集開記者會

周三(24/2)下午三時,將會舉行記者招代會, ...
beethoven250 發表於 2021-2-23 19:19

無大國文化

还要倒退??除了美祖其他連叱咤都唔去點會去tvb,應該美祖好似莫文蔚咁出席拎金曲金撐場,其他大獎等20 ...
阿mark 發表於 2021-2-23 08:59

美祖仲想爭咩獎? 最歌?
最紅時玩現場投票都贏唔到

無大國文化
kenneth 發表於 2021-2-23 20:04

各大唱片公司、音樂品牌代表及歌手
終極破冰唔講住

各大唱片公司、音樂品牌代表及歌手
終極破冰唔講住
kevin2011 發表於 2021-2-23 20:14

睇下聽日有冇viutv人先知係咪終極破冰

肥佬點會唔嬲鏗鏗?睇上次Alfred話因錢銀瓜葛而出走之後肥佬受訪啲答覆幾有骨 始終佢會覺得鏗鏗係 ...
178756 發表於 2021-2-23 00:38

肥佬擺明被炒,聲夢傳奇推出係肥佬主意,擺明想繼續做星夢,點知上年年尾突然被炒,唯有扮自願離職開新公司

美撐會唔會去
無人想睇佢

譚嘉儀留喺星夢:冇過檔嘅意向

藝人譚嘉儀、鄭俊弘在將軍澳電視城為主持的節目《流行經典50年》錄影。講到到何哲圖辭任星夢娛樂行政總裁一職,星夢歌手嘉儀表示不擔心會受到公司人事變動影響,覺得最緊要做好自己和做好音樂。
嘉儀透露已與何麗全見面,她說:「何生非常nice、人脈又廣,相信何生能幫助我哋擴大音樂市場。(派定心丸作出一啲保證?)冇,工作都係計畫緊。(何哲圖另組公司有冇搵你傾?)冇,自己亦冇過檔嘅意向,因為仲有合約在身。」
去年約滿星夢的鄭俊弘指無綫仍是他的經理人公司,透露音樂方面正跟其他唱片公司洽談中,但何哲圖沒有斟洽他加盟。問到可擔心多了3大唱片歌手競爭變激烈,獎項也會分薄?他謂今日不知聽日事,待明日記招公布再打算,但對樂壇百花齊放感到開心。

譚嘉儀留喺星夢:冇過檔嘅意向

藝人譚嘉儀、鄭俊弘在將軍澳電視城為主持的節目《流行經典50年》錄影。講到 ...
beethoven250 發表於 2021-2-23 21:57

肥佬走左仲擦緊鞋

肥佬走左仲擦緊鞋
beethoven250 發表於 2021-2-23 21:58

呢個何生係講「何麗全」

肥佬擺明被炒,聲夢傳奇推出係肥佬主意,擺明想繼續做星夢,點知上年年尾突然被炒,唯有扮自願離職開新公 ...
sexykaren 發表於 2021-2-23 20:54

在變幻時候跟風駛悝 在抉擇時候只好勢利
那些年你唔係戀戀月巴亻老何架咩?
點解而家反轉豬肚
本週冠軍歌: 東京人壽 - 容祖兒

2020 第四季冠軍歌
一千零一頁 格林童話 All We Have Is Now 地球來的人 同檯 乾爹
天空之門 妳幸福嗎? 次元壁 我們都想旅行 溝渠暢泳 萬惡不赦 小夜燈

鄭俊弘獲邀出席四大唱片公司破冰記者會 期待與陳奕迅同台演出
鄭俊弘(Fred)今天(23日)出席《流行經典50年》的時候也透露明天也獲邀出席這個記者會,但詳情完全不知道,但認為公司與四大唱片破冰是一件好事,Fred直言:「其實咁樣會好好,樂壇會百花齊放,好多歌手都可以上嚟我哋節目,我好期待,都好多人都想合作,最希望係陳奕迅,佢係偶像。」

菊梓喬失勢!「親生女」吳若希續約重奪一姐之位

現年28歲的吳若希(Jinny)經常被傳與師妹菊梓喬(Hana)爭做「星夢一姐」,兩人惡鬥4年,吳若希曾飲恨3個「最受歡迎女歌星」,自從做了媽媽後,Jinny暫時「休戰」,將重心放在家庭上,但隨着星夢CEO何哲圖(Herman)辭職,Hana頓失最大「靠山」,加上本身的合約是由其經理人與無綫共同擁有,故只屬半個無綫「親生女」身份,難怪被傳地位岌岌可危;反之一直簽無綫藝人合約的Jinny,名正言順是「親生女」,在親疏有別下明顯冇得輸,相信重奪「一姐」之位指日可待。
祝福Herman
對於「歸位」,Jinny似乎充滿信心,據知胡鴻鈞、鄭俊弘宣布約滿後,她的星夢合約亦快將屆滿,更坦言一早有人斟她續約:「我嗰陣話過埋年先傾。(同Hana再爭?)從來冇競爭過,都係做自己嘢,冇理過佢,佢又冇理過我,大家冇理過對方,各自做自己嘢。」她又表示對Herman離職不可惜,因香港市場細,總有機會合作,還祝福對方:「祝佢未來喺其他地方為樂壇出力。」
唔覺JW王敏奕係威脅
至於去年星夢連簽兩女將王敏奕及JW(王灝兒)或成為另一個「威脅」,Jinny認為:「我立場唔係諗住爭乜,都係

