返回列表 發帖

吳雨霏湊仔3年自嘲脫節 聽完《樂壇已死》想復出

每年12月底、1月頭,都是派樂壇成績表的日子,好多時頒獎禮過後,網民都會因為不熟悉得獎歌或者得獎者,就會大叫「樂壇已死」。今年頒獎禮過後,填詞人小克、歌手吳林峰、柳應廷等一班樂壇有心人,以大約半個月完成新歌《樂壇已死》及MV。

日前樂壇已死大合唱團在ViuTV節目《Chill Club》現場大合唱,成功吸引吳雨霏(Kary)注意。 Kary在facebook轉發合唱演出,自言近3年因為要湊2個小朋友,已經與樂壇脫節,反觀自己,以前曾有相似諗法:「自問曾經真的有這個想法,大家是否還喜歡聽廣東歌呢?」她說聽完《樂壇已死》自覺慚愧,多謝後輩們仍然努力,為夢想付出。 Kary亦受到打動,表示會等好時機復出。

《樂壇已死》回應樂迷,又打動到Kary,不過未入圍下月舉行的「Chill Club推介榜年度推介20/21」年度十大歌曲。至於Chill Club年度歌手獎28日就結束投票,早前各獎項公佈過8強名單,近日反傳統公佈4-6位男、女、組合告急歌手,男歌手方面包括有鄭中基、許廷鏗、柳應廷(Jer)曾經告急,女歌手告急榜就有陳凱詠(Jace)、陳蕾及鄧麗欣,至於告急組合,分別有C AllStar、ERROR及per se。

https://hk.appledaily.com/entertainment/20210325/HSQ6G6PM5ZD6ZBENX4IZXOHSAM/

各位雨粉快啲多謝生啤神成功打動環球真一姐
延伸觀看:《CHILL CLUB推介榜》 2021年第12週冠軍歌 吳林峰 樂壇已死大合唱團《樂壇已死》
在這畢生不滅 無極的狀態

Kenneth守得雨雲開見我霏
2022 女金booked

支持Kary!
一想李髮膚 枯得更快 想得心血澎湃

準備復出OMG
CM要轟動了

上chill club唱歌?
魂冇影啲歌真係好難聽

產假可以放咁耐?
我估錯這個世界得到教訓

上chill club唱歌?
stephybest 發表於 2021-3-26 06:34

CC頒獎禮壓軸唱medley
在這畢生不滅 無極的狀態

其實人大咗就會有唔同既諗法既,
選擇為家庭付出,少不免要犧牲其他野既,
最緊要過得開心啦,最好既野記喺回憶就夠,
美霏復出與否都祝福佢!
魂冇影啲歌真係好難聽

準備復出OMG
CM要轟動了
WZA111 發表於 2021-3-26 06:01

CM好多佢嘅fans?
鏡仔CM打手,最愛❤️應駿安濤son❤️

唔知唱歌有冇進步呢
期待美霏復出

跳唱就有就有

美霏下次開紅館可以將成個網球場搬上台!
SSN Chart (29 Mar)  冠軍: 回復原廠設定 - SADJAY  |  亞軍: Control Freak - 小塵埃

想Cum With Kary
❤️  明白  我再流連也是總不配  是兩種命  是兩種人  ❤️

真·樂壇天后 is back

林家謙太誘人 林家謙太惱人
林家謙跟我 企在銅像前擁吻

希望Kary教下Gin Lee唱歌, 教下AGA作曲同教下Jace點做天生一姐
一想李髮膚 枯得更快 想得心血澎湃

好掛住阿霏,快d 出歌拯救樂壇

尋晚發夢見到ELLA 復出, 阿MAG 即刻靠邊站做和音 lol

等左你好耐啦

支持 Kary
真正的樂壇天后

而家嘅live有修音,Kary可以放心復出啦
《數愛》是香港女歌手謝安琪將於不日推出的第三張國語專輯,是她第十三張專輯。

支持美霏繼續唱跳

是雨霏之間
繞一彎
誰能忘掉界限
DM多仔多到覆唔哂

是雨霏之間
繞一彎
誰能忘掉界限
mosesming 發表於 2021-3-26 09:47

兩個K字頭女歌手係咪一齊復出

希望快啲開返沙灘
可以喺沙灘音樂節睇到美霏演出

樂壇已死因為美霏唔再出歌
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 15
1. 無答案 2. 念 3. 現任榮譽顧問

