返回列表 發帖

擘面事件2.0!許廷鏗同華納反枱收場被消失

「巨聲」出身的歌手許廷鏗(Alfred)2017年與一手捧紅他的星夢唱片約滿,不肯續約跳槽過檔,曾被指不飲水思源,結果遭當時星夢CEO何哲圖列入「不受歡迎名單」,從此絕迹無綫平台。Alfred與星夢擘面「翻版」事件再次發生,據知他與所屬的華納唱片最近吵大鑊,在公司官方的宣傳貼文他全部被「消失」,而他的個人網上頻道忽然刪走有關華納歌曲,幾乎清空,事件耐人尋味。

有關Alfred與華納不和約滿消息在行內愈傳愈盛,4月ViuTV舉行樂壇頒獎禮,華納為旗下歌手拉票,在官方宣傳貼文呼籲歌迷踴躍投票,但貼文中男歌手許廷鏗竟然「消失」了,有眼利的網友發現,即時留言:「牙醫呢?」、「男歌手呢?」、「係咪完咗約?」等,而Alfred的社交平台,原本貼有唱片公司聯絡也改為自己的電郵地址。

就Alfred與華納爆出擘面傳言,問到對方是否已約滿及將他「雪藏」?華納未有否認傳聞,只是回覆東網說:「公司稍後有公布,其他不回應。」

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/entertainment/20210315/bkn-20210315222507010-0315_00862_001.html
任我行 失憶蝴蝶

男金已袋

「公司稍後有公布,其他不回應。」
即係未約滿?

男金已袋
edwardngwy 發表於 2021-3-15 22:47

係吖 吹波
其實negative嚮chillclub都無冠
鏗頂盡拎歌手獎啫 算啦

個人鍾意佢係星夢果陣既歌多D
首首都係經典~
趁一切 都正好
撮合無盡 的偶然來盡興

擘面事件2.0 #胡鴻釣
47. Bring Him Home
week13
1 . Beanies        今晚抹掉你

歐洲vlog係咪華納有份
林家謙太誘人 林家謙太惱人
林家謙跟我 企在銅像前擁吻

RVHOCPC 發表於 2021-3-15 22:54

幾好睇

删咗好可惜

佢走得係有啲奇怪
不過最想攞嘅男金都袋走咗
仲攞埋港台大碟獎 都差唔到頂峰

youtube真係無哂啲片
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 12
1. 自我反省 2. Little Love 3. Control Freak

真係似反面因為個timing好怪,就算係約滿都應該過埋Chill Club頒獎典禮先做嘢,依家個optics好尷尬。
I talk a lot of BS.

youtube真係無哂啲片
帥小寶` 發表於 2021-3-15 23:03

刪晒咁肉酸?

刪晒咁肉酸?
kayzzz 發表於 2021-3-15 23:09

歌曲 transfer 曬去 warner 條 channel
Vlogs 就搵唔到了
二〇二三年度全女班投票
投選你最喜愛的歌曲歌手演唱會

點呀!想同周柏豪再對換一次唱片公司
我估係華納縮皮,只想出數碼唱片,廷鏗唔制所以傾唔掂數。
定係之前新唱片話賣斷貨,係咪華納唔肯同佢翻印所以嬲嬲豬

又要重温一次舊片

我們都是這樣長大的
人大了 難得放肆地笑   才會懂 煩惱盡量忘掉
而患病這刻 才發現極渺小   學會珍惜了

歌曲 transfer 曬去 warner 條 channel
Vlogs 就搵唔到了
616.1314 發表於 2021-3-15 23:13

應該係還反個channel被Alfred...

好睇過d MV
Ooh~Tell me how you feel it
Ooh~ Gonna let you know  Imma let you go
I won't say sorry
Oh feeling so high

好睇過d MV
on07111 發表於 2021-3-15 23:20

之前追晒所有vlogs

個人鍾意佢係星夢果陣既歌多D
首首都係經典~
jamie1002 發表於 2021-3-15 22:53

未至於首首下?