美祖仲想爭咩獎? 最歌?
最紅時玩現場投票都贏唔到
cakeiii2000 發表於 2021-2-23 20:05

金曲金獎,前輩莫文蔚都拎。美祖點都要拎翻

個個都完約,星夢歌手所剩無幾,其實成件事係咪夾定

日期: 24/2/2021
活動: 『音樂永續 樂壇同享』記者會
嘉賓: 陳志光、張國林、許佩斯、鄺敏慧、
          朱浩棠、陳桂堂、馮添枝、鄭文超、
          陳國威、黃劍濤、Gordon Lee、曾志偉、
          何麗全、蔡康年。
時間: 15:00
如出走 身處死角 逃不走 走遍低處 無出口 只有這傷口

...
kaman921 發表於 2021-2-24 15:16

見到環球3天后

見到環球3天后
kenneth 發表於 2021-2-24 15:20

Gin Lee坐中間
~Moses Idle in a Narrow Garden~
http://mosesming.blogspot.com/

Gin Lee坐中間
mosesming 發表於 2021-2-24 15:26

啲貴氣滿到

朱浩棠、陳桂堂、馮添枝、鄭文超、
          陳國威、黃劍濤、Gordon Lee、曾志偉、
          何麗全、蔡康年。
時間: 15:00
kaman921 發表於 2021-2-24 15:16

係咪Gin Lee親戚
❤️ 到這裏想搜尋誰  無情煙花都不屑紀念無份的愛侶 ❤️

個個都完約,星夢歌手所剩無幾,其實成件事係咪夾定
阿mark 發表於 2021-2-24 00:27

我都覺得好疑惑
通常滿約前起碼至少半年前應該都會同歌手傾續約啦
舊年年中月巴亻老何冇理由咁快知道自己會冇得撈吧 (仲計劃搞緊聲夢傳奇)
照計果時應該都會同歌手傾續約
點會個個歌手自動滿約冇約在身呢?

2020 第四季冠軍歌
一千零一頁 格林童話 All We Have Is Now 地球來的人 同檯 乾爹
天空之門 妳幸福嗎? 次元壁 我們都想旅行 溝渠暢泳 萬惡不赦 小夜燈

見到Jace
大文豪企咁側

見到堅堅同阿伽拖手

我都覺得好疑惑
通常滿約前起碼至少半年前應該都會同歌手傾續約啦
舊年年中月巴亻老何冇理由咁快知 ...
Our_Souvenir 發表於 2021-2-24 15:38

定係cut 左份約再簽過?
[url]https://www.facebook.com/peanutstv[/url]

食住花生睇電視

我正式宣佈呢次破冰徹底失敗

我正式宣佈呢次破冰徹底失敗
kevin2011 發表於 2021-2-24 15:48

其實破咗啲乜?
~Moses Idle in a Narrow Garden~
http://mosesming.blogspot.com/

明明華納大Brand嚟講出最多永續但出得阿Mag一個 不過見到佢好開心同獎門人打招呼握手
Gin執到咁正大合照又企咁中間2021勁歌最女confirmed

仲見到9柏豪喎

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
如出走 身處死角 逃不走 走遍低處 無出口 只有這傷口

其實破咗啲乜?
mosesming 發表於 24/2/2021 15:49
肥佬夫婦嘅如意算盤
Music Awards 詳細得獎名單,多謝支持
Music Picks Week 8 (20/2/2021)

1. 所有遺失的東西 (Nothing is Lost Mix) - 泳兒 / per se    2. 波板糖 - Supper Moment   3. 集合吧!地球保衛隊 - C AllStar   4. 搬 - Gin Lee   5. 遲了悔改 - 周殷廷

Ada點解咁大隻
❤️ 到這裏想搜尋誰  無情煙花都不屑紀念無份的愛侶 ❤️

仲見到9柏豪喎
kaman921 發表於 2021-2-24 15:53

Hana無咗肥佬即刻霉哂
AGA vs Gin 的時代來了

其實破咗啲乜?
mosesming 發表於 2021-2-24 15:49

本來cm 人唔鍾意tvb
但今日開始全身投入81 台,
晚晚東張西望

仲見到9柏同hana
破條毛咩

Ada點解咁大隻
風見志郎 發表於 24/2/2021 15:58
青口英文叫Mussels
Music Awards 詳細得獎名單,多謝支持
Music Picks Week 8 (20/2/2021)

1. 所有遺失的東西 (Nothing is Lost Mix) - 泳兒 / per se    2. 波板糖 - Supper Moment   3. 集合吧!地球保衛隊 - C AllStar   4. 搬 - Gin Lee   5. 遲了悔改 - 周殷廷

其實係破咗tvb同環球……星夢亦都唔會執笠……冇癮

仲見到9柏豪喎
kaman921 發表於 2021-2-24 15:53

我都見到世紀賤男喎

2020 第四季冠軍歌

仲見到9柏同hana
破條毛咩
Jason0223 發表於 2021-2-24 16:00

但企到好側JW 同Mag 仲正過佢
[url]https://www.facebook.com/peanutstv[/url]

食住花生睇電視

其實係破咗tvb同環球……星夢亦都唔會執笠……冇癮
Kimberley 發表於 2021-2-24 16:03

話就話唔執但唔會係之前咁既玩法啦我估2021 tvb最女仲唔係gin同aga之爭?

食住花生睇電視

見到堅堅同阿伽拖手
Kimberley 發表於 2021-2-24 15:46

兩姊妹一條心

話就話唔執但唔會係之前咁既玩法啦我估2021 tvb最女仲唔係gin同aga之爭?
pkl 發表於 2021-2-24 16:14

論資排輩可能係衛蘭都唔定