返回列表 發帖
麻麻,同上年d歌差好遠

呢首歌好舒服 依家早午晚都聽一次
太陽花 純真柔弱
10月3日 9點半 美麗戰場

903好似都幾BUY呢首歌, 播得幾密,
期望好歌有好報

謙謙冇令人失望
鍾意份詞同個編曲
上面話有米津玄師feel
唔怪之得我聽一次就鍾意

同埋謙謙愛上了do do嘛

都幾襯個廣告

有少少just carry on feel
完全係特倫斯夢遊仙境下集
5分

走去聽返七字快歌算

原來首歌係廣告主題曲
elky 發表於 2021-3-31 17:53

如果道地從此飛起牛華,用家謙取代確係美事

不過依然唔會幫襯

杜蕾斯無搵佢好可惜
PEACH 發表於 2021-4-1 23:01

話唔定有搵過不過家謙推咗
真昼間の月に僕は種を植えに行くんだ

道地搵謙b
首歌好治癒好好loop
5fun!!!
polarbearbear 發表於 2021-4-1 06:40

杜蕾斯無搵佢好可惜

道地搵謙b
首歌好治癒好好loop
5fun!!!
polarbearbear 發表於 2021-4-1 06:40

啲大廣告商係咪終於發現到家謙適合做大眾流行偶像既一面
好事嚟既,咁之後家謙做歌既budget應該會越嚟越多

最受歡迎男歌星 - 林家謙 !!
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 18
1. 拯救我自己 2. 告訴我 3. 慢性分手

發現身邊真係好多佢嘅fans...
Lewis 發表於 2021-3-30 00:38

你身邊多hehe?

5 fun 幾好loop
但成首歌  曲方面冇咩變化⋯

堅持下一句有趣少少,堅持下一句要變,未即係未明個道理囉你應該真係唔明 ...
kallio 發表於 2021-4-1 00:52

睇你咁講 再諗一諗 我又明翻了

原來一開始諗得個填詞人太複雜
以為佢想推翻自己前面既說辭
最尾會啲更加有趣既思考
但其實好淺白 根本唔係咁既一回事
咁份詞就更加無趣了
(同埋以音樂講呢個道理,有種好諷刺既感覺,不知你明唔明)

Btw thank you!

原來首歌係廣告主題曲
elky 發表於 2021-3-31 17:53

道地搵謙b
首歌好治癒好好loop
5fun!!!

當然明佢意圖表達啲乜嘢

「糊塗地闖天地」   只不過三幅被

咁我就expect你下一句會有啲有趣少少 同之 ...
bagfgfcde 發表於 2021-4-1 00:16

堅持下一句有趣少少,堅持下一句要變,未即係未明個道理囉你應該真係唔明

呢隻唔錯,家謙啲歌竟然有新意過張敬軒,起碼唔係隻隻K歌。
不過個尾埋得有啲似mami嘅style,令我聯想起金毛玲同流浮山。

好難明咩前段話要隨心而行但其實堅持隨心其實都係唔夠隨心大約係道可道非常道既意思 ...
kallio 發表於 2021-4-1 00:09

當然明佢意圖表達啲乜嘢

咁我就expect你下一句會有啲有趣少少 同之前唔一樣既論點出到黎
但原來最後都係loop翻前面嗰啲三幅被既說話
(如果最尾留個白 就真係做到你所講既效果)

唔針對呢兩句 整體概括黎講
份詞想耍下小聰明 但效果不彰

個 concept 同用字都好 cliche 同空洞
成篇寫咗咁多 用咗好多唔同詞句
但想表達既野都係得一樣 (即係三幅被)
押「點算」呢啲扮小聰明,其實好尷尬

只需要隨心編    隨手寫    結尾

呢度睇唔出兩句既邏輯關係
甚至自己推翻哂自己全份歌詞
bagfgfcde 發表於 2021-3-30 08:47

好難明咩

前段話要隨心而行

但其實堅持隨心其實都係唔夠隨心

大約係道可道非常道既意思

第一句硬係覺得好熟口面
John 發表於 2021-3-31 11:35

童年就八歲多歡趣 見等狗仔起勢追

原來首歌係廣告主題曲

第一句硬係覺得好熟口面
SSN Chart (10 May)  冠軍: 深閨 - 盧瀚霆  |  亞軍: 逐流 - 逆流

聽完之後好想送舊木塞比佢練咬字
cymusic 發表於 2021-3-30 22:48
大把人比佢更需要練咬字

有米津玄師Feel
KITSTON 發表於 2021-3-30 19:50

見到有留言話似Sekai No Owari,的確個編曲真係有佢地風格。定係家謙真係對jpop都有所涉獵

5分!
但係最尾粒音flat左
東京人壽 132 (168) +2
煙花紀 79 +4

聽完之後好想送舊木塞比佢練咬字
C.Y. Music Awards 2021 [完, 多謝支持 !]
Cyrus Top 20 2022 [WEEK #17]
01 醫生我無病 / 藍奕邦 (Ft. Matt Force) [2 Weeks No. 1] 02 兩種語言 / 鄧小巧 03 半意識 / Edward.C