但係alfred係華納d歌真心冇咁hit 華納冇咩油水 上年首1st plug youtube得 26k views Dear jane 4th plug 3個月2.4m views 可能warner同alfred deal 今年唔出碟 金堅唔肯咪反面 橫掂男金已袋 理x得你
殘破身軀注滿熱血 堅拒眼前由誰掠奪
日後歲月 以初心 對抗暴雪

反而鍾意華納嘅佢
希望揾到好公司,自己出嚟開檔都好

真係似反面因為個timing好怪,就算係約滿都應該過埋Chill Club頒獎典禮先做嘢,依家個optics好尷尬。 ...
angelicdestiny 發表於 2021-3-15 23:04

睇返2月已經有先兆

華納歌手齊齊影大合照獨欠許廷鏗 網民估一哥或「離家出走」?
張敬軒 // 泳兒 // RubberBand // MC張天賦 // 陳蕾 // MIRROR

睇返2月已經有先兆
Solomon 發表於 2021-3-15 23:41

嗰時以為佢大牌咋

反而鍾意華納嘅佢
希望揾到好公司,自己出嚟開檔都好
solitude1102 發表於 2021-3-15 23:33

最中意negative鏗!

但係alfred係華納d歌真心冇咁hit 華納冇咩油水 上年首1st plug youtube得 26k views Dear jane 4th plug 3 ...
beethoven250 發表於 2021-3-15 23:32

鏗做碟又真係快靚正嘅
好少有真空期
雖然嚴格而言追憶唔係派咗好耐

但係alfred係華納d歌真心冇咁hit 華納冇咩油水 上年首1st plug youtube得 26k views Dear jane 4th plug 3 ...
beethoven250 發表於 2021-3-15 23:32

華納時期真係冇乜hit 歌
佢對自己歌野心大 又有諗法
但試咗2隻碟 反應又真係麻麻

華納時期真係冇乜hit 歌
佢對自己歌野心大 又有諗法
但試咗2隻碟 反應又真係麻麻 ...
free123 發表於 2021-3-15 23:47

牙醫喺華納出左4隻碟喇
hit歌得停半分鐘聽一闋歌同我們與愛的距離
張敬軒 // 泳兒 // RubberBand // MC張天賦 // 陳蕾 // MIRROR

Alfred當年在星夢被捧做「一哥」後,就開始不聽話,拒絕每次出歌都是唱劇集歌,寧願被「雪」都要爭取自由。最初跟華納傾約時,都出現過小風波,除要求有話事權外,又想自組製作公司,只讓華納擁有發行權,結果合約的事被hold住,其後才達成協議。
過去3年與華納的合作,聞說他與公司經常鬧意見,和好時公司也盡量滿足他的要求,2019年曾為他舉行首個紅館演唱會,歌曲都盡量由他自己決定,年初他在叱咤頒獎禮更首奪男歌手金獎,盛傳有人更恃紅生驕,日前就因為歌曲問題跟音樂製作部吵大鑊,對公司所有安排採取完全不合作態度,更私自接工作,令公司大為震怒,未約滿的他即時被掟入「雪櫃」。

牙醫喺華納出左4隻碟喇
hit歌得停半分鐘聽一闋歌同我們與愛的距離 ...
Solomon 發表於 2021-3-15 23:54

sor 我記錯
hit 嘅呢2隻都似乎唔係佢最想做嘅歌

最鐘意拾
完勝所有星煥歌
在這畢生不滅 無極的狀態

咁有主見做獨立歌手算啦,而且佢都可以自資出碟

個人估佢自己開公司機會大啲
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 12
1. 自我反省 2. Little Love 3. Control Freak

Alfred當年在星夢被捧做「一哥」後,就開始不聽話,拒絕每次出歌都是唱劇集歌,寧願被「雪」都要爭取自由。 ...
Kimberley 發表於 2021-3-16 00:19

Hmm, interesting. Alfred表面都係一個世界仔但係可能個人野心真係好大,
問題應該出係今年大碟concept到,A&R Robin同佢意見唔一致所以吵大鑊,
如果係咁其實Alfred到幾難頂下,有主見唔係唔好但係變得太過執著就有D問題,
華納已經算有自由到嘅公司,你睇下Janice就知啦,可能做獨立歌手啱佢性格D。

可能華納想襯攞完男金加印Negative但鏗唔想
其實睇返之前鏗鏗ig post kkbox 2020最多人聽佢嘅三隻歌都冇首係新歌
如果唔襯住男金賣多轉實體咁華納又真係喺佢身上搵唔到咩錢
加上如果鏗鏗真係報導咁講私下接job其實好大件事,呢樣就真係錢銀瓜葛,大公司唔會容許呢啲事發生
其實做獨立都唔容易,冇大公司backup啲支出真係燒銀紙咁,如果啲歌做到林家謙咁hit就話啫
唉…唔想過多幾年鏗鏗變返做全職牙醫呀

其實本身華納d A&R都唔係好好
你睇janice mag攞到果d歌都係麻麻

Hmm, interesting. Alfred表面都係一個世界仔但係可能個人野心真係好大,
問題應該出係今年大碟concept到 ...
angelicdestiny 發表於 2021-3-16 00:41

佢同Robin情變??

