返回列表 發帖

悔過書 - 陳柏宇

單選投票, 共有 58 人參與投票
31.03% (18)
8.62% (5)
20.69% (12)
6.90% (4)
32.76% (19)
您所在的用戶組沒有投票權限
歌曲宣傳人員: ~love1314~

派台日期: 04/03/2021

作詞:陳詠謙    作曲:佳旺 / Euywein 楊展鴻
編曲:Ariel Lai@emp
監製:Edward Chan / Ariel Lai@emp / Cousin Fung@emp

是沉重的肩 或徒勞的倦
是麻醉的煙 或難圓的願
我 接近崩潰了 心連場騷亂
我 暗自想堅持 卻要 狡辯

別人愛新鮮 別人求方便
為何吃辛酸 讓我吃些甜
怕 製造出很多錯的表現
錯在難以避免

明明就可以犯錯
漸漸卻遮掩太多
喉嚨內吞了又吐 移走甚麼
成和敗一切屬我
跪地再飛天求甚麼
一顆蠢大腦 仍飢餓

就神勇一天 露神氣一面
讓狂妄優先 別再博可憐
我 最後悔擺出怯的嘴臉
以後行我路線

根本不需認可
明明就可以犯錯
漸漸卻遮掩太多
喉嚨內吞了又吐 移走甚麼
閒人沒資格罵我
在自我中心為何躲
一顆蠢大腦 仍飢餓

《纯白》出左之后,成个故事终于完整,个人认为胜过董蒲

聽LIVE 幾好聽GE.. 但真係唔會LOOP LOR

首歌慢熱到
而家先入腦

咁都有冠 真係唔知講咩好了 恭喜陳伯
太陽花 純真柔弱
10月3日 9點半 美麗戰場

上plug真係曇花一現

刮風沙最正
陳蕾冚家死

開頭覺得好難聽
聽聽下又ok
SSN Chart (10 May)  冠軍: 深閨 - 盧瀚霆  |  亞軍: 逐流 - 逆流

哪個明日>呢首>刮風沙
朋友已走 轉圈轉圈 哈姆共你
無愛可失 轉圈轉圈 舒發悶氣

#原來她不夠愛我
47. Bring Him Home
week20
1 . per se 也許沒有未來神

陳詠謙啲詞想點
唔講份詞 就算3部曲一齊聽都唔係好覺有關連

哪個明日5分
感情這回事2分
呢首1分 聽幾次都唔記得 旋律太普通
年度推介:
AGA - MAD
關智斌 -  乾爹

哪個明日>呢首>刮風沙

比起風沙已經好好多 算係唔錯嘅嘗試

開頭以為聽緊歡樂今宵
[已結束] Jayant Replay Awards 2023
2024 Week 19 冠軍歌:陳卓賢 - Thank You Postman

首歌唔好聽嘅

希望呢首係呢個project最後一首歌
三首我都不了
joycewy 發表於 2021-3-9 19:50

佢話左有排玩 希望佢會放棄堅持
太陽花 純真柔弱

好普通
哪個明日超哂班

希望呢首係呢個project最後一首歌
三首我都不了

哪個明日>刮風沙>呢首
唱得幾好,但風格比較偏,可以hit 到機會不大。4+1=5fun ...
hkwilliamsiu 發表於 2021-3-9 09:59

同我一樣咁排喎
太陽花 純真柔弱

點解聽完一次再睇多次份詞都唔明首歌講乜嘅

哪個明日>刮風沙>呢首
唱得幾好,但風格比較偏,可以hit 到機會不大。4+1=5fun

關於歌詞,個人解讀係表達一個由害怕犯錯到忠於自我嘅內心對話
最後一句就係用stay hungry stay foolish嚟sum up
其實同佢個所謂三部曲MV情節無關係
在這畢生不滅 無極的狀態

空耳聽完唔係咁差姐 個曲幾好 依家睇返份詞就......

佢有講過歌詞有關連咩?

