返回列表 發帖
節錄from吳林峰ig:

過左兩日終於有時間分享一下首歌係創作背後嘅故事。今次有點長,抱歉!

記得初初收到指示嘅時候,知道Jer兄今次要玩首咁嘅style 嘅歌,我係興奮到痴線,講真,係自己係度構思嘅時候係無啦啦咁係度大笑。

個原因係因為其實自己一直都好想寫哩type 嘅歌,但成日覺得好似無咩人會肯去試,所以當知道可以寫首咁rock 咁Dramatic嘅歌時候,真係好似「阿媽!我得左啦!」咁,所以哩首歌我寫得好enjoy!好爽!

跟住,都幾多人問「喂首歌真係好唔似你平時,你點寫ga?」個答案係「打機」!

的確,今次《狂人日記》真係自己好大嘅突破,雖然好似上面所講我好想寫哩type 嘅歌,但問題係我無寫過even 唱都無試過,所以一開始嘅時候我係極度苦惱嘅,點都落唔到筆,個下我係真係好似精神分裂咁係度試,越試就越嬲,跟住連續兩日構思無果後我就決定放底下返去打個機....

然後,我好記得我個下返到屋企攞起手制,Carl叔叔就問我「喂首歌寫成點啊咁~~」跟住我心虛即刻話「差唔多la,就寫好啦咁」(對唔住,我認我錯!抱歉Carl叔)

然後覆完佢之後,我完全投入唔到係打機嘅世界度,我仲要玩緊「隻狼」,係咁死,真係就嚟痴線,越玩越燥!(如果你有玩隻狼你就會明我講咩,然後證明我地都係毒男)

然後,係極度無奈同燥底嘅情況底下,我想到點寫了......

一開始我所收到嘅主題係「發狂」,同埋Jer兄有話今次佢係想講一個靈魂重生,經歷唔同時空嘅自己,簡單來講就係一個有精神分裂嘅痴線佬啦~

然後我突然覺得,其實佢所講嘅嘢其實同現時打緊機嘅自己好似,唔知大家覺唔覺,當你打緊機嘅時候,你會好自然進入左遊戲入面你所控制嘅角色,然後自然地就會同個虛假角色一齊感受緊張,開心同憤怒;但個電視螢幕反射出來嘅自己其實係成個廢人咁用個有別於常人嘅姿勢訓係度or坐係度,仲要當刻我卡關,真係好x嬲,但其實哩個感覺同畫面咪同首歌有莫名嘅聯繫。

於是,我個下好興奮,凌晨兩點幾好high咁同jer講我知點寫啦,之後即刻飛返去studio繼續寫~

然後就完成左第一版嘅demo,之後再改改改,最後就係大家依家聽到嘅版本啦!
在這畢生不滅 無極的狀態

首歌真係唔好loop
實在太嘈
雖然係嘈但都欣賞jer敢去嘗試唔同曲風

首歌真係唔好loop
實在太嘈
tyli 發表於 2021-3-20 01:31

嘈得蒞啲詞似係講緊n樣嘢咁
集中唔到

要化狂野妝 畫眼線 紋身
stephybest 發表於 2021-3-19 16:23

相比過往一日拍哂, 今次MV好似好花時間
專登分開拍條Teaser, 但係原來又未試造型
唔知幾時先真係開拍/拍完
不過唔同姜濤撞都未嘗唔係一件好事
唯一希望係今年sheng負責哂3首, 可以有多啲連貫性

5分!

首歌真係唔好loop
實在太嘈

對!聽到好攰
但我會永遠支持jer

首歌真係唔好loop
實在太嘈
雖然係嘈但都欣賞jer去嘗試唔同曲風

敢至係好歌手
陳蕾食咗喉糖未?

