返回列表 發帖

TVB惡搞姜濤遭洗版式狂轟 網民:低質、老土又肉酸

質素決定氣數!正當對家ViuTV以真人騷掛帥的綜藝節目做得有聲有色之際,皇牌節目《全民造星》更令香港偶像「復生」。面對勁敵,TVB不得不變陣,急召舊臣曾志偉和王祖藍回巢救亡。擔任大台副總經理的志偉上任後,大動作多多,執掌綜藝的他更在綜藝節目上加多幾錢肉緊,日前(24日)更隆重其事,出動全台多位藝員舉行記者會,介紹即將推出的綜藝節目。

介紹還介紹,推介還推介,可是,一直標榜要開放平台,支持樂壇的TVB,卻竟然容不下一個姜濤?在記者會上,藝人鄧智堅笠了一頭金髮,自稱「薑蓉」,被司儀介紹為「假歌手」的他,在鏡頭前裝模作樣,邊跳邊唱出姜濤的飲歌《蒙著嘴說愛你》歌詞「So I say I love you」,以及「姜B餐」急口令,更做出姜濤的招牌「畀心」手勢,麥美恩見狀,即追打「薑蓉」並大嗌:「收聲啦!」而馮盈盈則尖叫說:「你夠膽嚟踩場?」之後更「護主」話:「打到你變薑蓉!」Bob亦附和大叫:「o趙佢!打佢!」此時,麥美恩即衝出去大力推走鄧智堅。

姜糖追擊「薑蓉」IG

先不談今時今日,TVB竟然沿用這類以模仿藝人50年不變的方式,諸如當年盧海鵬扮羅文、梁思浩扮容祖兒,藉着挖苦製造笑點是否過時,但堂堂一個大台,居然靠這種廉價、低莊方式換取觀眾一笑,觀眾仲笑唔笑得出屬其次,但就突顯大台「方丈」本色,同時亦暴露了因循苟且的慣性製作模式。難怪有網民說:「低質又肉酸!」、「尷尬過關家姐!」、「睇到好老尷,笑位喺邊?」、「真心好有亞視執笠前嘅味道!」至於扮姜濤的鄧智堅亦不好過,被一眾出名齊心的「姜糖」湧入IG,洗版式鬧他不尊重偶像,斥責他「與其去模仿同挖苦一個比自己出色同優秀嘅人,倒不如加把勁去做一個更優秀同更有特色嘅自己,絲毫損害唔到對手不特止,仲令自己更加可憐!」

蘋果日報

感想:好嘔心 好扮唔扮扮姜B
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
再將我相信的如煙火般綻放

Stop making stupid people famous.
在這畢生不滅 無極的狀態

睇完笑唔出 覺得好膠
陳蕾食咗喉糖未?

作為所謂大台但咁多年都完全捧唔到一個半個偶像出來,真係幾可憐
I dig my fingers in expecting more than just the skin~

本身佢post咗扮姜濤張相
但係del咗

https://instagram.com/erictangchikin?igshid=3gg7ao6z87y2

扮返美祖咪幾好
Ooh~Tell me how you feel it
Ooh~ Gonna let you know  Imma let you go
I won't say sorry
Oh feeling so high

要惡搞都唔好揀姜濤啦
大台係咪唔知啲姜糖幾犀利
this will only hurt them

見到tvb繼續墮落我就放心啦

無得喺自己台賣廣告唯有咁樣
我都睇到尷尬癌發作..

咁就叫有創意
呢D似花式自殺多D
親親愛的親親我 輕輕抱擁輕撫我
真命是你出現 終等到你飛過

WARRIOR唔使一日已經空降熱門1
多謝cctvb曲線宣傳

睇見都覺得好尷尬

其實tvb只係想鞏固番自己僅餘嘅廢老觀眾
DM多仔多到覆唔哂

https://www.facebook.com/watch/?v=258956869188486
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

好低莊
扮完仲要扮趕走佢
仲話想咩樂壇大同有冇腦

把口話良性競爭 其實就唔抵得而要醜化人
請兩個最鍾意玩模仿既人返嚟做高層 都不外乎咁既creative水平

肉酸到呢
Jason's Playlist 2024
Week 12 白髮齊眉 - 鄧小巧

真心仲睇cctvb嘅快啲去死就最啱

其實tvb只係想鞏固番自己僅餘嘅廢老觀眾
mosesming 發表於 2021-3-27 12:52

姜糖好多都係AUNTIE 級
得罪佢地無好下場

本身佢post咗扮姜濤張相
但係del咗
kaman921 發表於 2021-3-27 12:30

is he gay?

佢幾時退出娛樂圈?

鄧智堅甘願做小丑
可悲

睇咗幾秒打冷震即刻熄咗

對於唔係自己電視台嘅藝人就醜化/取笑,
仲要話咩趙佢, 打佢,
可唔可以唔好咁噁心?

邊個黎???

