返回列表 發帖

神奇的糊塗魔藥 - 林家謙

單選投票, 共有 170 人參與投票
75.88% (129)
7.65% (13)
4.71% (8)
1.76% (3)
10.00% (17)
您所在的用戶組沒有投票權限

歌曲宣傳人員: wood1024

派台日期: 26/03/2021

曲:林家謙
詞:林家謙
編:林家謙 / 雷柏熹
監:林家謙

無視道與理    是與非非    繼續往天飛   再去遁地
在煩亂之中找找氧氣    失意能否不提起
糊塗地闖天地    不想要三幅被
只想要隨便的    隨心的    結尾

忙著為明日打算    怎知道只得忙亂
忙著看手錶    竟不知分秒停轉
傻著笑提問「點算~」    或過錯不需要點算
耗損的可能是分寸
去吧    毋用計長短

無視道與理    是與非非    繼續往天飛   再去遁地
在煩亂之中找到氧氣    擺~著烏龍燃起
糊塗地闖天地    不需要三幅被
只需要隨便的    隨心的    結尾

doo…

忘掉有幾多虧欠    只想有些歡笑嘴臉
名和利都不需刻意盤點
常爲無聊事打算    或會算出一片青天
隨便    走得笨~拙一點
去吧    毋用計條件

無視道與理    是與非非   繼續往天飛   再去遁地
在煩亂之中找到氧氣   擺~著烏龍燃起
糊塗地闖天地    不需要三幅被
都可以迷著路行棋

doo…

無視道與理    是與非非   盼待往天飛   卻要撞地
在忙亂之中找到勇氣   一片塵埃中起飛
「糊塗地闖天地」   只不過三幅被
只需要隨心編    隨手寫    結尾

當一個幸福的    傻更更的你

好過時光倒流一句話

杜蕾斯夢_仙境下集

編曲好出色
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 15
1. 無答案 2. 念 3. 現任榮譽顧問

好聽

今次把聲冇tune過?

個曲出色唔出奇啦,家謙正常發揮。

覺得家謙填詞都越嚟越好,仲有個編曲真係好靚,佢而家arrange埋管弦樂都handle得咁好,好犀利
真昼間の月に僕は種を植えに行くんだ

呢首好平淡,冇乜特別,有D失望

可能因為我已經入咗佢把聲個frequency,佢而家無論唱咩我都覺得好soothing,加上首歌本身已經好soothing,減壓良方

只想愛霏霏
[已結束] Jayant Replay Awards 2023
2024 Week 14 冠軍歌:留香瓊 - 半空

個曲出色唔出奇啦,家謙正常發揮。

覺得家謙填詞都越嚟越好,仲有個編曲真係好靚,佢而家arrange埋管弦樂 ...
elky 發表於 2021-3-30 00:06

管弦樂嗰 part 照道理應該係 Patrick Lui 主力搞架 wor
今次同之前佢自己搞既弦樂冇得比

唔覺得呢首份詞合格
唱都係一貫嗰個level,同其他野夾唔埋
編曲太滿太貪心,應該整少幾樣野,簡單翻少少
事實上佢啲歌唔係第一次有呢個問題

真係每日都loop緊
好正 好正能量
5分!

好鍾意個編曲

誰在一雙手鬆開之後
懷念一束飛走的氣球?

覺得謙B編曲同填詞越嚟越好

發現身邊真係好多佢嘅fans...

管弦樂嗰 part 照道理應該係 Patrick Lui 主力搞架 wor
佢幫咗首歌好多

唔覺得呢首份詞合格
唱都係一貫 ...
bagfgfcde 發表於 2021-3-30 00:19

Youtube個production list有寫弦樂係家謙一個人編㗎,
horns部分家謙係kkbox live有講佢好想今次首歌有horns,自己寫寫下再叫埋Patrick幫手,
所以編曲大部分都係家謙出品。

佢講過今次呢首歌budget比較多,所以可以請真人弦樂團 (youtube寫國際首席愛樂樂團),
同埋佢本身都想寫得複雜少少,係想襯翻今次呢個好色彩繽紛既主題(仙境/糊塗樂園)。

聽佢口風佢對今次編曲自己都幾滿意,但係編咗好耐兼好痛苦好大壓力(佢話寫Horns同Percussion需要好精準)。
今次都證明到佢係有能力寫複雜編曲既,期待佢有一日開show自己編過晒啲曲for stage

BTW家謙有講今次首歌有趕deadline出,究竟係咪佢已經有晒plan同schedule今年幾時出晒下隻碟既歌

唔覺得呢首份 ...

管樂編寫 Horns Arrangement:林家謙 / 雷柏熹
(覺得怪怪地 唔知中文改圓號定係英文改Brass先係佢想表達嘅嘢)
弦樂編寫 Strings Arrangement:林家謙

呢首無咁好聽

唔覺得呢首份 ...

