返回列表 發帖

神奇的糊塗魔藥 - 林家謙

單選投票, 共有 170 人參與投票
75.88% (129)
7.65% (13)
4.71% (8)
1.76% (3)
10.00% (17)
您所在的用戶組沒有投票權限

歌曲宣傳人員: wood1024

派台日期: 26/03/2021

曲:林家謙
詞:林家謙
編:林家謙 / 雷柏熹
監:林家謙

無視道與理    是與非非    繼續往天飛   再去遁地
在煩亂之中找找氧氣    失意能否不提起
糊塗地闖天地    不想要三幅被
只想要隨便的    隨心的    結尾

忙著為明日打算    怎知道只得忙亂
忙著看手錶    竟不知分秒停轉
傻著笑提問「點算~」    或過錯不需要點算
耗損的可能是分寸
去吧    毋用計長短

無視道與理    是與非非    繼續往天飛   再去遁地
在煩亂之中找到氧氣    擺~著烏龍燃起
糊塗地闖天地    不需要三幅被
只需要隨便的    隨心的    結尾

doo…

忘掉有幾多虧欠    只想有些歡笑嘴臉
名和利都不需刻意盤點
常爲無聊事打算    或會算出一片青天
隨便    走得笨~拙一點
去吧    毋用計條件

無視道與理    是與非非   繼續往天飛   再去遁地
在煩亂之中找到氧氣   擺~著烏龍燃起
糊塗地闖天地    不需要三幅被
都可以迷著路行棋

doo…

無視道與理    是與非非   盼待往天飛   卻要撞地
在忙亂之中找到勇氣   一片塵埃中起飛
「糊塗地闖天地」   只不過三幅被
只需要隨心編    隨手寫    結尾

當一個幸福的    傻更更的你

Gareth Tong呢個cover都好聽,帶到另一種氛圍出嚟
elky 發表於 2021-5-4 00:15

每日都要聽一次
繼續祈求有full version
在這畢生不滅 無極的狀態

Gareth 版本都好好聽呀!

編曲多咗些detail 位,但唱我又唔覺好聽咗,始終先入為主,最喜歡還是謙B那種不經意的唱法。 ...
hkwilliamsiu 發表於 2021-5-4 07:17

係既,呢首歌個主題的確係要輕鬆啲唱比較襯。

不過好開心見到呢首歌有業內人cover同欣賞,仲要係咁有才華既Gareth。
真昼間の月に僕は種を植えに行くんだ

呢個arrangement好好聽
美湯可唔可以放full version上streaming?
losyes 發表於 2021-5-4 10:56

由j-pop變咗R&B,有另一種好聽。

見到有才華既人惺惺相惜始終係一件美事

Gareth Tong呢個cover都好聽,帶到另一種氛圍出嚟
elky 發表於 2021-5-4 00:15

呢個arrangement好好聽
美湯可唔可以放full version上streaming?
在這畢生不滅 無極的狀態

比較鐘意上年個幾首~
不過林家謙出品 實唔差

OMG Gareth is so talented!
佢既版本好聽至少一百倍

曲詞編唱都出色真係唔係 ...
JasOh103 發表於 2021-5-4 00:29

多謝支持家ling ge 曲詞^^
Ooh~Tell me how you feel it
Ooh~ Gonna let you know  Imma let you go
I won't say sorry
Oh feeling so high

佢既版本好聽至少一百倍

曲詞編唱都出色真係唔係 ...
JasOh103 發表於 2021-5-4 00:29

編曲多咗些detail 位,但唱我又唔覺好聽咗,始終先入為主,最喜歡還是謙B那種不經意的唱法。

笑死 有啲fsns仲話佢啲歌唔知畀邊個唱好
Gareth. T整咗呢個版本即刻吊打原唱
近呢幾年仲衰過以前俾嚟俾去都係嗰兩位
班人越嚟越bad taste 執得笠未

