返回列表 發帖
支持美之
朋友已走 轉圈轉圈 哈姆共你
無愛可失 轉圈轉圈 舒發悶氣

香港樂評年度男歌手
hirsk【nosta/gia 噪噪噪噪切】

其實係咪應該定義佢係音樂人呢
依家咁有啲搞笑
另外 y ...
josey 發表於 2021-3-9 20:51

男歌手個名真係要改改佢
不過點解YoungQueenz唔係歌手?

亂估
男 YQ
女 Mami
組 RB
新人 NYPD
躍進 J.Arie
歌 網絡安全隱患
曲 一人之境
詞 今天世上所有地方
編 困局
碟 NYPD
事件 林夕

點解話柳兒無機?
gocrazy 發表於 2021-3-11 14:00

講真,其他單位太強
同埋你睇下樂評選過去幾年得獎名單就大概明佢地取態同品味

其他幾組歌手我都無聽嘅
gocrazy 發表於 2021-3-11 14:05

無聽過咪去聽下
舊年柳兒迴光903拎冠嗰陣都大把人話唔識乜水
話明新人,大家都係岩岩識佢地架啦

再度 我主要聽編曲 同演繹

點知入圍 旋律 同歌詞 吹脹
kayzzz 發表於 2021-3-11 14:10

Same
唔明點解曲詞都入圍但編無

btw呢個list有Jer,證明主流新歌手黎講佢真係非池中物
尤其當過去兩年個團同其他鏡仔連影都無嘅時候

香港樂評選 #十樂推薦
我們集體推薦的2020年度十首單曲
——
怎麼一生都即將花光
回頭連歸家都歸錯
偏偏穿過窄巷走到海港
——
[5]
黎曉陽《阿茲與海默》

曲:黎曉陽
詞:王樂儀
編:黎曉陽、謝國維、Kenneth Angus
監製:謝國維
收錄於【Before I Forget】專輯
https://youtu.be/fuJUL3wRlG8
——
《阿茲與海默》成品隨心到位而又不帶上一點累贅,簡單的旋律結構配上民謠伴奏,好比昔日的純樸,也聯想到記憶的留逝可如海風吹拂般不帶痕跡,歌詞以腦退化與九七前的香港作連結亦相當巧妙。

經過數個年代的重建改造或文化殖民,也許很多記憶已被遺忘及篡改,也許有一天我們會被患上阿茲海默症,但若果可以,懇請毋忘那個還屬於我們的家。

(Prince @coolmusicforum )

香港樂評選 #十樂推薦
——
無止的戰爭 成暴力圍困 充斥不公濫暴成怨恨
良知的抗爭 無懼路途黑暗 
堅守心中價值無悔憾
——
[4]
White Dimension 《黑夢》
曲、詞:何沛澄
編、監製:White Dimension
https://youtu.be/tCuXAPqwUzk
——
2020年對極權作出最直接控訴與咆哮的一曲,「暴政出暴民」正是2019街頭「沒有暴徒,只有暴政」的迴聲。

單薄、模糊卻堅定呼喊的人聲、鮮明搶耳如悲鳴電結他效果,皆指向亟欲釋放的發聲慾望。副歌的憤慨、過場的沉澱、尾聲的希望, be water般靈活轉換的狀態,奏出香港人這兩年間的心緒跌宕。

最終依然是樂觀的期盼,明亮的聲音擺脫黑暗紛亂、自我沉溺的音樂氛圍,向我們招手,籲同路手足一起回到初衷,並肩前行。

(博比 @ 音樂. 人生)

香港樂評選 #十樂推薦
——
聽講全部都係死人衫 一車車咁車過嚟
我一於好少理 我就想除晒衫
同你喺嗰到 試衫啊
——
[3]
南洋派對 NYPD《美之》
曲、詞、編、監製:南洋派對
收錄於【南洋派對】專輯
https://youtu.be/jxY6KUESXsk
——
視乎你點睇,美之可以是一間古着時裝店,或者是賣二手衫、甚至「死人衫」的鋪頭。南洋派對在《美之》用上近乎無中生有的「啲朋友問我」做引子,道出一對文青情侶奉「去美之!去美之!去美之!」為座右銘的瘋狂故事,從底衫着到面衫、從頭錫到落腳、從女人街追到加連威老道,都要沾上別人曾經穿着過的舊氣味。一片喧鬧過後,關於這間二手服裝店的一切都變得有聲。

(Mos囝 @ 毛明)

TYNT
聰兒

btw估第六、七會有林家謙、江逸天或者赫茲

得番一個位
你快啲估係邊個

頭五係呢五隻
你可以估埋佢地排咩位

hirsk【nosta/gia 噪 ...
mosesming 發表於 2021-3-30 09:33

燈左添 唔記得樂評選都係偏好full album,唔估第六了
估1-5先
1. YQ
2. NYPD
3. RB
4. hirsk
5. Sophy

香港樂評選 #十碟推薦
我們集體推薦的2020年度十張唱片
——
[5] SOPHY 王嘉儀【殘】
——
王嘉儀的首張 ...
mosesming 發表於 2021-3-30 18:34

中左
赫茲勉強都算中掛

停左更新呢度嘅?
咁等我幫手post啦

香港樂評選 #十碟推薦
我們集體推薦的2020年度十張唱片
——

[1] YoungQueenz 【神隱 Spirited Away】
——
整張【神隱】格局宏大,彌漫濃厚的史詩與天啟色彩。神所創造的世界本應神聖美好,然而人類的出現及其惡念卻成為一切禍患的源頭。人類以慾望取代情感,虛耗大地以創造虛幻的母體世界,包括科技、知識、身份、幣值,從此神的本質被人造物所定義,從世界隱去蹤影。【神隱】在音樂、藝術語言及文本的豐富都達到了本地作品難得的高度,既是史詩,同時亦是香港生活的寓言式映照。

(阿權
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