返回列表 發帖
荃力支持美之
DM多仔多到覆唔哂

btw呢個list有Jer,證明主流新歌手黎講佢真係非池中物
尤其當過去兩年個團同其他鏡仔連影都無嘅時候 ...
sampras625 發表於 2021-3-11 14:16

鏡仔入面得jer算係同音樂嗰邊比較掛到勾
其他仔仔只係一啲有唱歌+外表幾討好嘅偶像
DM多仔多到覆唔哂

係琪琪入唔到女歌手所以我short咗
JasOh103 發表於 2021-3-11 16:59

個project太爛
DM多仔多到覆唔哂

我都有份提名謝安琪
可以講嘅係大家對謝安琪嘅取態都幾難分難解
大部分人覺得佢唱得好
歌亦都好聽
但個project真係太爛

其實佢呢三年喺樂評選都係處於呢個狀態
上兩屆入到五強
今屆入唔到
可能只係個爛project終於扣分扣到大家都唔投佢/唔夠票俾佢入
DM多仔多到覆唔哂

但係其他獲提名人又好有project分咩
just11256 發表於 2021-3-12 16:46

但亦都因為冇project(either好/爛)
所以亦都冇分扣

個人嚟講
The album就好似一套史詩式電影咁
謝安琪做女主角
但Juno 每年淨係俾1/3套戲你睇
而呢1/3套戲獨立睇又唔知做乜
3 part加埋就更加又長又唔知做乜
有啲人去到2/3之後已經放棄咗套戲
觀眾咁嘅情況下又點會考慮投謝安琪?

其他女歌手可能只係拍緊幾條5分鐘嘅短片
但起碼嗰幾個5分鐘好好醜醜叫做睇得完睇得明又唔洗等
DM多仔多到覆唔哂

冇project就冇分扣
咁唔怪得hirsk入到男歌手 佢既vocal簡直就冇扣分位
JasOh103 發表於 2021-3-12 18:21

Hirsk冇vocal對唔少評審嚟講係完全唔考慮提佢嘅理由
所以絕對有扣分位

事實上今年我地都傾咗好耐點處理hirsk, Jason kui呢啲樂手嘅提名資格
由佢地啱啱出碟,到我地開始提名,到提名期完咗
我地都仲諗緊點處理
呢啲前面powerful都解釋過

Hirsk同Kay我都有提名
前者我覺得佢真係做咗一隻好好嘅碟
你睇下佢有幾多提名就知
後者我覺得個project爛極都仲有啲好歌/好演繹
不過majority嘅評審未必覺得咁樣足以令佢可以提名
DM多仔多到覆唔哂

咁若果hirsk全碟同alfred嘅......比
你地會覺得邊個值得拎最佳男歌手
josey 發表於 2021-3-13 00:07

成隻碟同一隻歌好難直接比較何況alfred個賣點有vocal成份
DM多仔多到覆唔哂

cm 仲有幾多位評審
b01091018 發表於 2021-3-12 23:21

我係用明荃之友會會長身份參加
DM多仔多到覆唔哂

太好了,有會員幫手更新

剩返第二同第一,先出呢個

--

香港樂評選 #十樂推薦
我們集體推薦的2020年度十 ...
powerful 發表於 2021-3-23 14:40

我以為你想一日出一個所以先慢慢貼
DM多仔多到覆唔哂

香港樂評選 #十碟推薦
我們集體推薦的2020年度十張唱片
——

[10] @tynt__ 【Symbol】
——
電幻樂隊TYNT於2020年初帶來破格的專輯【Symbol】,記錄了樂隊於2019年間的情緒。作品層次分明,充滿電子合成的音色和實驗性,混合了Trip-Hop、Dream-Pop、工業、後搖滾等音樂風格,充份展現出電子樂器的表現力。編曲豐富多變,起伏張力大,利用模糊的電結他以及重複迷幻的聲線,營造氣氛和空間感,引領聽眾逐步渡過憂鬱凌亂的思緒,穿梭於TYNT獨特的音樂世界。

(Joey @9588hk )
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
DM多仔多到覆唔哂

香港樂評選 #十碟推薦
——

[9] @seaislandferry 海島小輪【Telescope】
——
木棉花開、候鳥南飛,表面週而復始,卻悄無聲息地起着變化。【Telescope】錄下香港今昔,段落或拍子的變動是時間場景的轉換,悠揚的樂韻則好比輕嘆,感慨往日的美好回憶和自然風貌,隨時間慢慢流失指縫間。過去兩年,全球暖化持續加劇,香港政局亦正升溫,海島小輪以【Telescope】將兩者連結,像《不回歸線》寫候鳥與移民潮、《幾陣雨》記雨季和愁緒,一一道出港人的漂泊無定,既具全球觀,亦帶關懷本地的溫度。

(Hei @hk_musicdarwin 音樂達耳文)
DM多仔多到覆唔哂

香港樂評選 #十碟推薦
——

[8] @nichung 林聰【月人兒】
——
懷着夢想的月人兒,活在令人窒息的霧霾中。灰色一片天,藏着過去兩年的傷痛,遺下被踩碎的花瓣。林聰的首張專輯【月人兒】一反廣東歌近年短intro及快速入verse的做法,以過場曲及較長的前奏鋪墊每首歌,由夏至冬,與聽眾在迷失與失望中,嘗試尋找夜裡同行之路。歌曲因而更具畫面,氣氛更凝重,同時也讓人更加心痛。

