返回列表 發帖

悔過書 - 陳柏宇

單選投票, 共有 58 人參與投票
31.03% (18)
8.62% (5)
20.69% (12)
6.90% (4)
32.76% (19)
您所在的用戶組沒有投票權限
歌曲宣傳人員: ~love1314~

派台日期: 04/03/2021

作詞:陳詠謙    作曲:佳旺 / Euywein 楊展鴻
編曲:Ariel Lai@emp
監製:Edward Chan / Ariel Lai@emp / Cousin Fung@emp

是沉重的肩 或徒勞的倦
是麻醉的煙 或難圓的願
我 接近崩潰了 心連場騷亂
我 暗自想堅持 卻要 狡辯

別人愛新鮮 別人求方便
為何吃辛酸 讓我吃些甜
怕 製造出很多錯的表現
錯在難以避免

明明就可以犯錯
漸漸卻遮掩太多
喉嚨內吞了又吐 移走甚麼
成和敗一切屬我
跪地再飛天求甚麼
一顆蠢大腦 仍飢餓

就神勇一天 露神氣一面
讓狂妄優先 別再博可憐
我 最後悔擺出怯的嘴臉
以後行我路線

根本不需認可
明明就可以犯錯
漸漸卻遮掩太多
喉嚨內吞了又吐 移走甚麼
閒人沒資格罵我
在自我中心為何躲
一顆蠢大腦 仍飢餓

編曲有心機但唔夾

哪個明日>刮風沙>呢首

哪個明日>呢首>刮風沙
3fun

編曲好正,但係Jason唱得麻麻,中間個bridge都幾un耳,D詞JM狗?
I talk a lot of BS.

為何要抄juno
2024年最幸運,最幸福嘅,幸定就是李~!

其實唔太明份詞講咩
同埋嫌首歌短左D,好似鋪排完兩大短之後爆少少就完左咁

有d 借火時期既 feel

呢首差過頭兩plug好多

melody幾catchy
無之前咁悶

呢首係咪個project嘅最後一plug?

哪個明日>呢首>刮風沙
tyli 發表於 2021-3-6 03:17
我都係咁排
哪個明日真係幾特別,不過成績都幾差
呢首好過颳風沙嘅
但份詞一樣咁噴。

但份詞一樣咁噴。
KU5249 發表於 2021-3-6 17:54
作詞:陳詠謙

作詞:陳詠謙
chachacharlie 發表於 2021-3-6 17:56
好心 Jason 換左佢啦

好心 Jason 換左佢啦
KU5249 發表於 2021-3-6 17:58

唔明點解咁多歌星用佢

初步感覺

那個明日>刮風沙>呢首
SSN Chart (22 Mar)  冠軍: 三生有幸 - Yan Ting  |  亞軍: 唔明你講乜 - 陳健安

完咗呢個project好嘛?
乾一罐冰汽水

三部曲only?
3fun for this

呢首歌真係好悶

5 Fun
今次唔悶喎
在這畢生不滅 無極的狀態

三部曲份詞連埋都唔知想講乜

呢首係咪個project嘅最後一plug?
tyli 發表於 2021-3-6 15:41

之前話個 project 會做三年,應該未完

之前話個 project 會做三年,應該未完
SPD 發表於 2021-3-7 23:06

咁佢幾有決心 疊埋心水咩都唔爭
太陽花 純真柔弱
10月3日 9點半 美麗戰場

三部曲份詞連埋都唔知想講乜
Kimberley 發表於 2021-3-7 22:05

佢有講過歌詞有關連咩?

咁佢幾有決心 疊埋心水咩都唔爭
kevin2011 發表於 2021-3-8 01:37

陳伯攞過最男已經滿足哂啦

陳柏宇(Jason)繼〈感情這回事〉及〈哪個明日〉後,於今日推出新歌〈悔過書〉。〈悔過書〉不論在歌曲編製上,以至MV拍攝,整個過程都是一絲不苟,令Jason讚不絕口。

〈悔過書〉來到故事最後章節,其實唱片監製Edward Chan及負責編曲的Ariel早已設計好三首歌的格局:〈感情這回事〉是樂章的前奏;〈哪個明日〉是中段,因此有較長的純音樂部份,而〈悔過書〉則是終站,三首歌曲由樂器運用到Key到整體氛圍都刻意做到一致性,編曲上亦做到前後呼應。

