返回列表 發帖

請問大家有無啲咩歌係聽親都唔捨得飛㗎?

可摸耳推介畀Kenneth學下嘢?但係唔好講話某一個歌手嘅全部歌
如果可以交代下有咩因素就更多好

再鋒利嘅刀都有生銹嘅一日,再好聽嘅歌都會有聽厭嘅一日,我諗係因為咁所以一直冇人答到你
I dig my fingers in expecting more than just the skin~

Zpecial City boy

Party with TL
你與你的另一半
食軟雪糕

純EQ訓練
她都一走了之 你會否哭訴後找我做靠倚

Gin Lee 嘅所有歌 (excl. 敢)

蝸牛
特登
千億個或許
金星女孩
Ooh~Tell me how you feel it
Ooh~ Gonna let you know  Imma let you go
I won't say sorry
Oh feeling so high

再鋒利嘅刀都有生銹嘅一日,再好聽嘅歌都會有聽厭嘅一日,我諗係因為咁所以一直冇人答到你 ...
SugarFree 發表於 2021-3-24 22:13

不能同意更多
世事無絕對
親親愛的親親我 輕輕抱擁輕撫我
真命是你出現 終等到你飛過

不能同意更多
世事無絕對
LoveMirkay520 發表於 2021-3-24 23:05

你錯了
Liza 啲歌好多人都唔捨得飛!
二〇二三年度全女班投票
投選你最喜愛的歌曲歌手演唱會

你錯了
616.1314 發表於 2021-3-24 23:11

我成日 skip 祖祖啲歌
因為祖祖教我 只知要飛

yuu

Lemon Tree
林家謙太誘人 林家謙太惱人
林家謙跟我 企在銅像前擁吻

Very interesting topic!
冇人認真答,等我黎

我成日成隻碟咁聽,總會聽到一兩首覺得太正唔捨得聽下一首
最後變咗做單曲循環

我分享下,不分排名:
1. 陳珊妮〈如果有一件事是重要的〉
- 成日想聽哂《如果有一件事是重要的》全碟,但好多時一聽到呢track,最後就會變咗單曲循環,唔想跳去下一首。弦樂好精緻好華麗,歌詞耐人尋味,有哲思。

2. Tizzy Bac〈這是因為我們能感到疼痛〉
- 每一個環節都做得好完美。後黎哲毓離世,然後2019年6月反送中事件,聽翻呢首感受更加深

3. Weyes Blood, “Something to Believe”
- 正確啲黎講,聽親呢首個outro我都唔捨得飛,會拖翻前1分鐘20秒聽多幾次最後一part先再replay全首 怪癖,但最後部分啲和聲真係build up得好靚好有氣勢,唔捨得首歌完。

4. 蛋堡〈過程〉
- 可能係蛋堡寫詞既career peak,當然JABBERLOOP加入都為首歌增添唔少色彩,唔會聽得厭。事實上我都好鍾意Shin-Ski’s Remix,好有聖誕氣氛,作為《月光》last track,又係會令我唔想聽其他碟,結果不停單曲循環。

5. Daft Punk, “Contact”
- 成隻RAM都好浩瀚,而 “Contact” 作為完場曲,就見證住一個史詩式宇宙飛行任務完成,令人好不捨。synth riff好洗腦,同時又有好多奇怪既音樂元素一直keep住你注意力

6. The Microphones, “The Moon”
- 好強牽引力,distorted guitar一響就好似突然橫風橫雨咁。每次聽都會覺得自己坐緊嗰啲冇擋風窗既船咁 感覺好自由

7. Laura Marling, “For You”
- can’t get enough of her voice 太好聽,餘音裊裊

8. Sufjan Stevens, “Decatur, or, Round of Applause for Your Step-Mother!”
- 完美既story-telling,歌詞有好多reference,一開始覺得只係胡亂拼湊,後黎睇到啲解釋,就覺得首歌好似故事書咁,見證住Decatur既歷史,每一次聽都會有好多聯想。banjo好punchy。

9. 余佩真〈阿波羅十一號〉
- 對呢種呢喃既唱法 + 爆發力強既搖滾編曲冇乜抵抗力,The Microphones嗰首深得我心都係因為差唔多原因。

10. Bon Iver, “Re: Stacks”
- 得枝結他彈彈下,又唔係好複雜,但唔知點解就係有種引人入勝既魔力,乖乖地聽完一次又一次。首歌仲要差唔多七分鐘長

11. ANWIYCTI, “Into The Sea”
- 好有畫面,好有趣,keep到人一直聽而唔分神。live session嗰個版本更加癲,不過我通常都冇乜耐性聽咁長,都係CD版啱我

(懶得寫)
12. LCD soundsystem, “All My Friends”
13. Cocteau Twins, “Cherry-coloured Funk” (搞到唔捨得聽track 2)
14. Radiohead, “Videotape”
15. 落日飛車, “Hyperfocus” (令到我好少聽隻碟其他歌)
16. 蔡健雅〈說到愛〉
17. Vampire Weekend, “Step”
18. 陳凱詠〈天生二品〉 (hirsk好大功勞)
19. The 1975, “I Always Wanna Die (Sometimes)”
20. 朴樹〈獵戶星座〉

你錯了
616.1314 發表於 2021-3-24 23:11

你錯了
Liza 啲歌喺飛都冇得飛!

