返回列表 發帖

家謙真係博聽群歌涉獵甚廣,吸收到既嘢都會輸出係自己作品度。期待佢有一日真係唱jpop,或者同jpop音樂人合作
真昼間の月に僕は種を植えに行くんだ

越聽越似兒歌

是雨霏霏

過氣
47. Bring Him Home
week17
1 . Pandora        緊急應變逃生法

係好聽嘅,但有冇人覺得好似冇佢之前啲歌咁耐聽

sor 好難聽

聽多幾次又比想像中耐聽

姑勿論唱腔,呢條友已經玩modulation玩到走火入魔,冇啦啦key change幾次仲要勁唔順
形影不離係key change嘅巔峯之作,跟住已經走下坡

好好Loop, 好有林家謙特色, 其他人好難翻唱到嗰種神髓

最尾加多段升key chorus 係咪會好啲
人大了珍惜今次不可有下次

最尾加多段升key chorus 係咪會好啲
alexleung 發表於 2021-4-25 16:51

據家謙自己剖析,呢四段chorus係代表漸長既年齡心態,

到最尾想帶出冇開頭咁天真但仍然追求糊塗既心態(?),所以會沉啲。

不過我認同聽覺上尾段升key可能會catchy啲,

而我自己個人覺得好彩佢最後加一句“當一個幸福的傻更更的你”,

有帶出餘韻

家謙越聽越好loop

好好Loop 聽親都諗起個廣告

每日loop緊既歌❤️

https://www.instagram.com/p/COaN ... ce=ig_web_copy_link

Gareth Tong呢個cover都好聽,帶到另一種氛圍出嚟

OMG Gareth is so talented!
佢既版本好聽至少一百倍

曲詞編唱都出色真係唔係個個都得
Jason's Playlist 2024
Week 17 填詞魂 - 謝雅兒

笑死 有啲fsns仲話佢啲歌唔知畀邊個唱好
Gareth. T整咗呢個版本即刻吊打原唱
近呢幾年仲衰過以前俾嚟俾去都係嗰兩位
班人越嚟越bad taste 執得笠未

佢既版本好聽至少一百倍

曲詞編唱都出色真係唔係 ...
JasOh103 發表於 2021-5-4 00:29

編曲多咗些detail 位,但唱我又唔覺好聽咗,始終先入為主,最喜歡還是謙B那種不經意的唱法。

佢既版本好聽至少一百倍

曲詞編唱都出色真係唔係 ...
JasOh103 發表於 2021-5-4 00:29

多謝支持家ling ge 曲詞^^
一想李髮膚 枯得更快 想得心血澎湃

比較鐘意上年個幾首~
不過林家謙出品 實唔差

Gareth Tong呢個cover都好聽,帶到另一種氛圍出嚟
elky 發表於 2021-5-4 00:15

呢個arrangement好好聽
美湯可唔可以放full version上streaming?
在這畢生不滅 無極的狀態

呢個arrangement好好聽
美湯可唔可以放full version上streaming?
losyes 發表於 2021-5-4 10:56

由j-pop變咗R&B,有另一種好聽。

見到有才華既人惺惺相惜始終係一件美事

編曲多咗些detail 位,但唱我又唔覺好聽咗,始終先入為主,最喜歡還是謙B那種不經意的唱法。 ...
hkwilliamsiu 發表於 2021-5-4 07:17

係既,呢首歌個主題的確係要輕鬆啲唱比較襯。

不過好開心見到呢首歌有業內人cover同欣賞,仲要係咁有才華既Gareth。

Gareth 版本都好好聽呀!

elky 發表於 2021-5-4 00:15

每日都要聽一次
繼續祈求有full version
在這畢生不滅 無極的狀態