其實本身華納d A&R都唔係好好
你睇janice mag攞到果d歌都係麻麻
kayzzz 發表於 2021-3-16 01:02

我覺得填詞人好差。。

回顧華記年代 我反而幾鍾意神奇之旅
後邊3隻比較打動唔到我

或者同皇后form間明德唱片公司啦 自己人好好做音樂
側田:嚐過勾結醜惡的世間 了解到何謂卑鄙

會唔會係華納想牙醫出返d pop song
牙醫唔肯 所以搞到咁呀

咁佢都幾難再開紅館WARNER 做果幾隻碟雖然冇乜HIT 歌, 但好多歌ON SHOW PERFORMANCE 可以多好多野睇

問題應該出係今年大碟concept到 ...
angelicdestiny 發表於 2021-3-16 00:41
我覺得佢攞完男金之後都應該放慢一下腳步,喺華納唔夠四年已經做咗四張大碟,有時候太chur都未必係好事

會唔會係華納想牙醫出返d pop song
牙醫唔肯 所以搞到咁呀
小伙子. 發表於 2021-3-16 01:18

其實金堅17-19係werner d plug都幾k歌 feel 係negative隻碟 同拾某d歌冇咁pop
可能alfred想keep住呢兩年ge style先同公司吵大鑊

我覺得佢攞完男金之後都應該放慢一下腳步,喺華納唔夠四年已經做咗四張大碟,有時候太chur都未必係好事 ...
Kimberley 發表於 2021-3-16 01:27

一直覺得係Alfred想做大碟而華納係為左滿足佢所以先唔出聲,攞完男金個upper hand應該係公司到...

回顧華記年代 我反而幾鍾意神奇之旅
後邊3隻比較打動唔到我

或者同皇后form間明德唱片公司啦 自己人好好做 ...
liebe 發表於 2021-3-16 01:09

Agger
我覺得神奇之旅隻碟試新嘢得嚟佢算 Carry 到
之後嗰三隻啲新嘢都幾衣不稱身
Anws 撐佢嘅
二〇二三年度全女班投票
投選你最喜愛的歌曲歌手演唱會

Warner should sign Hubert now.

Warner should sign Hubert now.
leongl 發表於 2021-3-16 02:37

唔好啦

leongl 發表於 2021-3-16 02:37

It may be reasonable for Warner to sign Hubert since he is one of the male solos who has the potential to help the company to earn more in the market.
Hubert also without any singing contract. It could be a win-win situation for Warner and Hubert but it may further ruin the relationship between Hubert and Alfred

It may be reasonable for Warner to sign Hubert since he is one of the male solos who has the pot ...
beethoven250 發表於 2021-3-16 03:01

Hubert deserves better in his music career! I’m a fan of Huber more than Alfred in terms of singing.
I’m so excited to see what Hubert can do with a well established music company and agree that with his established popularity through acting/Tv songs, it won’t be hard for Warner to push him to the next level.
It’s also evident that Huberts music is more popular than Alfred (YouTube views, rankings in Joox, kkbox , etc)
Also with his raw talent in song writing and acting, he can venture to movies through Warner connection and be a singer song writer. So a pakho chau 2.0 in the making for the company. It’s evident that Alfred’s profit margin is way low compared to pakho (when he was at Warner) so him leaving is definitely not a loss for the company lol

咁突然

現在唔見左嘅除左 vlog,仲有呢幾個 MV:

無力感

荒廢之綠洲
將心比己
我們與愛的距離
雪糕

----------------------------------------------

但 華納 youtube channel 有保留呢啲:

綠洲 距離 雪糕 live版
無力感 performance 版

----------------------------------------------

所以我覺得唔見左嗰啲,反而係 華納 冇版權 嘅野
即係第時 Alfred 再攪過個 youtube channel
啲 vlog 應該可以出現翻,但啲 MV 應該好難攪
沒有盛世要賒 沒浮華暫借 沒時代 沒有記憶 來拉扯 燦爛地凋謝