返回列表 發帖
900K VIEW ALREADY

唔止唔執佢咬字
佢仲要成日幫佢選錯key
totoan 發表於 2021-3-26 12:19

係,終於明果種怪怪地既感覺點嚟。其實姜仔係可以唱得唔錯架,睇比賽都知佢其實有條件唱得好,其實試下同唔同監製合作又唔係咩背叛行為,話唔定會有啟發。仲有聽佢唱廣東歌咬字發音方式,覺得佢出道之前應該係好少聽廣東歌啦,希望佢聽返多啲,慢慢浸下,加上佢本身條件,快啲出翻首真係傳唱度高既代表作站穩腳跟就好啦
真昼間の月に僕は種を植えに行くんだ

唔係話距似讀字 係就算啲所謂‘長短’音都感覺係好刻意‘造’出黎咁 好生硬 ...
nicknicknick 發表於 2021-3-26 20:16

聽音樂呢D野好主觀嘅,我尊重你嘅睇法

Let's agree to disagree

突然諗起Ian首 正式開始

Cousin Fung ge demo 會用短音唱出跳脫嘅感覺

可惜Ian 將D音拉長哂,個groove差好遠

Nah Nah Nah Nah Nah Nah Nah Nah Nah
wood

下?真心咩?把聲好尖喎  我覺得唔係好啱唱歌
只能講把聲好特別 一聽就認得出
希望佢繼續努力 ...
tyli 發表於 2021-3-26 03:37

其實你都可以做歌手啦。。

MV拍得幾好
同WARRIOR/EGO連住睇好mm7
在這畢生不滅 無極的狀態

真心愈黎愈覺得佢係G_Y

真心愈黎愈覺得佢係G_Y
Lewis 發表於 2021-3-29 09:52

想像唔到佢係G

MV拍得幾好
同WARRIOR/EGO連住睇好mm7
losyes 發表於 2021-3-28 15:32

Viu 係咪book咗唔知邊個片場嘅package?

連續三個mv都咁大個廠嘅
《數愛》是香港女歌手謝安琪將於不日推出的第三張國語專輯,是她第十三張專輯。

「年輕怎麼就是錯 誰不解䆁就恨我」好黃

but 成首主歌導歌都好似讀出黎咁,希望你跟ginlee學下點樣唱歌

首歌唔錯

成日聽咗唱商天娥
[已結束] Jayant Replay Awards 2023
2024 Week 12 冠軍歌:林宥嘉 / 林家謙 - 瑪莉晚安了

成日聽咗唱商天娥
JayantL 發表於 2021-3-30 02:00

Me too 其實佢咬字真係麻麻
《數愛》是香港女歌手謝安琪將於不日推出的第三張國語專輯,是她第十三張專輯。

姜濤咬字係幾差
不過呢首聽得落,3分
年度推介:
AGA - MAD
關智斌 -  乾爹

Kt 跳現代舞 踏出新嘗試

除咗佢人氣最高,so far出啲歌都唔係好達標
又無AL咁明確嘅造歌方向
無阿Jer啲歌咁有連貫同特別
加埋佢天生把聲唔太好聽同好多限制
佢要諗諗自己定位

900K VIEW ALREADY
JarvisCocker 發表於 2021-3-26 18:01
佢首歌有廣告係咪快好多

Nah nah nah nah nah nah
又幾洗腦
好過蒙着嘴同愛情簽證嗰啲
算係so far 最好嘅一首
不過MV 好似跳得麻麻

Nah nah nah nah nah nah
又幾洗腦
好過蒙着嘴同愛情簽證嗰啲
算係so far 最好嘅一首
不過 ...
SaladCream 發表於 2021-4-3 20:05

佢肥左 + 唔夠柔軟,跳現代舞係爭啲

回復 70# SaladCream

覺得mv最後果part好似耍緊功夫咁不過幾日前現場跳又唔太覺

曲比佢之前啲歌好咗,但姜濤唱歌仲要繼續努力,咬字問題都幾嚴重

咬字好左好多
太陽花 純真柔弱
10月3日 9點半 美麗戰場

唔明點解EDWARD唔執佢啲咬字

Youtube洗腦廣告系列
呢首曲風幾特別 mv都好睇
但唱果度我真係未接受到
覺得應該再執好啲先出

曲風新嘗試,
咬字仍需要改善,但比之前已經進步左

唔明點解EDWARD唔執佢啲咬字
amyt88 發表於 2021-4-7 15:20

Edward 好似唔係太可以令歌手進步
香港人,只聽廣東歌

Edward 好似唔係太可以令歌手進步
BillyTam 發表於 2021-4-11 11:05

覺得佢比較唔多變

大姜的愛

唱到好爛,個key同首曲完全係抽離曬,我第一次聽歌可以聽到兩種感覺....

覺得佢比較唔多變
hkaddoil 發表於 2021-4-13 12:52

唔想姜B變左另一個廣偉咁一啲進步都無,考慮下轉監製吧
太陽花 純真柔弱

kevin2011 發表於 2021-4-14 02:45

其實佢同IAN DEBUT嗰時, 想搵EDWARD嘅係IAN, 姜B應該係順便, 但而家IAN都換過幾個監制喇

推下post先

唔知903有無希望冠呢?
鏡仔CM打手,最愛❤️應駿安濤son❤️

流行 推翻 經典 靠大腦碰撞

成日覺得呢句係特登入流行經典50年
SSN Chart (22 Mar)  冠軍: 三生有幸 - Yan Ting  |  亞軍: 唔明你講乜 - 陳健安

kevin2011 發表於 2021-4-14 02:45

認同, 下首試下搵Carl 叔叔啦

其實可以試下搵Alex Fung
唔好搵舒文就得了

Nah nah nah nah nah nah ~~

姜B 22歲生日快樂
繼續努力做好音樂 行你自己想行嘅路 身心健康先做到亞洲第一

Nah nah nah nah nah hoo hoo ~

姜B 22歲生日快樂  
繼續努力做好音樂 行你自己想行嘅路 身心健康先做到亞洲第一{:5_153 ...
JarvisCocker 發表於 2021-4-30 11:28

姜B happy birthday,今日要聽多幾次Master Class 再出去坐姜B電車
太陽花 純真柔弱

曲風幾正幾特別

成日聽都覺得最尾差一次oh na na na na na na

力臻唱citypop版大師班

力臻唱citypop版大師班
kenneth 發表於 2021-5-5 02:10

Master class 拉長哂D音就變得頗難聽

想聽Gareth Tong cover
在這畢生不滅 無極的狀態

Master class 拉長哂D音就變得頗難聽
rickychan0809 發表於 2021-5-5 06:01

佢本身把聲夠靚 咬字又正
所以加減啲因素製成品都係好聽

Gareth T
47. Bring Him Home
week13
1 . Beanies        今晚抹掉你