返回列表 發帖

ViuTV全民投票頒獎禮 林家謙7對4硬撼姜濤

ViuTV今年宣佈將於4月首次舉辦自家音樂頒獎禮「Chill Club推介榜年度推介20/21」今日大會在九龍灣舉行記者會,落實於下月18日假Star Hall舉行。大會公佈入圍的男、女歌手及角逐Chill Club年度十大歌曲等合共11項獎項的候選名單,而所有獎項均由全港市民一人一票方式投票選出,在宣傳片中更表明得獎者未能出席都會照有獎,明寸大台「歌手唔到就冇獎」的做法。

在今日公佈的提名名單中,最令外界驚訝莫過於TVB女星王君馨以G. Racie名義角逐ViuTV女歌手獎,明顯向TVB歌手開綠燈,並非「方丈」圍爐式頒獎禮。其他名單上亦見到不少令人感到驚喜的名字,包括在年度男歌手候選人中,有天王級的劉德華、黎明、實力派的李克勤、陳奕迅、稀客麥浚龍等,而已故歌手盧凱彤亦有入圍作曲人候選名單。

人氣男歌手兼ViuTV親生仔姜濤共獲4項提名,包括年度十大歌曲、年度男歌手、唱作歌手和填詞人,不過他的提名數量輸給林家謙及林一峰,「雙林」各有7項提名冠絕所有歌手;Serrini有6項提名,為女歌手提名之冠,至於容祖兒及陳奕迅則各有4項提名。

Gin Lee及AGA等齊齊角逐女歌手。

姜濤(上排右三)獲4項提名,而林一峰及林家謙同獲7項提名。

金廣誠為TVB星夢開大門

ViuTV製作部副總裁金廣誠上台致詞時表示:「人人樂壇係因為樂壇屬於每一個人,每一個人都可以有自己嘅選擇,佢選擇係好多個第一,品味唔同,但係準則相同。人人樂壇,音樂第一。」他透露屆時有機會安排現場觀眾睇騷,令現場氣氛更好,由於需要配合檢疫措施,他透露令預算不斷超支。

對於大台日前跟三大唱片破冰,會否擔心被分薄各大唱片公司上ViuTV的意欲?金廣誠說:「唔會,大家各有各做,做法都唔一樣,點都好,幫到娛樂圈先係最重要。」對於大台藝人王君馨有份入圍獲提名,金廣誠表示有邀請對方出席頒獎禮,被問到會否讓星夢歌手派歌上《Chill Club》推介榜,他說:「Why Not?」他更不介意公司藝人MIRROR及ERROR亮相大台節目,如果對方有邀請,隨時可以亮相;他又強調不會偏私獎項頒給「親生仔」,因為投票機制是全港市民一人一票。

泳兒自稱「有誠意嘅代表」

今日出席的歌手逾半百,包括MIRROR、許廷鏗、林二汶、林欣彤、鄭欣宜、李幸倪(Gin Lee)、江海迦(AGA)、陳柏宇、葉巧琳、林奕匡、黃妍、泳兒、岑寧兒、小肥、Dear Jane、馮允謙、駱振偉等,其中跟大台友好的英皇只派泳兒一人做代表出席,有份入圍的容祖兒因不在港而缺席,泳兒問到是否公司不畀面ViuTV?她說:「我係一個有誠意嘅代表,唔好諗多咗。」泳兒坦言希望能得到歌曲獎,對自己及團隊是一份鼓勵。

Gin Lee與AGA同時入圍女歌手奬候選名單,她們均表示對獎項有信心,AGA表示好開心能夠參與ViuTV第一個音樂頒獎禮,她說:「突然2021年開頭就好熱鬧,好多頒獎禮,真係好開心,入圍女歌手好多都係好朋友,自己拎或者其他人拎都一樣開心。」過去兩年不時參與《Chill Club》的Gin Lee說:「香港音樂平台唔多,好感恩我哋可以經常嚟到《Chill Club》,就好似係第2個家咁,更有幸參加到第一屆音樂頒獎禮,令我都變成佢哋歷史一部份,我哋係第一代參與始祖。」