有米津玄師Feel
KITSTON 發表於 2021-3-30 19:50

我諗左好耐 原來係似米津!
《數愛》是香港女歌手謝安琪將於不日推出的第三張國語專輯,是她第十三張專輯。

有米津玄師Feel

5fun

評分人數

wood

好嘢係唔會輸嘅
我估錯這個世界得到教訓

5fun不過都係中意jco同聽風多啲

編曲100分聽上癮

謙B好正,五分

有無人覺得首歌太好短
編曲好似仲有得再發揮

Overrated
她都一走了之 你會否哭訴後找我做靠倚

開始FEEL 到呢條友唱乜都會比人話好聽
D 5分已經升到上七成

謙粉周圍都係
在這畢生不滅 無極的狀態

我鐘意呢首多過時光倒流,
但呢首有無特倫斯咁搶耳,
BTW最驚係佢唔出歌,
最緊要要有新歌,
日子會無咁難過,
永遠愛家謙

正正
Doo doo doo

我理解係
一開始主角就係想糊塗地闖天地,唔想跟從前人設嘅規限
但到最後一段chorus發現,「糊塗地闖天 ...
sampras625 發表於 2021-3-30 10:07

我知道有引號呀
但其實佢前段已經有寫想「隨心的結尾」
最尾個轉折好格硬 亦睇唔到有乜真正變化

但想表達既野都係得一樣  ...

我理解係
一開始主角就係想糊塗地闖天地,唔想跟從前人設嘅規限
但到最後一段chorus發現,「糊塗地闖天地」 呢句講得多其實一樣會變左教條主義,所以先特登加個「」
就好似你想心中無念,於是就一直諗住,但其實咁樣你心入面已經有雜念
朋友已走 轉圈轉圈 哈姆共你
無愛可失 轉圈轉圈 舒發悶氣

最鍾意份詞
個人唔覺cliche反而覺得幾touching
編曲好有心思好grand,聽到有過十種樂器

5分之作 ...
cheungsiuming 發表於 2021-3-30 09:25

我都鍾意份詞,開頭聽唔知係家謙自己填,仲以為搵咗oscar,但係“三幅被”,“傻更更”呢啲口語詞又好家謙,睇翻credit知道佢自己填真係好驚喜。

個曲唔同段落玩降調,其實份詞都跟住個曲咁有心思,最後一段“「糊塗地闖天地」   只不過三幅被”,前半句係有引號,專登推翻晒前面兩段重複既“糊塗地闖天地    不需要三幅被”,再總結翻“只需要隨心編    隨手寫    結尾”,真係襯翻晒首歌唔受規限,糊糊塗塗,隨心所欲既主題。

家謙未必係一個文筆好出色,識得用好靚詞彙既填詞人,但係呢種家謙式瀟灑,往往係其他填詞人唔能夠直白表現出嚟既,我覺得家謙自己親手填既“一人之境”/“聽風”/“just carry on”同呢首都好恰如其分,亦都好襯佢自己既曲,或者佢自己寫翻出嚟既文字,係最接近佢作曲果時既意境/心境既。

林家謙出口一定正既, 但暫時都仲係一人之境最正~

但想表達既野都係得一樣  ...

同意 作狀到嘔
Jason's Playlist 2024
Week 19 靈魂有路 - 雷同二友

最鍾意份詞
個人唔覺cliche反而覺得幾touching
編曲好有心思好grand,聽到有過十種樂器

5分之作

Loop左好多次

份詞正常發揮呀,有D好奇點解覺得唔合格
kanxd 發表於 2021-3-30 00:56

但想表達既野都係得一樣 (即係三幅被)
押「點算」呢啲扮小聰明,其實好尷尬

只需要隨心編    隨手寫    結尾

呢度睇唔出兩句既邏輯關係
甚至自己推翻哂自己全份歌詞

未崩壞 心g都pop
kenneth 發表於 2021-3-30 07:23

我覺得以佢個人唱作作品嚟講,呢首歌同“一人之境”個曲應該都係最pop最搶耳,其他幾首都係第一次聽覺得冇咩點,越聽越上癮果種

應該係佢最pop嘅melody
721AXA 發表於 2021-3-30 01:16

未崩壞 心g都pop