返回列表 發帖

張敬軒首亮相《Chill Club》!

日前張敬軒(軒仔)現身無綫錄影音樂節目《勁歌金曲》,今日(12/3)則首度亮相ViuTV拍攝另一音樂節目《Chill Club》。軒仔接受《香港01》訪問時透露,自己在拍攝前特意參觀錄影廠,笑言有種拜訪景點的感覺:「我有好多朋友上過去做節目,今日見到佢哋成日喺錄影廠出面影相嘅走廊,有種『終於嚟到呢個名勝』嘅感覺。(有打卡?)係呀,啱啱都影咗啲相。」

軒仔透露在節目中將演唱兩首從未作現場演出的曲目,包括收錄自上一張專輯《Senses Inherited》的《裝睡的情人》,及在新碟《The Brightest Darkness》的《從頭開始》。他坦言在錄影期間感到緊張,又認為與Joey Tang(鄧建明)等音樂人合作機會難逢:「我好耐冇同Joey Tang合作,同Tang Sir咁多年都係喺大型演唱會合作,但係今次可以好近距離Jam歌,覺得好開心。」

軒仔又特別講到與主持駱振偉(Thor)合唱《笑忘書》,原來軒仔在2013年轉投英皇娛樂後,Thor剛好就約滿離巢,他對這位同門「師兄」近年發展感到高興:「佢參加新秀嗰年,唔記得係咪做評判,總之我就係喺現場。我覺得佢就好似伍仲衡評價強尼嘅說話一樣,樂壇欠佢一個交代。佢係用心做音樂,相信雖然佢喺電視台有好好嘅發展,又有拍劇又做主持,但係我諗音樂都係佢好想得到成績嘅一個範疇,希望樂迷同愛戴佢嘅觀眾都畀多啲支持佢。」

直言《勁歌》與《Chill Club》無法比較

軒仔先後現身《勁歌金曲》和《Chill Club》,他指後者在音響、燈光的水準高,被問到兩間電視台的音樂節目有何分別,他坦言無法比較:「兩個音樂節目嘅製作風格同目的好唔同,坦白講,其實冇乜嘢好比較,因為大家做緊唔同嘅嘢,唯一嘅著眼點係,音樂節目一定要推動樂壇,令歌手同音樂人有表演機會。」

他特別提到《Chill Club》在疫市下沿用現場樂隊為歌手伴奏,為樂手雪中送炭:「成個疫情當中,我哋幾乎冇晒演出,但係因為《Chill Club》,一班樂手可以有好穩定嘅收入,呢個係我覺得電視台音樂節目最可貴嘅地方。其實音樂節目除咗畀一個平台我哋唱歌,對樂壇係有一啲隱性作用。」

「唔會特登諗要去邊個台!」

被問到日後若兩間電視台頒獎禮撞期會如何取捨,軒仔解釋在沒有電視台歌手合約下,兩者之間根本不需要作取捨:「以往大家有一種認知,認為某個電視台唔畀藝人去其他電視台,其實我哋當時要簽(電視台歌手)約,而呢個舉動係基於尊重合約精神。因為冇乜人講過,所以我都唔想大家有誤會,其實如果歌手冇(電視台)合約,喺任何一個傳媒都可以出現,例如我依家係冇合約,所以唔會特登諗要去邊個台。」他又稱自己今年保持當新人的心態,希望接觸更多不同類型的節目:「喺呢行,你要抱住去嘉年華嘅意識先得,嗰度有攤位遊戲咪去玩囉,輸贏唔緊要,最緊要係玩得開心,呢個就係我依家嘅心態。」

Source: HK01

幾時到祖兒上?
再將我相信的如煙火般綻放

牙科
47. Bring Him Home
week13
1 . Beanies        今晚抹掉你

點解唱得差咗好多
個樣又...
年紀大?
側田:嚐過勾結醜惡的世間 了解到何謂卑鄙

幾時到祖兒上?
kaman921 發表於 2021-3-13 23:02

實會既 睇下祖兒幾時返香港
陳蕾食咗喉糖未?

回復 4# liebe

係咩,點解咁講

回復  liebe

係咩,點解咁講?
樂壇之鬼 發表於 2021-3-14 00:24

耐唔耐會聽返佢英皇前嘅歌(通常係no.eleven果期) 發現成個音質差別幾大
再聽舊啲做比對 (e.g.酷愛) 而家聲音明顯唔亮 有d濁 有時live會吃力
樣又好腫 係咪食太鹹/身體唔太好?
唔係盲插 亦冇理到藍唔藍嘅問題 係真心作為樂迷果種關心
側田:嚐過勾結醜惡的世間 了解到何謂卑鄙

耐唔耐會聽返佢英皇前嘅歌(通常係no.eleven果期) 發現成個音質差別幾大
再聽舊啲做比對 (e.g.酷愛) 而家聲 ...
liebe 發表於 2021-3-14 00:46

