返回列表 發帖

明年見(Duet Version) - ONE PROMISE / 柳應廷

單選投票, 共有 46 人參與投票
76.09% (35)
2.17% (1)
4.35% (2)
0.00% (0)
17.39% (8)
您所在的用戶組沒有投票權限
歌曲宣傳人員: ~love1314~

派台日期: 02/03/2021

作詞:ONE PROMISE    作曲:陳詠謙
編曲:ONE PROMISE / Gary Tong / C. Y. Kong
監製:Gary Tong / C. Y. Kong

相信一切未完 鮮血滾燙未完
骨要枯仍未完 海要枯仍未完
擊過掌 稱作手足的 割不斷

知道災劫未完 苦痛掙扎未完
事情越來越怪 給拆散仍未完
不怕死 拯救手足的 決不怨

時代變 人情變
幾多美好不破損
台上見 攔河見
今天你 必須休息 好好脫險

也許 靜靜地等待 花都不會開
茫茫然一生 千里障礙賽
讓我破喉吶喊 世界當然未改
卻至少有一刻變精彩

關已封了未完 口已封了未完
路途越來越斜 盡頭越來越遠
只記得 跟你攀登的 每一寸

時代變 人情變
幾多美好不破損
明日見 明年見
今天你 必須休息 好好脫險

茫茫然一生 千里障礙賽
卻至少有一刻變精彩

也許 盡力扮歡樂 心都不會開
如何能期待 你不能去的未來
天要忌才 天要塌下來
仍要與天比賽

疲倦暫且退下來
停頓或者最合宜現在
所有傷害 請你忍耐
閱報時好好節哀

茫茫然一生 千里障礙賽
卻至少有一刻變精彩

也許 盡力扮歡樂 心都不會開
如何能期待 你不能去的未來
天要忌才 天要塌下來
仍要與天比賽

柳應廷永遠打手表示 5分 for sure

評分人數

雖然我麻麻地合唱版
但點都投5fun la
喜歡柳兒

麻麻OP主音啲咬字 呢個version順耳好多

5分for首歌本身我就中意

陳詠謙MVP (版主掉轉左作曲作詞人呀)
柳中低音強左,聲音剛柔並重,一貫超高辨識度,不過咬字仍然有進步空間
Gary Tong

——

文案:
ONE PROMISE ╳ Jer柳應廷《明年見》
兄弟情昇華 世界再壞不怕與天競賽

樂隊ONE PROMISE去年推出感動之作《明年見》,當時成員擔心鼓手Anton手指骨枯的傷患,面對如此逆境,四子憑著堅實的兄弟情一起克服,以樂觀不放棄的信念走下去。《明年見》當中的兄弟情可謂「男人的浪漫」,今次邀請到MIRROR的Jer柳應廷合作,延續那份心照不宣的情誼。

主音文廸非常喜歡Jer早前推出的「物語」系列作品,欣賞他的創意與感染力,事前已非常期待今次合作。他說:「Jer的演繹上很有個人風格,他早前與吳林峰合唱《樂壇已死》,當中一句歌詞『香港歌手不會死』與《明年見》的第一句『相信一切未完』的思想很敏合。無論大家有多少困難,不論是音樂或是人生,大家都要堅持,永不放棄。」

這份永不放棄的精神正正是《明年見》的核心訊息,彷如跟上天競賽,他說:「就算Anton受傷或者世界再壞再不如意,大家都要永不放棄的精神,一起與上天比賽,希望今次與Jer的合作可以帶來不一樣的火花。」
在這畢生不滅 無極的狀態

原版好聽d

唔洗諗,5分sure好好聽
聽美柳唱歌真係可以令人好舒服
鏡仔CM打手,最愛❤️應駿安濤son❤️

本身對首歌冇乜興趣 而家逼我聽
都係等柳兒出solo先

update credit:
作詞:陳詠謙    作曲:ONE PROMISE
編曲:ONE PROMISE / Gary Tong / C. Y. Kong
監製:ONE PROMISE

喜歡jer兒

5分for sure!! 有得聽柳 首歌又咁黃
Love Hong kong

冇諗過搵柳黎唱 但成品出黎覺得兩把聲唔係好夾 感覺一般

冇諗過搵柳黎唱 但成品出黎覺得兩把聲唔係好夾 感覺一般
chachacharlie 發表於 2021-3-7 10:48

期待solo新歌啦

呢啲咁K既melody比柳兒唱會好悶
C.Y. Music Awards 2021 [完, 多謝支持 !]
Cyrus Top 20 2022 [WEEK #17]
01 醫生我無病 / 藍奕邦 (Ft. Matt Force) [2 Weeks No. 1] 02 兩種語言 / 鄧小巧 03 半意識 / Edward.C

cymusic 發表於 2021-3-7 12:09
佢唱哩 D 真係唔太吸引

有少少多咗-_-

其實兩把聲都幾鮮明 唔會互搶 近排D 新歌合唱算夾得幾好
亦都見到好似多歌手同班新晉歌手玩 CROSSOVER...先做大到個餅
PERSE X VINCY
JER X ONE PROMISE (其實兩個單位都新)
SERRINI X JASON

受柳柳滋潤OP今次可以穩居一線樂團了
太陽花 純真柔弱
10月3日 9點半 美麗戰場

cymusic 發表於 2021-3-7 12:09

同意
首歌埋沒左柳個character
不過意義搭救,照畀5fun!

受柳柳滋潤OP今次可以穩居一線樂團了
kevin2011 發表於 2021-3-8 02:20

咁邊個滋潤柳?

(私心想柳同Nowhere Boys 都jam下)

Jer令呢首歌昇華去到另一個難以用文字演繹既美好層次,OP今次遇到伯樂了
太陽花 純真柔弱
10月3日 9點半 美麗戰場

立場姐姐最愛:)

立場姐姐最愛:)
tcchoi 發表於 2021-3-20 09:24

希望佢會聽得到 DJ們可唔可以播多d?

十卜OP& Jer

原版咬字聽一半已經撐唔到落去, 有阿Jer唱返靚D咬字就變做年度之作
FIGHT for 陳柏宇

支持黃歌