衣不稱身都駕馭唔到囉
走音系人性嚟㗎嘛要擁抱瑕疵嘎
世界與你無關 以正義去唾駡人 道德撚

越聽越覺得首歌突顯Jer嘅弱點

低音唔夠實, 假音唔好聽 聲線變化唔夠

唔知點解會諗起跑步機上

曲風同之前好唔同
想聽jer唱live

Carl叔叔整快歌回塘到
好似將美祖1X年前堆快歌炒埋一碟嚟編曲咁
[已結束] Jayant Replay Awards 2023
2024 Week 12 冠軍歌:林宥嘉 / 林家謙 - 瑪莉晚安了

Carl叔叔整快歌回塘到
好似將美祖1X年前堆快歌炒埋一碟嚟編曲咁
JayantL 發表於 2021-3-21 00:15

聽返你舊時多優美
殘破身軀注滿熱血 堅拒眼前由誰掠奪
日後歲月 以初心 對抗暴雪

極高質編曲,好耐冇聽過

諗左好耐俾左四分,可能期望越大,失望越大。
一聽第一個感覺係live佢會唱成點,迴光有時都炒炒地
同意似musical歌,起歌第一句我諗起phantom
至於好唔好loop,我覺得有時唔一定要k歌先好loop嘅,我都聽左好多次,不過把聲係有d薄
聽開EDM表示唔覺得呢首好嘈
柳兒加油!!

覺得音樂太大聲嘅可以聽呢個版本

欣賞柳兒不斷踏出comfort zone俾驚喜樂迷
好鍾意呢個曲風
香港真係好少歌手會敢試
令我諗起蕭敬騰

要慢慢 ...
losyes 發表於 2021-3-18 09:13

d人成日話佢似林宥嘉,其實我一直覺得佢handle蕭敬騰嘅歌係做得好d,Mirror First Concert唱王妃係好驚艷,完左我周圍問有冇人有錄低好想一聽再聽
星二佢唱左眼色同全是愛,同樣地覺得佢係比較適合唱老蕭嘅歌,今次狂人日記都令我諗起皮囊
Anyway,唔係希望佢似任何人,因為柳應廷係柳應廷,期待佢越唱越好

d人成日話佢似林宥嘉,其實我一直覺得佢handle蕭敬騰嘅歌係做得好d,Mirror First Concert唱王妃係好驚艷 ...
hkaddoil 發表於 2021-3-21 10:48

你搵到未?YouTube有
其實都炒炒地,不過佢造星完全無得發揮咁濟,突然咁rock應該真係好驚喜
造星2全是愛就真係唱得好左好多,但係國語發音到宜家都係佢弱點

其實都炒炒地,不過佢造星完全無得發揮咁濟,突然咁rock應該真係好驚喜
造星2全是愛 ...
losyes 發表於 2021-3-21 11:05

揾到啦,我個時特登問當時嘅柳fc admin佢話無,我死唔斷氣之後搵到你而家呢條片
同意國語發音係佢其中一個弱點,不過都好,佢可以唱多d廣東歌
btw覺得柳揀個兩首歌係因為睇左呢條片 XDD

似蕭敬騰多過eason
timc524 發表於 2021-3-18 23:12

老蕭已經有一首

「逛宇宙 玩不夠
星閃閃 似利誘
交響曲 在迎候」

呢段越聽越怪,但講唔出咩問題

揾到啦,我個時特登問當時嘅柳fc admin佢話無,我死唔斷氣之後搵到你而家呢條片
同意國語發音係佢 ...
hkaddoil 發表於 2021-3-21 12:02

無睇哂,不過印象中聲林之王導師同參賽者都好高質,台灣有呢啲節目係樂迷之福

造星2全是愛 ...
losyes 發表於 2021-3-21 11:05

咁都好!
可以專注唱廣東歌

無睇哂,不過印象中聲林之王導師同參賽者都好高質,台灣有呢啲節目係樂迷之福 ...
losyes 發表於 2021-3-22 10:23

我係柳唱完李友廷之後先去睇,成個節目都高質,但跳就廢過造星好多,Anson Lo 上去跳唱應該贏佢地
anyway我post條片係咁岩林宥嘉唱眼色,蕭敬騰唱全是愛,同Jer星二揀嘅歌一樣

喜歡房屋 借款柳兒

我都喜歡柳兒
不過呢plug 似乎上唔到榜先

始終係王雙俊編曲...
聽首歌會諗起容妃~~~
    加快吧..我的秒速只許加....

