返回列表 發帖

樂易玲狠批形象癲返唔到內地 J.Arie拍邵氏兩劇得四句對白

2021-03-15 樂易玲狠批形象癲返唔到內地 J.Arie拍邵氏兩劇得四句對白 節約求生

現年31歲的雷深如(J.Arie)前年簽約邵氏,上月突然提前解約。日前J.Arie在觀塘接受《蘋果》專訪,大爆「分手」內幕,原來曾獲提名金像獎最佳新演員的她,在邵氏年半只拍兩劇,加起來更只得四句對白;慘遭冷待的她自資出歌,因為內容踩界,被高層樂易玲狠批:「個人咁癲係返唔到內地。」J.Arie最後解約求生。

雷深如2012年港大法律系畢業後,翌年即簽約太陽娛樂加入樂壇,成為新人王,前年轉做獨立歌手一度孤苦無依,其後邵氏向她招手,J.Arie以為大樹好遮蔭,與邵氏簽下五年合約,原定到2024年中才約滿,她卻於今年情人節提前解約。J.Arie指加入邵氏初期非常低調,嘗試學做乖乖女配合,不過去年她先後推出歌曲《雙面哈菲》和性上癮為題材的《陰陽道具》,由才女變「性女」嚇壞公司高層,為免雙方對立,J.Arie最後選擇解約求生。終於等到鬆綁,J.Arie也興奮高呼:「冇約嗰一刻,我感覺鬆咗一口氣,我終於可以做《蘋果》訪問喇!」

飛大馬拍攝變遠景
回顧這一年半做邵氏藝人,J.Arie說:「拍過兩套劇,總共有四句對白,其中一套係《非凡三俠》,公司特登安排我飛去大馬拍一場戲,我喺cafe見到Chilam(張智霖),遞本書同佢講『你可唔可以同我簽個名,我係你fans』,最後套劇出街,我變咗wide shot,對白被cut走。另一套係《陀槍師姐2021》大結局嗰集,出場講我殺咗男朋友落口供時爆喊,呢套我有三句對白……出咗三秒,叫做同陳豪、宣萱同場。」J.Arie兩次演出的角色完全沒發揮,跟路人甲冇分別。
...
J.Arie於是跟高層樂易玲傾談解約:「我同樂小姐講『我同公司direction咁唔同,可唔可以放生我』,佢覺得我做嗰啲歌,搞到個人咁癲,好唔正面,係返唔到內地。樂小姐都應該預計唔到我咁癲,養住我都影響到佢哋,擺我入佢啲劇係返唔到內地。」

Source:Link

感想:
恭喜佢離開咗依間公司
樂易玲 who?夠膽咁同美丁講嘢

丁兒好慘
一想李髮膚 枯得更快 想得心血澎湃

I stan her!

太陽都收晒檔咁滯

雷深如2012年港大法律系畢業後,翌年即簽約太陽娛樂加入樂壇,成為新人王
47. Bring Him Home
week16
1 . 林芊瑩 Let Go

無論發生咩事我都會支持你!

支持丁丁 be herself

愛丁堡!
林家謙太誘人 林家謙太惱人
林家謙跟我 企在銅像前擁吻

乜丁arie形象真係好癲咩?定係某大國保守到。。。

點解要做乖乖女 唔准飲酒齋飲水
十二點前就要入睡 我怕我會未老先衰

十二點前就要入睡 我怕我會未老先衰 ...
on07111 發表於 2021-3-15 22:14

想幹
SSN Chart (29 Mar)  冠軍: 回復原廠設定 - SADJAY  |  亞軍: Control Freak - 小塵埃

佢fb直播好做作....
趁一切 都正好
撮合無盡 的偶然來盡興

可能佢都唔想去內地呢

之前佢話會嘗試買返太陽d歌出碟, 我期待會有得買, 無啦無啦

終於可以上chillclub同埋上viutv榜!!!!

之前佢話會嘗試買返太陽d歌出碟, 我期待會有得買, 無啦無啦
boy4dudes 發表於 2021-3-15 23:13

話儲錢買4首嘛 點解無?

話儲錢買4首嘛 點解無?
kenneth 發表於 2021-3-15 23:19
儲左但係而家筆錢可能要用黎做生活費, 因為無左邵氏收入. 希望只係我想太多

「冇約嗰一刻,我感覺鬆咗一口氣,我終於可以做《蘋果》訪問喇!」

佢都唔似想上大陸
成功解到約冇雪住真係好好彩
之前睇過佢拍電影都幾好

儲左但係而家筆錢可能要用黎做生活費, 因為無左邵氏收入. 希望只係我想太多  ...
boy4dudes 發表於 2021-3-15 23:32

點算!? 有無唱片公司要j.arie

十二點前就要入睡 我怕我會未老先衰 ...
on07111 發表於 2021-3-15 22:14

CCTVB  D女係人面前扮乖乖。。放工陪有錢佬。船P。。

kk8733 發表於 2021-3-16 01:50

晚晚乖

馬蹄露有冇份。。

雷深如2012年港大法律系畢業後,翌年即簽約太陽娛樂加入樂壇,成為新人王
b01091018 發表於 2021-3-15 21:46

Ada被匿名!
❤️  明白  我再流連也是總不配  是兩種命  是兩種人  ❤️

未夠癲!