Jason表示:「如果細心去聽,就會發現今次〈悔過書〉嘅Outro (歌曲結尾)係同〈感情這回事〉嘅Intro (歌曲前奏)互相呼應,連同〈哪個明日〉,呢3首歌喺結構上、選擇音色上、音樂表達手法上都有仔細諗過點樣將佢哋互相緊扣,所以係可以連埋一齊聽,係一個循環。」在錄製的過程中,Edward與Ariel亦按Jason的演繹,不停修改編曲,令曲詞編唱更能融為一體,有別於過去的流水作業式錄製方式。

歌詞內容上,陳詠謙形容為「寫俾自己嘅悔過書,怪自己之前活喺人哋眼光之下,差啲想放棄獨當一面嘅自己。最失敗嘅人,就係怕犯錯嘅人。」而每一句歌詞,就像是為〈悔過書〉MV的每個畫面加入註解,而Jason再度以說書人的身份走進畫面,見證MV中故事主人翁葉麗嘉與歐日昇的愛情。

Jason說:「今次以一shot過拍攝,之前我喺〈霸氣情歌〉都試過,但今次有其他演員加入,鏡頭內外要互相配合,都好有新鮮感。」〈悔過書〉作為終結,揭開整個音樂故事的來龍去脈,必然令樂迷恍然大悟,但Jason仍請大家多留意場景內的細節,因為工作人員都下過一番苦心,這也叫Jason格外欣賞,他說:「今次我最鍾意就係場景set up,由牆身到地下,以至陳設都好靚,4間房代表唔同嘅時日,牆上唔同嘅相片、日曆等都有hints,等大家知道故事嘅發展,所以我要高度表揚佢哋所花嘅心思。」

為何要抄juno
cathay1996 發表於 2021-3-6 06:08

唔好話抄,inspire only。不過呢兩個projects D 宣傳都有幾多相似嘅地方:

電視新聞
Call台小姐
寶麗萊
機票 / boarding pass
門戲

唔怪之得陳柏宇之前話唔會避呢個避嗰個,我都好佩服佢咁有決心。

陳泳謙膠味

佢有講過歌詞有關連咩?

陳伯攞過最男已經滿足哂啦
losyes 發表於 2021-3-8 08:00

但至弊係連男金都未拎過一次

空耳聽完唔係咁差姐 個曲幾好 依家睇返份詞就......

關於歌詞,個人解讀係表達一個由害怕犯錯到忠於自我嘅內心對話
最後一句就係用stay hungry stay foolish嚟sum up
其實同佢個所謂三部曲MV情節無關係

哪個明日>刮風沙>呢首
唱得幾好,但風格比較偏,可以hit 到機會不大。4+1=5fun

點解聽完一次再睇多次份詞都唔明首歌講乜嘅

哪個明日>刮風沙>呢首
唱得幾好,但風格比較偏,可以hit 到機會不大。4+1=5fun ...
hkwilliamsiu 發表於 2021-3-9 09:59

同我一樣咁排喎
太陽花 純真柔弱

希望呢首係呢個project最後一首歌
三首我都不了

好普通
哪個明日超哂班

希望呢首係呢個project最後一首歌
三首我都不了
joycewy 發表於 2021-3-9 19:50

佢話左有排玩 希望佢會放棄堅持
太陽花 純真柔弱

首歌唔好聽嘅

開頭以為聽緊歡樂今宵
[已結束] Jayant Replay Awards 2023
2024 Week 12 冠軍歌:林宥嘉 / 林家謙 - 瑪莉晚安了

比起風沙已經好好多 算係唔錯嘅嘗試

哪個明日>呢首>刮風沙

哪個明日5分
感情這回事2分
呢首1分 聽幾次都唔記得 旋律太普通
年度推介:
AGA - MAD
關智斌 -  乾爹

陳詠謙啲詞想點
唔講份詞 就算3部曲一齊聽都唔係好覺有關連

#原來她不夠愛我
47. Bring Him Home
week13
1 . Beanies        今晚抹掉你

哪個明日>呢首>刮風沙
朋友已走 轉圈轉圈 哈姆共你
無愛可失 轉圈轉圈 舒發悶氣

開頭覺得好難聽
聽聽下又ok
SSN Chart (22 Mar)  冠軍: 三生有幸 - Yan Ting  |  亞軍: 唔明你講乜 - 陳健安

刮風沙最正
陳蕾食咗喉糖未?

上plug真係曇花一現

咁都有冠 真係唔知講咩好了 恭喜陳伯
太陽花 純真柔弱

首歌慢熱到
而家先入腦