Zpecial City boy
qwerzx 發表於 2021-3-24 22:23

Yes me too

冇人認真答,等我黎  

我成日成隻碟咁聽,總會聽到一兩首覺得太正唔捨得 ...
bagfgfcde 發表於 2021-3-24 23:34

多謝支持kenneth問問題

再鋒利嘅刀都有生銹嘅一日,再好聽嘅歌都會有聽厭嘅一日,我諗係因為咁所以一直冇人答到你 ...
SugarFree 發表於 2021-3-24 22:13

其實我聽親faded都唔捨得飛走

yuu
kwanie 發表於 2021-3-24 23:16

因為飛唔走?

飛 係一首令人唔想飛既歌
陳蕾食咗喉糖未?

飛 係一首令人唔想飛既歌
stephybest 發表於 2021-3-25 07:07 AM

飛女正傳?

飛女正傳?
tyli 發表於 2021-3-25 08:14

講緊祖首飛
陳蕾食咗喉糖未?

講緊祖首飛
stephybest 發表於 2021-3-25 08:17

還能再飛多遠

還能再飛多遠
LoveMirkay520 發表於 2021-3-25 08:20

飛飛呀飛出去 跟小兔飛奔去 熊和熊貓一起去~
陳蕾食咗喉糖未?

冇人認真答,等我黎  

啱啱聽咗一次 16
喊咗

相愛很難 好似聽親都唔會飛
陳蕾食咗喉糖未?

羅生門

她都一走了之 你會否哭訴後找我做靠倚

冇人認真答,等我黎  

支持說到愛
林家謙太誘人 林家謙太惱人
林家謙跟我 企在銅像前擁吻

講緊祖首飛
stephybest 發表於 2021-3-25 08:17

副歌第一句係想見你定想與你嗰首?

其實我聽親faded都唔捨得飛走
kenneth 發表於 2021-3-25 01:09

faded的確係神曲但唔知點解我聽親都抑鬱
I dig my fingers in expecting more than just the skin~

Citypop應該唔會飛
陳蕾食咗喉糖未?

faded的確係神曲但唔知點解我聽親都抑鬱
SugarFree 發表於 2021-3-25 16:19

我癲到聽完完板繼續不斷搵其他人翻唱版
但聽到今時今日啲未聽厭
不過廣東版啲cover就hea咗啲 做得相當之業餘

我等我在 芬梨道上 明日之歌

風雷電-平時唔會特突去聽,但做野做到好迷失不知幾點個時會聽,主要係何方的詞會聽哂佢

美男子與香煙/流淚眼望流淚眼/勞斯萊斯/E先生MV/Mirror MV
Ooh~ Gonna let you know  Imma let you go

我不如!一定唔會skip!

我不如!一定唔會skip!
tyli 發表於 2021-3-26 09:22

好in!!!
陳蕾食咗喉糖未?

放不低

為何永遠放不低 為何錯愛這一位
東京人壽 132 (168) +2
煙花紀 79 +4

獨家村 好似冇飛過
陳蕾食咗喉糖未?

獨家村 好似冇飛過
stephybest 發表於 2021-3-26 11:46

咁堅!?

放不低

為何永遠放不低 為何錯愛這一位
water:) 發表於 2021-3-26 09:36

我都要分享 1000個假想結局
Kenneth都聽過千次無飛過

好in!!!
stephybest 發表於 2021-3-26 09:33

係 可能過幾個月會飛?

風雷電-平時唔會特突去聽,但做野做到好迷失不知幾點個時會聽,主要係何方的詞會聽哂佢

美男子與 ...
on07111 發表於 2021-3-25 23:11

Yumiko嗰首?

明成皇后
DM多仔多到覆唔哂

回復 41# kenneth

Yes

Troye Sivan嘅for him同the good side

for him係因為真係好catchy
次次聽都唔捨得skip

the good side係因為呢首係我人生暫時最鐘意嘅歌
每一句都係心聲

最近搵到一首

通常好有畫面的歌曲都唔會飛, 如Beyond 海濶天空, 張學友的分手總要在雨天,日本歌有 小田和正 愛情的故事突然發生. 英文歌就有 Beatles- Let it be,  Cat Steven-Father and Son , Eric Clapton -Tears in heaven 等等..每次一聽到這類歌曲都會放低手上的工作, 靜靜地聽完整首歌才會做未完的工作.

CityPop
理性與任性之間 落淚又大笑之間
結局最後縱使終於輸給時間

相愛很難 好似聽親都唔會飛
stephybest 發表於 2021-3-25 12:36

原唱定祖祖版?

原唱定祖祖版?
btvfans 發表於 2021-4-14 18:40

學友梅姐 ok?
陳蕾食咗喉糖未?

山下見
無力感
再將我相信的如煙火般綻放