返回列表 發帖

Master Class - 姜濤

單選投票, 共有 147 人參與投票
46.94% (69)
8.84% (13)
8.16% (12)
0.68% (1)
35.37% (52)
您所在的用戶組沒有投票權限
歌曲宣傳人員: ~love1314~

派台日期: 19/03/2021

https://www.joox.com/hk/single/DNtExnpmNLSvETzLOrKNfA==

曲:Gareth Tong
詞:黃偉文
編:Gareth Tong / Ariel Lai@emp
監:Edward Chan / Gareth Tong /Cousin Fung@emp

仍 多麽的想 敬重你吧
然而 一本通書 你沒有放下
咸豐的標準 已落伍吧
潮流 能自創吧

為何 要照你風格 練提琴
還按你 偉大指引 學俄文
抱歉 我決定 不似任何人
你秘訣 無謂強贈

憑我兩腳 都可以飛行
誰還 稀罕你封神
大師班好得很 不過 它非必需品
我有 天生的金粉 不要 箍得這麽緊

Nah Nah Nah Nah Nah Nah Nah Nah Nah Nah Nah Nah
年輕怎麼就是錯 誰不解䆁就恨我
Nah Nah Nah Nah Nah Ah Nah Nah Nah Nah Nah
能否將星系換過 呆板的 請讓座

Nah Nah Nah Nah Nah Nah
誰該 協助我 竟變得 將我阻
我說如果 永遠有餘波
Nah Nah Nah Nah Nah Nah Nah Nah Nah Nah Nah
求 以大師 加新血 的總和
去煉取 將精髓 都兼容 的我

誰 只懂狠批 我極莽撞
流行 推翻 經典 靠大腦碰撞
河水 想洶湧 背後要浪
進化 難道有岸

從前 要跳舞 先上萬餘堂
誰個要創造新舞罰留堂
恕我已 帶著新意 大逃亡
無人能 攔截渴望

而我卻太 喜歡我瘋狂
旁人 一阻更高昂
大師班的班房 慘過 拘謹的黑房
叫我假裝果汁糖 偏要當一粒薑糖

Nah Nah Nah Nah Nah Nah Nah Nah Nah Nah Nah Nah
年輕怎麼就是錯 誰不解䆁就恨我
Nah Nah Nah Nah Nah Ah Nah Nah Nah Nah Nah
能否將星系換過 呆板的 請讓座

Nah Nah Nah Nah Nah Nah
誰該 協助我 竟變得 將我阻
我說如果 永遠有餘波
Nah Nah Nah Nah Nah Nah Nah Nah Nah Nah Nah
誰拼命迫 醜小鴨 當天鵝
我目標 只想似我

謝謝你那薪火
但是我也未願講和

靜靜看我怎麼突破
假使 你未明白 等我

評分人數

Nice.
其實第一次聽覺得歌本身係好聽,但姜B可以再唱好好好好好好好好啲
睇完MV有加分

OK嘅
但唔係好有想聽好多次嘅感覺
麻麻地啲詞 同埋 姜濤可能真係需要上多啲唱歌堂
但係佢應該無時間
3分啦

港版shape of you

終於有得投票啦支持姜仔
希望今次903有好成績
鏡仔CM打手,最愛❤️應駿安濤son❤️

開頭覺得唔係好好loop
但而家已經聽到上曬腦

歌係好聽
不過好似又錯key
開頭個音開得太低

首歌好聽,鍾意呢類曲風
不過姜b真係要再唱得好d, 同咬字再好d

wow~ 都等左好耐先有post。
nah nah nah nah nah,其他吾記得 lo....
符合5秒洗臉歌定理。

5分FOR SURE

支持佢唔做K歌, 建立自己嘅音樂風格
成首歌都係佢自己嘅意念, 新班底有驚喜, GARETH歐美曲風勁正加埋ARIEL編曲更加新穎
三層STRINGS都係姜B嘅堅持, 呢PART值得欣賞
TRAVIS GOOD拍MV都係一絕, CONTEMP部分令姜B提升到另一個層次
OUTRO好IMPRESS, 睇過後念念不忘

佢過去6首歌都唔係我心水, 但呢首絕對係我最喜愛
21歲已經有咁嘅想法同水準, 佢真係唔係得個樣

5分, 聽一次已經入哂腦, 唔同一般大路K歌.

