返回列表 發帖

TVB惡搞姜濤遭洗版式狂轟 網民:低質、老土又肉酸

質素決定氣數!正當對家ViuTV以真人騷掛帥的綜藝節目做得有聲有色之際,皇牌節目《全民造星》更令香港偶像「復生」。面對勁敵,TVB不得不變陣,急召舊臣曾志偉和王祖藍回巢救亡。擔任大台副總經理的志偉上任後,大動作多多,執掌綜藝的他更在綜藝節目上加多幾錢肉緊,日前(24日)更隆重其事,出動全台多位藝員舉行記者會,介紹即將推出的綜藝節目。

介紹還介紹,推介還推介,可是,一直標榜要開放平台,支持樂壇的TVB,卻竟然容不下一個姜濤?在記者會上,藝人鄧智堅笠了一頭金髮,自稱「薑蓉」,被司儀介紹為「假歌手」的他,在鏡頭前裝模作樣,邊跳邊唱出姜濤的飲歌《蒙著嘴說愛你》歌詞「So I say I love you」,以及「姜B餐」急口令,更做出姜濤的招牌「畀心」手勢,麥美恩見狀,即追打「薑蓉」並大嗌:「收聲啦!」而馮盈盈則尖叫說:「你夠膽嚟踩場?」之後更「護主」話:「打到你變薑蓉!」Bob亦附和大叫:「o趙佢!打佢!」此時,麥美恩即衝出去大力推走鄧智堅。

姜糖追擊「薑蓉」IG

先不談今時今日,TVB竟然沿用這類以模仿藝人50年不變的方式,諸如當年盧海鵬扮羅文、梁思浩扮容祖兒,藉着挖苦製造笑點是否過時,但堂堂一個大台,居然靠這種廉價、低莊方式換取觀眾一笑,觀眾仲笑唔笑得出屬其次,但就突顯大台「方丈」本色,同時亦暴露了因循苟且的慣性製作模式。難怪有網民說:「低質又肉酸!」、「尷尬過關家姐!」、「睇到好老尷,笑位喺邊?」、「真心好有亞視執笠前嘅味道!」至於扮姜濤的鄧智堅亦不好過,被一眾出名齊心的「姜糖」湧入IG,洗版式鬧他不尊重偶像,斥責他「與其去模仿同挖苦一個比自己出色同優秀嘅人,倒不如加把勁去做一個更優秀同更有特色嘅自己,絲毫損害唔到對手不特止,仲令自己更加可憐!」

蘋果日報

感想:好嘔心 好扮唔扮扮姜B
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
再將我相信的如煙火般綻放

我最喜愛的男歌手 同 我最喜愛的歌曲 得主

諗極唔明 CCTVB點解要咁做!
Kenny 發表於 2021-3-30 10:36

無腦過兔兔。。

坦白講 唔係鏡粉 更唔係姜糖
中央台獎門人首炮就搞壇咁嘅嘢
反映什麼綜藝改革只不過係炒冷飯
醜化姜濤 好 ...
liebe 發表於 2021-3-29 13:45

睇cctvb點死法。。

繼Gin Lee 後,麟伯表態加持薑濤
祝你好運
我們都是這樣長大的
人大了 難得放肆地笑   才會懂 煩惱盡量忘掉
而患病這刻 才發現極渺小   學會珍惜了

麟伯話哂都係80年代嘅姜B
mosesming 發表於 29/3/2021 14:14
哥哥係咪家謙

CCTVB真係好過時, 全靠首席創意官!

