返回列表 發帖

陳天翱Eagle出道親任曲詞編監 拒做林家謙第二

ViuTV王牌選秀節目《全民造星》成功為演藝圈帶來新血,更打造出男團MIRROR及ERROR,新一代男神姜濤人氣之高亦成為廣告商寵兒,在演藝圈佔據的版圖愈來愈闊。《全民造星II》廿強,精通鋼琴、結他等各種樂器,素有音樂才子之稱的陳天翱(Eagle)曾為許廷鏗的《Negative》作曲,近日上架EDM(Electronic Dance Music)曲風的本人出道歌《Leave the World Behind》,更全能地親手包辦詞曲編監四職,出歌兩星期已超越AGA的《City Pop》,登上香港電台中文歌曲龍虎榜第18位。

談起出道作為何會選擇本地較罕見的EDM曲風,Eagle就透露歌曲在自己睡房誕生,又表示有情意結:「自己喜歡另類啲嘅音樂,加上由細到大都係聽外國嘅音樂多,例如:EDM、Rock、Foreign等……」除此以外亦希望為樂壇尋求突破,也讓聽眾有更多選擇:「香港太多相類似嘅情歌、太沉悶,既然已經有咁多專業音樂人、歌手做緊,自己就想做啲市場冇乜嘅歌、行條唔同嘅路,亦唔想被歸類為普遍嘅流行歌手。」他續言:「相信有好多獨立、甚至主流歌手都嘗試緊廣東歌嘅可能性,而百花齊放嘅樂壇就係由獨特嘅音樂組成,希望大家一齊努力去建立新氣象。」

Eagle在《造星II》結束後接受訪問時透露曾有公司拋出過橄欖枝,不過在經深思熟慮後他還是堅持做獨立音樂人:「冇限制係其一,加上自己其實頗喜歡現在的生活,較無拘無束,喺冇壓力嘅情況下會做到啲更貼近自己所喜歡的音樂。」針冇兩頭利,只有自己肩負更多才能換取更多自在:「難處都唔少,例如Terence(林家謙)都係乜都要自己度、自己諗,細到放音樂上邊個Streaming platforms、幾錢都要計得好小心,始終獨立音樂人能夠投放嘅金錢有限,但我相信一切都係個好好嘅學習過程,亦更珍惜每次做歌、表演嘅機會。」

陳天翱Eagle獲林家謙力撐。

至於一手包辦曲詞編監,Eagle就表示可以100%「我手寫我心」:「希望歌曲的靈魂能更一致地表達出來,每粒音跟詞的配搭加上編曲能添上更多層次。」他又道出背後辛酸:「自己詞曲編監係因為無錢,請監製、編曲、全部都係錢,要請較專業甚至頂尖的更不在話下,幸好一直從事幕後工作,認識到不少對音樂很有熱誠和要求的音樂人願意相助。」談起同樣自己親自包辦曲詞編監的林家謙亦闖出自己的一片天,會否以他為目標,Eagle就說:「無視仼何人為目標,最緊要係同自己比較,每日是否做得比之前更好,有進步就問心無愧。」

link

個人意見: 之前睇佢幫應廷彈琴已經覺得佢好charm, 估唔到佢第一首歌會出edm
討論重點: 家謙叫佢GAU YAU係咩意思? 膠友?
在這畢生不滅 無極的狀態

GAUYAU = 搞友
睇嚟佢地有啲不尋常嘅關係

「出歌兩星期已超越AGA的《City Pop》」
支持!

三個之中,佢唱歌最好
我估錯這個世界得到教訓

喜愛鷹兒!

出歌兩星期已超越AGA的《City Pop》

Btw支持E字頭歌
Ooh~Tell me how you feel it
Ooh~ Gonna let you know  Imma let you go
I won't say sorry
Oh feeling so high

言下之意係林家謙啲歌好悶
她都一走了之 你會否哭訴後找我做靠倚

出歌兩星期已超越AGA的《City Pop》,登上香港電台中文歌曲龍虎榜第18位。

17  ne  煙花紀          容祖兒
18  ne  Leave The World Behind Eagle Chan
19  ne  CityPop          AGA

可以寫只比容祖兒低一位,並超越AGA

新聞正面圖都無一張

想認識佢都有啲啲難

team ter
47. Bring Him Home
week13
1 . Beanies        今晚抹掉你

唱歌好聽,亦可演奏不同樂器,有才子稱號。但剛出道就咁高調,好驚好快有haters.

鷹兒身高 身材 樣貌 唱歌都贏

鷹兒身高 身材 樣貌 唱歌都贏
edwardngwy 發表於 2021-3-15 10:48

但係隻門牙冇咁大...

支持鷹兒

但係隻門牙冇咁大...
WZA111 發表於 15/3/2021 10:53

鷹係唔係會食花鼠

其實佢支新歌真係幾好聽
但係謙B唔單止賣才藝,賣歌wor
人地行偶像路線架

鷹係唔係會食花鼠
edwardngwy 發表於 2021-3-15 11:44

應該會
花鼠 is over

佢個package完勝林家謙啦

支持ego

佢個package完勝林家謙啦
Lewis 發表於 15/3/2021 12:44
身型已經吊打

今年出道又冇大公司backup 有啲冒險

Eagle 高質過成隊鏡

支持eagle!
live可以再進步但係第一首歌有咁嘅質素已經非常犀利!

喜歡Eagle
如果唱歌少啲破音 呢個男人就完美

支持Eagle!

其實佢個樣都...
你快樂過生活 我著襪浸溫泉

GAUYAU = 搞友
睇嚟佢地有啲不尋常嘅關係

「出歌兩星期已超越AGA的《City Pop》」
支持! ...
WZA111 發表於 2021-3-15 07:44

唔明同aga有乜關係

喜歡Eagle
如果唱歌少啲破音 呢個男人就完美
ka_sakura 發表於 2021-3-15 13:55

上年又聽講話會組隊

之前家謙story tag E先生原來係佢
喜歡謙b都支持eagle

「香港太多相類似嘅情歌、太沉悶,既然已經有咁多專業音樂人、歌手做緊,自己就想做啲市場冇乜嘅歌、行條唔同嘅路,亦唔想被歸類為普遍嘅流行歌手。」

佢d edm好聽, 支持樂壇多樣性

支持佢,因為留言畀意見佢隻歌佢有覆我
I dig my fingers in expecting more than just the skin~

gauyau應該係加油
(雖然我打開gayau

新聞正面圖都無一張

想認識佢都有啲啲難
Garfield 發表於 2021-3-15 10:07

原文有好多
我無搬過嚟
在這畢生不滅 無極的狀態

佢好似有作歌俾猩懵

作了 安守本份 俾 groupmate
作了 愛情無價 俾 弱雞

btw係陳天唔係翱
係有啲難寫但保證唔會好似某江X生咁被404 not found

btw係陳天翺唔係翱
係有啲難寫但保證唔會好似某江X生咁被404 not found
ka_sakura 發表於 2021-3-16 18:32
唔會嘅當要打 AK 都寫到江

GAU YAU 會唔會係"加油"?

Eagle 加油

GAU YAU 會唔會係"加油"?
sumtom 發表於 2021-3-16 20:31

咁耐人尋味既呢句。。
陳蕾食咗喉糖未?