Gin Lee及AGA齊齊爭女歌手獎。

華納歌手許廷鏗身穿長裙現身記招,遭好友欣宜指抄襲她,許廷鏗笑說:「我終於明點解女仔咁鍾意着長裙,原來係好方便,冇晒束縛,好通爽。」再問到會否一試愛上,他表示小試牛刀先。欣宜指過去一年看見好多平台都希望令樂壇做得更好,正如ViuTV舉行首屆音樂頒獎禮,大台又有新的改變,她說:「有多個平台畀大家接觸我哋音樂,作為歌手一定開心,所以一定say yes。」

黎明Sammi陳奕迅爭入十大
大會公佈39首爭入十大的歌曲名單,不少今日缺席的歌手都有份入圍,當中又以陳奕迅以《致明日的舞》及《是但求其愛》2首歌入圍屬最多,至於天王黎明的《顧家》、鄭秀文(Sammi)的《如何忍眼淚》、鄭中基《My only one》亦榜上有名。雖然莫文蔚的《呼吸有害》是大台的劇集主題曲,但大會今日播出介紹片時,照寫上「TVB劇集主題曲」,顯得大方。

「Chill Club年度十大歌曲」入圍名單:
王菀之《碧玉》
林一峰《世界中心繼續轉》
莫文蔚《呼吸有害》
林家謙《一人之境》
許廷鏗《無力感》
馮允謙《開始倒數》
陳凱詠Jace《天生二品》
RubberBand《First date》
Dear Jane《哀的美敦書》
陳詠桐JC《我該放手》
黎明《顧家》
陳建安《廢學》
林奕匡《精神時間房》
MIRROR《Ignited》
李克勤《格林童話》
江海迦《See you next time》
駱振偉《成熟‧不了》
李幸倪《幸福門》
林二汶《再聚》
柳應廷《迴光物語》
陳柏宇《感情這回事》
鄭秀文《如何忍眼淚》
陳蕾《荒島之幻象》
江X生 × 陳卓賢《蝸牛》合唱版
林欣彤《次元壁》
鄭中基《My only one》
陳奕迅《致明日的舞》
陳奕迅《是但求其愛》
鄭欣宜《小夜燈》
泳兒《溝渠暢泳》
衛蘭《帶走你的垃圾》
姜濤《愛情簽證申請》
葉巧琳《二人份》
容祖兒《東京人壽》
Supper Moment《用呼吸栽種最艷美的花》
鄧小巧《Mean》
黃妍《我心中尚未崩壞的部分》
Serrini《~旋轉With me*》
岑寧兒《常願意》

Link

希望ViuTV到時唔好冧server
在這畢生不滅 無極的狀態

希望我軒會出席
我估錯這個世界得到教訓

支持林家謙

中間嗰位男歌手係咪啱啱訓醒

肥鏗又脹脹地, 同美肥企埋一齊都顯得肥就係好肥
FIGHT for 陳柏宇

香港金曲獎!!家謙好厲害

家謙好勁!

題外話:
家謙條褲係唔岩身定係style?
自己或見街上人地著到條褲好「巢」就唔順眼,但有時見到明星都係咁。

一定輸。。。

姜b不如修修個頭 長到插眼

我肯定謙B最後輸4:0
DM多仔多到覆唔哂

未頒已經預視結果
姜B餐已經穩奪四獎

姜濤拎唱作人獎
就真係冇天理啦

Btw 金堅好肥

唔好成日話一定係姜攞,聽歌既人肯花時間去投票就得啦

計錯數,姜應該係會5個獎:
十大團歌
十大solo
年度歌曲
年度男歌手
年度唱作人
(無幕後填詞人獎因為無得公眾投票)

鍾意的請用行動投票,盡力做可做的,唔好後悔同事後問點解。餘下的交給民意,尊重共業的決定。
(又,其實可摸耳少啲頒獎禮,已經三月喇。只希望快啲過去,畀音樂人可以平靜去創作~)