佢既版本好聽至少一百倍

曲詞編唱都出色真係唔係個個都得
Jason's Playlist 2024
Week 12 白髮齊眉 - 鄧小巧

https://www.instagram.com/p/COaN ... ce=ig_web_copy_link

每日loop緊既歌❤️

好好Loop 聽親都諗起個廣告

家謙越聽越好loop

最尾加多段升key chorus 係咪會好啲
alexleung 發表於 2021-4-25 16:51

據家謙自己剖析,呢四段chorus係代表漸長既年齡心態,

到最尾想帶出冇開頭咁天真但仍然追求糊塗既心態(?),所以會沉啲。

不過我認同聽覺上尾段升key可能會catchy啲,

而我自己個人覺得好彩佢最後加一句“當一個幸福的傻更更的你”,

有帶出餘韻

最尾加多段升key chorus 係咪會好啲
人大了珍惜今次不可有下次

好好Loop, 好有林家謙特色, 其他人好難翻唱到嗰種神髓

姑勿論唱腔,呢條友已經玩modulation玩到走火入魔,冇啦啦key change幾次仲要勁唔順
形影不離係key change嘅巔峯之作,跟住已經走下坡

聽多幾次又比想像中耐聽

sor 好難聽

係好聽嘅,但有冇人覺得好似冇佢之前啲歌咁耐聽

是雨霏霏

過氣
47. Bring Him Home
week13
1 . Beanies        今晚抹掉你

越聽越似兒歌

家謙真係博聽群歌涉獵甚廣,吸收到既嘢都會輸出係自己作品度。期待佢有一日真係唱jpop,或者同jpop音樂人合作

開始對佢啲歌無乜感覺
唱腔好似首首一樣咁
Melody 又無頭幾首咁吸引
但佢啲fans 又吹到好大咁 ...
放空 發表於 2021-4-11 16:36

呢首曲風新左喎 你聽返一人之境 時光倒流 同呢首邊度似呢
太陽花 純真柔弱
10月3日 9點半 美麗戰場

一路聽會覺得自己似去咗主題樂園

道地的糊塗魔藥

開呢個題都標黎做廣告。。。黑暗兵法
47. Bring Him Home
week13
1 . Beanies        今晚抹掉你

開始對佢啲歌無乜感覺
唱腔好似首首一樣咁
Melody 又無頭幾首咁吸引
但佢啲fans 又吹到好大咁

^ 你覺得呢啲佢會唔知咩?
大家放心啦
林家謙對自己(既名氣)好有信心

睇完連登之後會有壓力
係咪因為佢班fans吹到佢上天?

謙b好慘 x登啲留言黎黎去去都係話佢唱腔唔得
叫人返去做幕後 完全都係亂up
謙b唔駛緊張呢啲說話 ...
kevin2011 發表於 2021-4-10 10:06

謙B出道以來歌曲喺各台上榜成績有目共睹,
2020年各台頒獎禮成績亦頗為豐收,
尤其網上串流平台成績非常理想,
謙B唔駛擔心, 大眾都接受佢既聲線, 唔駛再懷疑

原來謙B會睇X登,
又暗示睇完覺得有壓力,
咁要俾番多D空間俾謙B,
最緊要做好音樂, 唱好D歌,
唔駛急出碟  {:5 ...
sumtom 發表於 2021-4-9 21:14

謙b好慘 x登啲留言黎黎去去都係話佢唱腔唔得
叫人返去做幕後 完全都係亂up
謙b唔駛緊張呢啲說話
太陽花 純真柔弱

原來謙B會睇X登,
又暗示睇完覺得有壓力,

之前啱啱出歌果時,家謙個名幾乎日日都會上熱門,個個post都係用佢嚟同唔同人比較,
都知道好驚俾人拎嚟比較既家謙會好煩惱㗎啦,
佢以前cover翻自己作俾人既歌都會驚俾人拎嚟比較/用嚟造話題(仲del咗好多以前既cover添),
我覺得佢係一個好多顧慮但同時作品風格又好瀟灑既人,
呢種反差同矛盾好有趣,好鍾意煲完佢啲歌之後,
搵相應既訪問嚟聽下佢又有咩新煩惱

原來謙B會睇X登,
又暗示睇完覺得有壓力,

佢疑似成日都會上去search自己個名嚟睇
有時啲ig stories都好似回應緊嗰啲posts咁
希望謙B唔好太大壓力啦 無視道與理 是與非非

原來謙B會睇X登,
又暗示睇完覺得有壓力,
唔駛急出碟  

好彩唔係用原來個歌名“有一種幸福叫糊塗”,如果唔係應該會少好多人聽

因為想做concept album
仙境 時光倒流 神奇魔藥

聽講啲專業樂評好buy 歌名連貫就得 唔理啲作品質素如可 ...
JasOh103 發表於 2021-4-6 13:40

D 歌名好 YUM

支持謙B , 5fun

我為左呢首歌買左半打清麥茶支持謙b
太陽花 純真柔弱

家謙好紅

點解首歌個名唔改做 三幅被?
kayzzz 發表於 2021-4-6 12:27

因為想做concept album
仙境 時光倒流 神奇魔藥

聽講啲專業樂評好buy 歌名連貫就得 唔理啲作品質素如可
Jason's Playlist 2024
Week 12 白髮齊眉 - 鄧小巧

kayzzz 發表於 2021-4-6 12:27

可能佢覺得自己份詞好創新 好唔三幅被

快D去 CHILL CLUB投謙B "一人之境"
https://viu.tv/chillclub 成為⾄尊年度歌曲

佢個feel好道地
polarbearbear 發表於 2021-4-4 07:30

仲要條line係sell無咖啡因清麥茶,家謙個形象加首歌,成件事好襯

原來首歌係廣告主題曲
elky 發表於 2021-3-31 17:53

即刻買黎飲
乾一罐冰汽水

覺得首歌好治癒 正常家謙發揮
無權投票 我俾4分~

啲大廣告商係咪終於發現到家謙適合做大眾流行偶像既一面
好事嚟既,咁之後家謙做歌既budget應 ...
elky 發表於 2021-4-1 20:52

佢個feel好道地

麻麻地份詞個意念
雖然最後一句好冧

編曲方面,樓上提過嘅日本單位都好聽好多