陳伯攞過最男已經滿足哂啦
losyes 發表於 2021-3-8 08:00

但至弊係連男金都未拎過一次

陳泳謙膠味

為何要抄juno
cathay1996 發表於 2021-3-6 06:08

唔好話抄,inspire only。不過呢兩個projects D 宣傳都有幾多相似嘅地方:

電視新聞
Call台小姐
寶麗萊
機票 / boarding pass
門戲

唔怪之得陳柏宇之前話唔會避呢個避嗰個,我都好佩服佢咁有決心。

陳柏宇(Jason)繼〈感情這回事〉及〈哪個明日〉後,於今日推出新歌〈悔過書〉。〈悔過書〉不論在歌曲編製上,以至MV拍攝,整個過程都是一絲不苟,令Jason讚不絕口。

〈悔過書〉來到故事最後章節,其實唱片監製Edward Chan及負責編曲的Ariel早已設計好三首歌的格局:〈感情這回事〉是樂章的前奏;〈哪個明日〉是中段,因此有較長的純音樂部份,而〈悔過書〉則是終站,三首歌曲由樂器運用到Key到整體氛圍都刻意做到一致性,編曲上亦做到前後呼應。

Jason表示:「如果細心去聽,就會發現今次〈悔過書〉嘅Outro (歌曲結尾)係同〈感情這回事〉嘅Intro (歌曲前奏)互相呼應,連同〈哪個明日〉,呢3首歌喺結構上、選擇音色上、音樂表達手法上都有仔細諗過點樣將佢哋互相緊扣,所以係可以連埋一齊聽,係一個循環。」在錄製的過程中,Edward與Ariel亦按Jason的演繹,不停修改編曲,令曲詞編唱更能融為一體,有別於過去的流水作業式錄製方式。

歌詞內容上,陳詠謙形容為「寫俾自己嘅悔過書,怪自己之前活喺人哋眼光之下,差啲想放棄獨當一面嘅自己。最失敗嘅人,就係怕犯錯嘅人。」而每一句歌詞,就像是為〈悔過書〉MV的每個畫面加入註解,而Jason再度以說書人的身份走進畫面,見證MV中故事主人翁葉麗嘉與歐日昇的愛情。

Jason說:「今次以一shot過拍攝,之前我喺〈霸氣情歌〉都試過,但今次有其他演員加入,鏡頭內外要互相配合,都好有新鮮感。」〈悔過書〉作為終結,揭開整個音樂故事的來龍去脈,必然令樂迷恍然大悟,但Jason仍請大家多留意場景內的細節,因為工作人員都下過一番苦心,這也叫Jason格外欣賞,他說:「今次我最鍾意就係場景set up,由牆身到地下,以至陳設都好靚,4間房代表唔同嘅時日,牆上唔同嘅相片、日曆等都有hints,等大家知道故事嘅發展,所以我要高度表揚佢哋所花嘅心思。」

三部曲份詞連埋都唔知想講乜
Kimberley 發表於 2021-3-7 22:05

佢有講過歌詞有關連咩?

咁佢幾有決心 疊埋心水咩都唔爭
kevin2011 發表於 2021-3-8 01:37

陳伯攞過最男已經滿足哂啦

之前話個 project 會做三年,應該未完
SPD 發表於 2021-3-7 23:06

咁佢幾有決心 疊埋心水咩都唔爭
太陽花 純真柔弱

呢首係咪個project嘅最後一plug?
tyli 發表於 2021-3-6 15:41

之前話個 project 會做三年,應該未完

三部曲份詞連埋都唔知想講乜

5 Fun
今次唔悶喎

呢首歌真係好悶

三部曲only?
3fun for this

完咗呢個project好嘛?
乾一罐冰汽水

初步感覺

那個明日>刮風沙>呢首
SSN Chart (10 May)  冠軍: 深閨 - 盧瀚霆  |  亞軍: 逐流 - 逆流

好心 Jason 換左佢啦
KU5249 發表於 2021-3-6 17:58

唔明點解咁多歌星用佢

作詞:陳詠謙
chachacharlie 發表於 2021-3-6 17:56
好心 Jason 換左佢啦

但份詞一樣咁噴。
KU5249 發表於 2021-3-6 17:54
作詞:陳詠謙

哪個明日>呢首>刮風沙
tyli 發表於 2021-3-6 03:17
我都係咁排
哪個明日真係幾特別,不過成績都幾差
呢首好過颳風沙嘅
但份詞一樣咁噴。

呢首係咪個project嘅最後一plug?

melody幾catchy
無之前咁悶

呢首差過頭兩plug好多

有d 借火時期既 feel

其實唔太明份詞講咩
同埋嫌首歌短左D,好似鋪排完兩大短之後爆少少就完左咁

為何要抄juno
2024年最幸運,最幸福嘅,幸定就是李~!

編曲好正,但係Jason唱得麻麻,中間個bridge都幾un耳,D詞JM狗?
I talk a lot of BS.

哪個明日>呢首>刮風沙
3fun