姜濤拎唱作人獎
就真係冇天理啦

Btw 金堅好肥
michael344 發表於 2021-3-3 10:15

你呢個契仔粉隔離post黑完姜B套餐
又過嚟踩姜仔攞獎
唔通契仔攞獎就好有天理啊?
鏡仔CM打手,最愛❤️應駿安濤son❤️

你呢個契仔粉隔離post黑完姜B套餐
又過嚟踩姜仔攞獎
唔通契仔攞獎就好有天理啊? ...
gocrazy 發表於 2021-3-3 10:59

十大
男歌手 都算

咩你覺得姜有能力拎得起唱作人喱個獎
如果我係姜fans就只會投十大,男歌手俾姜,唱作人就投其他人

同埋Mirror咁樣霸獎
咪同tbb 一樣,對mirror viutv 形象完全沒有正面幫助

十大
男歌手 都算

咩你覺得姜有能力拎得起唱作人喱個獎
如果我係姜fans就只會投十大,男歌手俾姜,唱作 ...
michael344 發表於 2021-3-3 11:07

契仔粉咪眼紅啦,總之尊重民意
係fans投票,各憑本事
鏡仔CM打手,最愛❤️應駿安濤son❤️

柳兒好可愛

支持兩代天王填海姜B正面交鋒爭唱作天王

0鏗著長裙,距離出櫃係咪又近一步了
乾一罐冰汽水

ginlee企一排中間,一姐確定

ginlee企一排中間,一姐確定
lmml4 發表於 2021-3-3 12:20

38:50 煎原本自己走左去頭排正中間, 但係俾Viu TV PR叫佢讓返個位俾魯生, 最後企得仲側過妹妹, 偷雞唔成蝕渣米

煎原本自己走左去頭排正中間, 但係俾Viu TV PR叫佢讓返個位俾魯生, 最後企得仲側過妹妹, 偷雞唔成蝕渣米  ...
losyes 發表於 2021-3-3 12:41

笑死 佢真係以為自己係一姐
Jason's Playlist 2024
Week 12 白髮齊眉 - 鄧小巧

我哋係第一代參與始祖
SSN Chart (22 Mar)  冠軍: 三生有幸 - Yan Ting  |  亞軍: 唔明你講乜 - 陳健安

煎原本自己走左去頭排正中間, 但係俾Viu TV PR叫佢讓返個位俾魯生, 最後企得仲側過妹妹, 偷雞唔成蝕渣米  ...

笑死 煎煎做左viu台長
SSN Chart (22 Mar)  冠軍: 三生有幸 - Yan Ting  |  亞軍: 唔明你講乜 - 陳健安

原來蘭B無去。。

淨係希望謙B可以爭得贏唱作人
其他都唔敢抱太大期望

唔夠未來港女(暫時仍然係港男)零鏗醒目, 一開始企近中間但係唔係正中間, 無俾人叫走; 煎死蠢一開始企正中間俾PR叫佢讓位, 尷尷尬尬, 唔識做厚面皮叫二汶同妹妹tun過去俾個位佢企, 做人始終唔夠霸氣. 幾個港女繼續贏馬來妹