WZA111 發表於 2021-3-26 09:49

荃力支持
DM多仔多到覆唔哂

唔講以為佢已經收山退休

Kary
Karen

希望快啲開返沙灘
可以喺沙灘音樂節睇到美霏演出
kwanie 發表於 2021-3-26 09:50

希望細蘇快啲番傷台
想聽我本人live
DM多仔多到覆唔哂

希望細蘇快啲番傷台
想聽我本人live
mosesming 發表於 2021-3-26 09:55

TVB已經同環球破咗冰
Kary可以上去勁歌唱多次留不低live

Kary
Karen
bagfgfcde 發表於 2021-3-26 09:54

想聽Kary唱14分鐘歷屆女金/最女medley
DM多仔多到覆唔哂

有冇人知屯門沙灘節係幾時
想mark實霏霏回歸日子 逐日倒數

想聽Kary唱14分鐘歷屆女金/最女medley
mosesming 發表於 2021-3-26 09:57

沐春風 - 吳雨霏

沐春風 - 吳雨霏
WZA111 發表於 2021-3-26 09:59

Opening:
林憶蓮 - 沒有你還是愛你

慢歌part 1:
彭羚 - 如夢初醒
鄭秀文 - 終身美麗
陳慧琳 - 對你太在乎

萬年女金/最女:
楊千嬅 - 如果東京不快樂
楊千嬅 - 好不容易遇見愛
容祖兒 - 一拍兩散
容祖兒 - 心之科學

自信快歌:
王菲 - 流非飛
何韻詩 - 光明會
方皓玟 - 人話
AGA - Mad

慢歌part 2:
衛蘭 - 驗傷
林二汶 - 再聚
鄭欣宜- 女神

玩古箏:
謝安琪 - 勢不兩立
張惠妹 - 站在高崗上

Ending:
葉蒨文 - 黎明不要來
梅艷芳 - 夕陽之歌
吳雨霏 - 2021搶女金新歌
DM多仔多到覆唔哂

喜歡kary

愛霏一萬年
快啲comeback surprise drop 空降女金

有冇人知屯門沙灘節係幾時
想mark實霏霏回歸日子 逐日倒數
WZA111 發表於 2021-3-26 09:58

個活動係咪摺咗啦?
魂冇影啲歌真係好難聽

稱唔上盲粉
仲記得佢首come with me 有多正
不過希望佢好好練氣練唱 想當年有去睇the present
側田:嚐過勾結醜惡的世間 了解到何謂卑鄙

個活動係咪摺咗啦?
stephybest 發表於 26/3/2021 10:51
上年無搞
鬼叫封沙灘咩

CM好多佢嘅fans?
gocrazy 發表於 2021-3-26 07:56

咪講廢話啦 唔好話cm
全港人有邊個唔係佢fans?

Opening:
林憶蓮 - 沒有你還是愛你

慢歌part 1:
彭羚 - 如夢初醒
鄭秀文 - 終身美麗
陳慧琳 - 對你太在 ...
mosesming 發表於 2021-3-26 10:15

可能係至尊 好似莫后咁
一首ko樂壇 然後hold起全個台!

咪講廢話啦 唔好話cm
全港人有邊個唔係佢fans?
kenneth 發表於 26/3/2021 12:18
佢咪係囉

佢咪係囉
kwanie 發表於 2021-3-26 12:22

... ... ... ... 真係標奇立異

Kary
Kelly
親親愛的親親我 輕輕抱擁輕撫我
真命是你出現 終等到你飛過

繼續生我的命~
再將我相信的如煙火般綻放

天后回歸

希望再次目睹佢自信單手攞獎風采

吳雨霏爆歲半女兒似足自己︰想要一樣東西就要到底 (14:05)

吳雨霏為丈夫洪立熙生下一對仔女後就專心照顧家庭。(吳雨霏Instagram圖片及片段截圖 / 明報製圖)
4 photos

吳雨霏(Kary)為丈夫洪立熙(Brain)誕下大仔Asher及細女Galilee後專心照顧家庭,復出未有期。Kary在社交平台上載Galilee和兔仔互動的照片,還有她拖住女兒外出散步的片段。Galilee轉眼已歲半大,開始有自己的主見,散步時甩開媽媽的手,走到草地上去。

Kary說︰「好想紀錄一下1歲半的你,現在的你會主動牽著我的手走來走去。大膽的你什麼都想試想玩,你最愛『da da』(panda)和bunny。你很愛吃,何時何地都要吃。早上會跟哥哥爭玩具,但一到晚上就抱著一齊睡覺。哥哥就是你的偶像,如果你想要一樣東西就要到底,不輕易放棄(like mother like daughter)。兩個圓圓的面珠墩,媽媽的心都融化了。原來有個女兒是那麼幸福的事,媽媽好愛好愛你。#happy18months」

(即時娛樂)

吳雨霏爆歲半女兒似足自己︰想要一樣東西就要到底 (14:05)

吳雨霏為丈夫洪立熙生下一對仔女後就 ...
kenneth 發表於 2021-3-26 12:34

又有新聞出!?睇蒞蒞料喎!!

復出教下同公司後輩點演釋自信快歌