份詞正常發揮呀,有D好奇點解覺得唔合格

好好聽 好好loop
謙B把聲係有爭議性
但對我黎講好治愈
編曲謙B都愈黎愈成熟
好叻仔好抵讚

應該係佢最pop嘅melody

差過特倫詩好多 越做越flop
歌詞啲「~」「doo.. 」有聲

1分之作
Jason's Playlist 2024
Week 15 拯救我自己 - 陳慧敏

謙B把聲的確唔係咁pop 但係我就係鍾意佢用聲有辨識度
編曲個feel幾舒服 5fun is a must
Btw 佢有少少姐倫既味道
殘破身軀注滿熱血 堅拒眼前由誰掠奪
日後歲月 以初心 對抗暴雪

好鍾意家謙七字歌
一想李髮膚 枯得更快 想得心血澎湃

第一句 melody 幾搶耳
雖然第一次聽「無視道與理」真係唔知佢唱乜
唱好過特倫斯少少
但係編曲令人覺得有啲冇特色 & 亂

為咗嗰曲 同埋佢對門牙
我決定俾4分

應該係佢最pop嘅melody
721AXA 發表於 2021-3-30 01:16

未崩壞 心g都pop

未崩壞 心g都pop
kenneth 發表於 2021-3-30 07:23

我覺得以佢個人唱作作品嚟講,呢首歌同“一人之境”個曲應該都係最pop最搶耳,其他幾首都係第一次聽覺得冇咩點,越聽越上癮果種

份詞正常發揮呀,有D好奇點解覺得唔合格
kanxd 發表於 2021-3-30 00:56

個 concept 同用字都好 cliche 同空洞
成篇寫咗咁多 用咗好多唔同詞句
但想表達既野都係得一樣 (即係三幅被)
押「點算」呢啲扮小聰明,其實好尷尬

「糊塗地闖天地」   只不過三幅被
只需要隨心編    隨手寫    結尾

呢度睇唔出兩句既邏輯關係
甚至自己推翻哂自己全份歌詞

Loop左好多次

最鍾意份詞
個人唔覺cliche反而覺得幾touching
編曲好有心思好grand,聽到有過十種樂器

5分之作

但想表達既野都係得一樣  ...
bagfgfcde 發表於 2021-3-30 08:47

同意 作狀到嘔
Jason's Playlist 2024
Week 15 拯救我自己 - 陳慧敏

林家謙出口一定正既, 但暫時都仲係一人之境最正~

最鍾意份詞
個人唔覺cliche反而覺得幾touching
編曲好有心思好grand,聽到有過十種樂器

5分之作 ...
cheungsiuming 發表於 2021-3-30 09:25

我都鍾意份詞,開頭聽唔知係家謙自己填,仲以為搵咗oscar,但係“三幅被”,“傻更更”呢啲口語詞又好家謙,睇翻credit知道佢自己填真係好驚喜。

個曲唔同段落玩降調,其實份詞都跟住個曲咁有心思,最後一段“「糊塗地闖天地」   只不過三幅被”,前半句係有引號,專登推翻晒前面兩段重複既“糊塗地闖天地    不需要三幅被”,再總結翻“只需要隨心編    隨手寫    結尾”,真係襯翻晒首歌唔受規限,糊糊塗塗,隨心所欲既主題。

家謙未必係一個文筆好出色,識得用好靚詞彙既填詞人,但係呢種家謙式瀟灑,往往係其他填詞人唔能夠直白表現出嚟既,我覺得家謙自己親手填既“一人之境”/“聽風”/“just carry on”同呢首都好恰如其分,亦都好襯佢自己既曲,或者佢自己寫翻出嚟既文字,係最接近佢作曲果時既意境/心境既。

但想表達既野都係得一樣  ...
bagfgfcde 發表於 2021-3-30 08:47

我理解係
一開始主角就係想糊塗地闖天地,唔想跟從前人設嘅規限
但到最後一段chorus發現,「糊塗地闖天地」 呢句講得多其實一樣會變左教條主義,所以先特登加個「」
就好似你想心中無念,於是就一直諗住,但其實咁樣你心入面已經有雜念
朋友已走 轉圈轉圈 哈姆共你
無愛可失 轉圈轉圈 舒發悶氣

我理解係
一開始主角就係想糊塗地闖天地,唔想跟從前人設嘅規限
但到最後一段chorus發現,「糊塗地闖天 ...
sampras625 發表於 2021-3-30 10:07

我知道有引號呀
但其實佢前段已經有寫想「隨心的結尾」
最尾個轉折好格硬 亦睇唔到有乜真正變化

正正
Doo doo doo

我鐘意呢首多過時光倒流,
但呢首有無特倫斯咁搶耳,
BTW最驚係佢唔出歌,
最緊要要有新歌,
日子會無咁難過,
永遠愛家謙

謙粉周圍都係
在這畢生不滅 無極的狀態

開始FEEL 到呢條友唱乜都會比人話好聽
D 5分已經升到上七成

Overrated
她都一走了之 你會否哭訴後找我做靠倚

有無人覺得首歌太好短
編曲好似仲有得再發揮

謙B好正,五分

編曲100分聽上癮

5fun不過都係中意jco同聽風多啲

好嘢係唔會輸嘅
我估錯這個世界得到教訓

5fun

評分人數

wood

有米津玄師Feel

有米津玄師Feel
KITSTON 發表於 2021-3-30 19:50

我諗左好耐 原來係似米津!
《數愛》是香港女歌手謝安琪將於不日推出的第三張國語專輯,是她第十三張專輯。

聽完之後好想送舊木塞比佢練咬字
C.Y. Music Awards 2021 [完, 多謝支持 !]
Cyrus Top 20 2022 [WEEK #17]
01 醫生我無病 / 藍奕邦 (Ft. Matt Force) [2 Weeks No. 1] 02 兩種語言 / 鄧小巧 03 半意識 / Edward.C