我最喜愛的男歌手 同 我最喜愛的歌曲 得主

諗極唔明 CCTVB點解要咁做!
一棵樹要成長得茂盛,根一定要札實。無論我去到哪裡,我都會記住,我的母語是廣東話。我只愛廣東歌

死亡之吻
LoveMirkay520 發表於 2021-3-29 12:50

麟伯話哂都係80年代嘅姜B
DM多仔多到覆唔哂

坦白講 唔係鏡粉 更唔係姜糖
中央台獎門人首炮就搞壇咁嘅嘢
反映什麼綜藝改革只不過係炒冷飯
醜化姜濤 好比當年醜化蔡楓華 等同阿邊個帶頭抹黑劉錫明果d低裝手段

sorry 可惜大台已經唔係key opinion leader啦 係人見人憎嘅老人頻道
口裡就話改 行徑依舊低俗
諗住攻擊對家嘅代表性人物 去賺收視 完全係誤判形勢
側田:嚐過勾結醜惡的世間 了解到何謂卑鄙

死亡之吻
LoveMirkay520 發表於 2021-3-29 12:50

點解去星夢係「上去」
唔係「落去」

譚伯係咪睇唔起楷哥果邊?!
側田:嚐過勾結醜惡的世間 了解到何謂卑鄙

Ok
離不開 留不低

網絡資源好寶貴
下次見到廢老博存在感
可以試吓直接ignore
在這畢生不滅 無極的狀態

死亡之吻
離不開 留不低

首席創意宮好creative
wood1024 發表於 2021-3-28 14:25

好叻叻。。

首席創意宮好creative
wood

江嘉敏呢幾日應該心情勁靚
Jason's Playlist 2024
Week 17 填詞魂 - 謝雅兒

愈黎愈有亞視執笠之前陣柒味
睇黎有生之年可以見證cctvb執笠
Lewis 發表於 2021-3-28 10:36

好開心。。

Fyy 扮咩姜糖

愈黎愈有亞視執笠之前陣柒味
睇黎有生之年可以見證cctvb執笠

成件事做得好肉酸 踩低人又抬唔高自己
欣賞Mirror對記者嘅對答 好大方得體

結果搞到勁多路人留意mirror
未完成 發表於 2021-3-28 00:07

大台認輸記
Btw 條橋照抄前年海洋公園哈路喂個劇場

無線日前舉行大型記者會,宣佈推出多個綜藝節目,期間藝員鄧智堅在會上戴假髮自稱「薑蓉」,被主持麥美恩、 ...
losyes 發表於 2021-3-27 16:00

姜B每次回應都好有大將之風喎,可摸耳叫佢教下班隊友講嘢

對比契仔
對於被外界質疑迴避連串緋聞,Ian表示只是跟隨公司安排,他說:「我冇逃避,因為就算5 ...
myrichardac 發表於 2021-3-27 22:00

有啲人覺得 又唔係我做錯 點解我要道歉?

但其實有時道歉係想對方好受,覺得關係比對錯、自尊更重要

黑暗兵法

幫對家宣傳
b01091018 發表於 2021-3-28 00:08

高招。。

黑暗兵法

幫對家宣傳
47. Bring Him Home
week17
1 . Pandora        緊急應變逃生法

結果搞到勁多路人留意mirror

完全唔知個笑點喺邊 淨係覺得好cheap好尷尬
不過多謝cctvb神助攻而家mirror更加受歡迎

好驚驚。。

叱咤艾粒扮AL同JER同花姐都叫笑得出吖 呢個完全係醜化 條友抵死

真係好on9
睇到好尷尬
Solomon 發表於 2021-3-27 22:18

我睇左乜野......
真係完全唔好笑 由第一秒已經冇笑點

如果真係想模仿姜濤
起碼都扮下人地小動作 口頭禪
好明顯度橋個人係完全唔識 淨係識姜濤個名就叫人扮

其實姜濤D怕怕醜醜動作已經算易扮
SSN Chart (19 Apr)  冠軍: 慢性分手 - 雲浩影  |  亞軍: 也許沒有未來神 - per se

台之將亡 必有妖孽
LoveMirkay520 發表於 2021-3-27 22:48

希望我荃係臥底

諗起呢單新聞

//

亞視執行董事葉家寶昨在大埔亞視總台搞大龍鳳,舉行「打馬騮」行動,更見騎呢,現場設有 ...
John 發表於 2021-3-27 16:23

台之將亡 必有妖孽
離不開 留不低

真係好on9
睇到好尷尬
張敬軒 // 泳兒 // RubberBand // MC張天賦 // 陳蕾 // MIRROR

無線日前舉行大型記者會,宣佈推出多個綜藝節目,期間藝員鄧智堅在會上戴假髮自稱「薑蓉」,被主持麥美恩、 ...