釋放自己啊美丁
魂冇影啲歌真係好難聽

咁佢當初簽邵氏都應該無講自己的歌會咁顛
簽得邵氏就預左係要做內地市場
咁佢走都好,唔好累左其他同組的人

佢做獨立歌手好好多

星期6睇佢唱LIVE, 個台風仲係好OVER

咁佢當初簽邵氏都應該無講自己的歌會好正常
咁佢走都好, 唔好累咗自己

咁佢當初簽邵氏都應該無講自己的歌會好正常
咁佢走都好, 唔好累咗自己 ...
WZA111 發表於 2021-3-16 09:00

邵氏似係睇中佢會自己做歌得來, 係做你死我活,我錯個的順便帶旺套戲的歌多的

馬蹄露有冇份。。
WZA111 發表於 2021-3-16 07:59

你要問有錢佬。。

其實佢到底係咪HKU LAW
入CCTVB之前唔知對方咩底蘊架咩

Sorry 我可能廢老d  我唔係好認同
你入得TBB你預左架啦
同時你要J求自己想做既野唔係唔得
但你係唔係維持到自己生活先
要記住你都入左行冇十年都八年
冇大公司係後面 條路唔易行
同埋做配角未必只係做一世啦,

總結一句, 佢會唔會自視過高左, 唔知自己個位置去到邊呢?
求毒坤演唱會門票一張 $500
(你比我, 舉牌另議)

支持美丁
唔洗返大陸奶人仔仲好
再將我相信的如煙火般綻放

親親愛的親親我 輕輕抱擁輕撫我
真命是你出現 終等到你飛過

Ada被匿名!
風見志郎 發表於 2021-3-16 08:29

慘!

LoveMirkay520 發表於 2021-3-16 12:00

謝謝貼圖
SSN Chart (29 Mar)  冠軍: 回復原廠設定 - SADJAY  |  亞軍: Control Freak - 小塵埃

Sorry 我可能廢老d  我唔係好認同
你入得TBB你預左架啦
同時你要J求自己想做既野唔係唔得
但你係唔係維持到 ...
Eddie8848 發表於 2021-3-16 11:33

佢個講法有啲無辜
的確係tvb無畀機會佢在先
份約太困身 無得去其他電視台

佢個講法有啲無辜
的確係tvb無畀機會佢在先
份約太困身 無得去其他電視台 ...
kenneth 發表於 2021-3-16 12:03

簽邵氏係可以上其他台的
不過唔知佢係未低能到簽左TVB部
如果係TVB部頭, 當然唔去得其他台
咁佢個HK LAW點讀返來

LoveMirkay520 發表於 2021-3-16 12:00

不要臉的想    貼圖分享    你贈我讚賞
❤️  明白  我再流連也是總不配  是兩種命  是兩種人  ❤️

ILUB其實都係簽左邵氏...
殘破身軀注滿熱血 堅拒眼前由誰掠奪
日後歲月 以初心 對抗暴雪

b01091018 發表於 2021-3-15 21:46

記得當年係因為sita啱啱走咗,先臨時臨急推佢出來

ILUB其實都係簽左邵氏...
beethoven250 發表於 2021-3-16 15:28

下。。咁都得。。

點算!? 有無唱片公司要j.arie
kenneth 發表於 2021-3-15 23:37

無公司好過啦.... 其實大家有無發覺佢無公司後曝光率極高?睇到網上消息好似之後都會上late show做嘉賓。
前幾年要怪都係怪簽錯經理人...

Ada被匿名!
風見志郎 發表於 2021-3-16 08:29

想當年J仔真係強過Aga... 大家都唱作,但係J仔已經上大銀幕拍戲做主角。之後幾年太陽無再focus音樂。走得都走。簽完邵氏就唔洗講啦... 頭條都出埋。

咁佢當初簽邵氏都應該無講自己的歌會咁顛
咁佢走都好,唔好累左其他同組的人
...
gordon0807 發表於 2021-3-16 08:57

Sor大家,好似回覆多左,但係好喜歡J仔。佢自己都有講過佢唔會因為要靚而刻意控制自己唱歌既表情,因為佢要運氣之類。所以別怪她~其實佢live開頭以為佢可以裝賣瘋癲,但係耐左知道原來佢就係咁抵死。幾可愛!

想當年J仔真係強過Aga... 大家都唱作,但係J仔已經上大銀幕拍戲做主角。之後幾年太陽無再focus音樂。 ...
isaacfrost 發表於 2021-3-17 12:58

當年Ada我都係俾女銀

無公司好過啦.... 其實大家有無發覺佢無公司後曝光率極高?睇到網上消息好似之後都會上late show做嘉 ...
isaacfrost 發表於 2021-3-17 12:55

我明吖 佢做得係好好
但係問題係上面話擔心佢財源有問題

我明吖 佢做得係好好
kenneth 發表於 2021-3-17 13:16

哈哈哈我都係咁唸。但係慶幸佢都幾勤力開live同接job。希望勤力既寶寶會熬出頭啦!!!

我明吖 佢做得係好好
kenneth 發表於 2021-3-17 13:16

同埋你話簽邵氏經理人係咪廢㗎?簽個陣完全無影(有時上50年)... 離開後連續兩晚TVB節目都有佢份。咁簽黎拖啊?仲要同經理人分

同埋你話簽邵氏經理人係咪廢㗎?簽個陣完全無影(有時上50年)... 離開後連續兩晚TVB節目都有佢份。 ...
isaacfrost 發表於 2021-3-17 13:20

如果簽古天樂都好吖

如果簽古天樂都好吖
kenneth 發表於 2021-3-17 13:31

都未必。吳肇軒簽左依家都唔知做緊什麼... 可能公司太多人?老闆太忙?唔知... 但係肯定未必好事。