睇機制 依然唔係普遍樂迷想要嘅模式
呢個模式似會益自己人較多 過兩年好難唔星夢化
側田:嚐過勾結醜惡的世間 了解到何謂卑鄙

呢個模式似會益自己人較多 過兩年好難唔星夢化 ...
liebe 發表於 2021-3-3 15:59

啲新聞話佢哋歡迎對方歌手上自己個台喎家陣

kenneth 發表於 2021-3-3 16:07

係viu 都聽到hana

一個小子 發表於 2021-3-3 16:12

死老豆樣好適合亮相深宵靈異節目
二〇二三年度全女班投票
投選你最喜愛的歌曲歌手演唱會

Errrr... 我估唔會播太多啩
外界普遍將焦點集中嚮tvb係咪會見到鏡嗰啲啫

//環球歌手陳奕迅嘅新歌已經派咗去無綫。

何麗全回巢無綫接替何哲圖,獲委任為星夢娛樂行政總裁(CEO),除了成功拉攏3大唱片與無綫修補關係,連日來更與無綫另一高層樂易玲接見星夢一班歌手,穩定軍心。ViuTV舉行頒獎禮記者會,無綫也作出有史以來最破格的行動,本着音樂回歸樂壇,允許旗下歌手亮相其他電視台,也會將他們的歌曲派予ViuTV的音樂節目推介宣傳,他說:「如果啲歌上到佢哋嘅榜,喺頒獎禮又獲獎,無綫唔介意歌手出席,佢哋嘅歌手嚟無綫,我哋一樣歡迎,佢都可以派歌畀《勁歌金曲》,我會同ViuTV董事總經理魯庭暉聯絡,大家係舊同事有偈傾,好易話為,樂壇應該百花齊放,要將頒獎禮做到有認受性及公信力。」//

They said so

616.1314 發表於 2021-3-3 16:13

晚吹- 今晚死老豆
主持:Hhana
2024年最幸運,最幸福嘅,幸定就是李~!

//環球歌手陳奕迅嘅新歌已經派咗去無綫。

何麗全回巢無綫接替何哲圖,獲委任為星夢娛樂行政總裁(CEO), ...
kenneth 發表於 2021-3-3 16:16

金曲金獎:美不如!
二〇二三年度全女班投票

616.1314 發表於 2021-3-3 16:13

咁可以去又要威又要戴頭盔

咁可以去又要威又要戴頭盔
一個小子 發表於 2021-3-3 16:20

佢要露齒先吸引到啲大叔
戴咗頭盔就無牙睇
二〇二三年度全女班投票

不過都支持普選頒獎禮
難得有普選

kenneth 發表於 2021-3-3 16:07

星夢化 我係指叫各大公司嚟睇自己人掃獎

呢個模式似會益自己人較多 過兩年好難唔星夢化 ...
liebe 發表於 2021-3-3 15:59

畢竟只係電子傳媒,做唔到金曲獎個level

星夢化 我係指叫各大公司嚟睇自己人掃獎
liebe 發表於 2021-3-3 17:26

多個台競爭係好事 但唔抱任何期望
感覺個頒奬禮會係另一個annual dinner
只不過係邀請多d嘉賓既annual dinner
而且暫時出席既陣容好似麻麻
要再觀望

林家謙七提名(無一獲獎)
Ooh~Tell me how you feel it
Ooh~ Gonna let you know  Imma let you go
I won't say sorry
Oh feeling so high

唔好啦

畢竟只係電子傳媒,做唔到金曲獎個level
pv163 發表於 2021-3-3 17:34

有心嘅 點都做到
有公信力 業內爭住參與表演或報名 有激烈競爭 收視自然高

觀望囉 都冇咁大期望㗎啦

有心嘅 點都做到
有公信力 業內爭住參與表演或報名 有激烈競爭 收視自然高

觀望囉 都冇咁大期望㗎啦 ...
liebe 發表於 2021-3-3 19:28

個人覺得香港係好難搵專業評審有分析能力+願意花時間
1. 你睇造星D評判幾參差 (雖然唔係純評音樂)
2. 谷live搵左唔同界別,最後GIN得到0%

睇錯硬上姜濤,諗緊邊個先係0
I dig my fingers in expecting more than just the skin~

海鮮高過生果好多

希望ViuTV到時唔好冧server
losyes 發表於 2021-3-3 07:58
造星有前科

我都留意到 睇嗰陣笑左

個人獎項分金銀銅?

Dee@Error:
有咩用?
一. 可以證明Chill Club頒獎禮投票系統機制準確性

二.  @ahfa0908 開金口講如果我獲得金獎時,將會以低胸露背上台祝賀我(到時會帶定鉸剪即場幫佢找數)
Gin Lee AGA come back
肥婆馬上收皮