對於唔係自己電視台嘅藝人就醜化/取笑,
仲要話咩趙佢, 打佢,
可唔可以唔好咁噁心? ...
Pure. 發表於 27/3/2021 14:04
取笑全港最紅嗰個佢哋憑乜嘢

希望姜糖發起罷睇大台行動

希望姜糖發起罷睇大台行動
rickychan0809 發表於 27/3/2021 15:04
最團結

On9當有趣

tbb真係好嘔心啊,2021年都仲係低俗當搞笑

無線日前舉行大型記者會,宣佈推出多個綜藝節目,期間藝員鄧智堅在會上戴假髮自稱「薑蓉」,被主持麥美恩、林盛斌和馮盈盈在台上大罵驅趕,事後大批姜濤粉絲及網民批評他們不尊重別人,姜濤表示看過片段,但認為是無傷大雅的玩笑,他本人不覺得難受,反而很開心有人認識他。

講到林盛斌在社交網向他道歉,姜濤口窒窒笑指不需要道歉,對於有粉絲為他不值,他指部分粉絲是比較激動,他都代粉絲說聲對不起,問到是否人紅才會被扮?他說:「紅不紅好主觀,希望更多人認識MIRROR。」其他隊友即時起哄,笑指現在到他們不開心,為什麼只扮姜濤不扮他們,Lokman則說:「他叻仔就有人扮,人怕出名,姜濤怕肥!」

姜B大方得體, 智慧思想他人難偷取

連登話王嘉儀簽左幻國

Good taste
kayzzz 發表於 2021-3-27 16:01

Cool Chart都有講

Cool Chart都有講
losyes 發表於 2021-3-27 16:01

Shit覆錯post

反OT:
其實大台先至醒 咁樣大家鬧佢又幫佢免費宣傳

原本都冇人理呢d節目

Tvb越嚟越霉 好事嚟

無線日前舉行大型記者會,宣佈推出多個綜藝節目,期間藝員鄧智堅在會上戴假髮自稱「薑蓉」,被主持麥美恩、 ...
losyes 發表於 2021-3-27 16:00

姜B好有class master級
今年繼續投佢做最男先
Jason's Playlist 2024
Week 12 白髮齊眉 - 鄧小巧

諗起呢單新聞

//

亞視執行董事葉家寶昨在大埔亞視總台搞大龍鳳,舉行「打馬騮」行動,更見騎呢,現場設有一張《我和殭屍》的大型海報,不過海報上的演員如尹天照、萬綺雯、楊恭如、張文慈和陳啟泰當然不見蹤影,只見高層葉家寶、冼智偉以及筱靖、鄭伊娜、周嘉莉及黃集鋒等人撐場,他們手執各種兵器,一字排開,對住紙板馬騮施展酷刑,黃集鋒拎住把刀插完又插,插完再插,實行一抽再抽!

SSN Chart (22 Mar)  冠軍: 三生有幸 - Yan Ting  |  亞軍: 唔明你講乜 - 陳健安

諗起呢單新聞

//

亞視執行董事葉家寶昨在大埔亞視總台搞大龍鳳,舉行「打馬騮」行動,更見騎呢,現場設有 ...
John 發表於 27/3/2021 16:23
原來歷史真係會不停發生

有時都唔明呢啲咁既人可以係APA出黎,我咁識搞笑反而唔係APA畢業,真係無天理
太陽花 純真柔弱
10月3日 9點半 美麗戰場

Tvb個mindset out咗起碼廿年
仲覺得扮人/醜化人=搞笑

無線日前舉行大型記者會,宣佈推出多個綜藝節目,期間藝員鄧智堅在會上戴假髮自稱「薑蓉」,被主持麥美恩、 ...

姜B講得啱

就算佢覺得唔介意我仍然覺得肉酸,CCTVB 仲停留喺50年
扮黎扮去 又唔好笑

對比契仔
對於被外界質疑迴避連串緋聞,Ian表示只是跟隨公司安排,他說:「我冇逃避,因為就算5年後我企返出來,大家都會問。」他承認是認識Hera,但報道指車中的男子並非他,他再解釋純粹是賣車給Hera,錢亦已經收取了,但未知對方是否已經辦好手續,他亦沒有留意Hera被他的fans抨擊,他覺得可能是fans錫自己才會這樣做。
票房告急,請即購票
https://wmoov.com/movie/showtimes/61498

真係高下立見
諗起記者問契仔fans去攻擊陳曉華,契仔答:無留意,fans錫我!
鏡仔CM打手,最愛❤️應駿安濤son❤️

答得好有風度
關公技巧好過隊友ian好多
張敬軒 // 泳兒 // RubberBand // MC張天賦 // 陳蕾 // MIRROR

真係好on9
睇到好尷尬
張敬軒 // 泳兒 // RubberBand // MC張天賦 // 陳蕾 // MIRROR

諗起呢單新聞

//

亞視執行董事葉家寶昨在大埔亞視總台搞大龍鳳,舉行「打馬騮」行動,更見騎呢,現場設有 ...
John 發表於 2021-3-27 16:23

台之將亡 必有妖孽
親親愛的親親我 輕輕抱擁輕撫我
真命是你出現 終等到你飛過

台之將亡 必有妖孽
LoveMirkay520 發表於 2021-3-27 22:48

希望我荃係臥底

真係好on9
睇到好尷尬
Solomon 發表於 2021-3-27 22:18

我睇左乜野......
真係完全唔好笑 由第一秒已經冇笑點

如果真係想模仿姜濤
起碼都扮下人地小動作 口頭禪
好明顯度橋個人係完全唔識 淨係識姜濤個名就叫人扮

其實姜濤D怕怕醜醜動作已經算易扮
SSN Chart (22 Mar)  冠軍: 三生有幸 - Yan Ting  |  亞軍: 唔明你講乜 - 陳健安

叱咤艾粒扮AL同JER同花姐都叫笑得出吖 呢個完全係醜化 條友抵死

好驚驚。。