返回列表 發帖

傳UA Cinemas即日結業 網站與手機app已不能連上

UA Cinemas(娛藝院線)由1985年在香港成立,陪伴香港人多年,在香港有多間影院,也有發行電影。今日(8/3)有網民發現UA的網站已經不能登上,而手機app也是連不上,網上也傳出UA員工已被通知明天不用返回院線,而是直接去總公司,令人懷疑是不是要結業。

連結在此

Kenneth點評: 本身已經明日復明日嘅睇戲計劃
家下再受到嚴重打擊
嚮12月停業之前一日我重嚮ua一連睇咗4齣戲
家下好可能已經係絕響 瘟疫政治good job
Tyli會員之前話唔知三藩市嘅戲院幾多可以嚮解封開返
豈料瘋狂執笠率先已經嚮香港發生 全線執笠影響甚鉅
亦唔似星影匯the grand咁有時間完美交接
大家歡迎討論下

UA院線全線售票暫停
RYAN 08/03/2021

UA院線近年經營出現大量狀況,繼一月突然宣佈將尖沙咀K11 Art House經營權自本月一日起轉手MCL院線。而UA院線網站自今晚起突然停售周一起的戲票。

上圖所見,便是UA院線網站的情況,全線戲院已經再沒有戲票發售。而在其官方App亦沒有戲票發售。

據UA院線業內人士指出,該公司的人力資源部門,於星期日晚上突然通知全線員工星期一不用上班,將要星期一早上約十時左右到灣仔某個禮堂去聽一個長約一小時的講座。而據一些電影發行公司指出,在UA院線於去年年中上映的電影,至今仍未收到該收到的發行款額,部分款額少至數千元,反映該公司的財政狀況似乎出現重大問題。

而在今早凌晨一時,UA院線官方網站更只有「歡迎登入UA院線」的字眼,令人懷疑是否全線結業。

目前UA院線全線共有六家戲院,分別位於時代廣場、旺角Moko、九龍灣淘大花園商場及MegaBox商場、青衣城及東薈城。至於六家戲院會否真的全數結業,還是有何發展,則有待明天的員工大會情況如何發展好了。

https://www.hkfilmblog.com/archives/81139

講鏟片文

香港戲院又再次步入寒冬
太陽花 純真柔弱
10月3日 9點半 美麗戰場

依家希望其他戲院可以撐住
太陽花 純真柔弱

kenneth點我名好感動

唔知我屋企附近嘅UA theatre會唔會開得翻呢
我從來未去過  之後有機會都想幫襯下。。

kenneth點我名好感動

唔知我屋企附近嘅UA theatre會唔會開得翻呢
我從來未去過  之後有 ...
tyli 發表於 2021-3-8 03:05

咁啱我哋前兩日先討論完就出事
一語定讖

真係好可惜

真係好可惜
Whitestone 發表於 2021-3-8 03:12

E... 係喎! Ua另1個賣點係十居其九嘅香港imax熒幕都嚮佢院線

要搵UA財務鳥

噩夢成真 bye ua
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

好彩我D電影coupon全部都係MCL
親親愛的親親我 輕輕抱擁輕撫我
真命是你出現 終等到你飛過

真係一個時代嘅終結

UA出了聲明,香港UA院線全部結束

感謝內地   。。。

好彩我D電影coupon全部都係MCL
LoveMirkay520 發表於 2021-3-8 09:21

要睇就快
下次唔知輪到邊間/邊個行業
DM多仔多到覆唔哂

So shocking

沙田友表示
ua = management failure
47. Bring Him Home
week13
1 . Beanies        今晚抹掉你

世界級
俾人預先用曬D垃圾voucher都唔俾

yay 林鄭GOOD JOB

so sad... 雖然通常都去百老匯,但都做咗UA會員多年,仲有啲積分未用...