不過真係不錯, 5分!!
係咁多新人出的新歌入面最好
太平公主

編曲好豐富

呢個post寫得幾好 https://www.instagram.com/p/CMwnfTogTq_/

|蒼生種萬年傷口 因果因 果因果 永沒有出口|
.
很多時候當我喜歡一首歌,我都會單曲循環又再循環。這首歌於我是一聽鍾情那種,但彷彿有限額一樣,不敢聽太多遍。第一下看到歌曲名字,自自然然想到魯迅,馬上認真讀著歌詞聽了兩遍,又覺太血淋淋,只得做其他事轉換心情。
.
若問我,自小我已經覺得大部份教條都是莫名其妙的。後來讀了多一點書,再加上社會和職場的種種,我已完全無法理解什麼叫正常。如詞人寫的「美滿事業」和「購置物業」,不是不好,但又為什麼一定是好的呢?《狂人日記》就是挑撥著這些思緒,它表面寫著「狂」,實則說著「常」,如果「常」是「狂」,那麼「狂」是我們該追求的嗎?可是,當大家都那麼習以為常,我又無法證明「狂」才是「常」。
.
另一樣讓我覺得血淋淋的是歌者,看來還是一臉稚氣的他唱著「蒼生」、「因果」和「共業」,好像有點太殘忍了吧?我上網查一下歌者的年紀,原來跟我差不多。自覺不算年輕了,但由他來唱對世界的質疑,還是不減殘忍。因爲他看起來更年輕,甚至頓時喚醒了我心中的老人靈魂,讓我想到我城好多孩子,年紀小小就和體制角力,遍體鱗傷。
.
大抵這就是世界最真實的一面:無分年紀,大家都在寫著狂人日記。

派台相個樣好似陳蕾

好聽
但鍾意上年啲歌多啲

好難超越上年嘅水刑物語

推下post先
越聽越正,柳兒尋日live唱咗水刑
唔知幾時有狂人live呢
鏡仔CM打手,最愛❤️應駿安濤son❤️

嗯,聽順左好左好多
重點:幾時有 MV

比佢上年物語系列高難度左咁多嘅。。。
有d替佢擔心唱live會失控

比佢上年物語系列高難度左咁多嘅。。。
有d替佢擔心唱live會失控
mchan816 發表於 2021-3-26 18:52

會瘋狂fing頭

支持﹗想聽LIVE VERSION

宜家唱返水刑好effortless

恭喜Jer有得加上榜

5分!support Jer
不過把聲真係有啲薄 食唔住個編曲
但而家先第二年 相信之後會有進步

最狂係編曲, 聽日有MV喇

最狂係編曲, 聽日有MV喇
junku 發表於 2021-3-27 22:05

今晚8點!
睇teaser已經覺得好勁, 係另一個層次

jer新曲 狂人日記
新ge style 加油
wood

好期待MV

江畢生 貪了新 不記得厭舊
47. Bring Him Home
week13
1 . Beanies        今晚抹掉你

派台相個樣好似陳蕾
bagfgfcde 發表於 2021-3-24 09:48

真係有D似。。驚。。

1分係比vocal
第一段主歌把聲簿到
冇唱功學人唱呢啲歌
上年啲歌已經唔係好handle到
吓吓都係出啲好似好難唱啲歌+新人身份嚟掩飾唱功麻麻
可惜大把人又受
希望佢學好唱歌先再出歌
她都一走了之 你會否哭訴後找我做靠倚

等MV

等MV
lmml4 發表於 2021-3-28 19:24

嘩張cover
應廷好壞

等MV
lmml4 發表於 2021-3-28 19:24
美男子與香煙 !
C.Y. Music Awards 2021 [完, 多謝支持 !]
Cyrus Top 20 2022 [WEEK #17]
01 醫生我無病 / 藍奕邦 (Ft. Matt Force) [2 Weeks No. 1] 02 兩種語言 / 鄧小巧 03 半意識 / Edward.C