返回列表 發帖
第一句 melody 幾搶耳
雖然第一次聽「無視道與理」真係唔知佢唱乜
唱好過特倫斯少少
但係編曲令人覺得有啲冇特色 & 亂

為咗嗰曲 同埋佢對門牙
我決定俾4分

好鍾意家謙七字歌
一想李髮膚 枯得更快 想得心血澎湃

謙B把聲的確唔係咁pop 但係我就係鍾意佢用聲有辨識度
編曲個feel幾舒服 5fun is a must
Btw 佢有少少姐倫既味道
殘破身軀注滿熱血 堅拒眼前由誰掠奪
日後歲月 以初心 對抗暴雪

差過特倫詩好多 越做越flop
歌詞啲「~」「doo.. 」有聲

1分之作
Jason's Playlist 2024
Week 17 填詞魂 - 謝雅兒

應該係佢最pop嘅melody

好好聽 好好loop
謙B把聲係有爭議性
但對我黎講好治愈
編曲謙B都愈黎愈成熟
好叻仔好抵讚

管弦樂嗰 part 照道理應該係 Patrick Lui 主力搞架 wor
今次同之前佢自己搞既弦樂冇得比

唔覺得呢首份 ...
bagfgfcde 發表於 2021-3-30 00:19

份詞正常發揮呀,有D好奇點解覺得唔合格

呢首無咁好聽

管弦樂嗰 part 照道理應該係 Patrick Lui 主力搞架 wor

唔覺得呢首份 ...

管樂編寫 Horns Arrangement:林家謙 / 雷柏熹
(覺得怪怪地 唔知中文改圓號定係英文改Brass先係佢想表達嘅嘢)
弦樂編寫 Strings Arrangement:林家謙

佢幫咗首歌好多

唔覺得呢首份詞合格
唱都係一貫 ...

Youtube個production list有寫弦樂係家謙一個人編㗎,
horns部分家謙係kkbox live有講佢好想今次首歌有horns,自己寫寫下再叫埋Patrick幫手,
所以編曲大部分都係家謙出品。

佢講過今次呢首歌budget比較多,所以可以請真人弦樂團 (youtube寫國際首席愛樂樂團),
同埋佢本身都想寫得複雜少少,係想襯翻今次呢個好色彩繽紛既主題(仙境/糊塗樂園)。

聽佢口風佢對今次編曲自己都幾滿意,但係編咗好耐兼好痛苦好大壓力(佢話寫Horns同Percussion需要好精準)。
今次都證明到佢係有能力寫複雜編曲既,期待佢有一日開show自己編過晒啲曲for stage

BTW家謙有講今次首歌有趕deadline出,究竟係咪佢已經有晒plan同schedule今年幾時出晒下隻碟既歌

真昼間の月に僕は種を植えに行くんだ

發現身邊真係好多佢嘅fans...

覺得謙B編曲同填詞越嚟越好

誰在一雙手鬆開之後
懷念一束飛走的氣球?

好鍾意個編曲

真係每日都loop緊
好正 好正能量
5分!

個曲出色唔出奇啦,家謙正常發揮。

覺得家謙填詞都越嚟越好,仲有個編曲真係好靚,佢而家arrange埋管弦樂 ...
elky 發表於 2021-3-30 00:06

唔覺得呢首份詞合格
唱都係一貫嗰個level,同其他野夾唔埋
編曲太滿太貪心,應該整少幾樣野,簡單翻少少
事實上佢啲歌唔係第一次有呢個問題

只想愛霏霏
[已結束] Jayant Replay Awards 2023
2024 Week 16 冠軍歌:謝雅兒 - 填詞魂 (2 Weeks No.1)

可能因為我已經入咗佢把聲個frequency,佢而家無論唱咩我都覺得好soothing,加上首歌本身已經好soothing,減壓良方

呢首好平淡,冇乜特別,有D失望

個曲出色唔出奇啦,家謙正常發揮。

覺得家謙填詞都越嚟越好,仲有個編曲真係好靚,佢而家arrange埋管弦樂都handle得咁好,好犀利

今次把聲冇tune過?

好聽

編曲好出色
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 15
1. 無答案 2. 念 3. 現任榮譽顧問

杜蕾斯夢_仙境下集

好過時光倒流一句話