認同腫 佢瘦身唔瘦面,應該真水腫

美軒嘅live真係差左 把聲冇咁清 加上個唱腔有d一成不變

認同腫 佢瘦身唔瘦面,應該真水腫
nitanita 發表於 2021-3-14 01:08

覺左好耐走晒樣

但俏郎君唱得好正喎

有冇人知hin仔呢集chillclub幾時出街? 係咪3月14號晚?
趁一切 都正好
撮合無盡 的偶然來盡興

期待 裝睡的情人 live

點解唱得差咗好多
個樣又...
年紀大?
liebe 發表於 2021-3-13 11:59 PM

講緊上勁歌?
唔覺live好差喎。。

覺左好耐走晒樣
未完成 發表於 2021-3-14 01:24
佢個面又腫又膠, 真係擔心佢會變到好似歐信希咁
係唔係真係因為同Kenny復合完又分手太傷心

聽完又唔覺好差
Btw 個廠景好醜好醜,要改革就唔該換埋佢
二〇二三年度全女班投票
投選你最喜愛的歌曲歌手演唱會

點解唱得差咗好多
個樣又...
年紀大?
liebe 發表於 2021-3-13 23:59

係囉 搞邊科 個樣差啲認唔到

支持美軒
我估錯這個世界得到教訓

@timc524

其實我都覺得唱歌差左,個樣又腫左,但都係依然支持佢
我估錯這個世界得到教訓

喜歡裝睡的情人
在這畢生不滅 無極的狀態

其實佢不嬲唔賣樣⋯⋯希望唔好再化咁濃妝,d人都唔會再集中係佢個樣到黎講。
年紀大聲帶確係老化左,無以前咁清,同時其實厚左,低音位好聽過以前,實d。

Btw尋晚俏郎君真係唱得好ok,昇華左首歌。係頭個二首就一般般。
期待chillclub

作為非軒粉, 唔係成日留意佢,
其實佢化厚妝唔係第一日既事;
BTW覺得首俏郎君好悶, 同佢以前d歌差唔多咁,
希望真係好似佢咁講, 話會帶d新鮮感俾樂迷.

勁歌可唔可以搞吓怖景, 新人事新作風, 個景要換咗佢

其實我都覺得唱歌差左,個樣又腫左,但都係依然支持佢
mrshadowll 發表於 2021-3-14 08:07

變咗樣

潛水佢認自己撻q

潛水佢認自己撻q
kenneth 發表於 2021-3-14 16:14

潛水我一直覺得佢唱得太用力,其實唔洗下下真音上。根據作曲人原意應全假音 chill住 hae住 唱先岩

@timc524
bagfgfcde 發表於 2021-3-14 08:05

做咩tag我
荃打支持軒仔
她都一走了之 你會否哭訴後找我做靠倚

潛水我一直覺得佢唱得太用力,其實唔洗下下真音上。根據作曲人原意應全假音 chill住 hae住 唱先岩{: ...
nitanita 發表於 2021-3-14 16:55

潛水永久雪藏咗
冇機會聽佢唱架啦

其實佢不嬲唔賣樣⋯⋯希望唔好再化咁濃妝,d人都唔會再集中係佢個樣到黎講。
年紀大聲帶確係老化左,無以前 ...
nitanita 發表於 2021-3-14 09:22

我覺得低音仲差左
我估錯這個世界得到教訓

我覺得低音仲差左
mrshadowll 發表於 2021-3-14 17:55

請舉例?
以前酷愛live啲G2成日落唔到
到今年盛樂酷愛夠膽降key喎

唔係唱得差咗
而係年紀到咗咁上下聲帶會冇咁有彈性,把聲會變厚同埋冇咁清脆,呢啲變化係薄聲歌手身上特別明顯(eg.王菀之衞蘭

呢啲嘢翻唔到轉頭

做咩成日話佢走樣=.=
陳蕾食咗喉糖未?

查實今年適逢是《勁歌》首播40周年紀念(1981年10月首播),曾志偉借與「三大」唱片「破冰」整頓大台的音樂節目,可謂順理成章得來,又盡擁天時地利人和。內部消息證實,已播足3年半的《流行經典50年》(2017年9月首播,前身為7集的《流行經典50強》)將會在4月初結束,未知日後會否以新模式推出,而4月11日開始,同時段(星期日晚上9時半)會改為播放一小時版的《勁歌》,跟《Chill Club》同時段重疊,換言之,很大機會跟4月18日舉行的《Chill Club推介榜年度推介20/21》正面對撼,掀起另一場電視大戰,然而是否真的會在4月11日播出「改革版」,也要看公司內部決定,不過內部消息坦言,軒仔任嘉賓的這集《勁歌》只能算是「微調版本」,未算全面「改革」,意味4月回歸周日晚黃金時段播出後,節目將會有更大改動。