(Chucky @music__picks )
DM多仔多到覆唔哂

香港樂評選 #十碟推薦
——

[7] 許廷鏗 @hui_alfred 【Negative】
——
要真正面對負面情緒,唯一解救方法是逐頁逐頁揭開內心的傷痛、怨恨、傷疤,哪怕面前是看不到終點的路,都要在負面情緒下繼續前進。許廷鏗在【Negative】以十首歌窺探人心不同的負面感覺,不論是《恨》談到的無力面對,或是《賤》的自嘲,都在專輯中得到注視。說到底,所有負面想法皆來自我們的心慌,只要「勇敢得我自許」就能面對。

(Issac @c_plus_music 私家音樂)
DM多仔多到覆唔哂

btw估第六、七會有林家謙、江逸天或者赫茲
sampras625 發表於 2021-3-29 15:13

得番一個位
你快啲估係邊個

haha。。。完全唔識個mechanism
b01091018 發表於 2021-3-30 00:02

頭五係呢五隻
你可以估埋佢地排咩位

hirsk【nosta/gia 噪噪噪噪切】
RubberBand【i】
YoungQueenz【Spirited Away 神隱】
王嘉儀【殘】
南洋派對 N.Y.P.D.【南洋派對】
DM多仔多到覆唔哂

燈左添 唔記得樂評選都係偏好full album,唔估第六了
估1-5先
1. YQ
2. NYPD
3. RB
4. hirsk
5.  ...
sampras625 發表於 2021-3-30 09:50

都有EP入過嘅
DM多仔多到覆唔哂

香港樂評選 #十碟推薦
——

[6] The Hertz【The Hertz】
——
【The Hertz】是一張充份發揮五個成員創作力的EP,六首歌曲,每人至少寫了一首;六個單曲封套,每人亦至少設計了一個,並擔任當中主角。你可以透過歌詞,聽到這群年輕音樂人活在動盪社會時而積極、時而消極的心聲,而他們的音樂,卻讓人在亂世中有一點無所畏懼的溫暖。沒人能預料自己坐上了一輛可停泊一會的私家車,還是一列投奔末日的快車,但如果車上播放的是The Hertz的歌,內心或者會好過一點。

(Mos囝 @ 毛明)
DM多仔多到覆唔哂

作者大人
b01091018 發表於 2021-3-30 12:53

#喜歡RaySze
#支持HimHui
DM多仔多到覆唔哂

香港樂評選 #十碟推薦
——

[5] SOPHY 王嘉儀【殘】
——
王嘉儀的首張國語專輯【殘】,繼承她之前的音樂風格,電音與R&B的基底,再配合她國語發音竟沒有一般廣東歌歌手常會出現的水土不服之感的唱腔,像酒精發酵,讓人容易迷醉。專輯的音樂如一口井般圍着我們,但歌詞內容又反映井外世界的哀愁,厭世與警世並存、詭異與向禪意的進化,在殘酷的亂世中,這位港版的FKA Twigs始終會帶給你一點撫慰。

(田中小百合 @ 斐宇梧的中文唱片架)
DM多仔多到覆唔哂

香港樂評選 #十碟推薦
——

[4] hirsk 【noista/gia 噪噪噪噪切】
——
香港每天都被扭曲着。hirsk在【噪噪噪噪切】嘗試把一些你在香港習以為常、卻未必愛聽的聲音,變成一段段你不願她們被遺忘的歷史。機械、冰冷的聲音,經他遠赴外國學藝對美的感知,結合回到香港生活所感受到的荒謬,建立成一幅由香港噪音組成的地圖,再碰上聽眾腦海裡對某個聲音的感觸,隨即體現出英文碟名【noista/gia】的意思:懷香港的舊。這種電腦與人腦的互動、聲音與回憶的衝擊,所營造的即興感,是屬於老香港的浪漫。
DM多仔多到覆唔哂

中左
赫茲勉強都算中掛
sampras625 發表於 2021-3-30 23:10

中完又中
DM多仔多到覆唔哂

香港樂評選 #十碟推薦
——

[3] 南洋派對 【南洋派對】
——
正所謂「心情好,聽南洋;心情唔好,聽南洋」,【南洋派對】能以澎湃音色令興奮情緒更高漲,能以抵死歌詞驅走愁緒。呢張唱片就係最草根本土嘅聲音,展現香港人嘅靈活,面對每日貼身嘅生活煩惱,無時間搞嘢、唔明女人諗咩嘢、死催爛催都等唔到舊嘢,仍可以苦中作樂,將不滿、不解化為創作養分同小趣味。若果我哋註定要喺底層掙扎,咁就一齊做最好嘅垃圾!

(博比 @ 音樂. 人生)
DM多仔多到覆唔哂

香港樂評選 #十碟推薦
——

[2] RubberBand【i】
——
早在【Easy】或之前,RubberBand已能做出起、承、轉、合兼備的專輯,來到【i】,他們把這件事做得更完美。這次找來日本爵士大樂團,樂手們奏得爽,聽眾也聽得雀躍。特別是主打歌《漫長》,旋律彷如向甄妮《無敵是愛》致敬,像帶我們回到八十年代香港樂壇的黃金時期。

聽罷【i】,可期待RubberBand未來的專輯也會為筆者帶來童年時在唱片鋪門口排隊等待卡式帶推出般望穿秋水、引頸以待的心情,重拾聽音樂應有的興奮。

(鍾一匡)
DM多仔多到覆唔哂

能見到一位真正懂得唱歌的人獲最佳男歌手真好!

好句 好句!
JasOh103 發表於 2021-4-19 11:46

我收稿嘅時候都諗到你會鍾意嘅呢句
DM多仔多到覆唔哂