答得好有風度
關公技巧好過隊友ian好多
張敬軒 // 泳兒 // RubberBand // MC張天賦 // 陳蕾 // MIRROR

真係高下立見
諗起記者問契仔fans去攻擊陳曉華,契仔答:無留意,fans錫我!
鏡仔CM打手,最愛❤️應駿安濤son❤️

對比契仔
對於被外界質疑迴避連串緋聞,Ian表示只是跟隨公司安排,他說:「我冇逃避,因為就算5年後我企返出來,大家都會問。」他承認是認識Hera,但報道指車中的男子並非他,他再解釋純粹是賣車給Hera,錢亦已經收取了,但未知對方是否已經辦好手續,他亦沒有留意Hera被他的fans抨擊,他覺得可能是fans錫自己才會這樣做。
4拍4家族仍在熱映中
https://wmoov.com/movie/showtimes/61498

就算佢覺得唔介意我仍然覺得肉酸,CCTVB 仲停留喺50年
扮黎扮去 又唔好笑

姜B講得啱

Tvb個mindset out咗起碼廿年
仲覺得扮人/醜化人=搞笑

有時都唔明呢啲咁既人可以係APA出黎,我咁識搞笑反而唔係APA畢業,真係無天理
太陽花 純真柔弱
10月3日 9點半 美麗戰場

諗起呢單新聞

//

亞視執行董事葉家寶昨在大埔亞視總台搞大龍鳳,舉行「打馬騮」行動,更見騎呢,現場設有 ...
John 發表於 27/3/2021 16:23
原來歷史真係會不停發生

諗起呢單新聞

//

亞視執行董事葉家寶昨在大埔亞視總台搞大龍鳳,舉行「打馬騮」行動,更見騎呢,現場設有一張《我和殭屍》的大型海報,不過海報上的演員如尹天照、萬綺雯、楊恭如、張文慈和陳啟泰當然不見蹤影,只見高層葉家寶、冼智偉以及筱靖、鄭伊娜、周嘉莉及黃集鋒等人撐場,他們手執各種兵器,一字排開,對住紙板馬騮施展酷刑,黃集鋒拎住把刀插完又插,插完再插,實行一抽再抽!

SSN Chart (19 Apr)  冠軍: 慢性分手 - 雲浩影  |  亞軍: 也許沒有未來神 - per se

姜B好有class master級
今年繼續投佢做最男先
Jason's Playlist 2024
Week 17 填詞魂 - 謝雅兒

Tvb越嚟越霉 好事嚟

Cool Chart都有講
losyes 發表於 2021-3-27 16:01

Shit覆錯post

反OT:
其實大台先至醒 咁樣大家鬧佢又幫佢免費宣傳

原本都冇人理呢d節目

連登話王嘉儀簽左幻國

Good taste
kayzzz 發表於 2021-3-27 16:01

Cool Chart都有講

無線日前舉行大型記者會,宣佈推出多個綜藝節目,期間藝員鄧智堅在會上戴假髮自稱「薑蓉」,被主持麥美恩、林盛斌和馮盈盈在台上大罵驅趕,事後大批姜濤粉絲及網民批評他們不尊重別人,姜濤表示看過片段,但認為是無傷大雅的玩笑,他本人不覺得難受,反而很開心有人認識他。

講到林盛斌在社交網向他道歉,姜濤口窒窒笑指不需要道歉,對於有粉絲為他不值,他指部分粉絲是比較激動,他都代粉絲說聲對不起,問到是否人紅才會被扮?他說:「紅不紅好主觀,希望更多人認識MIRROR。」其他隊友即時起哄,笑指現在到他們不開心,為什麼只扮姜濤不扮他們,Lokman則說:「他叻仔就有人扮,人怕出名,姜濤怕肥!」

姜B大方得體, 智慧思想他人難偷取

tbb真係好嘔心啊,2021年都仲係低俗當搞笑

On9當有趣

希望姜糖發起罷睇大台行動
rickychan0809 發表於 27/3/2021 15:04
最團結