《勁歌》內容經過多次改動,從製作角度出發問題不大,加上「三大」歌手回歸,請演出嘉賓並不困難,惟據了解,現時監製和製作團隊正努力度橋,但最感「頭痕」的是由誰人擔任「新版」主持,始終是黃金時段播出,如果由占史、周志康、谷婭溦、伍富橋和孔德賢等現任主持繼續做下去,或會令人覺得份量不夠,難以擔正做「主位」,換班勢在必行,本來內部一度屬意由森美負責,不過他將會擔任選秀節目《聲夢傳奇》的主持,所以需要另覓他人,條件是要有新鮮感,或會從音樂圈中尋找目標,現階段仍未有定案。
source from hk01https://www.hk01.com/%E7%9C%BE%E6%A8%82%E8%BF%B7/599164/%E5%8B%81%E6%AD%8C%E9%87%91%E6%9B%B2-%E5%85%A8%E9%9D%A2%E9%9D%A9%E6%96%B0%E8%BF%8E%E6%8E%A540%E5%91%A8%E5%B9%B4-4%E6%9C%88%E8%90%BD%E5%AF%A6%E9%87%8D%E8%BF%94%E5%91%A8%E6%97%A5%E9%BB%83%E9%87%91%E6%99%82%E6%AE%B5%E6%92%AD%E5%87%BA
殘破身軀注滿熱血 堅拒眼前由誰掠奪
日後歲月 以初心 對抗暴雪

查實今年適逢是《勁歌》首播40周年紀念(1981年10月首播),曾志偉借與「三大」唱片「破冰」整頓大台的音樂 ...
beethoven250 發表於 2021-3-14 23:39

搵美祖做主持 實夠娛樂性
SSN Chart (22 Mar)  冠軍: 三生有幸 - Yan Ting  |  亞軍: 唔明你講乜 - 陳健安

有冇人知軒仔呢集幾時會出街?
趁一切 都正好
撮合無盡 的偶然來盡興

做咩成日話佢走樣=.=
stephybest 發表於 2021-3-14 11:38 PM

因為真係走吖嘛
又腫又膠
睇返兩年前宣傳SI嘅時候 個樣自然好多 至少認得出係張敬軒

好驚鷹王會給他藥物,又驚美軒定力唔夠。

因為真係走吖嘛
又腫又膠
睇返兩年前宣傳SI嘅時候 個樣自然好多 至少認得出係張敬軒 ...
tyli 發表於 2021-3-15 04:18

人到中年就被嫌棄
陳蕾食咗喉糖未?

hkwilliamsiu 發表於 2021-3-15 07:22

開咩藥物
陳蕾食咗喉糖未?

開咩藥物
stephybest 發表於 2021-3-15 07:28

有無聽過王傑曾經講的一番話

有無聽過王傑曾經講的一番話
hkwilliamsiu 發表於 2021-3-15 08:09

發生咩事
陳蕾食咗喉糖未?

因為真係走吖嘛
又腫又膠
睇返兩年前宣傳SI嘅時候 個樣自然好多 至少認得出係張敬軒 ...
tyli 發表於 2021-3-15 04:18

剛才上YouTube睇張敬軒最新唱歌片段,有唔覺又腫又膠,可能chill club 光線和打燈出事。

冇發生咩事
stephybest 發表於 2021-3-15 08:12

王傑親身向傳媒説: 王傑中毒事件簿

慘人到中年就被嫌棄
stephybest 發表於 2021-3-15 07:28

唔會啦,d人鍾意佢應該無乜人因為個樣囉。

hkwilliamsiu 發表於 2021-3-15 07:22

受仔應該唔會對佢點,話唒點都要比返幾分薄面佢阿媽,雖然間公司名聲唔好,但睇得出受仔其實幾錫佢。

唔會啦,d人鍾意佢應該無乜人因為個樣囉。
nitanita 發表於 2021-3-15 12:44 PM

但係都會擔心佢健康。。
突然間脹咗咁多  希望冇乜事啦

查實今年適逢是《勁歌》首播40周年紀念(1981年10月首播),曾志偉借與「三大」唱片「破冰」整頓大台的音樂 ...
beethoven250 發表於 2021-3-14 23:39

唔係以後都一個人hold一集咩?

受仔應該唔會對佢點,話唒點都要比返幾分薄面佢阿媽,雖然間公司名聲唔好,但睇得出受仔其實幾錫佢 ...
nitanita 發表於 2021-3-15 12:47

蛋記對佢唔差啦
起碼有做歌自由度先 覺得佢係蛋記開心過環球好多

期待
英皇終於俾一線星上viu

搵美祖做主持 實夠娛樂性
John 發表於 2021-3-15 01:52

期待早早啲金句