點解咁多人話跳得好?
我覺得尾段真係唔好睇
就算你話係contemp又好 乜都好
啲舞唔啱kt跳
都係希望佢可以出首powerful啲嘅快歌

5分

不過喺唱方面仍然需要加把勁,要唱到每一句歌詞都感覺到
我估錯這個世界得到教訓

Non鏡粉 但呢首好似係我第一首會loop姜b既歌
嫌首歌去到最後plain咗少少
陳蕾食咗喉糖未?

我覺得個MV好唔match首歌
個首歌係幾輕快好聽, 唱得麻麻

我幾鍾意個曲風,配合MV聽仲正

NAH NAH 好洗腦
唱要再加油

讀字。。識唔識唱 。。

咁多一分係咩事
由蒙著嘴開始估唔到佢對自己嘅音樂都幾有諗法
唯獨咬字真係要擺多啲心機

定係紅多幾年就變特色
願你在那個讓我掛念的少年時代裡,永遠自由任性地笑與哭

咁多一分係咩事
由蒙著嘴開始估唔到佢對自己嘅音樂都幾有諗法
唯獨咬字真係要擺多啲心機

定係紅多幾年就變 ...
Fine 發表於 2021-3-25 10:09

呢度好多人都唔BUY佢架啦 算吧啦~  
    咬字相信佢會一直進步

可唔可以換個監製幫佢諗吓點用聲?
在這畢生不滅 無極的狀態

同意試下同唔同監製合作,話唔定會有唱歌發聲方法方面既啟發呢個觀點
真昼間の月に僕は種を植えに行くんだ

可唔可以換個監製幫佢諗吓點用聲?
losyes 發表於 2021-3-25 10:29

佢好難同人熟同好信任EDWARD, 睇怕短期內都唔會換監制
    但EDWARD完全唔識執佢咬字, 孤獨病錯得離譜, 愛情簽證又仲差, MASTER CLASS叫做7首最好

嗯,俾左 5 分
呢首我幾鍾意,好過前 2 年嗰幾首
當然 vocal 真係要再進步

好鍾意呢句: 年輕怎麼就是錯 誰不解䆁就恨我

咬字相信佢會一直進步 ...
JarvisCocker 發表於 2021-3-25 10:24

其實好多人咬字都有問題
我估錯這個世界得到教訓

姜B咁多隻歌, 暫時最好聽係呢隻,會狂LOOP.

首歌幾funky MV幾好睇 但vocal完全唔掂 唱左7首用聲咬字都冇改善過wor  
有冇諗過姜濤其實唔啱唱廣東歌
俾左3fun
殘破身軀注滿熱血 堅拒眼前由誰掠奪
日後歲月 以初心 對抗暴雪

KT終於有首歌係聽得入耳 不過vocal有待改善
Gin Lee AGA come back
肥婆馬上收皮

JarvisCocker 發表於 2021-3-25 10:24

就係囉覺得CM嘅人對姜仔特別harsh

Y份詞值5分,但偏偏佢個演繹真係令成件事無左說服力
好老實講佢把聲真係唔適合唱歌,不如專心拍劇,歌留返俾伊人同柳唱好過啦
朋友已走 轉圈轉圈 哈姆共你
無愛可失 轉圈轉圈 舒發悶氣