停咁耐工點捱到落去?仲要周而復始咁停
I dig my fingers in expecting more than just the skin~

so sad... 雖然通常都去百老匯,但都做咗UA會員多年,仲有啲積分未用...
Serendipity 發表於 2021-3-8 10:50

好多積分 同埋生日飛 原本諗住拖兩日去睇家下唔使諗luu

yay 林鄭GOOD JOB
kwanie 發表於 2021-3-8 10:40

攬炒之母

好多積分 同埋生日飛 原本諗住拖兩日去睇家下唔使諗luu
kenneth 發表於 2021-3-8 10:52

我有少少voucher ,但已經過了期

我有2張coupon留番睇stand by me2,好彩唔係ua,但我現在唔用得住

好慘
二〇二三年度全女班投票
投選你最喜愛的歌曲歌手演唱會

Rip ua

開支那戲院
上國產片?
再將我相信的如煙火般綻放

MCL都隨時執粒好似係

MCL都隨時執粒好似係
stephybest 發表於 2021-3-8 14:55

呢間大把錢 唔駛驚
太陽花 純真柔弱

多得佢唔少

多得佢唔少
chachacharlie 發表於 2021-3-8 18:58

瘟疫政治 ask ccp why!!!

Serendipity 發表於 2021-3-8 10:50

苦主大聯盟!

MCL都隨時執粒好似係
stephybest 發表於 2021-3-8 14:55

https://hk.appledaily.com/entert ... N5GETDHKALEIVRIBNA/
有36年歷史的UA Cinemas(娛藝院線)今日宣佈全線結業,將進入清盤程序,於今年2月底停運的戲院UA K11 Art House,已由林建岳旗下的洲立MCL 院線於上周六(6日)正式接手營運,今日UA院線宣佈停業後,MCL院線隨即在網上發通告與UA割席,「由即日起,我們不會再接受 UA K11 Art House之現金禮券」。

即刻割席
張敬軒 // 泳兒 // RubberBand // MC張天賦 // 陳蕾 // MIRROR

有36年歷史的UA Cinemas(娛藝院線)今日宣佈全線結業,將進入清盤程序,於今年2月底停運的戲院UA K11  ...
Solomon 發表於 2021-3-9 02:16

割既速度仲快過打針
太陽花 純真柔弱

有36年歷史的UA Cinemas(娛藝院線)今日宣佈全線結業,將進入清盤程序,於今年2月底停運的戲院UA K11  ...
快到咁

又一批苦主

呢單唔知會點
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

快到laugh die me

好耐無睇戲。。

又一批苦主
kenneth 發表於 2021-3-9 11:03

好多人失業。。

安心等誰接管
在這畢生不滅 無極的狀態

一雞死一雞鳴吧~

安心等誰接管
losyes 發表於 2021-3-10 10:22

Tag得幾靚

UA 都真係積弱多年,近年愈來愈少院係佢旗下,IMAX 都一早放寬左比其他院線用,冇埋獨市優勢,不過疫情算係幫佢蓋棺啦
百老匯做唔住就堅會震驚,雖則中國Kubrick都執唔少,香港希望頂得住

始終多院線多競爭先係好事,如果有D唔係大集團都開到小戲院,唔使連商場就好啦,golden scene係好開始

UA 都真係積弱多年,近年愈來愈少院係佢旗下,IMAX 都一早放寬左比其他院線用,冇埋獨市優勢,不過疫情算係 ...
powerful 發表於 2021-3-12 13:18

Cm多啲關注電影

好唏噓
雖然我唔算好鍾意睇戲
但因為以前屋企樓下有 UA
基本上由細到大睇戲都係幫襯 UA
五次 FROZEN II 有三次都係喺 UA 睇
RIP
二〇二三年度全女班投票

好唏噓
雖然我唔算好鍾意睇戲
但因為以前屋企樓下有 UA
基本上由細到大睇戲都係幫襯 UA
五次 FROZEN II 有 ...
616.1314 發表於 2021-3-12 14:46

沙田 屯門定黃埔?

沙田 屯門定黃埔?
kenneth 發表於 2021-3-12 14:50

全部都唔係
之前已經執咗了
不過唔講太多費時 Kenneth 起我底!
二〇二三年度全女班投票

上次睇戲5-6年前。。