其實好多人咬字都有問題
mrshadowll 發表於 2021-3-25 11:05

好多人都會自動IGNORE其他人嘅問題, 但姜B嘅問題就會一直比人捉住嚟講
    但對姜B好有信心, 佢一定會繼續進步

5分
姜B d演繹越嚟越好,今次首歌勁好loop
係咬字尚有進步空間,有d位似讀出嚟咁
希望下首歌試吓換監製
票房告急,請即購票
https://wmoov.com/movie/showtimes/61498

Y份詞值5分,但偏偏佢個演繹真係令成件事無左說服力
好老實講佢把聲真係唔適合唱歌,不如專心拍劇,歌留返 ...
sampras625 發表於 2021-3-25 11:38

佢同契仔都唔同歌路,契仔只係啱唱d倒模K歌,佢去跟何哲圖就啱哂
票房告急,請即購票
https://wmoov.com/movie/showtimes/61498

聽左佢903訪問 就知佢對作品好有要求
好成熟有諗法,好欣賞佢!
佢都好努力做到最好~
我覺得愈聽愈好聽,同埋佢把聲辨識度好高,其實幾好!

其實通常Ian/AK ge Fans都唔鍾意姜B

其實佢聲底真係好 但咬字真係要再努力啲!
陳蕾食咗喉糖未?

佢食唔到個groove咁

但係5 分
nicknicknick 發表於 2021-3-25 06:13

有D人會覺得佢似讀字
但其實首歌好多Staccato

細心聽, d長短音變化 姜濤掌握得幾好, 咁先唱到首歌嘅groove

(不過應該係監製嘅功勞啦, 姜濤唔似咁識音樂 )

rickychan0809 發表於 2021-3-25 15:33

契兄弟fans不嬲都係咁衰

好洗腦呢首歌

契兄弟fans不嬲都係咁衰
gocrazy 發表於 2021-3-25 15:38

咁姜濤/Anson Lo ge fans 好多都唔鍾意AK/Ian
打和啦, super!

所以大家嘅歌都會有人 係咁投1分, 睇開D啦

咁姜濤/Anson Lo ge fans 好多都唔鍾意AK/Ian
打和啦, super!

所以大家嘅歌都會有人 係咁投1分, 睇開D ...
rickychan0809 發表於 2021-3-25 15:42

柳兒首新歌都好多契兄弟fans投1分

rickychan0809 發表於 2021-3-25 15:33

各有各喜好OK 但唔好捧一個踩一個

柳兒首新歌都好多契兄弟fans投1分
gocrazy 發表於 2021-3-25 15:45

柳兒新歌我都麻麻 但未至於1分 新嘗試都值得欣賞

其實佢聲底真係好 但咬字真係要再努力啲!
stephybest 發表於 2021-3-25 03:36 PM

下?真心咩?把聲好尖喎  我覺得唔係好啱唱歌
只能講把聲好特別 一聽就認得出
希望佢繼續努力

詞真的不好,唱就似讀歌,但音樂和編曲就不錯, 而且聲線都有特色。 2+1=3fun

下?真心咩?把聲好尖喎  我覺得唔係好啱唱歌
只能講把聲好特別 一聽就認得出
希望佢繼續努力 ...
tyli 發表於 2021-3-26 03:37

我愛姜濤!!! 好洗腦
陳蕾食咗喉糖未?

佢好難同人熟同好信任EDWARD, 睇怕短期內都唔會換監制
    但EDWARD完全唔識執佢咬字, 孤獨病錯得 ...
JarvisCocker 發表於 2021-3-25 10:37

唔止唔執佢咬字
佢仲要成日幫佢選錯key

不如成首唱 nah nah nah 仲好聽
我們都是這樣長大的
人大了 難得放肆地笑   才會懂 煩惱盡量忘掉
而患病這刻 才發現極渺小   學會珍惜了

唔止唔執佢咬字
佢仲要成日幫佢選錯key
totoan 發表於 2021-3-26 12:19

但EDWARD變咗御用監制, 懷疑演唱會都係佢